Hoe kweek je nou echt je eigen avocadoplant?

Hoe kweek je nou echt je eigen avocadoplant?

Je hoort de wildste verhalen over hoe je van een avocadopit een avocadoplant maakt. Vergeet alles wat je weet. Ik vertel je hoe je echt je eigen avocadoplant kunt kweken.

Om te beginnen heb je een avocado nodig. Deze kun je gebruiken in een lekker recept, door een salade of voor op brood. Zorg ervoor dat wanneer je de avocado door midden snijdt, je de pit niet raakt. Als de pit beschadigd raakt, wordt het al een stuk lastiger om er nog een plant uit te krijgen.

 

Zodra je de pit uit de avocado hebt gehaald begint de reis naar je eigen avocadoplant echt. Spoel de pit goed af en maak hem droog met een schone theedoek. Houd de pit goed vast. De smalle kant is de bovenkant, het ronde gedeelte de onderkant (zie foto). Op gelijke hoogte steek je er drie satéprikkers in. Zorg er voor dat je ze schuin omhoog insteekt. Je wilt namelijk dat het kontje van de pit in het water komt, maar de rest niet. Druk niet te hard. Ze moeten de pit echt niet doorboren.

De pit laten ontkiemen

Vul een glas met lauwwarm water en laat je avocadopit met z’n kontje in het water zakken. Dit gedeelte vraagt veel geduld. Het kan namelijk wel 8 tot 12 weken duren voordat je avocadopit wortel schiet. Ik vul het water iedere dag aan omdat, vooral nu het vaak zonniger is, het water verdampt. De pit moet namelijk niet droog komen te staan. Het water ververs je iedere week. Dus, al het water eruit, vers lauwwarm water erin.

Planten in de aarde

Zodra je avocadopit een klein worteltje heeft, moet je nog even geduld hebben. Als de wortel zo’n 3 tot 4 cm lang is, kun je hem voor het eerst in de grond zetten. Ik gebruik de bio tuinaarde van de Albert Heijn.  Zorg ervoor dat je pit niet helemaal onder de grond komt te staan maar laat zo’n halve centimeter boven de grond uit steken. Zo krijgt hij namelijk genoeg licht om goed te groeien. Geef hem om de dag een klein beetje water maar zorg ervoor dat de aarde niet helemaal nat blijft. Het water moet direct naar beneden zakken. Gebeurt dit niet, geef je projectje dan 5 dagen geen water.

Het plantje komt op

Het duurt zo’n 3 weken totdat de pit aan de bovenkant open scheurt en er een piepklein plantje naar boven komt. Yes! Het gaat beginnen. Je plantje heeft veel licht nodig. De mijne staat daarom op het bureau in mijn kantoor aan huis. Daar zitten schuine ramen en zo heeft hij de hele dag licht. Als het plantje 5 cm hoog is, kun je hem verpotten naar een grotere pot. Zorg ervoor dat je deze dan vult met verse tuinaarde zodat hij alle voeding krijgt die erin zit.

Houd er rekening mee dat, als je goed je best doet, je avocadoplant een boom moet worden. In Nederland is het meer koud dan warm weer en daarom kun je de avocadoplant het beste binnen laten staan. Zorg ervoor dat hij een grote pot krijgt waar hij genoeg ruimte in heeft om te groeien. Wil je echt avocado’s van je eigen plant? Dan zul je 7 tot 10 jaar geduld moeten hebben.. En dan nog, alleen als je geluk hebt. Vaak geven avocadopolanten gekweekt uit een avocado uit de winkel geen vruchten. Maar dat is niet erg. Het hele proces en de plant zelf zijn geweldig!

Wat zeg je ervan? Ga je ook aan je eigen project avocadoplant beginnen?

Volg:
Delen:

127 Reacties

 1. Marianne
  5 juli 2021 / 18:32

  Ook een vraagje, hier een project van zoonlief, leuk nav een begrijpend lezen tekst op school! Gedaan zo als je beschreven hebt maar in februari. Nu eindelijk een plantje van een 1 cm. Pit is zo goed als doormidden. Wortel is echter aan de onderkant nog niet uit de pit, je ziet alleen de kiem waar de wortel start..
  Deze variant lees ik nog nergens terug, dus wat nu? Wachten op water? Of juist de grond in?

   • Marianne
    31 januari 2022 / 12:24

    Uiteindelijk in augustus ofzo met een halve cm wortel in de aarde gezet. Buiten, in een pot. En toen ging hij los 🙂 Bedankt voor alle info hier!

 2. Susanne
  8 maart 2021 / 12:01

  Een praktische vraag. Hoe groot moet de pot zijn waar je de ontkiemde pit indoet? Of waar je de pit in doet om te laten ontkiemen?

 3. Susanne
  8 januari 2021 / 15:18

  Ik heb een vraagje. Mijn avocado pit had een goede wortel van ong 3 cm en had ‘m verhuist van een vochtige doek in een zakje naar continu de wortel in t water. Vanmorgen is mijn pit gevallen en doormidden gebroken. Nu had ik 1 helft met een wortel en aan de andere helft kon je goed zien waar de wortel los was getrokken. Nu heb ik mijn pit met tape aan elkaar getaped en weer op zijn plekje in t water terug gezet in de hoop dat hij toch nog gaat groeien. Is t verloren zaak of is er nog goede hoop dat hij alsnog een plantje wordt?

