Mijn groene voornemens voor 2017 – Het resultaat

Mijn groene voornemens voor 2017 – Het resultaat

Vorig jaar in december plaatste ik een artikel met mijn groene voornemens voor 2017. Het jaar is bijna op z’n eind en vandaag blik ik terug op de groene voornemens en wat er van terecht is gekomen.

Ik had een aantal groene voornemens opgeschreven omdat ik echt veel bewuster wilde leven. Veel is gelukt, sommige iets minder. Maar die neem ik weer mee naar 2018. Dit waren mijn plannen:

– Meer Yoga
– Beter eten
– Liefde uitdragen
– Less is more
– Alles opmaken
– Afval scheiden

Als ik zie welke groene voornemens ik had, lijken ze allemaal niet zo moeilijk. Nu, bijna een jaar later, lijken het allemaal luxe problemen. Dat komt goed uit want ik heb echt geprobeerd om wat meer humble te leven. Dat is op zich behoorlijk gelukt. Toevallig doe ik De Minimalism Challenge aan het einde van dit jaar. Dat is een mooie piek op de kerstboom kers op de taart!

Meer Yoga

Meer Yoga is deels gelukt en deels niet. Yoga met Evy kwam in de maand april op mijn pad en het leek een teken te zijn. Ik moest echt meer met yoga aan de slag. Dat deed ik. Ik heb zo’n vijf weken lang, minimaal drie keer per week met Evy geyogaad. Daarna had ik er op mijn manier geen tijd of ruimte voor. Ik deed aan yoga in de logeerkamer en in diezelfde logeerkamer heb ik ook mijn fotografie opstelling. Dus om iedere keer een kwartier bezig te zijn met opruimen en ruimte maken, dat had ik er niet voor over. Maar nu ik dit zo lees, misschien moet ik iedere keer dat ik bezig ben geweest met yoga of fotograferen, direct opruimen. Dan staat het elkaar niet in de weg. Misschien begin ik januari gewoon weer met Yoga met Evy en houd ik het dan wel vol 😉

Beter eten

Eten is mijn hele leven al een dingetje. Tot mijn achttiende had ik een prima figuur. Wat zeg ik, ik deed zelfs fotoshoots en had grootse dromen om model te worden. Totdat een fotograaf zei: “Je ziet er goed uit, maar je moet echt nog 5kg afvallen.” Onzeker dat ik was, sloeg ik door. De verkeerde kant op. Ik schoot in no-time van 84kg naar 123kg. Diep ongelukkig was ik. Sindsdien strijd ik tegen de kilo’s. Het gaat goed, maar soms ook niet. De ene keer val ik zo 20kg af in een half jaar tijd, om het daarna er gewoon weer bij te vreten. Inmiddels ben ik sinds een paar weken weer een echte fat fighter en eet ik zo bewust mogelijk. Natuurlijk met een cheatmomentje hier en daar, maar i’m working on that. Ik weet nu waarom het voorheen met pieken en dalen ging: ik was er gewoon nog niet klaar voor. Dankzij mijn blog, dankzij jullie, dankzij de motivatie om lekkere maar ook gezonde recepten te maken, is de change nu wel gekomen. Work in progress dus deze.

Liefde uitdragen

Dat is zeker gelukt! Ik heb mezelf aangeleerd om van minder dingen wat te vinden. Dingen die mij niet beïnvloeden. Ik hoef namelijk niet overal een mening over te hebben. Daarnaast heb ik geprobeerd om liever te zijn voor mezelf maar ook voor de wereld. Voorheen was ik nog wel eens betweterig of gewoonweg gemeen. Vooral als het om veganisme ging. Dat heb ik inmiddels wel afgeleerd. Ik probeer een boodschap vanuit liefde over te brengen. Een boodschap die beter is voor de mens, de dieren en natuurlijk de wereld/het milieu. Dat werkt veel beter. En over lief zijn naar mezelf, ik ben niet perfect. En dat hoef ik ook helemaal niet te zijn. Ik ben goed zoals ik ben en als ik beter wil worden dan goed, moet ik daar mijn best voor doen. Daarom kies ik nu vaker en meer voor mezelf. Ik beslis zelf wat ik wel en niet wil en daar voel ik me heel goed bij.

