De Whole Food Plant Based voedingslijst

whole food plant based voedingslijst

Ik heb besloten dat ik Whole Food Plant Based ga eten omdat dat in alle opzichten beter voor me is. Na een hele dag research kwam ik erachter dat er nergens online een Whole Food Plant Based voedingslijst te vinden is. Vanaf nu wel!

Deze Whole Food Plant Based voedingslijst geeft mij handvaten als ik even niet weet waar ik het zoeken moet. Daarom deel ik ‘m heel graag met jou. Voor het geval je zelf eens met je handen in het haar zit of ergens over twijfelt. Op deze Whole Food Plant Based voedingslijst staat niet alles hoor. Ik heb een lijst gemaakt van de producten die ik graag eet en wil gaan eten.

[columns] [span6]

Fruit

Aardbeien
Ananas
Appel
Banaan
Bramen
Dadels
Druiven
Frambozen
Kiwi
Kaki
Pruimen
Lychee
Kersen
Rode Bessen
Blauwe Bessen
Komkommer (ja dit valt echt in de categorie fruit!)
Meloen
Mango
Papaya
Nectarines
Perziken
Sinaasappelen
Mandarijnen
Mineola’s
Dragonfruit
Peren
Grapefruit

[/span6][span6]

Groente

Andijvie
Courgette
Wortel
Bloemkool
Broccoli
Boerenkool
Palmkool
Prei
Aardappel
Tuinerwten
Spliterwten
Sperziebonen
Paprika
Ui
Rode Kool
Kiemen
Tuinbonen
Mais
Knoflook
Spinazie
Sla
Tomaat
Rode bieten

[/span6][/columns]

[columns] [span6]

Granen

Zilvervliesrijst
Quinoa
Spelt Penne
Havermout
Linzen
Bulgur
Volkoren pasta
Gierst
Freekeh
Teff
Eenkoorn
Amaranth
Kamut
Boekweit
Gerst

[/span6][span6]

Zaden & Noten

Lijnzaad
Hennepzaad
Chiazaad
Pompoenpitten
Sesamzaad
Maanzaad
Granaatappelzaden
Pijnboompitten
Komijnzaad
Amandelen
Walnoten
Pecannoten
Pistache
Cashewnoten
Macadamianoten
Paranoten
Hazelnoten
Kokos
Zonnebloempitten

[/span6][/columns]

 

 

Peulvruchten 

Bruinebonen
Kidneybonen
Capucijners
Wittebonen
Rode linzen
Kikkerwerwten
Kouseband
Tuinerwten
Edamame (sojabonen)
Peultjes
Tamarinde
Avocado
Zwarte bonen
LePuy linzen
Beluga linzen
Bonus: Tempeh.

Wat ik nog meer eet: 

Ik eet nog een paar extra dingetjes waarvan ik weet dat het geen whole foods zijn. Zoals bijvoorbeeld de gembersiroop in onderstaande salade, kokosmelk (uit blik in een curry), haver/soja/kokosmelk bij het ontbijt, biologische muesli e.d. Ik ben natuurlijk nog maar een beginneling op het gebied van een Whole Foods Plant Based dieet en het kan best zijn dat er iets niet klopt aan deze lijst, dat er iets ontbreekt of dat ik ‘m zo nu en dan moet updaten. Maar omdat ik zelf geen kant en klare lijst kon vinden, besloot ik zelf een te maken. Wie weet heb je er wat aan <3 Als je nog suggesties hebt, laat het dan vooral weten in de comments. Samen kunnen we er een volledige lijst van maken!

Volg:
Delen:

41 Reacties

 1. Patrick
  16 januari 2022 / 18:34

  Hoi ,

  Super dat je zo n lijst hebt gemaakt . Heel overzichtelijk. Ik mis alleen champignons en andere
  paddenstoelen .