  • Marcelita
   8 januari 2021 / 17:30

   Je weet maar nooit, zoiets moet je een kans geven. Ik heb de wijsheid hierover niet in pacht, maar ik had het zeker ook zo geprobeerd.
   Een andere optie was geweest om de pit inderdaad weer in de stand zoals het eerst zat, in te graven in stekgrond of potgrond in een bloempot met de bovenkant van de pit voor bijvoorbeeld ca. 1/4 b oven de grond laten uitsteken. Door deze werkwijze hoef je niet te gaan tapen, maar houdt de aarde de boel bijelkaar.
   Dan dit geheel elke dag water te geven. De grond moet goed vochtig zijn, maar zeker niet doorweekt. Een wortel kan ook gaan rotten.
   Met mijn werkwijze is nog geen enkele wortel gaan rotten. Het groeit bij mij goed, al heb ik dan weer andere problemen (meer ivm snoeien en zijtakgroei-stimulering).

   • Susanne
    8 januari 2021 / 18:55

    Dank je wel voor je reactie. Ik laat t voor nu even zo staan. Je ziet de wortel per dag groeien dus mocht dat stagneren kan ik de pit altijd nog in de aarde zetten. Duimen draaien dat t goed blijft gaan. Ik heb verder nog geen plantje dus weet nog niks van snoeien en zijtak groei. Ik heb nog 2 pitten in vochtig wc papier liggen dus hopelijk kan ik die 2 ook snel vertroetelen

  • Barbara
   5 maart 2021 / 14:03

   Mijn pit was ook doormidden. Ik heb met een raffiabandje gespalkt en de pit op water gezet. Hij/zij groeit gewoon door. Sterkte ermee.

   • Susanne
    5 maart 2021 / 17:44

    Ik heb uiteindelijk de pit in potgrond gezet. Is indd een plantje aan t worden en groeit gestaag door

  • Suus
   8 september 2021 / 21:08

   Hallo, mijn avocadoplantje is ongeveer 15 cm hoog nu maar steeds verschrompeld het bovenste blad. Er zijn al 4 bladeren afgevallen en er blijven e steeds 2 over. Nu ook weer 2 bladeren waarvan er 1 begint te schrompelen maar er is een volgend blaadje zichtbaar, eer die groot is valt dat ene blad eraf. Is dit normaal? Staat ie te licht, warm, koud?? Hij staat o de vensterbank waar de zon niet direct naar binnen schijnt

 4. Marcelita
  12 oktober 2020 / 18:00

  Fijne website, die van hetgroenebroertje! Dank voor alle info!
  Ik ben iemand die de vingers nog wat groener moet proberen te krijgen. Moet ook op jacht naar kennis die veel andere amateurs al meer in huis hebben.
  Zo kwam ik, toen ik op “enten” en “avocadoboom” kwam, nog de volgende website tegen:
  https://eostrace.be/traces/trace-van-avocado/categorie/milieu (was ook wel getriggerd door de bijdragen van Alfredo, mijn dank voor je bijdragen!).
  Ik vroeg mij ook af of er nog een ander soort onderstammen mogelijk zijn die helpen een goede avocadoboom te krijgen. Ik was het fenomeen al tegengekomen in de appelteelt. Daar heb je ook bijvoorbeeld appelboompjes met degelijke onderstammen waar ze door enttechniek op zijn doorontwikkeld. Tenslotte, wie heeft hier nou helemaal een avocadoboom tot haar/zijn beschikking!?

  • De Vos Andreas
   14 oktober 2020 / 15:46

   Ik heb een avocadoplant sedert anderhalf jaar. Hij is momenteel ongeveer 1,2 m hoog (afgeknipt). Hij was 30 cm hoger. Hij krijgt een paar zijtakjes aan de oksels van de bovenste bladeren. Ik heb een hoop berichten gelezen, en denk dat ik de plant terug binnen zet. Vorig jaar heeft hij tijdens de koude wintermaanden binnen gestaan. Ik ben benieuwd of hij overleeft, en goeie zijtakken krijgt. Ervaringen zijn steeds welkom.

   • Marcelita
    14 oktober 2020 / 16:23

    Bedoel je dat je een stuk steel hebt afgeknipt, waar bovenin dus de bladeren zitten? Dus dan houd je een stuk steel over die zich dan weer verder ontwikkelt met zijtakken?

    • De Vos Andreas
     15 oktober 2020 / 20:59

     Ik hoop dat !!!

     • Marcelita
      15 oktober 2020 / 22:11

      Hoe zijn de ervaringen daarmee? Hebben anderen bijvoorbeeld al zoiets gedaan? Hoe liep het af? Ben wel benieuwd, want plant kan natuurlijk er ook aan doodgaan. Dan voor niks zoveel weken blij met de groei geweest.

     • Marecelita
      21 december 2020 / 01:05

      Intussen heb ik gezien dat er wel degelijk nieuwe blaadjes kwamen. Maar de steel groeide ook weer. Ik heb het er uiteindelijk vorige week weer op gewaagd de steel weer een stuk af te knippen. Ik heb mij toen aan het advies van iemand ergens opyoutube gehouden om af te knippen boven het vijfde (blad)knopje. We gaan het zien of die twee plantjes waarmee ik het deed, het overleven.

      Intussen is er weer een nieuwe pit gezaaid in de potgrond met z’n koppie flink boven de grond. Tot nu toe zijn op die manier intussen vier pitten ontkiemd. Voor mij is dat het bewijs dat je dus echt niet hoeft te gaan klooien met houten stokjes.

