Waarom ik voor een Whole Food Plant based dieet kies

Waarom ik voor een Whole Food Plant based dieet kies

Al sinds mijn 18e ben ik in gevecht met mezelf en mijn gewicht. Ik houd van ongezond eten maar niet van het effect ervan. Daarom kies ik nu voor een whole food plant based dieet en ik vertel je er graag meer over!

Terug naar de natuur met een whole food plant based dieet

Wij mensen staan tegenwoordig verder af van de natuur dan ooit te voren. We maken er zo gezegd een potje van. Veel wordt kapot gemaakt door ons en dat terwijl de natuur ons zoveel geeft. Denk aan de vitamine D van de zon maar ook onze voeding. In de natuur groeien zoveel goede en gezonde dingen die helemaal niet bewerkt hoeven te worden. Ik geloof dat hoe meer bewerkt het eten is, hoe ongezonder het is. Dat is een inzicht waar ik nog maar twee weken naar leef hoor. Ik voel na twee weken wel al echt verschil. Ik voel me zoveel beter over mezelf. Ik voel me gezonder, blijer, mooier en mijn zelfbeeld wordt steeds beter. Dat laatste daar streef ik al jaren naar. Onzekerheid is killing in een maatschappij waar je wordt ondergesneeuwd door perfecte lichamen in reclames, op billboards maar ook zeker op social media. Alleen wat picture perfect is zien we en picture perfect bestaat niet. Daarom is het belangrijk dat ik terug ga naar de basis. Naar wat de natuur me geeft. Ik wil daarmee ook dat mijn lichaam terug gaat naar de basis. Naar hoe mijn lichaam hoort te zijn.

 

whole food plant based dieet salade

Vullen versus voeden

Jaren lang heb ik met lichaam gevuld in plaats van gevoed. Met alle gevolgen van dien. Ik ben inmiddels al 12 jaar op dieet en zit nog steeds op een ongezond gewicht. Dat komt bij mij voornamelijk door falen. Dieten houd ik gewoon niet vol. En iedere keer dat ik het niet volhoud, zeg ik (onbewust) tegen mezelf: Zie je, je kan dit niet. Een slank en gezond lichaam is niet voor jou weggelegd. Dat is echt klinklare onzin. Iedereen heeft natuurlijk een andere bouw maar een ronde buik, dát heeft niemand van nature. En daar wil ik van af. Niet vanuit ijdelheid maar vanuit het oog op mijn gezondheid (al vind ik het wel erg prettig dat mijn lichaam in mijn ogen steeds mooier wordt). Ik wil gezonder zijn en gezondheid uitstralen. Op Het Groene Broertje heb ik duizenden bezoekers per maand en voor alle lezers, voor jou, wil ik een voorbeeld stellen. Een voorbeeld van hoe het hoort hoe het ook kan. En hoe lekker dat dan wel niet is. Ik wil laten zien welk eten goed voor je is én je gelukkig maakt. Ben & Jerry’s ben ik ook dol op hoor, maar daar word ik op de lange termijn niet gelukkiger van. Daarom voed ik mijn lichaam nu met een Whole Food Plant Based dieet. Zoals ik al zei, mijn lichaam is er blij mee. Vooral ook omdat het overgewicht langzaamaan verdwijnt. In de eerste 10 dagen dat ik alleen nog maar whole foods in mijn lichaam stopte, viel ik al 2,9 kg af.

Wat je met een Whole Food Plant Based dieet kan eten

Je zal er nog van op kijken! Ik heb een hele lijst gemaakt met wat ik met een Whole Food Plant Based dieet kan eten (eigenlijk moet ik zeggen wat ik WIL eten) en dat is nogal wat. Denk hierbij aan alle soorten fruit, alle groente, hele granen, zaden, noten en peulvruchten. Ik roep maar wat: Stamppot boerenkool met (zoete) aardappelen, Chili Sin Carne (zonder de chips), Pittige Fairtrade Curry, Roti en ‘kip’kerrie (vervang de kipstuckjes dan wel door tofu of tempeh). Omdat ik het best wel lastig vond om uit te zoeken wat ik nog in mijn menu kon verwerken, heb ik een hele lijst samengesteld met de Whole Foods die ik graag eet. Die vind je hier: Lijst met Whole Food Voedingsmiddelen. Zoals ik onderaan die lijst ook zeg, als je toevoegingen hebt, let me know!!