 2. Meike Heerkens
  26 september 2020 / 23:03

  Hoi Sytse, Heb het gemaild. Wel even nakijken op typefouten e.d. Veel succes en plezier ermee.

 3. Meike Heerkens
  26 september 2020 / 09:57

  Hallo Sytse, Wat fijn zo’n lijst, daar kun je daadwerkelijk wat mee. Dank voor het uitzoeken.
  Bij de granen mis ik gort, zeker een ouderwetse, maar toch.. Verder heb je nog: stokbonen, snijbonen, spitskool, chinese kool, spruiten, verse kapucijners, groene kool, savoie kool, asperge, aardpeer (tapioca/topin amboer) pinda’s, kievitsbonen, peper (als verse), lente ui, framboos, japanse wijnbes,kruisbes, witte bes, zwarte bes, vijgen, .. er zijn vast nog meer die missen in de lijst, maar daar kom ik even niet op.
  Ik vraag me af hoe het zit met de paddenstoelen. Vallen die ook ook onder dit dieet? Ik hoop van je te horen, groetjes Meike
  P.S. Ik doe niet aan Facebook, Instagram en dat soort dingen, dat kost me teveel tijd, je moet het allemaal bijhouden..

  • 26 september 2020 / 10:26

   Hi Meike, bedankt voor je aanvullingen! Paddenstoelen horen hier zeker bij! Ik ga maandag de lijst updaten ?? Fijn weekend gewenst!

   • Meike Heerkens
    26 september 2020 / 19:59

    Hoi Sytse, Ik heb de lijst helemaal bijgewerkt. Kan ik het als document naar je opsturen? Dan heb ik een mogelijkheid nodig om dat te kunnen doen. Fijn weekend, groetjes

 4. Debby
  17 januari 2019 / 11:40

  Wat fijn om te zien dat er iemand in de zelfde fase ongeveer zit als waarin ik me bevind. De lijst die je hebt geplaatst is fantastisch.Je zal altijd wel kunnen blijven aanvullen … ik wil ook meehelpen en heb in je lijst geen bataat of pompoen gezien. Ik vermijd vlees en zuivel maar laat ook het liefst olie weg. Er zijn in de tussentijd behoorlijk veel sites en groepen ontstaan die zich ook bezig houden met WFPB zoals: vega-life.nl en plantaardigheidje.nl of de facebookgroep: wat eet vegan nederland vandaag? Ook de Belgen doen mee met : donderdagveggiedag.be
  Ik merk dat er vele(n) zijn die het als tijdelijke bevlieging doen en weer anderen die er totaal in doorslaan. De moeilijkheid is om daar dus de balans in te vinden. In mijn zoektocht kwam ik in ieder geval jou lijst tegen en was aangenaam verrast, succes en ik kom zeker wat vaker online langswippen.
  Debby

 5. Jadzia
  27 juli 2018 / 10:52

  Ik mis nog een aantal groenten die wij gewoon in de tuin hebben staan, zoals koolrabi, postelein, snijbiet, paksoi. Ik mis ook rode en witte kool. Ook kruiden zijn volgens mij whole foods, wij hebben in de tuin: verse basilicum, tijm, marjolein, munt, bieslook, knoflook, daslook.
  Wij eten zelf ongeveer een jaar plantaardig (nog niet 100%). Veel succes met jouw gezondheidsreis.

 6. Anj
  19 maart 2018 / 09:46

  Bedankt voor deze superlijst.
  Misschien nog eeb toevoeging:grapefruit

 7. 18 maart 2018 / 18:17

  Leuke blog!
  Niet alleen rode linzen, hoewel die geweldig in de soep zijn.
  Denk ook aan culinaire hoogstandjes als zwarte Beluga linzen en Le Puy.

  • 21 maart 2018 / 11:35

   Dankjewel! Die ken ik allebei niet! Ik zoek ze meteen even op en voeg ze toe. Bedankt voor de toevoeging!