 5. Marcelita
  12 oktober 2020 / 17:18

  Eind juli toch maar weer eens een poging gewaagd avocado’s uit te laten komen. Poging 1 met prikkers liep op niets uit. Toen maar gewoon twee schoongemaakte pitten (maar nog niet het bruine vliesje eraf) in potgrond gestopt en regelmatig water gegeven. Omdat avocadobomen en struiken wel gewend zijn aan dagelijkse tropische regenbuien, heb ik dat zo’n beetje nagebootst.
  Tegen de tijd dat ik begon te geloven dat het wederom een mislukt project was, kwamen er uit elk van de twee bloempotten een steeltje boven de grond uit en groeide verder uit. Nu is de één 35 cm hoog met vier grote bladeren en twee kleintjes in de groei en de ander zo’n 40 cm hoog, ook met vier grote bladeren. In de steel zie je hier en daar aanzetten tot (mogelijke) uitgroei, want heel kleine groene sprietjes.
  Bij één had ik een blad afgesnoeid om te kijken wat de plant dan zou kiezen te gaan doen. Ik zie nu echter dat er bovenin weer twee nieuwe blaadjes aan ’t groeien zijn. Hoe lok je de groei van zijtakken anders uit?

 6. Peter
  7 augustus 2020 / 14:26

  Ik heb dit al een paar keer geprobeerd, helaas zonder succes. Ik heb nu een pit gewoon in een lege cherrytomaten-emmertje gedaan met wat aarde met de deksel erop in de tuin gezet en na 2 weken kwam de plant al tot de deksel. Conclusie: voorkiemen is dus niet nodig.

  • 18 december 2020 / 20:19

   Ik heb gewoon een pit van een AH avocado in een pot die was vrijgekomen en waar nog aarde in zat geplant. Redelijk veel water gegeven. Hij is nu 30 cm hoog.

 7. Anja
  22 juli 2020 / 20:06

  Hoi inmiddels m’n vierde avocadopit die open begint te splijten echter lijkt t alsof deze binnenkort doormidden breekt terwijl er nog maar net een soort worteltje zichtbaar is tussen de twee delen , dus nog niet buiten de pit …. wat kan ik nu t beste doen ? Toch maar in de grond zetten ? Het is een mega ronde pit zou t daaraan kunnen liggen ?

 8. Tygo
  23 mei 2020 / 12:19

  Heyhoi

  Ik en mijn zus hebben ook een avocadoplant van ongeveer 25 cm
  Het gaat heel goed en de bladeren zijn prachtig

  Maar ik vroeg me af:
  Wat is de volgende stap?
  Moeten we hem buiten zetten? Zo ja, hoe groot moet hij dan zijn?

  Groetjes Tygo

  • Inge
   27 augustus 2021 / 21:45

   Geen van mijn advocaat planten over leven de winter buiten. Dus als koud wordt binnen zetten.

 9. 6 februari 2020 / 13:32

  Mijn avocado plant doet het erg goed, nu zo’n 10 cm. Ik vraag me wel af of de pitten die om het begin van de stam zitten nog weggedrukt worden door de plant of blijven deze zo blijven zitten. Het lijkt mij namelijk dat de plant beperkt in groei gaat worden door de pit, klopt dit? En moet ik hier zelf iets aan doen?

  • 21 april 2020 / 05:04

   Ja zeker zo als ik zij moet een tamme stekje er tussen gezegt moet worden , als je dit doet, is jou plantje klaar voor de teelt in de toekomst, en af hangelijk van weer, in de zon en niet te nat, word rot en bruin en gaat ter einde, Heb zelf al verschillende al gedaan , gruit al mooi
   Succes

  • 28 april 2020 / 19:39

   Hi Joeri, fijn dat je plantje goed gaat! Na verloop van tijd kun je de pit voorzichtig verwijderen. Hij beschermt de wortels in het begin, maar dat is later niet meer nodig 🙂

   • anske
    28 juni 2020 / 14:59

    Het is allemaal niet zo moeilijk! Ik heb gewoon een pit ( bijna helemaal) in de grond gestopt, volop in het licht gezet en had na verloop van een maand of twee, een avocadoplant!
    Dus het hoeft helemaal niet met stokjes en zo….gebeurt in de natuur ook niet…

 10. 15 januari 2020 / 11:05

  Ik heb 1 pit van een avocado uit de supermarkt staan , deze is inmiddels 30 cm groot, En ik heb een avocadopit uit Israel gekregen en deze is inmiddels 60 cm hoog. Ik hoorde van degene van wie ik deze laatste pit heb gekregen dan er mannetjes en vrouwtjesplanten zijn die geent moeten worden voor ze vruchten gaan geven, is dat zo ?
  Marion

  • 15 januari 2020 / 11:07

   Hi Marion, dat klopt! Ze moeten elkaar ‘bestuiven’ wil je er vruchten van krijgen. Dat kun je ook handmatig doen maar daar heb ik zelf helaas geen ervaring mee..

   • 21 april 2020 / 04:56

    Hallo beste dames, een advocado plant kweken is niet alles, en ook niet alleen uit een pit, Zak ook geen bleosem komen zo maar, moet echt een tamme stuk er op gezegt moet worden, dus wat ik gedaan Heb, plantje was amper 35 cm heeft bloese gedaan, zonder dat kunje na 10 of 20 jaar geen fruit krijgen, echt niet, Heb zelf stekjes mee gebracht uit Italie vrienden van ons hebben 3 enorme bomen, er zijn 900kg advocado gelukt en wäre Grote fruit. Dus zoek iemand met een tamme boom AUB.

  • 21 april 2020 / 05:09

   Ja Marion moet, anders geen frucht ook AL wordt 20 Meter wilde zakken jou plant moet naa een ingeent hulpje moet ook Nog na 20 cm de toppen er af zo dat er Meer uit lopers komen, en geen stengel van een Meter dat wordt echt niets Oke
   Succes verder
   Groet Alfredo

 11. 13 november 2019 / 11:43

  Nou het is de aardigeid om het plantje te zien groeén met onze jonge leeftijd 84 denk ik niet dat wij eigen advocadoo’s zullen plukken wand volgens u beschrijving is het meschien leuk

  • 28 april 2020 / 19:40

   Als u echt zelf avocado’s wilt kweken, heeft u een mannetjes en vrouwtjes plant nodig. Die moeten elkaar bestuiven en dan nog moet u heel veel gelukkig hebben. Maar het plantje zelf is erg leuk, net als het proces! Super dat u op uw leeftijd hier nog mee aan de slag bent gegaan. Leuk!!

