Hoe ruim je je boekenkast op?

Hoe ruim je je boekenkast op?

Ze zeggen dat iedereen goed kan opruimen maar dat boeken en kleding de twee moeilijkste dingen zijn om op te ruimen. Ik heb afgelopen zondag mijn boekenkast opgeruimd. Vandaag leg ik je uit hoe ik dat heb gedaan.

Categorieën

Ik heb al mijn boeken uit de kast getrokken en als stapeltjes op de grond gelegd. Ieder stapeltje was een categorie: Thriller, kookboeken/vegan, boeken waar ik een herinnering aan heb, gewoon leuk, heb ik al jaren maar ga ik niet lezen, boeken van columnisten en boeken die genoteerd staan op mijn to-read-list. Op die manier heb ik de boeken meteen waar ze horen. Wat me opviel is dat de stapel met kookboeken/vegan enorm is gegroeid sinds ik veganistisch ben gaan koken. Daar wordt ik blij van!

Emotionele waarde

Sommige boeken hebben een emotionele waarde. Zo heb ik het boek “Het meisje dat hield van Tom Gordon” van Stephen King wel bewaard. Dat was namelijk het eerste grote-mensen-boek dat ik helemaal uit heb gelezen. Ik weet nog hoe ik verdwaalde in een bos en langs een kabbelend beekje liep toen ‘zij’ haar moeder en broer was verloren in het bos. Dat is een van de boeken met een emotionele waarde en die moest dus bewaard blijven. De overige 9 boeken die ik van Stephen King had, die bracht ik naar de kringloop.

Boeken waar je van kunt leren

Op zolder heb ik nog een klein stukje plank vrij. Daar heb ik alle boeken verzameld die ik niet zo snel nog een keer zal lezen, maar wel wil bewaren. De schrijfbijbel bijvoorbeeld. Creatief schrijven, de blogbijbel, het wetboek voor bloggers, schrijven voor SEO en zo nog een aantal. Dat zijn boeken die altijd nog van pas kunnen komen als naslagwerk bijvoorbeeld.

Columnisten

Ik ben dol op columnisten. Ik heb jaren lang de Happinez gekocht omdat ik de column van Susan Smit wilde lezen. Toen er een boek uitkwam, Letterhonger, las ik die in 2 dagen uit. Man, wat heb ik daar van genoten. Een leuk weetje, dat boek las ik in Central Park. Ja, het echte Central Park op Manhattan. In 2009. De boeken van verschillende columnisten mogen ook blijven. Als inspiratie en ter ontspanning. Je hoeft tenslotte niet altijd iets te lezen waar je iets van op steekt.

boekenplank

Wat weg ging

In totaal heb ik 26 boeken weggebracht. Het hele stapeltje ‘gewoon leuk’ ging weg. De thrillers die me niet konden pakken ook. Van dat genre heb ik nog maar 6. Kookboeken die ik al lang niet meer heb ingekeken gingen ook weg. Dat waren 4. Ik kwam zelfs nog een aantal boeken tegen waarvan ik niet wist dat ik ze had. Dat zegt genoeg. Die heb ik ook meteen weggebracht. Dat ruimde meteen lekker op.

Wat ik dus nog wel heb:

 • Fantastische (vegan)kookboeken
 • Een handjevol thrillers
 • Een stapeltje spirituele boeken
 • Boeken voor inspiratie
 • Boeken die ik gebruik als naslagwerk
 • Het baardmannenboek (want daar sta ik zelf in)
 • Boeken die me vanaf bladzijde 1 zo hebben gegrepen dat ik ze zeker nog een keer ga lezen

Je kunt deze 7 handvatten gebruiken bij het maken van je keuzes: 

 1. Categoriseer je boeken zodra je begint met opruimen.
 2. Boeken die je bent vergeten. Weg
 3. Boeken die je inspiratie brengen. Houden
 4. Op het puntje van je stoel gezeten tijdens het lezen? Houden
 5. Wel gelezen maar geen herinnering? Weg
 6. Een genre/schrijver waar je fan van bent? Houden
 7. In een opwelling gekocht maar nog steeds niet gelezen? Weg

Hopelijk heb je hier iets aan. Ik vond het een verademing om te zien dat alles gewoon weer op één plank past en het gaf me eigenlijk meteen een stukje rust. Vooral ook omdat het uitzoeken van m’n boekenkast al een tijdje op m’n to-do-list stond.

Volg:
Delen:

7 Reacties

 1. 26 oktober 2016 / 22:44

  Ik vind een gevulde boekenkast het mooiste meubelstuk dat er is. Gooi dan ook niet snel en boek weg.
  Ben nu wel benieuwd naar dat baardmannenbroek.

 2. 16 oktober 2016 / 09:18

  Hier kan ik zeker iets mee…. Ik moet toch eigenlijk ook eens mijn boekenkast opruimen. Maar ik ben niet zo goed in wegdoen ;-).

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   16 oktober 2016 / 14:05

   Haha, herkenbaar! Maar gewoon doen hoor. Als ze toch maar wat in de kast liggen.. Het voelt veel rustiger als je het hebt gedaan. Tenminste, bij mij dan hè 😉

 3. 15 oktober 2016 / 09:43

  Mooie verzameling! Bij mij komen er continu nieuwe boeken bij, dus ik breng ook regelmatig weer een stapel weg naar de kringloop of een openbare boekenkast of ik geef een boek aan mijn moeder die het dan weer mag doorgeven… Eigenlijk vind ik boeken opruimen helemaal niet zo moeilijk, juist leuk 🙂 De eettafel en mijn bureau netjes houden, dat is de echte uitdaging (lees: kansloos).

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   16 oktober 2016 / 14:08

   Hahahah dat herken ik heel erg! Mijn eettafel is ook een verzamelplekje..

 4. Anja Dijkstra
  14 oktober 2016 / 07:34

  Hoi Sytse,
  Wat ruimt dat lekker op hè? Voor mij is het een issue, ik kan geen boek wegdoen….en als ik dan toch eindelijk zover ben en vind dat ik er ook aan moet geloven, krijg ik er later vaak weer spijt van. Gevolg is dat ik nu toch wel minstens 80 kookboeken heb staan, op zolder, weggestopt in een kastje. Ik gebruik ze nooit…maar ik kan er gewoon geen afstand van nemen ?

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   16 oktober 2016 / 14:09

   Dat had ik dus ook.. en op een gegeven moment moet je het toch los laten. En door ze naar de kringloop te brengen, maakte ik iemand anders er weer blij mee 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..