5 Netflix must watch documentaires over veganisme/voeding

5 Netflix must watch documentaires over veganisme/voeding

Op Netflix staan een heleboel documentaires over duurzaamheid, geld, veganisme, voeding en de bioindustrie. Ik koos er vijf uit waarvan ik vind dat het echte must watches zijn! De een is wat kindvriendelijker of wetenschappelijker onderbouw dan de andere maar alle vijf zijn ze stuk voor stuk het kijken waard.

Forks over knives

Veel van onze voeding is gi-gan-tisch bewerkt. Aan het meeste eten dat je in de supermarkt vindt, zit een luchtje. Een luchtje dat er niet aan hoort te zitten. In Forks over knives vertellen twee voedselwetenschappers over wat de gevolgen zijn van het consumeren van bewerkt voedsel. Denk hierbij aan obesitas, diabetes en een verhoogt cholesterol. Heel interessant en echt een eye-opener! De vraag die gesteld wordt is: Zou je liever met een vork willen veranderen of ervaar je liever het mes en operaties omdat je dat niet gedaan hebt? De keuze is dan natuurlijk snel gemaakt. Voeding kan zoveel voor je doen. Zelfs bepaalde ziektes bestrijden. Dat maakt deze documentaire erg duidelijk.

What the health

Deze film focust zich op de miljarden die omgaan in de farmaceutische sector, de zorg en de levensmiddelenbranche. Hoe het een, het ander in stand houdt. Hoe je wordt voorgelogen zodat ze (meer) geld aan je kunnen verdienen. Onderzoeken naar ziektes die krijgt van zuivel, betaald door de zuivelindustrie. Hoe eerlijk zijn die onderzoeken? En in wiens voordeel werken ze? Waarom pakken doktoren niet de oorzaak van de problemen aan in plaats van alleen de symptomen te bestrijden? Een aantal beweringen uit deze documentaire worden een beetje uit z’n verband getrokken dus het is goed om hier kritisch naar te kijken. Ik vond de documentaire wel heel goed omdat de focus ligt op goede, gezonde, plantaardige voeding en dat is natuurlijk de manier van eten die bij mij past. Martine van Vegetus schreef er een hele uitgebreide, ietwat kritische recensie over.

Fat sick and nearly dead

Deze is heel bekend. Joe Cross heeft zichzelf volgevreten met de verkeerde dingen en zijn lichaam volgepropt met pillen om bepaalde problemen te bestrijden. Is er dan nog een weg terug naar een gezond lichaam? Volgens Joe Cross wel. Hij valt enorm af met een sapkuur van 60 dagen en wordt weer gezond of toch niet? En wat voor effecten merkt Joe nog meer dankzij het veranderen van zijn voedselinname? Ik ben zelf geen voorstander van een sapkuur van 60 dagen (ik heb zelf eens 10 dagen gedaan en een keer 5) maar in veel dingen die in deze documentaire naar voren komen zit veel waarheid.

Food choices

Wat je eet is een keuze. Deze documentaire onderzoekt voedingspatronen op globale schaal. Vaak kiezen mensen voor de verkeerde voeding (ik zelf ook regelmatig hoor!) waardoor ze te kampen krijgen met gezondheidsproblemen. Ook brengt deze documentaire inzichten in klimaatverandering en hoe wat op ons bord ligt, daarmee in verbinding staat. Wat we beter wel en beter niet kunnen eten. Michal Siewierski neemt je mee naar zijn zoektocht naar de waarheid over voeding en voedselkeuzes. Hoe gezond zijn wij als mensen? En hoe gezond zijn de dieren die op grote schaal vermoord en gegeten worden? Hoe goed is het voor mensen om die dieren te eten? Een aantal vragen waar je een behoorlijk helder antwoord op krijgt.

Okja

Okja is echt janken geblazen. Dit is niet echt een documentaire maar deze past heel goed in het rijtje. Een prachtig en lief ‘supervarken’ (Okja) dat door een lief meisje (Mija) wordt opgevoed in de bergen van Japan. Samen raken ze verstrikt in een web van hebzucht en dierenactivisme. Deze film laat zien hoe de weg van baby tot slachthuis kan gaan en hoe hebzuchtig veel mensen worden als er geld in het spel is. De liefde tussen een meisje en haar dierenvriend. De manier waarop we echt met dieren om horen te gaan legt Mija heel goed uit.

Naast deze documentaires veganisme / voeding staan er natuurlijk veel meer op Netflix, iTunes, Videoland en internet. Ik ben benieuwd welke jij al hebt gezien van bovenstaande documentaires en wat je er van vond. Binnenkort komt er nog een artikel met Netfix Must watch films/documentaires op het gebied van duurzaamheid/voeding/veganisme. 

Volg:
Delen:

8 Reacties

 1. 13 maart 2018 / 21:58

  Oeps, ik heb alleen what the health gekeken haha! Maar sommige docu’s durf ik niet te kijken :$

  • 21 maart 2018 / 11:51

   Ik wil ze eigenlijk allemaal kijken. Ik wil namelijk wel weten wat we allemaal doen om de wereld kapot te maken en natuurlijk het belangrijkste, hoe we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk kunnen maken. Ik moet vaak huilen bij deze documentaires maar dat is goed, dan kom ik dicht bij mezelf en maak ik weer stappen om net dat beetje extra te doen.

 2. 13 maart 2018 / 12:40

  Ik heb van deze alleen Okja gezien, maar de rest staat nog wel op mijn lijstje om eens te kijken.

  • 21 maart 2018 / 11:51

   Ik kan het je echt aanraden. Veel zijn echte eye-openers en lijken achteraf ineens zo logisch!

 3. 13 maart 2018 / 11:34

  Ik kan ze allemaal, op Okja na afstrepen. Ze hebben mijn ogen flink geopend en laten zien dat vegan eten zo ingewikkeld nog niet is 🙂

  • 21 maart 2018 / 11:52

   Klopt! Niet zo ingewikkeld maar wel echt veel beter! Okja vind ik zo’n bijzonder verhaal. Zo goed gemaakt ook!

 4. 13 maart 2018 / 11:29

  Okja. :'( Mijn hart brak in duizend stukjes. </3 Forks over Knives en Food Choices lijken me ontzettend interessant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je kunt mij gezien hebben bij..