Hoe mijn droomkeuken eruit ziet

Mijn droomkeuken

Wij zijn al een tijdje bezig met praten over en denken aan het opknappen van onze woning. Zo schreef ik eerder al eens over het verduurzamen van onze woning. Dat zijn dingetjes die voor mijn gevoel echt moeten. Maar fantaseren is ook fijn. Ik heb bedacht hoe mijn droomkeuken eruit ziet. Fantaseer je mee?

Gezellige spelletjesavonden aan een grote tafel

Als ik fantaseer over hoe mijn keuken eruit zou moeten zien en vooral hoe hij zou moeten voelen, dan gaat dat ongeveer zo: Het is een lekkere zaterdagavond in mei. Corona drinken we alleen nog en we zitten met vrienden gezellig al borrelend en happend naar de ondergaande zon te kijken. Omdat het toch een beetje frisjes wordt, stappen we door de openslaande tuindeuren naar binnen. Daar schuiven we aan bij een grote houten tafel en de spelletjes staan al klaar. De man des huizes, ik dus, staat al in de keuken om aan het kookeiland lekkere hapjes te maken. Het laatste zonlicht piept door de ramen naar binnen en kleurt de woonkeuken oranje. Ik dacht altijd dat ik een lichte keuken hier het beste tot z’n recht zou komen maar ik ben blij dat we toch voor een donkerdere keuken hebben gekozen.  Een keuken met houten kastjes en een zwart, robuust aanrechtblad. Ik maak heerlijke (vegan) kaassnacks en zet ze met een lekkere saus op tafel. We spelen 30 seconds en het duurt maar liefst drie rondes voordat we ruzie krijgen. Al lachend ruimen we dat fantastische vervelende spel op. Reinier en ik kijken elkaar aan: “Dit gebeurt dus altijd”. En dat is ook zo. – dat is een beetje hoe ik wil dat mijn keuken voelt. Hoe er geleefd wordt. Maar hoe ziet het er dan uit?

Droomkeuken 1

De perfecte woon/leef keuken

Als ik er over nadenk, kom ik altijd uit op een zwarte keuken. Een keuken met zwarte keukenkastjes, een robuust aanrechtblad, misschien matzwart of een donkere betonlook en een kleurrijke muur. Ik kwam toevallig op Twitter bovenstaande keuken tegen en van Hester, de eigenaresse van de foto én de keuken, mocht ik de foto wel gebruiken. Die okergele kleur vind ik heel mooi matchen bij de (wat Hester ook heeft) zwarte keukenkastjes. Maar als we ooit een andere woning krijgen en die is een beetje zoals ik in gedachten heb (met heel veel lichtinval) dan is een groene muur ook geen gek idee. Een muur met zo’n hele diepgroene kleur erop. Waar de verse kruiden heel mooi bij afsteken. En dan met okergele elementen. Of precies andersom. Een bosje bloemen in een groene vaas die kleurrijk afsteekt op de okergele muur. Oh, dit is echt iets waar ik uren over weg kan dromen. En als we dan toch bezig zijn, ik wil een kookeiland dat ook gedeeltelijk een tafel/bar is. Voor als we tussen de middag snel een boterham eten. Of waar Reinier een wijntje drinkt als ik de overste heerlijkste Pilav sta te maken. Waar we de dag én de week afsluiten. Omdat dat daar altijd zo gezellig is. 

Droomkeuken 2

 

Een landelijk uitzicht en enorm veel werkruimte

Waar mijn droomkeuken staat is ook best wel belangrijk. Ik wil graag uitzicht over de (met voorkeur Friese) landerijen. Dat je zover kunt kijken totdat je de horizon bereikt. Geen huizen, geen fabrieken, geen flats en vooral geen mensen. Misschien een molen hier en daar maar that’s it. De keuken zelf bevat een kookeiland om aan te eten, maar ook om aan te werken (en met werken bedoel ik het slachten van pompoenen en watermeloenen). Maar naast het kookeiland, is er ook een groot werkblad zoals bij een normale keuken. Wanneer de vriendinnen van de eetclub dan komen, kunnen we allemaal in ons eigen hoekje een lekker hapje maken. Daarnaast wil ik een 6 pits gasstel (heet dat nog gasstel als het inductie of keramisch is?) zodat we lekker veel tegelijk kunnen maken. Zodat ik op zondag middag voor alle vrienden en familie bami kan maken als ze blijven eten na een verjaardag. En voor als Reinier weer eens iets anders wil eten dan ik (of ik dan hij, it’s all good). Echt, ik kan hier zo lang over doorgaan. Dat komt omdat we nu een behoorlijk saaie, witte keuken met donker aanrechtblad hebben en het het niet waard is om in dit huis nog een nieuwe keuken te plaatsen. Maar ooit verhuizen we naar een huisje op het platteland en dan komt de keuken waar ik altijd van heb gedroomd.

Denk jij wel eens na over je droomkeuken? Of je droomhuis? Wat zou je dan heel graag willen?

Volg:
Delen:

4 Reacties

 1. 4 augustus 2021 / 11:10

  De perfecte keuken voor mij moet ook gezelligheid uitstralen. Het moet een verlenging zijn van het woongedeelte waar je graag veel tijd wil doorbrengen. Wij willen graag een landelijke leefkeuken realiseren die past bij onze stijl.

 2. 28 oktober 2020 / 16:34

  Ik vind een grote woonkeuken ook erg mooi. Wij willen onze keuken ook gaan veranderen door de keukenkastjes een andere kleur te geven. Zo hopen we een betere harmonie te bereiken.

 3. 10 april 2020 / 10:47

  Ik houd wel heel erg van zo’n mooie witte veranda en dan met zo’n schommelbank!

 4. 8 april 2020 / 12:46

  Keukens roepen op tot dagdromen, vind je niet? Leuk dat je het zo deelt, ik kan de sfeer helemaal proeven. Wij hebben ook een witte, saaie huurhuiskeuken. Die in een hoek van de kamer zit, zodat je wel lekker aan de tafel kan zitten terwijl iemand kookt. Het zou een stuk ruimer mogen qua aanrecht – samen koken gaat nu lastig – maar als ik denk aan de keuken in mijn studentenhuis en de studio van mijn vriend die we grappend ‘de slaapkeuken’ noemden, ben ik heel gelukkig met hoe het nu is. Maar dromen blijft leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..