Marie Kondo – Opgeruimd!

Marie Kondo – Opgeruimd!

Omdat ik vond dat ik teveel spullen had en dat mijn huis altijd een beetje een bende was, besloot ik dat ik maar eens goed moest gaan opruimen. Toen kwam Marie Kondo in mijn leven met haar KonMari methode. Ik leg het je uit en vertel je meer over het boek Opgeruimd!

Over Marie 

Marie Kondo neemt je in eerste instantie mee naar haar kindertijd. Ze vertelt hoe driftig ze vrouwenbladen las waarin tips werden gegeven over opruimen. Hierdoor ging ze zelf ook aan de slag en begon met haar eigen kamertje. Dat was eigenlijk niet genoeg en daardoor ging ze ook stiekem aan de slag met de slaapkamers van haar familieleden. En als niemand keek, was de woonkamer aan de beurt. Bij opruimen volgens de KonMari methode hoort ook weggooien. Een heleboel weggooien. Zodoende kwam het ook regelmatig voor dat Marie Kondo haar broer ineens een leren jas kwijt was, haar moeder schoenen mistte en er geen pen in huis te vinden was. Behalve op die ene plek waar ze volgens Marie Kondo hoorden te liggen.

Opgeruimd! van Marie Kondo

Dat is de titel van het boek. En ik had ook zoveel zin om te gaan opruimen tijdens het lezen. Dat mocht helaas nog niet omdat je eerst het hele boek uit moest hebben omdat je anders de KonMari methode niet goed kan toepassen. Het doel is om alleen nog maar spullen te hebben waar je van houdt en waar je echt gelukkig van wordt. Dat betekent dus dat er een HE-LE-BOEL weg moet. En eerlijk is eerlijk, het voelt goed om zoveel ruimte te maken in je huis. Zelf slaat ze volgens mij wel een beetje door (Ik ga mijn schoenen niet bedanken als ik ze wegzet bij thuiskomst. Doet zij wel.) maar in de basis heeft ze hele goede punten en geeft ze fantastische tips!

Dit heb ik weggedaan

Ik ben in eerste instantie aan de slag gegaan met verzamelingen. Ik bedoel daarmee dingen waar je meer van hebt. Kleding, boeken, dvd’s, dat soort dingen. Dvd’s kijk ik namelijk altijd maar 1, hooguit 2 keer. Behalve mijn lievelingsfilms en series. Die heb ik bewaard. Ik heb 83 dvd’s weggegeven en 100 gehouden zoals Will & Grace en m’n vriendinnen van Sex and the city (Want laten we wel wezen, where would I be without my fictitious tv-personality’s?). Qua kleding was het veel erger. Ik heb 41 kledingstukken weggedaan en qua boeken was het vrij bescheiden. Ik had in totaal 67 boeken op de plank staan (de boeken op zolder, die kon ik niet vinden en liggen er dus nog) en daarvan heb ik 22 weggedaan naar de kringloopwinkel. Marie Kondo houdt huis bij ons hoor. En ze is meer dan welkom. Binnenkort heb ik een lang weekend vrij en dan kan de kringloop maar weer voor rijden.

Meer over opruimen en minimalisme leren? Kijk dan eens in de categorie: Way to less en laat je inspireren!

Volg:
Delen:

12 Reacties

 1. 17 januari 2017 / 19:06

  Heerlijk! Ik ga in februari ook rigoureus opruimen. Heb er zin in!

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   18 januari 2017 / 22:38

   Dat kan ik me voorstellen. Het is soms een rotklus, maar als je eenmaal klaar bent ben je blij dat je het hebt gedaan!

 2. 16 januari 2017 / 15:49

  Leuk dat meer en meer mensen er mee bezig zijn. Misschien een snakken naar rust in het soms hectische en snelle leven vandaag? Ik word nu wel benieuwd naar haar boek, want het komt vaak terug!

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   16 januari 2017 / 19:08

   Ja, dat is het ook echt denk ik hoor. We weten en doen tegenwoordig zoveel dat het soms niet meer bij te houden is. En als je een opgeruimd huis hebt, kom je thuis echt tot rust. En ik heb dat thuis ook echt wel nodig.

 3. 15 januari 2017 / 23:42

  Heerlijk! Van een opgeruimd huis krijg je ook een opgeruimd ‘hoofd’. Wat goed dat deze methode bij je past.

  Was weer een leuke blog!
  Liefs, Elcke

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   16 januari 2017 / 19:07

   Dankjewel! Ik vind het echt heel fijn dat er nu zoveel meer ruimte in huis is. Nu kom ik pas echt goed tot rust.

   Liefs!

 4. Anja Dijkstra
  15 januari 2017 / 20:47

  Knap van je…. Ik krijg altijd zo’n spijt van mijn opruimacties. Dan gooi ik iets weg wat er al jaren ligt… bijvoorbeeld een rokje in pied-poule-ruitje waarvan ik denk “dat kan nou wel eens weg, dat is zó uit de tijd”. En wat denk je dat er het volgende najaar in de winkels ligt? Juist ja…. dat dus ?

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   16 januari 2017 / 19:07

   Haha, dat snap ik wel. Maar goed, het leven gaat wel door. Met of zonder dat rokje. En ben je echt gelukkiger met zo’n rokje? Ik betwijfel het..

 5. 15 januari 2017 / 18:45

  Ik ben zelf ook zwaar aan het minimaliseren en hoewel ik al niet veel heb voelt het zo bevrijdend 🙂

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   16 januari 2017 / 19:06

   Het voelt inderdaad heel bevrijdend! Alsof de spullen niet langer meer de baas zijn in huis.

 6. 15 januari 2017 / 18:32

  Ik hoor zoveel over Marie Kondo! Wat heb je ontzettend veel weggedaan, super knap! Zelf heb ik laatst ook mijn kleding weggedaan. Een opgeruimd huis geeft zo’n goed gevoel!

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   16 januari 2017 / 19:06

   Dat heb ik dus ook! Als je eenmaal ontdaan bent van alle overbodige spullen, voel je ook veel meer rust in je hoofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..