 8. Marion
  18 maart 2018 / 15:06

  Heel goed bezig! Er zijn zeker wel lijsten en er is zelfs een app van Forks over Knives met heerlijke recepten (die overigens ook op hun site staan). Maar eigenlijk zeggen de woorden Whole Foods Plant Based al genoeg: alles wat niet bewerkt is en van een plant komt valt daaronder. Dus gembersiroop niet, sappen zonder de rest van de vrucht niet, kokosmelk of vet zonder de kokos niet etc. Op facebook zijn genoeg groepen over deze leefstijl te vinden.
  Ook op YouTube is een grote community actief: high carb hannah, the vegan couple, lilikoi hawaii, nutritionfacts.org etc etc. Succes met het voortzetten van deze gezonde leefstijl!

  • 21 maart 2018 / 11:37

   Dankjewel! Ik heb me een hoedje gegoogled maar ik kon nergens een Nederlandse lijst vinden. Vandaar. En ik kreeg veel reacties van mensen die met hetzelfde probleem zaten.. Vandaar!

   Ik ben nu lid van een aantal groepen en ik laat me natuurlijk graag inspireren! Ik snap dat bepaalde dingen niet whole foods zijn hoor, maar soms voeg ik ze wel toe om het net even wat lekkerder te maken 😉

  • Judith
   28 mei 2018 / 08:18

   Ik zoek eigenlijk een een soort support-groep (via FB bijv) met mensen die willen starten (of pas begonnen zijn) met WFPB zodat we elkaar kunnen motiveren. Ik kan eigenlijk erg weinig vinden, weet jij misschien iets? Of misschien maar gewoon best om zelf zo’n groep op te starten 😀 Ik wil heel graag beginnen (ben al lang vegetariër, maar vind de stap naar WFPB niet makkelijk) en zoek eigenlijk inspiratie en motivatie. Groetjes, Judith

   • Alie
    16 augustus 2018 / 10:27

    Misschien een idee om er zelf 1 te beginnen ?

   • Roshana
    16 december 2018 / 13:41

    Hoi ik heb er interesses in ben al een tijd bezig met goed te eten. Maar het lijkt me heel fijn om elkaar tips en elkaar te steunen . Dus ik ben er voor WFPB .
    Ik hoop dat we elkaar kunnen contacten heb echt hulp nodig

    Vriendelijke groe,t Roshana

 9. Mirella
  18 maart 2018 / 12:39

  Ik mis de zonnebloempitten. Groetjes Mirella

 10. Mirella
  18 maart 2018 / 12:38

  Goed bezig! Kun je van je voedingsmiddelen lijst misschien een downloadable pdf bestand maken? Dan kan ik die mooi opslaan.

  • 21 maart 2018 / 11:38

   Wat een goed idee! Daar ga ik binnenkort mee aan de slag! Houd er wel rekening mee dat deze lijst niet compleet is en er dus vast met enige regelmaat toevoegingen op komen te staan.

 11. 18 maart 2018 / 11:36

  Die salade ziet er zooo lekker uit! Liefde voor edamame. Mooi besluit en goed dat je deze lijst gemaakt hebt. Geeft niet alleen jezelf, maar ook anderen inspiratie en houvast. 🙂

  • 21 maart 2018 / 11:39

   Dankjewel! Die salade is ook echt zo lekker! 😀 Bedankt voor je liever woorden. Ik hoop dat iemand (inclusief ik) er iets aan heeft!

