De Groener Doener Tag

De Groener Doener Tag

Het idee van de groener doener tag komt van Sara van MevrouwMiauw.nl. Samen met een groep andere groene bloggers hebben we deze tag samengesteld. We bedachten allemaal één vraag en die beantwoorden we stuk voor stuk. Benieuwd naar de vragen en mijn antwoorden? Lees deze groener doener tag dan gauw!
De vragen: 

Wat doe jij al veel groener en wat kun jij nog veel groener doen? – Sara van MevrouwMiauw.nl

Hoe kun je op een goedkope manier je huis groener krijgen? – Sanne van OmdatIkDatWil.nl

Hoe verspil jij minder voedsel? – Natascha van Plantaardiger.nl

Wat zou jij groen doen met een miljoen? – Hermien van Kouwekleren.nl

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl? – Ikke!

Wat vind jij de moeilijkste groene stap om te zetten? – Giulia van Renmeisje.nl

Wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing? – Elcke van DeGroeneZus.nl

Goede vragen heeft iedereen bedacht hè? Ik vind het ook best lastig om de vragen van de Groen Doener tag te beantwoorden want bij deze vragen sta ik eigenlijk niet stil. Ik volg een beetje mijn eigen weg en het gaat zoals het gaat. Daarom juist extra leuk om bij al deze vragen eens stil te staan. Hier komen mijn antwoorden!

De antwoorden:

Wat doe jij al veel groener en wat kun jij nog veel groener doen? 
Qua eten ben ik zo groen als het maar kan. Ik geniet graag van een lekker sapje en eet altijd veganistisch. Mijn motivatie is eigenlijk het dierenleed, maar veganistisch eten is het beste voor het klimaat/milieu. Wat ik groener kan doen is toch wel minder afval creëren. Als ik de containers van de buren zie doen we het nog best netjes maar ik geloof dat ik met afval toch nog wel iets te leren heb.

Hoe kun je op een goedkope manier je huis groener krijgen?
Veel vrienden van mij houden van planten. Als ik stekjes weg kan geven, dan doe ik dat. Ik hoef natuurlijk niet vier dezelfde planten op het bijzettafeltje (behalve avocadoplanten, avocadoplanten heb je nooit genoeg). Zelf geef ik ook graag de moederplant weg zodat ik zelf de baby’s kan houden. Dat voelt toch een beetje alsof het mijn kindjes zijn. Dus: adopt, don’t shop. Planten ruilen, stekken, vermeerderen, you name it!

Hoe verspil jij minder voedsel?
Dit vind ik zo lastig! Ik ben ik namelijk een beetje te gemakkelijk in. Zo maak ik standaard teveel rijst klaar wat daarna in een bakje in de koelkast beland. Om vervolgens weg te gooien. Of ik zet het in de vriezer en bedenk een paar dagen later dat ik moet mealpreppen en er dus ruimte gemaakt moet worden in de vriezer. Die rijst, die gaat er dan natuurlijk als eerste uit. Daarom probeer ik juiste porties te maken, vooruit te denken en te plannen. Dankzij Weight Watchers plan ik sowieso al wat meer en dankzij de portie controle beperk ik de waste tot een minimum.

Wat zou jij groen doen met een miljoen?
Ha! Dat zou een droom zijn die uitkomt! Ik weet niet per se of het heel groen is, maar ik probeer altijd vanuit liefde te handelen. Ik zou dan een animal sanctuary starten waar dieren zonder toekomst terecht kunnen. Daar mogen ze dan zo lang ze leven gelukkig zijn. Ik zou mensen aannemen met minimale kansen op de arbeidsmarkt en iedere maand komt er een knuffeldag. Dan mag iedereen langs komen om de dieren te overladen met liefde. Als de dieren dat zelf ook willen hè. Als de dieren weglopen, dan is het uit met de pret! Ik zou heerlijke veganistische taarten bakken en die serveren op de knuffeldagen en ik zou donateurs zoeken om zo’n prachtige instantie in stand te houden 

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl?
Dit is mijn eigen vraag. Ik ben heel nieuwsgierig hoe anderen deze vraag gaan beantwoorden maar hier is mijn antwoord: Ik kook voor mensen, maak heerlijke veganistische hapjes, als iemand ‘per ongeluk’  iets plantaardigs eet, dan vertel ik dat. Draagt iemand toevallig vegan Dr. Martens? Dan moet ik dat zeggen! In de hoop dat ze in de toekomst dan vaker voor die optie kiezen. Met mijn blog vertel ik mensen hoe ze het kunnen aanpakken, deel ik recepten, schrijf ik reviews en soms geef ik tips. Iedereen mag altijd bij me komen met vragen en ik sta altijd open voor het gesprek. Soms wordt het een hevige discussie, soms wordt het een relaxed gesprek omdat we elkaar gewoon echt willen leren begrijpen.

