Vijf tips om energiezuiniger te wonen

Vijf tips om energiezuiniger te wonen

Na alles wat er de afgelopen periode is gebeurd qua kosten, inflatie en noem het maar op. Doen we er goed aan om bewust met energie om te gaan. Hoe kunnen we energiezuiniger wonen en wat is daarvoor nodig? Ik dook erin en heb vijf tips voor je!

Waarom energiezuinig wonen?

Wanneer je woning energiezuinig is, heeft dat veel voordelen. Natuurlijk is het beter voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Wist je dat alle huizen die vanaf 2021 gebouwd zijn, zoveel mogelijk energieneutraal moeten zijn? Dat is voor het milieu al een grote win! MAar ook als je een ouder huis hebt, zoals ik, kun je dingen doen om je woning energiezuiniger te maken. 

Tip 1: Wek zoveel mogelijk je energie duurzaam op 

Een veelal bekende manier om je huis duurzamer te maken is zonne-energie. Zo kun je natuurlijk zonnepanelen plaatsen om je huis van elektriciteit te voorzien. We leven in een grijs land, maar het zal je verbazen hoeveel zonne-energie er al gebruikt wordt in Nederland. Dat zou dus betekenen dat veel van je stroom lokaal wordt opgewekt, waardoor er minder transport nodig is en je uiteindelijk minder betaalt. Andere manieren om duurzame energie op te wekken zijn bijvoorbeeld windenergie, aardwarmte, hout en biogas. 

Tip 2: Let op je energieverbruik

Niet iedereen heeft de middelen om het huis zo duurzaam mogelijk te maken. Een goede stap is natuurlijk goed op je energieverbruik letten. Als je een oude meter hebt, wordt het al gauw bijhouden met pen en papier wat wel eens een gedoetje kan zijn wat vaak vergeten wordt. Een slimme meter met een verbruiksmanager is een manier om je verbruik goed in de gaten te houden. Je kan dan zelfs van minuut tot minuut meten hoeveel gas en stroom je verbruikt. Er zijn zelfs verbruiksmeters die per ruimte aangeven hoeveel gas en stroom een apparaat gebruikt. Zo krijg je meer controle over je verbruik.  

Tip 3: Kies voor een duurzame energieleverancier

Wanneer je je huis wilt verduurzamen, hoort daar natuurlijk ook een duurzame leverancier bij. In de zogenoemde groene stroom ranglijst is inzichtelijk gemaakt welke leveranciers hoog scoren op duurzaamheid en welke niet. Je kunt online energie vergelijken om te zien welke duurzame leverancier het beste bij jou en je situatie past. 

verduurzamen woning - zonnepanelen 2

Tip 4: Zorg dat je huis goed is geïsoleerd

Oudere huizen zijn vak ook slechter geïsoleerd. Ik woon zelf in een oud huis en wij hebben bijvoorbeeld een aantal jaar geleden de achterkant van de woning helemaal voorzien van kunststof kozijnen en HR+++ glas. Ons energieverbruik is daarmee flink naar beneden gegaan. Op dit moment zijn we aan het sparen om ook de voorkant van het huis te voorzien van kunststof kozijnen. Daarnaast doe je er goed aan om je dak, muren en vloeren te isoleren. Denk dan bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie of vloerverwarming.

Zoals bij ons het geval was, komt er veel kou en tocht binnen via de ramen. Door het glas te vervangen voor HR++ glas of zelfs triple glas maakt dat al een wereld van verschil. Daarnaast zijn tochttrips natuurlijk een hele goede (en goedkopere) oplossing om toch buiten te houden. 

Qua prijs is het vaak een flinke investering. Maar wist je dat je tot ongeveer 30% subsidie kan ontvangen op bepaalde isolatiemaatregelen? Dit komt omdat de overheid wil dat Nederland in 2050 CO2 arm is. Ze stimuleren daarom verduurzaming met de verschillende subsidies. 

Tip 5: Gebruik een zonneboiler

Naast alle bovenstaande tips, kun je ook je water op een duurzame manier verwarmen. Een zonneboiler zorgt op een milieuvriendelijk manier voor warm water. Er komt namelijk geen CO2-uitstoot vrij als de zonneboiler je water verwarmt. 

Bij een zonneboiler wordt vaak gedacht aan de zomer en hoe handig het dan is. Maar wist je dat een zonneboiler ook in de winter een groot verschil maakt? Gemiddeld scheelt dit 50% op het gasverbruik. Wil je een zonneboiler? Check dan of er bij jou gemeente subsidie voor is. Aangezien een zonneboiler behoorlijk prijzig is, zou je gek zijn als je niet informeert. 

Hopelijk heb je iets aan deze tips of zet het je aan het denken wat je zelf kan doen om je woning iets energiezuiniger te maken. Heb je aanvullingen of andere tips, deel ze dan vooral in een reactie onder dit artikel! 

 

Volg:
Delen:

1 Reactie

  1. 25 maart 2023 / 12:40

    Ik woon in een appartement en ik vraag me vaak af, hoe kan ik energie opwekken. (en dan bedoel ik niet zonnepanelen op het gezamenlijk dak maar helemaal zelf energie opwekken) Zonnepanelen op het balkon? Ik hoor graag suggesties van je.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je kunt mij gezien hebben bij..