   • Marcelita
    12 oktober 2020 / 17:33

    Hoe herken ik of ik een mannetjes of een vrouwtjes-avocadoplant heb? In groeisnelheid? In manier van bladvorming? Of kun je het niet zien, maar is het een kwestie om een aantal avocadoplantjes te laten groeien en dan bijen langs te laten komen? (Gelukkig hebben we hier in de buurt imkers).
    Ik begrijp dat ik plantjes moet gaan enten, maar dat dat dus alleen kan met stekjes van vruchtdragende avocadobomen. Dat gaat dan wel een ‘dingetje’ worden…tenslotte droom ik van een avocadobook op een zeer zonnig en luw hoekje die ik beschikbaar heb,.

 12. Sil
  8 november 2019 / 23:23

  Hoi hoi mijn eerste pit deed er bijna 5 maanden over. Wilde hem eerst weg gooien en ineens een ienimine worteltje. Dus geduld.
  Mijn 2 pit binnen 1 maand al. Dus heel verschillend..

  • De Vos
   1 december 2019 / 12:02

   Mag de plant dus nooit in volle grond geplant worden, en mag hij geen vorst krijgen ?
   Bedankt voor een antwoord. Andreas

   • 28 april 2020 / 19:42

    Hi Andreas, de plant mag inderdaad geen vorst krijgen. Ik hoor dat het bij mensen soms wel goed gaat, maar ik neem het risico niet. Dus ik adviseer het ook niemand. Het zou zonde zijn als je avocadoplant dood gaat daardoor.

 13. Genos
  17 oktober 2019 / 12:28

  Werkt prima! Heb de avocado plant 4 maanden binnen laten staan en in Mei 2018 in de volle grond in de tuin gezet. In de winter begonnen de takken zwart te worden en af te sterven. Ik had nooit verwacht dat de plant het zou redden! Maar de plant ziet er weer groen en gezond uit, De plant groeit niet veel de hoogte in maar wordt wel veel voller. Ik ben benieuwd of hij zijn 2e winter gaat overleven!

  • 28 april 2020 / 19:43

   Oh wauw! Ik heb altijd begrepen dat ze daar absoluut niet tegen kunnen. Leeft hij nog steeds? En hoe gaat het dan met de zon? Worden de bladeren niet helemaal bruin als hij in de zon staat? Want dat gebeurt doorgaans ook..

 14. Inge De Boever
  15 juli 2019 / 13:19

  Hallo Avocado lovers,
  Na een schitterende reis naar Peru in maart wou ik ook een avocado boompje, dus plantte ik een pit.
  Het is te zeggen, ik legde een pit met tandenstokers op een glaasje water, perfect volgens aangegeven instructies.
  We zijn nu 4 manden verder,
  mijn pit doet helemaal niks!
  geen wortels in het water en geen plantje in de lucht.
  Ik begin de hoop op te geven.
  heb zeer regelmatig water ververst, de pit ligt met zijn top naar omhoog, de standplaats is licht genoeg.
  mag ik nog hopen of kan ik beter herbeginnen?
  Inge

  • Erwin
   20 juli 2019 / 20:17

   Hallo Inge,
   Zal opnieuw beginnen en als je de advocado pit hebt, deze eerst zorgvuldig de bruine schil verwijderen en zorgen dat je de tanden stokers niet door de bruine lijnen prikt.
   In een glazen pot water en voor zorgen dat de pit voor driekwart in het water blijft.
   Niet in de directe zon maar wel op een lichte warme plaats zetten en na een paar weken verschijnt de eerste wortel.
   Heb nu zelf na 11 weken een plant van 30 cm en 6 bladeren van zo’n 17cm.
   Succes.
   Groet,
   Erwin

   • 28 april 2020 / 19:45

    Hi Erwin, het verschilt heel erg per pit. De ene pit kiemt na een maand, de andere pas na een half jaar.. Fijn dat die van jou het zo goed doet zeg! Leuk!

  • 21 oktober 2019 / 15:27

   Beste resultaat krijg je als je pit even laat drogen, dat er alle kleine scheurtjes in ontstaan en dan pas de prikkers erin en in water zetten.

   • 28 april 2020 / 19:46

    Hi Paul, bedankt voor je advies. Ik heb het zelf nog nooit zo gedaan, dus een mooie aanvulling. Thanks!

  • 28 april 2020 / 19:44

   Hi Inge, leuk dat je reis naar Peru je zo heeft geïnspireerd! Het verschilt heel erg per pit. De ene kiemt binnen een maand, de andere doet er een half jaar over. Als je maar één plant wilt, is het goed om meerdere pitten in water te zetten en de eerste die kiemt, goed te verzorgen. Zijn er meerdere avocado plantjes gegroeid? Ze doen het ook leuk als cadeautje!

 15. Henri
  13 mei 2019 / 03:10

  Hallo allen, ik woon op Curaçao. Lekker warm en we eten regelmatig een avocado. Laatst had ik ook de wens om zo’n pit te laten ontkiemen maar ik had er niks over gelezen of opgezocht. Gewoon je gevoel gevolgd zeg maar.
  Dus… pit in een ruime pot met potgrond gestopt, helemaal onder de aarde. Gat in de aarde wel eerst nat gemaakt en verder niks geks, gewoon met rust gelaten en de natuur zn werk laten doen met alleen af en toe een klein scheutje water over het midden van de pot. In het wild hangen ze ook niet eerst net hun reet in een bak water toch?
  En nu, ruim 3 weken verder hebben we een pot met een mooie stevige groene tak van zo’n 8 cm staan.
  Ben erg benieuwd naar de komende maanden… ???