De recepten die ik vanaf nu deel, zullen grotendeels uit whole foods bestaan. Ik hoop dat ik je ook met deze recepten mag inspireren ♡ Ik zal heus nog wel eens een lepel in een bak Ben & Jerry’s zetten of een heerlijke vegan burger bakken voor op een broodje, maar de basis, dat is inmiddels whole food plant based en dat wil ik graag zo houden.

Wat is jouw ultieme Whole Food Plant Based recept? Ik prik graag een vorkje mee 😉

Volg:
Delen:

27 Reacties

 1. Mariska
  3 april 2018 / 18:01

  In mijn google-zoektocht (weightwachters en vegan) kwam ik vanmiddag hier terecht en hoera! Ik lees precies wat ik nodig had :-). Ik ben al 20 jaar vegetariër, maar inderdaad, wat jij beschrijft. Zakken chips, repen chocola en lepels mayonaise. Dat is vast niet wat nu uiteindelijk de bedoeling is voor je lijf. Geïnspireerd door de vegan challenge besloot ik het deze maand te gaan doen, maar dan niet meer op de manier van vroeger, van toen ik vegetariër was. Ik heb er zin in. Ik vind het ook spannend, want nieuwe gewoontes aanleren is gewoon lastig voor mij, maar ik wil dit, op de juiste manier. En hoe het dan past binnen weightwachters, moet ik dan maar zien. Ben jij nog bezig met weightwachters? En hoe vind jij het passen? Ik ben nu 8 weken bezig en 8,4 kilo afgevallen, maar voor een vegan zijn er weinig zero’s, dus tja, wat ik zeg, maar even kijken of het past.

  Ken je trouwens the happy pear op YouTube? Die hebben echt geweldige filmpjes met dit thema.

  Nou, leuk! Ik ga je blog teruglezen en volgen!

 2. 19 maart 2018 / 19:22

  JAAAA ik ook 🙂 Hoe je je voelt hangt écht af van wat je eet en daarom probeer ik zo gezond mogelijk te eten!

  • 21 maart 2018 / 11:20

   Echt hè? Ik dacht altijd dat dat onzin was maar ik voel me echt zoveel beter nu ik zo goed en gezond eet. Love it!

 3. Evain
  19 maart 2018 / 14:24

  Gefeliciteerd met je vliegende start! Zo fijn dat het je meteen al goed doet zonder afkik verschijnselen te hebben. Ik had in t begin heftig trek in zoetigheid maar dat doe ik niet? Gewoon volhouden en vergeet je bent niet alleen als je even inspieratie loos ben bel je maar even ?

  • 21 maart 2018 / 11:20

   Dankjewel! Ik vind het ook zo prettig! Als de weegschaal naar beneden gaat, maakt mijn hart een sprongetje. En dat is nu dus bijna iedere dag zo! 😀 Als ik inspiratieloos ben, bel ik je! Inclusief facetime. Hahahah

 4. 19 maart 2018 / 12:57

  Ik vind het zo onwijs tof dat je deze weg in bent geslagen! En zo mooi dat jouw lichaam jou gelijk beloont. Fijn dat je zo snel al verschil merkt en ziet (op de teller). Ik ben er zelf ook mega enthousiast over en eet zoveel mogelijk whole foods op een dag. En het is gelukkig verrassend goed vol te houden. Waar ik wel benieuwd naar bent, heb je hoofdpijn gekregen toen je begon? Het afkicken van de suikers was echt het ergst voor mij, nu vraagt mijn lichaam er gelukkig niet meer om. En vind ik alles veeeeel te zoet haha.

  Op de dagen dat het door omstandigheden (verjaardag bij anderen bijvoorbeeld) iets minder lukt, dan vraagt mijn lichaam er na thuiskomst gewoon om gezond eten. En dat zijn de fijne cravings 🙂 hihi

  En lieve Sytse. Je kan het. Je bent het waard. En je bent mooi zoals je bent! En met deze mindset ga jij het vast en zeker volhouden, want je kan jouw lichaam namelijk niet gelukkiger maken!

