Mijn groene voornemens voor 2018

Mijn groene voornemens voor 2018

Het nieuwe jaar staat voor de deur! Ik kan niet wachten om aan tweeduizendachttien te beginnen. Dat wordt echt mijn jaar. Dat roep ik ieder jaar hoor 😉 Maar ook voor 2018 heb ik weer een aantal groene voornemens en die neem ik graag even met je door. Misschien kan ik je inspireren!
Ik begin lekker traditioneel met een lijstje en daaronder leg ik uit wat ik doe en hoe ik mijn groene voornemens voor 2018 in de praktijk zal brengen.

– Beter eten
– Meer voor mezelf kiezen
– Alleen fairfashion aanschaffen
– Palmoliegebruik terugdringen
– Sparen voor meer financiële vrijheid

Beter eten

Ja, beter eten neem ik weer mee naar 2018. De laatste weken van 2017 ben ik al begonnen omdat ik niet per se geloof dat je vanaf 1 januari met groene voornemens moet beginnen maar vanaf het moment dat je de ingeving krijgt dat je iets aan moet pakken. Daarom zit ik nu al in mijn vijfde week van Weight Watchers. Hopelijk ben ik dan zo tegen de zomervakantie klaar met mijn afval journey en kan ik eindelijk weer eens naar het strand zonder dat ik me schaam voor mijn eigen lichaam.

Meer voor mezelf kiezen

Soms doe ik dingen die ik helemaal niet wil. Ik doe het dan om aan een ander z’n verwachtingen te voldoen. Tegen mijn zin in iets doen, dat is nu echt voorbij. Meer voor mezelf kiezen is soms lastig, maar dat ga ik vanaf nu wel doen. Natuurlijk zal ik wel eens wat doen om een ander te helpen terwijl ik er niet zoveel zin in heb, maar als iemand me nodig heeft, echt nodig, dan ben ik er natuurlijk. Anders zou het wel heel egoïstisch zijn. Maar ik wil meer vrije tijd voor mezelf zodat ik kan doen waar ik echt gelukkig van word. Want aan een gelukkigere Sytse, daar heeft de wereld het meest aan. Niet dat ik nu compleet ongelukkig ben hoor, ben je gek! Maar mijn gelukkig-heid schommelt nu tussen een 7.5 en een 8. Daar wil graag een 9 of een 10 van maken.

Alleen fair fashion aanschaffen

Voor een man, of tenminste voor mij, is het lastig om alleen voor fair fashion te kiezen. Ik zie veel fair webshops maar hun assortiment bestaat voornamelijk uit zomerse jurkjes en andere vrolijke vrouwenkleding. Daar kom ik niet zover mee. Ik wil dus graag uitzoeken hoe ik voor mezelf betere keuzes kan maken op het gebied van kleding. Ik wil duurzame, kwalitatieve,  niet-door-onderbetaalde-mensen-of-kinderen gemaakte kleding.  Het is moeilijk, het is een uitdaging maar ik ga ervoor! Als je nog tips hebt, laat het me dan vooral weten!

Palmoliegebruik terugdringen

In veel producten zit palmolie. Op zich niets mis mee, zou je denken. Maar niets is minder waar. Om palmolie te verkrijgen wordt een groot gedeelte van de wereld kapot gemaakt. Daarmee ook direct de leefomgeving van bepaalde diersoorten. Als er straks geen leefomgeving meer is, dan sterven de dieren uit die omgeving natuurlijk ook uit. Daar wil ik geen aandeel in hebben. In veel vleesvervangers (waar ik dol op ben) zit palmolie verwerkt. Gelukkig niet in allemaal, maar het is wel goed dat ik me er bewust van ben en daardoor minder van die producten ga gebruiken of te kiezen voor palmolie vrije alternatieven.

Sparen voor meer financiële vrijheid

Sparen is voor mij altijd wel een dingetje. Ik wil het graag maar ben er niet zo heel goed in. Hierdoor beperk ik mij behoorlijk omdat ik daardoor veel geld kwijt ben aan dingen waarop ik eigenlijk kan besparen. Neem als voorbeeld de zorgverzekering. In 2017 betaalde ik € 175,- per maand. Ik had een heel duur pakket want stel dat er iets gebeurt en ik het nodig heb. Dat is afgelopen jaar maar een keer gebeurd. Daarom heb ik voor het nieuwe jaar, met het oog op deze groene voornemens, gekozen voor een andere zorgverzekering, een minder uitgebreid pakket en een verhoogd eigen risico. Het bedrag dat ik daarmee maandelijks bespaar (dat is ruim € 80,- HALLO) zet ik automatisch op mijn spaarrekening. Tegen de tijd dat ik het eigen risico van € 850,- moet betalen, heb ik dat in ieder geval als ‘extra’ op mijn spaarrekening staan.

Hoe staat het met jouw groene voornemens voor het nieuwe jaar? 

Volg:
Delen:

9 Reacties

 1. 11 december 2017 / 21:15

  Jeeeej daar zijn ze! Super leuk om te lezen 🙂 En ook hier kan ik me in vinden 🙂

 2. 11 december 2017 / 09:09

  Mooie voornemens! Het eigen risico durf ik zelf niet, ik heb het wel eens overwogen, maar je weet nooit wat er gebeurt. Dit jaar is het onverwacht op… Ik heb geen heel uitgebreid pakket, maar wel een die precies bij me past en waar ik dan ook echt meer uit haal dan dat ik er voor betaal. Dus ik blijf lekker waar ik zit 🙂

  • 11 december 2017 / 10:42

   Ik heb ook lang getwijfeld maar de helft betaal je al aan premie dus eigenlijk is het maar €264 extra per jaar. En stel je voor dat het financieel niet lukt, dan mag je het ook altijd in termijnen betalen. Dus dan is er nog geen man over boord. Misschien krijg ik spijt en pas ik het volgend jaar weer aan hoor, maar ik denk dat het me wel zal bevallen.

 3. 11 december 2017 / 08:56

  Jaaa ik ben dol op lijstjes met goede voornemens. Ik vind het namelijk erg leuk om te lezen waar iemand mee bezig is. En jij hebt een prachtig lijstje! Heel mooi om te lezen hoe goed jij bezig bent, en naast alle mooie doelen voor de mensen en dieren (en de rest van de planeet) hoop ik dat jouw persoonlijke doelen jou ook veel mogen brengen. Dat gun ik jou zo!

 4. 11 december 2017 / 08:11

  Mijn geliefde heeft een hekel aan kleding kopen, maar als hij dan iets koopt, kiest hij ook het liefst fairtrade. Maar inderdaad is er voor mannen weinig te beleven… Een spijkerbroek en t-shirts lukt nog wel, maar veel aanbod is er niet. Op mijn favoriete webshop watmooi staat zelfs helemaal niets voor mannen 🙁 Ik heb het weleens aangegeven, maar er komt niets. Misschien nog een keer vragen? Of met een groep?

  • 11 december 2017 / 10:39

   Haha ik ben er ook geen fan van hoor! Ik heb ook niet zoveel kleding maar ik wil stap voor stap alles vervangen met eerlijke kleding. Maar dat blijkt inderdaad voor mannen lastig te vinden!

  • 11 december 2017 / 10:40

   Oh en misschien moeten we inderdaad een aantal bedrijven mailen met wat we graag willen. Wie weet verandert er dan iets!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..