  • 28 april 2020 / 19:46

   Hallo Henri, wat leuk! De methode die jij omschrijft werkt doorgaans ook hoor. Maar door bovenstaande methode te volgen, is de slagingskans iets hoger 🙂 Hoe gaat het nu met je avocado plant?

 16. Ben
  24 maart 2019 / 08:08

  Vorig jaar zomer beginnen met twee pitten in het water te laten bungelen. Nadat ze gebarsten waren en de eerste spruit z’n kopje liet zien hield het proces op. Ik heb de daarna uit verveling in een pot gestopt en op balkon gezet. Uiteindelijk ben ik ze uit het oog verloren maar toen we het balkon winterklaar gingen maken in oktober kwam ik ze weer tegen. Ze waren beide ontkiemd en plusminus 2 centimeter groot! We hebben ze daarna in de vensterbank gezet en vertroeteld. Nu zijn ze beide zo’n 20 tot 30 cm hoog en hebben prachtige bladeren! We wachten nog even maar over een maand gaan ze in grote potten en weer op balkon. Ik las net dat het 10 jaar kan duren voordat ze eventueel vruchten kunnen gaan geven dus ons geduld wordt nog ff op de proef gesteld ?

  • 28 april 2020 / 19:48

   Hey Ben, haha wat tof dat ze alsnog zijn gaan groeien!! Het kan inderdaad 7 tot 10 jaar duren voordat er vruchten aan komen. Maar dat gebeurt alleen als je een mannetjes en vrouwtjesplant hebt. En dat ze elkaar bestuiven door bijv. insecten. Dus de kans is heel klein. Gelukkig is de plant op zichzelf al de moeite waard, toch?

 17. Saskia
  6 januari 2019 / 00:01

  Hoi!
  Vraagje; als je het water ververst, spoel je de pit dan ook af? Er ontstaat namelijk een glibberig laagje waar de pit in het water zit, is dat viezigheid wat je eraf spoelt bij het verversen van het water of zijn dat juist belangrijke ‘culturen’ voor het ontkiemproces?
  Groetjes!
  Saskia

  • 6 januari 2019 / 00:05

   Hey Saskia, je kan het beste de pit voorzichtig schoonmaken. Het is aanslag door het water wat ook ontstaat als je bijvoorbeeld een kommetje water een tijdje laat staan.

 18. j van Dijke
  15 december 2018 / 13:39

  Hoi,
  mijn ervaring is wat wisselend de plant is in het begin goed gegaan (de eerste 2 maanden), maar nu heb ik het idee dat hij al 3-4 maanden is gestagneerd de plant is nu ongeveer 60-70 cm hoog met 5 grote en 3 kleine bladeren, de onderste 4 bladeren zijn langzaam aan het verdorren en er zijn dus al 4 maanden geen nieuwe bij gekomen. 2-3 maanden geleden overgeplant in een grotere pot omdat ik dacht dat het daar aan lag, maar nee. De pit helften waren toen ook los, al ga ik er van uit dat dat toch wel moest gebeuren. Wat kan er aan de hand zijn?

  • 28 april 2020 / 20:11

   Hoi! Ik kon alle reacties niet bijhouden maar hier ben ik alsnog! Leeft je plant nog? Is het allemaal goed gekomen? Groetjes Sytse

 19. charles van der walle
  30 november 2018 / 17:41

  ik heb al eens geschreven dat ik een mooie plant heb staan hij is nu bijna een meter hoog en op 1 blad na heeft het al zijn bladeren nog hij groeit goed word steeds maar groter het staat nu in de tuinkamer die we hebben laten bouwen en hij doet het er goed .
  ik heb daar bij nog 6 pitten in het water staan en twee daarvan daar komen al een groeisel onder uit de pit dus die laten we dan lekker doorgaan en als dat groeisel lang genoeg is gaat hij de pot in net als de ander maar dan wel de woonkamer in dat het in de warmte staat
  ik heb veel foto.s gezien maar daar waren al de bladeren weg op een paar in de top na dan ,ik hoor ook hele andere ervaringen om zo,n pit te planten ik hoor dat ze het zo in de grond duwen ik weet niet of de pit nu aan het groeien is misschien hoor ik dat nog eens maar het
  gaat bij mij lekker en we hopen dat er nog een paar pitten gaan groeien wij doen het dan nog met de tandenstokers en daar gaat het goed mee ja ze doen het niet allemaal dat weet ik maar we houden vol.

  groetjes Charles.

  • cunibert van Vliet
   3 mei 2019 / 19:04

   hoi leuk he avocado kweken ikheb er ook een ga nu het derde jaar in en me boom is nu een meter
   ik heb het anders gedaan gewoon pit in de grond gedaan dacht gaat in de natuur ook geen prikker in en is gelukt
   heb ook gemerkt dat als er nacht vorst over gaat de bladeren verbranden maar nog welgoed blijven gedeelte valt van het blad rest blijft groen maar let nu extra op vorst steeds naar binnen ik heb twee vragen hoeveel uur licht heeft de boom nodig voor optimale groei en bloei en hoe groot worden deze bomen meestal of groeien ze eindeloos door?kan ik ook een foto sturen of oploaden groetjes
   Cuno van Vliet

 20. Remi
  30 november 2018 / 16:39

  Vraagje. Na paar maanden geduld oefenen kwam er eindelijk een stekje uit de pit! Helaas heeft mijn kater zijn tanden erin gezet en het topje afgebeten. Hij was maar 2 cm en nu nog maar 1cm hoog. Komt het plantje dit te boven of zal hij de brute aanval niet overleven?