  • 21 maart 2018 / 11:24

   Oh Linda, wat ben je toch vreselijk lief! Ik heb helemaal geen last van suikercravings maar dat komt ook dat ik eigenlijk standaard weinig suiker gebruik. Natuurlijk maak en eet ik wel eens zoetigheid en zo, maar negen van de tien keer zijn dat natuurlijke suikers in fruit, vruchten en smoothies. Voorheen (ik heb een keer een detoxkuur gedaan met druppels onder je tong), toen ben ik er letterlijk ziek van geweest. De hele nacht overgeven en echt een aantal dagen hoofdpijn. Maar sinds ik vegan ben, gebruik ik sowieso geen toegevoegde suiker (behalve in de sushirijst) en drink ik ook geen suikerhoudende dranken. Als ik dan een colaatje pak, is het altijd zero. Natuurlijk valt daar ook weer wat voor te zeggen maar ik voel me er heel goed bij!

 5. 19 maart 2018 / 11:56

  Yes Sytse! Ik herken vooral heel erg het positievere gevoel wat je beschrijft. Als ik goed voor mezelf zorg, gezond eet & beweeg, dan heb ik veel minder last van het feit dat ik nog lang niet op mijn streefgewicht ben. Ik weet en voel dat ik goed bezig ben, dat ik mezelf en mijn lichaam geef wat het nodig heeft, dáár gaat het om. Super dat je zo snel effect merkte, ook in je gewicht. Je bent echt goed bezig! Liefs <3

  • 21 maart 2018 / 11:25

   Ja, gek is dat hè? Of nou ja, bijzonder misschien. Ik vind het ook zo prettig om goed voor mezelf te zorgen. Gisteravond had ik heel erg trek, toen at ik druiven, meloen en mango. Dat werkt net zo goed! Liefs! <3

   • Karin
    15 juli 2018 / 14:21

    Mooie site! Leuk om je verhaal te lezen. Ben zelf twee maanden bezig met WFPB eten na een tip. Noodgedwongen want al jaren buik- en darmklachten, die opeens veel erger werden. Binnen drie dagen na de start alle klachten weg! Had ik dit eerder geweten. Leuk bijverschijnsel is dat ik gewicht verlies terwijl ik me ongans eet en lekkerder dan ooit. Bloeddruk zakt. Volgens vele onderzoeken zal ook wel mijn cholesterolgehalte dalen, al dichtgeslibde of aangetaste aderen helen, kankercellen minder snel groeien, diabetis worden voorkomen etc. etc. Alleen al het ontbijt, super! Een bakje granen en zaden gemengd met iets zoets, gedroogde pruim, ongezwavelde abrikoos, rozijnen of zoiets, kaneel, aangelengd met water, een minuutje in de magnetron. Beetje salade, elke dag anders. En dan een bakje fruit met banaan, daarover heen wat zaden, chia of zo en! een volle theelepel goede donkere cacaopoeder. Net of je chocola zit te eten. En dan vraagt iedereen me hoe ik het volhoud. ? Ik heb de Netflix documentaires What the health en Forks over Knives zitten bekijken. En informatieve lezingen van dr. Greger. Het was wel een schok om te horen dat zuivel en eieren helemaal niet goed voor je zijn, van vlees en zeker worst wist ik het wel. Ik wens iedereen succes!

 6. 19 maart 2018 / 09:50

  Kijk jou stralen op die foto! Mooi dat je deze beslissing genomen hebt. Ik kijk ernaar uit je weg te volgen en ben ook ontzettend benieuwd naar de recepten! Hoog tijd dat ik wat nieuwe dingen probeer in de keuken. 🙂

  • 21 maart 2018 / 11:26

   Hihi, dankjewel! Toevallig heb ik vandaag een recept gepubliceerd! Het enige dat niet whole food is is de sojasaus en de ahornsiroop. Maar dat zijn dingen die ik nog accepteer. Het moet natuurlijk wel lekker en leuk blijven 😉

 7. 19 maart 2018 / 09:42

  Super zeg! Go for it zou ik zeggen, ben heel benieuwd naar je ervaring! Ik ben nog een beetje té Lazy Vegan vrees ik om me eraan te wagen, maar wie weet inspireer je me…

  • 21 maart 2018 / 11:27

   In mijn eerste anderhalf jaar als vegan was ik ook lazy. Ik vrat broodjes met burgers, oreo’s chips en andere ongein bij de vleet. Maar zo fijn dat deze manier van eten mij zo’n goed gevoel geeft!