 12. 18 maart 2018 / 10:51

  Zo knap dat je deze stap gezet hebt en ik hoop oprecht dat dit jou veel goeds gaat brengen. Al kan dat haast niet anders met zo’n gezond voedingspatroon. Ik denk op recht dat als je minimaal 2 maaltijden plantaardig eet het zoveel gezonder voor je is! Toen ik hier bijna een jaar geleden mee begon heb ik zoveel nieuwe soorten groenten en zaden leren kennen en daar ben ik zo enorm blij mee. Voor de overige producten die ik gebruik vraag ik mijzelf altijd even af hoe gezond het is; hoeveel suikers bevat het en is het goed voor mijn lichaam? Wat de diëtiste mij wel meegaf is dat je er wel voor moet waken dat je genoeg gezonde vetten binnen krijgt en plantaardige eiwitten, anders kan je je behoorlijk slap gaan voelen en dat is ook niet helemaal de bedoeling 🙂

  • 21 maart 2018 / 11:48

   Dankjewel! Ik voel me er ook zo goed bij!! 😀 Ik geloof echt dat een volledig plantaardig dieet, en dan zoveel mogelijk onbewerkt, het gezondste dieet is dat er bestaat. En mijn lichaam laat me duidelijk weten dat hij het er mee eens is. Love it!

   Klopt hoor, je moet er goed op letten met wat je binnenkrijgt en of het voldoende is. Maar dat is volgens mij met ieder dieet zo. Bewust zijn van wat je eet is key!

   • Sander
    10 december 2019 / 16:46

    Zoete aardappel ? Kan die ook op het lijstje ?

 13. 17 maart 2018 / 19:10

  Net schiet me te binnen wat nog niet in je lijst staat en wel belangrijk is: kruiden! 🙂

  • 21 maart 2018 / 11:48

   Klopt! Maar dat wordt dan een lijst van 4 kantjes en ik denk dat dat iets teveel is. Kruiden zijn natuurlijk altijd een heerlijke toevoeging aan je maaltijd!

 14. 17 maart 2018 / 18:44

  Gefeliciteerd met deze stap 🙂

  Waar koop je edamame? Is het lekker? Ik heb het nog nooit gehad…
  En herken wel jouw weerstand tegen salades. Ik heb dat ook, maar als ik dan de moeite neem om rijst met komkommer en kikkererwten en nori voor mezelf te maken zit ik vervolgens te smullen en vraag me af waarom ik dat niet vaker eet…

  • 21 maart 2018 / 11:50

   Oh, Edamame is life! Echt hoor! Sommige Jumbo’s hebben, sporadisch heb ik het bij een Albert Heijn gezien maar je kan het het beste kopen bij de toko (ongeveer € 2,00 voor 500 gram. Sowieso heeft de Japanse en Thaise toko ze in het assortiment (in de vriezer) en ik koop ze bij de Afghaanse toko hier in de stad.

 15. Eunice
  17 maart 2018 / 15:24

  Ananas WFpb? Dacht het wel, maar staat niet op jet lijstje en ik dacht tomaat ook onder fruit viel.. oh en ik mis zwarte bonen en andijvie… mooie lijst..

   • Mirella
    18 maart 2018 / 12:36

    Goed bezig! Kun je van je voedingsmiddelen lijst misschien een downloadable pdf bestand maken? Dan kan ik die mooi opslaan.

 16. Evain
  17 maart 2018 / 14:24

  Mooie en overzichtelijke lijst!
  Dat geeft een flink stuk rust.
  Dank je wel xx

 17. 17 maart 2018 / 12:08

  JIJ TOPPER!!! Ik had zo’n lijstje altijd al in ‘eigen bezit’ maar duuuh why not share it!? Ik geloof heilig in whole foods plant based 🙂

  • 17 maart 2018 / 15:56

   Haha jaa! Sharing is caring 😉 Heb jij nog iets op je lijstje staat wat op de mijne ontbreekt?

 18. 17 maart 2018 / 11:02

  Wat een fijn lijstje! Deze ga ik gebruiken als ik even niet meer weet wat ik moet eten. De salade ziet er echt super lekker uit 🙂

 19. Ikram
  17 maart 2018 / 10:57

  Courgettes en pakrika zijn ook fruit btw. Maar tof dat je zon lijst hebt gemaakt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je kunt mij gezien hebben bij..