Waarom een goede nachtrust zo belangrijk is

Een goede nachtrust

Slaap, ik houd ervan! Ik heb een slaapstoornis waardoor ik nooit echt in de remslaap kom. Daarom is het voor mij super belangrijk om een goede nachtrust te krijgen. Maar hoe doe je dat en hoe houdt je een goed ritme in stand?

Bedtijd is bedtijd

Tegenwoordig werken veel mensen met wisselende diensten. Dat alles altijd maar open moet zijn, is een andere discussie maar ik denk dat je best weet hoe ik daarover denk ;-). Daardoor werken mensen niet meer in een vast ritme en is een vast slaapritme ook lastig te hanteren. Zelf werk ik op maandag en dinsdag een avonddienst, heb ik woensdag vrij om weer in balans te komen en donderdag en vrijdag werk ik een ochtenddienst. Ik kan dus niet iedere dag dezelfde tijd naar bed gaat. Daarom heb ik met mezelf de afspraak, bedtijd is bedtijd. Ongeacht hoe gezellig het is, er iets leuks op televisie is of whatever. Met een avonddienst (ik ben dan 23.15 uur thuis) wil ik uiterlijk 00.00 in bed liggen. Met een ochtenddienst, ga ik tussen 22.00 en 22.30 uur naar bed (ik sta dan 05.15 uur op). Niet de meest ideale situatie, maar als ik me aan mijn bedtijd houd, gaat het prima.

Een goede nachtrust

Een goede nachtrust is minstens zo belangrijk als de tijd dat je slaapt. Maar hoe zorg je daar nou precies voor? Ik ging op onderzoek uit. Volwassenen hebben gemiddeld 7 tot 9 uren slaap per nacht nodig. Het is het meest gezond als je iedere dag rond dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat. Slaap je een keer uit? Prima, maar dan verstoort dat wel direct je slaapritme waardoor je in de avond minder goed in slaap valt. Elke slaapcyclus duurt 90 minuten. Het is logischerwijs beter dat je aan het einde van zo’n cyclus opstaat dan wanneer je in je remslaap zit en pas halverwege de cyclus bent. Daarnaast is het super belangrijk dat je een goed matras hebt dat past bij jouw slaapgewoontes.

Welk matras is dan de juiste?

Zelf heb ik 10 jaar op hetzelfde matras geslapen. Wist ik veel dat je eigenlijk iedere 5 jaar een nieuw matras nodig hebt. Dit is uit hygiënisch oogpunt (er groeien gewoon schimmels en andere viezigheden in je matras) maar daardoor direct ook vanuit gezondheidsoverwegingen. Op een matras slapen vol schimmels en andere bacteriën is heel slecht voor je luchtwegen. Zelf ben ik een buikslaper, een hard(er) matras is daarom beter voor mij. Ben je een zij of rugslaper, dan kun je beter kiezen voor een wat zachter matras. Ben je een draaier? Dan is er weer een andere optie. Uitzoeken welk matras bij jou past? Kijk dan eens op Club 9 Sleepservice. Daar komt mijn nieuwe matras ook vandaag. Dankzij Club 9 heb ik nu een matras dat bij mijn manier van slapen past en na een week proefslapen kan ik je vertellen dat ik dit echt veel eerder had moeten doen!

De kosten van een nieuw matras

Wat mij ook tegenhield om een matras te kopen was het kostenplaatje. Een nieuw (tweepersoons)matras kost al gauw € 500,- dan al niet meer. Dat weerhield mij er altijd van. Want wat als het niet het goede matras is? Wat dan? Bij Club 9 Sleepservice mag je 100 nachten proefslapen en huur of lease je het matras. Zo kost een tweepersoonsmatras € 18,99 per maand. En na vijf jaar, krijg je gewoon weer een nieuw matras en recyclen ze het oude matras. Ze hebben een circulair systeem en breken oude matrassen milieuvriendelijk af. De ambitie van Club 9 is 100% recycling, 0% afval. Dat zorgt pas echt voor een goede nachtrust. Sleep tight!

Wil je 10% korting op jouw nieuwe matras? Gebruik dan de kortingscode VYV9-2AWF-SVLL.

 

 

 

 

Volg:

4 Reacties

  1. 10 februari 2020 / 12:22

    Matrassen leasen?! Ik had geen idee dat dat kan! Interessant concept. Fijn dat ze de matrassen ook recycleren. Ik ben zelf een erg slechte slaper; ik slaap ontzettend licht en word van het allerminste wakker. Oordopjes helpen daartegen, maar op die manier heb ik soms dan weer last van m’n tinnitus en bovendien moet ik vrijwel elke nacht opstaan om te gaan plassen. ? Ik kan me eerlijk gezegd niet eens meer herinneren wanneer ik voor het laatst écht uitgerust wakker geworden ben.

  2. 10 februari 2020 / 11:53

    Met het belang van een goede nachtrust ben ik het he-le-maal eens. Ik heb echt mijn 8 uur nodig ook, anders houod ik het niet lang vol. Hoewel ik het geweldig vind als bedrijven hun producten terugnemen om te recyclen (liefst hoogwaardig, weet je daar iets van, daar ben ik wel benieuwd naar!) , vind ik 5 jaar voor een matras wel vrij kort. Een jaar of 7 zou minstens wel moeten kunnen, zo niet langer. Ook voor een matras van traag- of koudschuim (weet niet precies waar hun ‘firmfoam’ onder valt.) Met een snelle rekensom ben je in die 5 jaar dan ook 1139 euro kwijt, behoorlijk prijzig! Wij gaan ook een nieuw matras kiezen, maar ik ga toch voor koop. Uiteindelijk toch een stuk voordeliger.

  3. 7 februari 2020 / 09:42

    Een goede nachtrust is inderdaad superbelangrijk! Ik word op den duur echt vervelend als ik niet genoeg slaap krijg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..