 8. 19 maart 2018 / 08:53

  Wat goed!!! Ik herken er zoveel in. Ik weet heel goed dat wholefoods me goed laten voelen maar gemak en tijdsgebrek maken het zo makkelijk om verkeerde keuzes te maken. Tegenwoordig denk ik ook altijd dat ik iets MOET eten omdat het vegan is, bringing up demand ?. Ik at nooit ijs en al helemaal geen B&J, waarom dan wel als het vegan is?
  Ik snap dat kant en klare kipstuckjes niet wholefood zijn, maar is bijvoorbeeld zelfgemaakte seitan dat wel? Geen chemische toevoegingen. Want dan heb ik een ‘killer’ recept voor seitan kip voor in de kerrie.
  Lang verhaal kort, ik ben het gewoon met je eens en ik ga eens wat vaker aan mijzelf denken. Ik ben vandaag weer gestart met een lekkere groene smoothie en heb mijn werklunches al ‘geprept’ voor deze week. Quinoa, bonen, geroosterde groente en wat salade. Kan niet wachten tot het weer warmer wordt, lekker nicecream maken.
  ?

  • 21 maart 2018 / 11:30

   Hahaha bringing up the demand. Dat deed ik dus ook altijd! En dat is natuurlijk goed maar op een gegeven moment zit de vriezer vol en moet ik dat ijs wel opeten.. Dus dan toch maar niet meer halen 😉

   Ik ben nog niet helemaal thuis in de whole foods maar seitan zou ik bijvoorbeeld wel gebruiken als vleesvervanger. Kant en klare producten dan weer niet. Alles is een eigen keuze en als jij de seitan lekker vindt en je daar goed bij voelt, moet je dat vooral doen!

   Super dat je zo goed plant! Ik maak zondags een eetschema voor de hele week en dat geeft mij echt een goede houvast! <3

 9. Jelske
  19 maart 2018 / 08:30

  Heel knap van je dat je deze stap zet! Goed om te lezen dat het je tot nu toe zo goed bevalt 😀 Ik heb zeker wat aan de voedingslijst die je hebt samengesteld, helemaal top, bedankt voor het delen!

  • 21 maart 2018 / 11:30

   Oh super!! Hij is nog niet helemaal compleet hoor, maar het is een goede basis waardoor je (denk ik) lekker kan variëren in de keuken!

 10. 19 maart 2018 / 08:16

  Wat heerlijk dat je zo enthousiast bent! Dr McDougall (één van de bekendste ‘plantaardige dokters’) heeft weleens gezegd dat je best junkfood mag eten als je jarig bent, als je het maar niet elke dag doet. Het gaat om wat je tijdens de meeste maaltijden eet. Wij eten nu al een aantal jaren grotendeels onbewerkt plantaardig en het bevalt nog steeds heel goed. Honger lijden is er niet bij, je smaak verbetert doordat je geen meuk meer eet, je komt op je natuurlijke gewicht en je huidskleur wordt beter, om maar een paar dingen te noemen. Ik ben trots op je dat je de eerste weken erop hebt zitten. Ga zo door!
  (oja, als je nog inspiratie zoekt ben je natuurlijk welkom bij de groep The Starch Solution Nederland op Facebook)

  • 21 maart 2018 / 11:31

   Ja, ik ken hem! En die uitspraak vind ik zo goed!! 😀 Natuurlijk mag het wel eens maar het moet niet je basis zijn.

   Bedankt voor de tip! Ik zoek de groep meteen op! Wie weet kan ik daar ook wat van opsteken!

 11. Kirsten
  19 maart 2018 / 08:16

  Pas wel op met dingen zeggen als “al is een mooi lijf natuurlijk ook prettig”. Daarmee zend je een boodschap dat dat alleen kan wanneer je slank bent.

  • 21 maart 2018 / 11:33

   Ik snap dat je het zo leest. Maar ik denk dat het een manier van interpreteren is. Ik heb het nu echt over mijn lichaam en wat ik daar van vind. En ja, momenteel vind ik mijn lichaam niet mooi. Maar er zijn genoeg niet slanke mensen die ik wel prachtig vind!

   Misschien heb ik het een beetje onhandig getypt. Ik zal er rekening mee houden in het vervolg. Bedankt voor je feedback hierover!

 12. Winny
  19 maart 2018 / 08:15

  Goed bezig. Kijk ook eens op The Starch Solution Nederland voor extra aanvulling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..