De vitamines die ik slik als veganist

De vitamines die ik slik als veganist

Inmiddels ben ik al meer dan zes jaar veganist. Ik weet dus heel goed hoe belangrijk het is om vitamines te slikken die bij een vegan voedingspatroon horen. Maar wist je dat mensen die vlees eten vaak ook een tekort aan bijv. B12 hebben? In dit artikel laat ik zien welke vitamines van Fair Leaf ik slik en waarom ik daarvoor heb gekozen.

Vitamine B12

Deze is onder de meeste vega(n)s alom bekend, denk ik. Al zou iedereen gewoon Vitamine B12 moeten slikken. Ook als je vlees eet. Maar waarom is Vitamine B12 nou zo belangrijk en waarom hebben zoveel mensen een tekort. Simpel uitgelegd hebben we dit bijzondere stofje nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Zij vervoeren op hun tijd weer zuurstof door de bloedbaan en dit zorgt er (onder andere) voor dat je zenuwstelsel goed werkt.

Vroeger zat vitamine B12 gewoon in de grond. Echter hebben we de planeet zo vervuild, dat het eigenlijk niet meer op een natuurlijke wijze binnen te krijgen is. Vleeseters en mensen die zuivel consumeren krijgen vaak meer B12 binnen door middel van voeding dan vega(n)s. Dit is omdat de dieren de vitamine ook gesuppleerd krijgen in hun voeding. Maar, let’s cut out the middle man! Dit kunnen we natuurlijk veel beter zelf suppleren zodat we het direct binnen krijgen in plaats van via iemand anders (ja, dieren hebben ook een persoonlijkheid).

Daarnaast kun je als vegan vleesvervangers eten waar vitamine B12 aan is toegevoegd, maar het is altijd wijs om bij te slikken. Bij twijfel, raadpleeg dan altijd een arts. Eventuele klachten van een tekort kunnen bijvoorbeeld zijn: tintelingen in het lichaam, minder secuur kunnen bewegen, evenwichtsproblemen of bijvoorbeeld gevoelloze tenen en vingers. Leef je vega(n)? Dan doe je er goed aan regelmatig je bloed te testen, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

De vitamine B12 hier op de foto is een zuigtablet met aardbeien smaak. Zo is op je vitamines letten ook nog eens erg lekker!

Magnesium Citraat

Een van de andere vitamines die ik slik, is Magnesium Citraat. Naast een bijna collectief B12 tekort, heeft ook bijna 80% van de Nederlanders een magnesium tekort. Wat voor mij nieuw was, is het ‘citraat’-gedeelte. Ik wist niet eens dat dit bestond totdat mijn moeder er over begon. Mijn ouders slikken het namelijk allebei. We hebben er een heel gesprek over gehad en daar ben ik veel wijzer van geworden. Magnesium is er in veel verschillende soorten. Zo zijn magnesiumchloride, magnesiumoxide en magnesiumsulfaat slecht opneembaar door je lichaam en magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat zijn juist weer heel goed opneembaar. Ook kun je magnesium op allerlei manieren tot je nemen. Denk aan een magnesium (voeten)bad of als supplement. Maar door te kiezen voor Magnesium Citraat, kies je voor de best opneembare variant. Dit is dus een manier om het je lichaam zo gemakkelijk mogelijk te maken en er het meeste uit te halen. De effecten van een tekort van magnesium zijn breed. Het is daardoor vaak lastig te achterhalen of je een magnesium tekort hebt. Wat magnesium voor je doet? Het zorgt voor je energieniveau, sterke botten en tanden, gezonde en sterke spieren, helpt je bij je concentratie en is ook nog eens goed voor je spijsvertering en eiwitstofwisseling. Een teken van een tekort is net als bij B12 bijvoorbeeld vermoeidheid, lusteloosheid, spierkrampen en in extreme gevallen kunnen er hartritmestoornissen optreden (Bron: Voedingscentrum).

Overige vitamines

Het is natuurlijk van belang dat je goed, gezond en gevarieerd eet. Maar dit is natuurlijk voor iedereen anders. De een is dol op salades, de ander totaal niet. De een lust alle groentes, de ander maar een paar. Daarom doe je er goed aan je vitamines op pijl te houden. Ik slik zelf nog een vitamine C voor mijn weerstand (teveel vitamine C plas je weer uit) en een multivitamine. Die laatste slik ik omdat ik soms stiekem wel een beetje eentonig eet. Ik eet namelijk graag wat ik lekker vind en dat zijn meestal dezelfde gerechten. Vitamines zijn natuurlijk geen vervanging voor een gevarieerde en gezonde voeding, maar voor mij is dit wel een fijne aanvulling.

De vitamines van Fair leaf

De vitamines die ik hier uitlicht, komen van Fair Leaf. Al hun vitamines zijn vegan en eerlijk. Twee zaken die ik hoog in het vaandel heb. Daarnaast is dit een bedrijf met een prachtige missie; ze willen de wereld een stukje mooier maken. Just like me! Ze creëeren eerlijke en gelijke kansen in hun hele productieketen. Dit doen ze door onder andere goed op te letten of de ingrediënten tegen een eerlijke prijs worden ingekocht. Maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen een kans binnen Fair Leaf. Ze zien er op toe dat er in de hele keten geen mens of dier wordt uitgebuit en werken hierin samen met meerdere organisaties die hier gespecialiseerd in zijn. Ben je lid van de NVV? Dan krijg je nog eens ledenkorting ook!

Let op: Neem nooit klakkeloos aan wat je online leest. Ik ben geen arts en natuurlijk is ieder lichaam anders. Ik deel wat voor mij werkt, wat ik fijn vind. Maar je gezondheid is goud, dus wees verstandig en volg je eigen gevoel en raadpleeg desgewenst een arts.

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..