  • Loes
   10 december 2018 / 11:01

   Mijn poes had dat ook gedaan. En toen as het plant al 5 cm. Er komt gewoon een nieuw topje. Hij groeit bijna 2 cm per dag nu!

   • Miranda
    29 september 2020 / 11:45

    Ik hoorde dat de plant giftig is voor dieren dus kijk maar uit met de poes

 21. Leah
  7 november 2018 / 15:52

  Mijn avocado’s gaan erg goed 😀 het lijken wel twee verschillende soorten. Kan dat? De ene heeft lange groene bladeren en de ander heeft korte klokvormige met 3 of 2 puntige bladeren . Ze staan naast elkaar dus ze krijgen even veel licht. En ik had nog een vraagje. Ze groeien zo snel dat ik ze alweer moet over potten, maar moeten ze dan nog steeds met het pitje half uit de grond?

  • 10 maart 2019 / 16:04

   Wat fijn dat het zo goed gaat! Het kunnen inderdaad verschillende soorten zijn omdat de supermarkt ook verschillende soorten avocado’s verkoopt.

   Zodra je ze gaat verpotten, mag de pit helemaal in de aarde hoor 🙂

 22. 24 september 2018 / 21:45

  Zonet de pit van de laatst gegeten avocado in water gezet volgens jouw aanwijzingen, ik ben benieuwd, nu dus drie maand wachten… 😀

 23. Plantie
  17 september 2018 / 10:08

  Ergens in mei een pit op water gezet, begon al snel mooi te groeien. Had k ergens gelezen dar ie pas in de aarde moest wanneer het plantje 10 cm was dus ik maar wachten…ondertussen zijn de wortels al zo’n 20-25 cm lang. Vandaag maar in de aarde gezet met de hoop op nog een warme week…

  • 10 maart 2019 / 16:03

   Zodra er wortels aan zitten, kan hij in de aarde hoor! Want met zulke lange wortels, is het lastiger een geschikte pot te vinden.

 24. Geessien
  18 augustus 2018 / 11:37

  Mijn plantje is nu ongeveer 2 cm. Wat ik mij afvraag is; kun je een plant afhalen. Dus winterhard maken?

  • 10 maart 2019 / 16:02

   Volgens mij kan dat met een avocadoplant niet, Geessien. Jammer, want in de tuin zouden ze natuurlijk prachtig staan!

 25. Charles van der walle
  18 augustus 2018 / 10:16

  Ik heb nu ook een ppit geplant in een pot en dat is bijna een half jaar gelden de plant die ik nu heb is bijna een meter hoog en al de bladeren die er op zitten zijn heel mooi groen hij zit van onder tot boven met bladeren ik zag andere planten daar waren de bladeren alleen nog aan de bovenkant van de plant aanwezig bij ons zit hij vol ik geef hem heel weinig water en besproei hem ook met de spuit over de bladeren maar ik vroeg mij af hoe hoog word de plant want hij moet straks verhuizen naar mijn tuinkamer en daar komt hij dan te staan in de hoek en bij de kraan dus zeker niet in de volle zon want dat is niet zo best voor hem maar ik vind het heel mooi zoin plant .

 26. Hein van der Zande
  12 augustus 2018 / 13:24

  Ik wil een foto van m’n avocado plaatsen. Hoe?

 27. Renske
  24 juli 2018 / 13:26

  Ik ga het ook eens proberen. Vroeg me altijd al af of het mogelijk was om hier iets uit te laten groeien. En met de huidige temperaturen hoop ik dat het proces misschien wat sneller gaat 😉
  Satéprikkers zitten erin en pit hangt met het kontje in het water… nu geduld hebben haha

 28. wassing
  15 juli 2018 / 10:57

  op twee manieren geprobeerd. De prikkersmethode levert geen plant maar de pit die ik buiten gewoon in het zand heb gestoken ( ws ook door het warme weer ) wordt al een mooie plant. Zo zie je maar…gewoon proberen.

  • 22 juli 2018 / 12:45

   Wat gek dat de eerste methode niet heeft gewerkt! Heb je wel genoeg geduld gehad? Afhankelijk van de temperatuur, kan het heel lang duren. Wel fijn dat de andere die je in de aarde hebt gestoken, het wel zo goed doet!!

  • Allard
   9 augustus 2018 / 18:33

   Hoe diep heb je ze dan in de aarde gestoken? Bij mij werkt het met de prikkers maar als in de aarde ook werkt gooi ik er daar wel een paar in. Scheelt ruimte binnen.

   • Ellen
    22 augustus 2018 / 16:45

    Ik heb een bak met aarde staan in de tuin waar ik telkens mijn avocafopitten instop. Punt naar boven ongeveer tot de helft en dan laat ik ze staan en de regen doet de rest. Vaak staan ze helemaal onder water. Ik heb 8 planten nu in potten staan en zag van de week dat er weer 2 in de kweekpot opgekomen waren. In de winter staan ze binnen.

 29. Marcel
  7 juli 2018 / 00:24

  Fijn voor al de berichten!,weet hoe ik t moet doen en ga het ook maar eens proberen!.

 30. tom klaassen
  23 juni 2018 / 15:28

  Wij doen nu al een tijdje avocado’s kweken met veel suc6. Sinds kort wikkelen we de hele pit in een vochtig keukenpapier en stoppen we in een seal-zak. Werkt super goed! Een tip van Tom 😉

  • Monique
   25 juni 2018 / 14:47

   En waar leg je die dan neer in de koelkast of gewoon erbuiten? Gr Monique

  • 22 juli 2018 / 12:44

   Hoi Tom, wat een goed idee! Door de warmte en de vochtigheid gaat het inderdaad een stuk sneller! Je creëert op die manier een soort kas, slim!

