Is duurzame energie nog betaalbaar?

Is duurzame energie nog betaalbaar?

De kosten voor onze energie rijzen de pan uit! Ik kreeg afgelopen week een factuur van mijn energieleverancier die ik gewoon niet kon geloven! Helaas is mijn contract net voor de inflatie afgelopen en weet ik even niet zo goed meer hoe ik het nu wil/kan/moet. Ik ging dus op onderzoek uit!

Mijn groene leverancier

Ik zat een lange tijd bij Van De Bron. Een duurzame leverancier (die onlangs is overnomen door een niet zo duurzame energie corporate)die het vooral moet hebben van locale energie. Ik woon in Den Helder en mijn stroom kwam bijvoorbeeld uit Anna Paulowna. Dat was voor mij destijds de locatie het meest dichtbij mijn woonplaats. Inmiddels schieten de energietarieven door het dak en ben ik toch overgegaan op een andere leverancier die duurzaamheid iets minder hoog in het vaandel heeft. De reden mag duidelijk zijn: de kosten. Ik ging van € 225 naar € 465. Daar schrok ik van. Ik koos dus bewust voor een kleinere partij met grote beloftes. Deze week ontving een factuur van ze voor de maand september: € 678.- Wat?! Dat kan niet kloppen toch. Helaas wel. Ze zouden een van de goedkoopste zijn, maar dat zie ik niet terug. Nu is het zo dat ze elke maand een schatting maken van het verbruik (ik heb geen slimme meter) en zich nu al voorbereiden op de kosten die de rest van het jaar nog verder op zullen lopen en ik dus niet ineens een rekening krijg van duizenden euro’s.

De meest duurzame optie

De meest duurzame optie is natuurlijk groene energie van de meest duurzame partij en zo weinig mogelijk verbruik. Ik ben dus weer op zoek gegaan naar een andere leverancier en wilde kijken wie de duurzaamste was. Volgens De Consumentenbond is de eerste plaats gedeeld door Energie VanOns, OM | nieuwe energie, Powerpeers. Pure Energie en Vrijopnaam. (bron: website consumentenbond) Ik heb deze leveranciers digitaal allemaal een bezoekje gebracht om te kijken naar tarieven en mogelijkheden. Energie VanOns neemt op dit moment geen nieuwe klanten aan, evenals OM | nieuwe energie. Powerpeers maakt gebruik van de stroom van anderen met zonnepanelen en lijkt een gunstig gastarief te hebben waar je zelf kan kiezen hoe groen je dit wilt (100% tot 25%). Pure energie lijkt erg groen en heeft een flink tarief en als laatste Vrijopnaam: ze zijn iets goedkoper maar nog steeds schrik ik van de tarieven. Gelukkig hebben we het goed en kunnen we het allemaal nog betalen. Maar wat als dat niet kan?

Op andere manieren besparen en duurzamer wonen

Om gas te besparen, want dat is het duurste, heb ik inmiddels een elektrische verwarming voor als de kachel na de zomer weer aan moet. Koken wil ik elektrisch gaan doen en ik ben aan het onderzoeken of een zonneboiler een goede investering is. Zo’n grapje kost namelijk al gauw €2000,- Maar een zonneboiler verzorgt het warme (douche)water en daar gaat nu het meeste gas aan op. Al deze veranderingen zouden wel betekenen dat het elektriciteitsverbruik enorm omhoog gaat. Den Helder zou de meeste zonuren van Nederland hebben en zonnepanelen zouden misschien niet zo’n gek idee zijn. Maar welke dan hè? De Greenchoice zonnepanelen lijken erg interessant. Ze helpen je zelfs met het terugvragen van de BTW omdat je met zonnepanelen een ondernemer wordt. Voor veel mensen is dat natuurlijk even schakelen. Ik merk dat ik het allemaal behoorlijk gedoe vind maar dat ik er ergens ook niet meer onderuit kan. Ik heb wel wat gespaard, maar om alles ineens aan te pakken en te veranderen, dat voelt echt als een te grote stap. Ik ben dus nog steeds aan het onderzoeken hoe ik zo duurzaam mogelijk en voor een goede prijs mijn woning van energie van voorzien. Als jij nog tips hebt, slimme keuzes hebt gemaakt of een briljant idee wil delen over goedkoper en groenen wonen, please share!

 

Volg:
Delen:

1 Reactie

  1. Olga
    25 augustus 2022 / 23:27

    De BTW terugvraag kun je heel gemakkelijk zelf doen. Er wordt vaak geroepen dat het heel moeilijk is, vooral door bureautjes die er aan willen verdienen đŸ˜‰ Jaren geleden ook zelf gedaan. Er zijn voorbeelden genoeg te vinden. Dus dat zou ik niet meewegen in de keuze.
    Kunnje het verbruik niet zelf doorgeven voor een realistischer beeld?
    Houdt ook rekening mee dat het systeem dat je kiest ook nog moet worden geĂ¯nstalleerd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..