Het verduurzamen van onze woning + info over zonnepanelen

verduurzamen woning - zonnepanelen

We leven in een tijd dat duurzaamheid en het verduurzamen van je woning het gesprek van de dag zijn. De een plaatst kunststof kozijnen, de ander nieuwe beglazing en weer iemand anders legt het dak vol met zonnepanelen. Ik wil het graag even met je hebben over het verduurzamen van onze woning.

De echte kosten van zonnepanelen

Reinier en ik hebben het er regelmatig over om ons huis te verduurzamen. Zo zijn we op dit moment bezig met aannemers om te kijken wat kunststof kozijnen voor ons zouden kosten. Waar we het ook over hebben zijn zonnepanelen. Maar we blijven altijd een beetje steken op hoe duurzaam het productieproces is. Daar weten we namelijk beide niks vanaf. Daarom ging ik nu op onderzoek uit. Zonnepanelen leveren energie op, maar hoeveel energie kost het productieproces? En hoe lang gaan zonnepanelen mee? Om een zonnepaneel te maken wordt kwartszand, ofwel siliciumoxide, gebruikt. En om silicium zuiver te krijgen, moet het kwartszand eerst in een oven om de oxide eruit te halen. Dit kost veel energie. Maar door het verbeteren van de ovens, kan dit steeds energiezuiniger. Voor het hele proces van een zonnepaneel, zou je het zonnepaneel 2 tot 3 jaar moeten gebruiken. Dan staat het energieverbruik van het productieproces en de energie dat het paneel heeft opgeleverd gelijk. Na 2 tot 3 jaar (afhankelijk van de hoeveelheid zon in Nederland), is je zonnepaneel dus alleen nog maar energie aan het opleveren. Ik weet niet wat jij daarvan vindt, maar als een paneel zo’n 25 tot 30 jaar meegaat, vind ik het echt een goede manier van energie opwekken.

verduurzamen woning - zonnepanelen 2

De aanschaf van zonnepanelen en waar je op moet letten

Wanneer je besluit om (gedeeltelijk) over te gaan op zonne-energie, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Waar en hoe de panelen geproduceerd zijn bijvoorbeeld. Als er een duurzame energiebron wordt gebruikt, denk hierbij aan zon, wind of waterkracht, dan scheelt dat al gauw de helft aan uitstoot in vergelijking met Chinese fabrieken die op kolencentrales hun productie moeten draaien. Het beste is natuurlijk om zonnepanelen op je dak te leggen die zo lokaal mogelijk zijn geproduceerd en waarbij gebruik is gemaakt van duurzame energie(bronnen). Zakelijke zonnepanelen zijn ideaal voor (grote) kantoorpanden. Net als bij de aanschaf voor particulieren is het zakelijk gezien in eerste instantie een investering, maar na 2 tot 3 jaar verdient die investering zichzelf natuurlijk volledig terug. Daarnaast kun je ook nog de BTW terugvragen als je de zonnepanelen op je kantoor laat plaatsen.

Hoe wij ons huis willen verduurzamen

Ik schreef in 2018 al eens een artikel met tips om duurzamer te leven. Voor ons is het nu het moment om verder te kijken dan wat we in ons gedrag al hebben veranderd. Wij wonen in een slecht geïsoleerd huis en zijn daardoor echt een beetje zoekende hoe we meer energie binnen kunnen houden. Zonnepanelen staan hoog op ons verlanglijstje, maar voor nu gaan we toch eerst met kunststof kozijnen aan de slag. Ook omdat we het erg fijn zouden vinden dat we de komende 20 jaar niet meer hoeven te schilderen (of een schilder hoeven te laten komen hihi), we A+++ glas kunnen laten zetten en het in de keuken daardoor niet meer tocht. We zijn nog bezig met verschillende aannemers voordat we een keuze maken, maar dat is het eerste wat wij gaan doen. Zonnepanelen van Zonnestroom Nederland zullen we dus later nog een keer bekijken. Het verduurzamen van onze woning is een interessant proces, maar helaas hebben we niet het geld om alles direct aan te pakken. Stapje voor stapje maken we ons steeds een beetje duurzamer.

Ben jij qua woning duurzaam bezig? Of heb je ook nog een heleboel dingen die je graag anders zou willen (laten) doen?

Bronnen:
One World: https://www.oneworld.nl/lezen/schone-energie/hoe-duurzaam-zijn-zonnepanelen-nu-eigenlijk/
Pure Solar: https://www.puresolar.nl/nl/veelgestelde-vragen/hoeveel-energie-kost-het-om-zonnepanelen-te-maken

 

 

 

 

Volg:
Delen:

8 Reacties

  1. 21 februari 2020 / 16:24

    Wij hebben sinds vorig jaar zonnepanelen , en wat zijn we er blij mee. En met zonnige weer laden we ons elektrisch auto op ipv aan het net leveren wat bijna niks oplevert.

    • 29 februari 2020 / 16:57

      Oh wauw! Wat goed!! Ik weet dat het echt de moeite waard is, dus ooit komen ze er bij mij ook hoor!

  2. Katrien
    21 februari 2020 / 14:58

    Opletten met kunststof kozijnen, PVC is de meest giftige plastieksoort en dus helemaal niet duurzaam, en die dampen wil je niet in je huis!

    • 29 februari 2020 / 16:58

      We zijn ons er nog in aan het verdiepen hoor! We zijn inderdaad op zoek naar de meest duurzame en meest natuurvriendelijke soort. Anders schiet het nog niet op..

  3. Ikkelien
    21 februari 2020 / 10:08

    Let bij kunststof kozijnen wel op het VKG keurmerk en het Politiekeurmerk.

    Wij wilden zonnepanelen maar het werd ons afgeraden. Er staan grote bomen in een groenstrook achter ons huis waar we erg blij mee zijn. Door deze bomen echtere geven de panelen onvoldoende rendement…

    • 29 februari 2020 / 16:59

      Oh, ja dan heb je er niet zoveel aan inderdaad! Wij hebben helemaal geen bomen die de zon blokkeren dus hier zou het echt een uitkomst zijn. En Den Helder heeft de meeste zonuren van Nederland dus het gaat ons ook echt wel wat opleveren, denk ik.

  4. 21 februari 2020 / 09:16

    Wij hebben nu ruim een jaar zonnepanelen en het bevalt goed. Toevallig heb ik deze week een blogpost geschreven over cijfers.

    • 29 februari 2020 / 17:02

      Dat is interessant! Als wij zover zijn, ga ik bij jou kijken hoeveel het oplevert. Thanks!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je kunt mij gezien hebben bij..