 31. 19 juni 2018 / 12:15

  Kan ik hier, behalve commentaar, ook één of meerdere foto’s plaatsen?

 32. Maureen
  18 juni 2018 / 17:01

  Die van mij is pas 20 cm …maar het wordt een lange trip 10 jaar, is nog maar de vraag of ik het haal! Als ik het niet haal dan haalt de plant het helemaal niet….want mijn dochter heeft daar helemaal niks mee!

  • 22 juli 2018 / 12:42

   Haha, als hij weg moet, kun je vast een adresje vinden waar ze de avocadoplant willen adopteren 🙂

   Ik hoop dat hij goed groeit en je er nog lange rijd van mag genieten!

 33. Brenda
  11 juni 2018 / 21:31

  Ik heb een avocadoplant van ondertussen bijna een jaar en nu groeit er een groene pit naast weet iemand wat dat kan zijn?

  • Maureen
   18 juni 2018 / 17:02

   Ben erg benieuwd wat het is?

  • 22 juli 2018 / 12:42

   Hi Brenda,

   Dat heb ik nog nooit gezien, gehoord! Ik ben er ook wel heel benieuwd naar. Wil je me een foto sturen via sytse@hetgroenebroertje.nl? Dan ga ik voor je uitzoeken hoe dat zit. Ik kan je niet beloven dat ik er achter kom, maar ben er wel erg nieuwsgierig naar!

 34. 17 mei 2018 / 12:09

  Hoi allen wat leuk!
  Mijn plantje groeit als kool! Zojuist overgepot.
  Hij staat lekker binnen groot te worden..

 35. Caroline
  12 mei 2018 / 18:38

  8 weken geleden heb ik 6 avocadopitjes in een bakje water ‘gehangen’. Inmiddels heb ik er 3 overgepoot en het grootste plantje is al wel 4cm. Ik zie hem elke dag groter worden. Dus het kan veel sneller zijn dan minimaal 8 weken! De andere 3 zijn overigens idd wat langzamer maar hebben al wel wortels.
  Succes iedereen 🙂

  • 22 juli 2018 / 12:41

   Dat klopt hoor, Caroline! Maar dat is afhankelijk van wanneer je het doet. in de zomer gaat het veel sneller terwijl het in de winter nog wel langer kan duren dan acht weken.. Mooi dat ze bij jou zo goed gaan!!

 36. 1 mei 2018 / 14:37

  Dit wil ik al zooo lang proberen maar stel het steeds uit.
  Er ligt nog een avocado in de koelkast en zal dit keer me eens gaan wagen aan dit project!

 37. Wilma
  30 april 2018 / 22:02

  Hoi, moet de avocadoplant altijd binnen blijven staan of kan hij na een paar jaar naar buiten. Een echte boom in de kamer lijkt me teveel van het goede ?. Antwoorden heeft geen haast voorlopig heb ik 2 10cm hoge stengeltjes zonder bladeren ?.

  • 22 juli 2018 / 12:40

   Hallo Wilma,

   Een avocadoplant kan niet goed tegen direct zonlicht. Daar worden de bladeren bruin van en die sterven dan af. Dus hij moet wel binnen blijven op een plek waar nooit direct zonlicht komt. Daarnaast moet je, als je ‘m wel buiten zet, de avocadplant voor de winter goed inpakken zodat hij warm blijft. Temperaturen onder de 15 graden kunnen ze niet zo goed aan. Succes!

   • Marcelita
    22 september 2018 / 16:35

    Dat een avocadoplant niet tegen direct zonlicht kan, snap ik niet. Ik heb in Cuba die planten gewoon in de tuinen zien staan en wat dacht je van het directe zonlicht daar!?

    • 22 september 2018 / 17:41

     Probeer het maar hoor. De bladeren worden dan helemaal bruin. De reden weet ik niet, maar mijn 6 planten gingen allemaal half dood en werden bruin.

     • Marcelita
      22 september 2018 / 17:52

      Ik zal er een plantje aan wagen; als inderdaad zoveel plantjes het niet in onze volle hollandse zon trekken, dan moet er toch wel iets aan de hand zijn.
      Voorlopig heb ik nog geen plantjes, want net de eerste twee pitten met prikkers op een glas water geïnstalleerd bij het raam.

     • Marcelita
      22 september 2018 / 19:50

      Oh wacht even, het kan uitmaken of een plant buiten in de zon staat of achter glas. Het effect van glas dus. Denk ook even aan de kassen waar men ook maatregelen treft tegen de volle zon.

 38. eva
  29 april 2018 / 10:07

  Ik heb er 1 al twee maanden staan.ik zie dat hij verschrompelt komt dat goed? Dit heb ik nooit eerder gedaan.maar kost niks dus ik laat het maar staan

  • 29 april 2018 / 10:09

   Dat klinkt niet helemaal goed.. Is het alleen het vliesje om de pit of verschrompelt de hele pit?

   • paul
    20 mei 2018 / 14:51

    en vraag hoe hoog word de plant ? en hoe breed moet de pot zijn ? hij word groot nu ik heb gehoord dat je de blad aan de onderkant er af moet halen dat hij de breder word klop dat ?

    • 22 juli 2018 / 12:38

     Hoi Paul, wat je hebt gehoord klopt niet. Als je je plant breeduit wilt laten groeien, moet je in het voorjaar de top eruit knippen. Dan maakt je avocadoplant namelijk nieuwe takken aan de zijkant van de stam. Dus vooral niet de onderste bladeren eraf knippen!

     Ik gok altijd een beetje. Een keer in de zoveel tijd gaat hij in een andere pot. Dat doe ik echt op gevoel dus daar kan ik je helaas geen advies in geven.

