Mijn groene voornemens voor 2020

Mijn groene voornemens 2020

Ieder jaar schrijf ik mijn groene voornemens uit. Voor 2019 heb ik het overgeslagen omdat mijn prioriteiten net even anders lagen. Maar voor 2020 heb ik ze wel uitgewerkt. Hier vind je ze!

Waarom ik aan groene voornemens doe

Ik doe altijd mijn best en zoals ik vaker zeg, niemand is perfect. Daarom wil ik door middel van mijn groene voornemens mezelf in 2020 verbeteren, duurzamer leven, bewuster zijn en beter voor mezelf zorgen.

Kiezen voor kwaliteit

Goedkoop is vaak duurkoop. Een uitspraak welbekend. En serieus? Het is echt waar. Daarom heb ik besloten om alleen nog maar voor kwaliteit te kiezen zodat de producten niet alleen duurzamer zijn (langer mee gaan) maar ik er ook gelukkiger van word. Beter wat langer sparen en geduldig zijn dan iets kopen dat het net niet is.

Minder eten weggooien

Confessions on New Years Day. Ik verspil echt teveel voedsel. Als ik ergens geen zin in heb, blijft het gewoon in de koelkast liggen. Dan vergeet ik het en als het begint te schimmelen en te stinken dan pas ontdek ik het weer en kan het de kliko in. Ik wil dus bewuster met eten omgaan en dat wil ik doen door weekmenu’s goed te plannen en eten wat op de planning staat. Dat is zoveel beter voor de aarde én mijn portemonnee.

Minder impulsieve aankopen doen

Ik ben dan wel Het Groene Broertje, maar perfect is niemand. En ik merk dat 2019 toch wel een jaar was van impulsieve aankopen. Dan laat ik me toch weer verleiden door korting, mooie reclame of ‘bringing up the vegan demand’. Dat wil ik niet meer. Natuurlijk, ik denk nu al na voordat ik iets koop, maar dat wil ik echt beter, langer en meer doen.

Vaker afval op straat opruimen

De wereld is (g)een stortplaats. Overal waar je kijkt kom je afval tegen. Papier, plastic, sigarette peuken en bijvoorbeeld blik. Hoe moeilijk is het om even het afval op te pakken en in de afvalbak te doen? Als we dan allemaal zouden doen, zou de planeet een stuk schoner zijn! Het is dan wel niet mijn afval, maar wel mijn planeet!

vegan remedie tegen puistjes Sytse

Beter voor mezelf zorgen

Dit is een punt dat eigenlijk elk jaar terugkomt. Deze artikelen schrijf ik altijd eind december (nadat ik me helemaal vol heb gevreten met kerst) en wil dan altijd beter voor mezelf zorgen. Dit jaar ga ik dat ook echt doen. Zo heb ik qua voeding een gewichtsconsulent in de arm genomen, doe ik al langere tijd 3x per week yoga en dat wil ik graag volhouden. In 2019 ben ik al gestopt met roken en ben ik van mijn RedBull verslaving afgekomen. Daarnaast wil ik in 2020 ook beter voor de buitenkant zorgen. Bijvoorbeeld iedere dag m’n vegan skin routine bijhouden, altijd netjes scheren e.d. Wanneer ik mezelf goed verzorg, voel ik mezelf ook goed.

Vaker tijd voor mezelf inplannen

Wat me in 2019 onder andere opviel is dat mijn agenda altijd stampvol is. Ik nodig mijn vrienden twee maanden van te voren (of langer) al uit voor m’n verjaarspartijtje zodat ik weet waar ik aan toe ben. Maar doordat ik altijd zoveel en zover vooruit plan, is tijd voor mezelf vinden steeds lastiger. Daarom wil ik in 2020 elke maand minstens één weekend voor mezelf houden. Een weekend waarin niks moet maar alles mag. De hele dag in bed blijven? Prima! Een wandeling maken van 4 uren over het strand? Top!

Meer boeken lezen

Ik houd van boeken. Maar ik lees echt minder dan ik wil. Ik heb een hele stapel met boeken liggen die ik nog wil lezen. TLDR zeg maar (Too long didn’t read). Daarom wil ik ook één lees-avond plannen zodat ik in ieder geval één avond per week boeken kan verorberen.

Minder plastic gebruiken

Ik vind mezelf te gemakkelijk in het gebruik van plastic. Ik eet regelmatig vleesvervangers, koop graag gesneden ui uit een plastic bakje zodat ik niet huilend in de keuken hoef te staan en ik vergeet te vaak m’n tote bag als ik boodschappen ga doen waardoor ik toch weer een plastic tasje koop. Daar wil ik me dit jaar ook echt op focussen. Plastic vervuilt alles in de natuur en het vergaat gewoon niet. Des te minder plastic ik gebruik, des te beter het is voor de wereld.

De toekomst van Het Groene Broertje

Zoals jullie misschien weten was Het Groene Broertje een gedeelte van 2019 mijn bedrijf. Omdat ik op een gegeven moment 7 dagen per week aan het werk was, ik werk 4 dagen in de week in loondienst, heb ik HGB uitgeschreven bij de KVK. Ik wilde rust. De laatste 3 maanden van 2019 had ik dus geen bedrijf. Het voelde heerlijk, maar het begon toch weer te kriebelen. Dus ik heb morgen een afspraak bij de KVK om me weer in te laten schrijven. Wat ik anders ga doen? Rust inplannen, vooruit werken zodat er minder druk is, maar er wel vol voor gaan. Wie weet wordt 2020 wel het jaar waarin ik fulltime blogger word!

Zonder jou is er geen Het Groene Broertje. Daarom wil ik je ontzettend bedanken voor 2019.

Voor al je bezoekjes aan Het Groene Broertje, de reacties, likes, shares, follows, privéberichtjes, vragen, alles! En ik wens jou een fantastisch 2020. Dat al je dromen uit mogen komen!

Liefs,

Sytse

Volg:

3 Reacties

 1. 2 januari 2020 / 17:33

  Mooie voornemens ♥ Ik wens je een geweldig 2020.

 2. 2 januari 2020 / 11:35

  Goede goede voornemens! Jij ook een tof 2020 toegewenst ^^ Mag ik je vragen wat het verschil is als je je site wel of niet bij de KvK geregistreerd hebt staan?
  Wat voor mij het beste werkt tegen voedselverspilling is een hele kleine koelkast. Was geen bewuste keuze, maar het maakt een verschil in wat je erin kwijt kan. Overigens wel een PitA voor mealprepping 😀

  • 2 januari 2020 / 13:28

   Dankjewel!! Als blogger werk ik regelmatig met bedrijven samen waarvoor ik betaald krijg. Zonder KVK registratie is het niet mogelijk om BTW te factureren en als je boven een bepaald bedrag uitkomt, moet je wel BTW afdragen en zonder inschrijving, mag je dat dus niet door factureren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je kunt mij gezien hebben bij..