Less is more

Ik had best wel een gat in mijn hand. Of zoals mijn moeder altijd zei: “Sytse, sommige mensen hebben een gat in hun hand. Jij hebt helemaal geen hand.” Daar had ze ook wel gelijk in. Ik kocht eens een zonnebril die duurder was dan mijn huur destijds. Dat slaat natuurlijk nergens op. Afgelopen jaar ontdekte ik de kringloop en gaf veel spullen een tweede leven. Maar ook dat liep wat uit de hand. Ik zag overal een schat in. Een parel die ik in huis moest hebben. De laatste maanden van dit jaar heb ik geleerd om het kaf van het koren te scheiden en heb ik zo goed als niets gekocht. Ik heb juist alleen maar spullen weggedaan en gegeven. Dat geeft namelijk ook een ontzettend fijn gevoel!

Afval scheiden

Dat deed ik natuurlijk al lang, maar het kon best wat beter. Het plastic was ik best wel gemakkelijk in. Maar thank God is het hier in Den Helder nu verplicht om je plastic van de rest te scheiden. Dus dat doe ik trouw. Ook fijn dat ik nu weet dat er echt wat mee wordt gedaan in plaats van dat alles toch maar op één bult komt. Yay Gemeente Den Helder!

Alles opmaken 

Dit is ook echt een luxeprobleem. Ik gooide voorheen wel gauw restjes weg. Een halve ui, een halve avocado, de laatste 5 centimeter van een komkommer. Dat is allemaal voorbij. Ik maak alles helemaal op. Ook als ik heb gekookt en er is te weinig over voor een maaltijd, dan neem ik dat mee naar kantoor en eet het lekker op in de lunch en doe er dan een paar boterhammen bij zodat het toch een volwaardige maaltijd wordt. Ik gooi geen eten meer weg. Dat is beter voor het milieu en natuurijk ook een stuk beter voor mijn portemonnaie!

Benieuwd naar mijn groene voornemens voor 2018? Dat vertel ik je volgende week!

Volg:
Delen:

14 Reacties

 1. 14 december 2017 / 19:26

  Ik herken al 3 voornemens die op mijn eigen lijst ook terugkomen! Alvast veel succes voor je voornemens van volgend jaar!

 2. 9 december 2017 / 09:50

  Wat een mooie doelen heb je behaald dit jaar! Ik vind vooral ‘liefde uitdragen’ heel mooi. Ook ik heb in 2017 geleerd om minder te oordelen en meer te accepteren. Dat kan je echt een mooier en rustiger mens maken 🙂
  Ik ben benieuwd naar je doelen voor het nieuwe jaar!

  • 10 december 2017 / 21:52

   Dankjewel! Dat vind ik ook heel mooi al blijft minder oordelen wel een uitdaging.. De groene voornemens voor 2018 komen morgen online!

 3. 8 december 2017 / 22:15

  Super leuk om te lezen hoe het dit jaar met jouw goede groene voornemens is gegaan. Heel erg fijn dat het je beter lukt om liever voor jezelf te zijn. k denk dat dat uiteindelijk doorwerkt op alle doelen die je in je leven hebt. Lief zijn voor jezelf maakt alles een beetje gemakkelijker. Ik ben nog aan het bedenken wat voor voornemens ik voor 2018 heb, Best lastig vind ik dat.

  • 11 december 2017 / 10:38

   Dat geloof ik inderdaad ook hoor! Het staat met elkaar in verbinding. Ik ben benieuwd naar jouw voornemens!

 4. 7 december 2017 / 20:46

  Wat mooi dat je de balans opmaakt en je voornemens niet allang vergeten bent 🙂 Ga zo door!

 5. 7 december 2017 / 13:06

  Goed bezig. Heb je dit jaar ook voornemens voor 2018?

 6. 7 december 2017 / 12:27

  Wauw wat ben je goed bezig Sytse! Ik ben benieuwd naar je voornemens voor volgend jaar.

  • 8 december 2017 / 10:12

   Thanks!! Het wordt wel een beetje moeilijker dan dit jaar hoor.. Ik houd wel van een uitdaging 😉

 7. 7 december 2017 / 10:20

  Hele mooie voornemens en heel mooi om te lezen dat je je er ook echt mee bezig hebt gehouden! Ik had een aantal dezelfde haha, ook meer letten of afval en alles opmaken enzo 🙂 En yoga zeker ook!

  • 8 december 2017 / 10:12

   Ohh wat leuk dat je een beetje dezelfde hebt!! Ik plaatst komende week de Groene Voornemens voor 2018. Ik ben benieuwd of daar ook overeenkomsten in staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..