Wat vind jij de moeilijkste groene stap om te zetten?
Kleding. Dat vind ik echt moeilijk. Ik wil graag kleding dat fairtrade, ecologisch verantwoord en veganistisch is. Voor vrouwen zijn er redelijk wat webshops/merken te vinden. Voor mannen is dat echt een flink stuk minder. Dat vind ik heel jammer omdat het mijn keuzevrijheid nogal beperkt. Ik ben sowieso niet zo’n kledingshopper (ik heb twee spijkerbroeken en tien t-shirts, vijf overhemden, vier paar schoenen enz.) maar doordat er zo weinig keuze is, kies ik toch vaak voor niet zulke groene kleding. Het allerliefst koop ik mijn kleding vintage, maar goed, ik ben ook maar een mens en wil ook wel eens iets nieuws. Daar kan ik echt nog wat in leren dus als je tips hebt voor webshops/merken die ook voor mij kleding in het aanbod hebben, laat het me dan vooral weten!

Wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing?
Ik vind het heel lastig om hier een sluitend antwoord op te geven. Ik geloof dat het mijn beste groene beslissing is geweest dat ik me hier mee bezig ging houden. Dat het milieu me is gaan interesseren. Dat ik uitzocht hoe de wereld in elkaar steekt. Dat ik weet hoe verrot de bioindustrie is. Ik begrijp nu ook waarom een t-shirt bij de Primark € 2,- kost. Iemand anders betaalt daar de prijs voor. Ik ben niet uitgeleerd op het gebied van groen zijn/doen. En dat zal ik ook nooit zijn. Dat vind ik het fijne. Ik leer steeds meer en pas mijn leven daardoor steeds meer aan. Ik groei (graag).

Als je De Groener Doener Tag ook wilt invullen, doe dat dan vooral! Spread the word! Ik zou het wel waarderen dat je iemand van deze mensen tagt in je post. Het liefst degene waar je de tag het eerste zag. Veel plezier met het beantwoorden van de vragen en laat me vooral weten als je de tag hebt ingevuld!

Ik tag Marielle van The Green Guide, Joyce van Never Not Cooking, Suzanne van Wat Eet Je Dan Wel en Miriam van Plantbasedbrekkie. Ik ben heel benieuwd naar jullie antwoorden!

Volg:
Delen:

15 Reacties

 1. 17 januari 2018 / 22:48

  Wat heb je deze tag leuk ingevuld. Ik vond je antwoord bij “wat zou je groen doen met een miljoen” echt hartverwarmend. Die knuffeldagen met vegan taartjes lijken me echt zó gezellig. Ik zou iedere maand langskomen hoor. En wat betreft het kopen van kleding kan ik me voorstellen dat het voor mannen lastiger is dan voor vrouwen om voor groen te gaan. Tweedehands shoppen is sowieso erg groen natuurlijk. Verder zou je misschien bij de ketens als H&M, Zara en WE kunnen kijken of je voor de groenere optie kan gaan. H&M heeft de Conscious lijn, Zara de Join Life lijn en WE heeft veel basic shirtjes van bio katoen!

  • 22 januari 2018 / 01:43

   Klopt! Die lijnen ken ik inderdaad maar op een of andere manier voelt het toch minder fair dan een merk dat volledig fair is. Want de H&M doet evengoed slechte dingen met het geld dat ze via de Conscious lijn verdienen.. Enne, als mijn animal sanctuary er ooit komt, staat de taart voor je klaar hoor!!

 2. 17 januari 2018 / 14:41

  Wat een leuke tag! Ik ga hem ook invullen ? En wat een droom van die miljoen! Dat zou wel schitterend zijn, ik zou elke maand langskomen om te knuffelen en voor jouw taart ?

 3. 17 januari 2018 / 14:03

  Lieve Sytse, zoooo leuk om te lezen!
  Je animal sanctuary laat m’n hart smelten en omg het zou zo cute zijn als je dat zou kunnen oprichten! Met de knuffeldag en de zelfgebakken taarten en het klinkt echt fantastisch.
  Echt leuk om te lezen!
  <3

 4. 17 januari 2018 / 11:51

  Die beste groene beslissing herken ik heel erg. Misschien wel mijn beste beslissing überhaupt ooit! Gaan met die banaan. En nooit stoppen met leren inderdaad

 5. 17 januari 2018 / 10:26

  Wat leuk om te lezen. We vinden hetzelfde moeilijk. Mischien kunnen we dan samen achter de fair fashion tips aan. ?

  • 22 januari 2018 / 01:41

   Ja, dat lijkt me erg leuk!! 😀 Ik hoop dat er snel nog meer fair fashion merken uit de grond schieten!

 6. 17 januari 2018 / 10:01

  Yay! Super leuke tag en super leuk dat je mij tagt 🙂 Ik ga hem overnemen hoor!

 7. 17 januari 2018 / 09:48

  Mooi om te lezen Sytse! Ik.zag jou stiekem al voor me op een grote, gezellige, knusse dierenopvang. Wie weet ooit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..