     • Paul
      22 juli 2018 / 23:13

      Hij is nu en meter of 130 hoog kan ik nu de top er af knippen dat hij de breedte in ga het is nu zomer of moet ik weer wachten hij word zo hoog

     • 22 juli 2018 / 23:15

      Het beste is om het in het voorjaar te doen. Maar omdat het nu al zo lang zomer is, denk ik dat het nog wel kan. In de winter gaan ze in de rust dus dan kan het sowieso niet. Maar nu toppen is op eigen risico.. ?

   • Suzanne
    17 maart 2019 / 18:03

    Bij mij verschrompelen beide pitten aan de bovenkant. Dat is dus blijkbaar noet de bedoeling? Ik heb de pitten van baby avocado’s gebruikt.

 39. 26 oktober 2017 / 20:55

  Wat leuk om te lezen. Als was het einde wel een domper. Een beetje als een film waarvan één van de twee geliefden toch nog dood gaat. Haha!
  Maar nu even serieus. Mijn Indische omaatje doet dat dus ook altijd. Zo lang ik me kan herinneren stonden er pitten met stokjes in glaasjes. Nu weet ik waarom! Maar even serieus, 7-10 jaar. Een boom. Laten we het avontuur aangaan!

  • 22 juli 2018 / 12:36

   Haha, niet alles heeft een happy end in het leven 😉 Grappig dat je oma dat altijd al deed! Wat deed ze dan met de planten als ze groot werd? Daar ben ik wel heel nieuwsgierig naar!

 40. 23 april 2017 / 12:46

  Wat een fijn blog lieve Syste!! Ik ga je tips binnenkort in de praktijk brengen. Ik ben super benieuwd! Hoeveel heb je er inmiddels al gemaakt 😀 ? Liefs! x

  • 9 mei 2017 / 18:11

   Claire! Ik heb inmiddels nog 2! Ik heb al 2 weggegeven.. hahah! Ben je project avocadoplant al begonnen? xx

 41. 22 april 2017 / 17:14

  Jaaa zo leuk! Ik heb mijn pitje eerst 2 dagen geweekt in lauwwarm water. Daarna de pit voor de helft in aarde gezet in een potje. Ook met de spitse kant naar boven. De pot heb ik een plastic zak gezet zodat het een soort ‘plantenkas’ wordt en alles lekker warm blijft. Nét toen ik hem weg wilde gooien, groeide er een klein takje uit. En nu is ‘ie al zo groot! Ik ben echt een trotse avocadoplant mama haha.

 42. 20 april 2017 / 10:04

  Deze truc heb ik vroeger al eens gelezen, maar het is er nooit van gekomen om het te proberen. Ik ben niet gek op avocado’s, dus daar zou ik het niet voor doen, maar dat duurt toch jaren, ik zou het evengoed wel eens willen proberen.

  • 9 mei 2017 / 18:10

   De hele ervaring op zich is inderdaad al heel leuk!! Ik hoef ook geen vruchten hoor, maar ik wil gewoon een grote plant die vanaf niks bij mij is opgegroeid 😀

   • 12 mei 2018 / 17:21

    Leuk om dit allemaal te lezen,maar ik heb mijn pit ongewassen in een pot met aarde gestopt en na 2 maanden kwam het eerste groene puntje boven , de plant is naa 5 maanden zeker 50 cm hoog! Zo kan het dus ook!

    • 18 oktober 2018 / 20:29

     Heb het ook op deze manier gedaan ik werd helemaal ibbelig van die cocktailprikkers dus dat ging mis toen heb ik er gewoon een in aarde gestopt en heb nu een prachtige plant !

 43. 20 april 2017 / 09:08

  Wat een heerlijk project is dit toch, met een flinke portie geduld zul je na jaren een eigen avocado kunnen plukken haha! Je bent wel de eerste waarbij ik zie dat het werkt, dat vind ik dan weer heel erg tof 🙂

 44. 19 april 2017 / 15:31

  Gaaf hoor dat jouw avocadoplant al zo groot is! Ik heb eenzelfde artikel in concepten staan (al heel lang) maar ze willen het bij mij niet doen. Haha.

 45. 19 april 2017 / 11:34

  Leuk! De mijne is al bijna 1,5 meter. Mooie plant. Tof dat je er ook over schrijft. Ik heb nog een paar extra toevoegingen. In de zomer gaat de out het snelst en helpt ook als je het eerste laagje al van de pit haalt door hem even te drogen eerst. Mooi artikel. Love it.

  • 9 mei 2017 / 18:09

   Wauw, gaat goed dus! Wat je zegt klopt hoor! Maar ik wilde het zo simpel mogelijk houden.. hihi.

   Fijn dat je enthousiast bent over mijn artikel!

 46. 19 april 2017 / 11:32

  Ik ben benieuwd! Mijne zit nu een tweetal weken in water, dus duimen maar!

  • Armanda
   30 maart 2020 / 17:57

   Ik probeer al meerdere malen een avocado pit te ontkiemen, helaas zonder succes. Hij staat bij het raam waar alleen ’s ochtends zon is, ververs iedere 2 dagen het water, maar hij blijft volledig doorscheuren en schiet geen wortels. De pit is schoon gespoeld en staat voldoende in het water. Na 2/3 maanden geef ik telkens op en probeer ik het opnieuw. Nog tips?

 47. 19 april 2017 / 11:22

  Jaaaa mijn pitje is ook zo goed aan t groeien. Ik heb hem 2-3 dagen voorgeweekt en toen barste de pit al snel. Ik heb nu 4cm wortel dus zal hem gauw in een pot gaan zetten. Omdat de pit is opengebarsten zie ik het plantje ook al zitten, zo leuk! Ben benieuwd of hij het goed gaat doen. Ik ben goed in buitenplanten, binnen hebben zelfs de cactusjes het zwaar ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..