Redenen om veganist te worden #2 Het Milieu

veganist milieu

Het heeft even geduurd, maar eindelijk is hier het tweede deel van de serie ‘Redenen om veganist te worden’. Vorige keer spraken we over de dieren in de industrie. Deze keer houd ik mijn spreekbeurt over het milieu. Waarom is het milieu een reden om veganist te worden?

De uitstoot van de bio-industrie

Als veganist is het milieu iets dat je niet kan ontgaan. Dat het fokken van dieren en alles dat ze eten en uitstoten, desastreuze gevolgen heeft, dat is inmiddels wel bekend. Door deze manier van veeteelt komt CO2, methaan en lachgas vrij. De aarde warmt op door onder andere deze broeikasgassen en dat is niet zonder gevolgen. De zeeën worden warmer, het koraal sterft en veel dieren kunnen deze opwarming niet aan. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN is de wereldwijde veehouderij verantwoordelijk voor 14,5% van alle uitstoot van broeikasgassen. Dit is net zoveel als alle transport WERELDWIJD bij elkaar. Dat zijn harde cijfers waar we niet omheen kunnen. Door te stoppen met het gebruiken van dierlijke producten verklein je dus aanzienlijk je eigen voetafdruk op deze aarde. Natuurlijk zorgen vele meer dingen voor uitstoot, fabrieken, mijnen, auto’s vliegtuigen, noem alles maar op. Maar door je eigen gebruik van dierlijke producten eens onder de loep te nemen, maak je een kleine stap die een groot effect zal hebben op het milieu.

Het regenwoud en de amazone

Het World Recources Institute claimt dat veehouders verantwoordelijk zijn voor 80% van de de ontbossing in het amazone gebied. Al dat veevoer moet natuurlijk ergens verbouwd worden. En het liefst zo goedkoop mogelijk. De longen van de aarde hebben we nodig om de aarde gezond te houden. Hoe meer er gekapt wordt, hoe minder de aarde uitstoot die door mensen wordt veroorzaakt, kan herstellen. Daarnaast wordt de leefomgeving van verschillende diersoorten ontzettend bedreigt door de ontbossing. Op jaarbasis verdwijnt er in het amazone gebied zo’n 7,9 miljoen hectare natuurlijk bos. Dat is een gebied van ruim twee keer Nederland. Inmiddels is 10% van het overgebleven Amazonegebied beschermd. Maar het overgebleven bos, inclusief die beschermde 10%, wordt bedreigt door ontbossing. Grotendeels voor de productie van hout, papier, palmolie en soja.

 

veganist milieu 2

Watergebruik

Circa een kwart van het waterverbruik van de gehele wereld gaat naar de productie van dierlijke producten. Koeien die in de intensieve vee-industrie worden misbruikt, kunnen per koe in de zomermaanden wel tot 378 liter water per dag verbruiken. En dat tikt behoorlijk aan. En als de koe 5 jaar in die industrie melk heeft gegeven, moet ze vervoerd en geslacht worden. En daar komt ook nog eens heel veel water bij kijken. We willen het vlees namelijk niet alleen zo goedkoop mogelijk, maar als het een beetje kan moet het ook nog brandschoon zijn. Volgens PETA kun je als veganist per dag gemiddeld 177 liter water per dag besparen. Het produceren van 453 gram hamburgervlees, kost net zoveel water water als twee maanden douchen. TWEE MAANDEN! Mensen drinken wereldwijd iedere dag 19,7 miljard liter water. Koeien drinken ongeveer acht-en-een-half keer zoveel op een dag. Namelijk 170 miljard liter. Het laten leven, voederen en slachten van één koe, kost meer dan 15.000 liter water.

Veganist en het milieu

Het zijn harde en schokkende cijfers. I know. Maar het is nog pijnlijker om achteraf te denken: had ik maar.. (vul maar in). Met dit artikel wil ik je niet choqueren. Ik wil je inzicht geven in hoe groot de effecten zijn van het consumeren en gebruiken van dierlijke producten. Ik vind als veganist het milieu erg belangrijk. We hebben de aarde namelijk te leen en we moeten deze prachtige planeet doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen. Ik ben veganist geworden voor de dieren. Maar het milieu begon na korte tijd ook al gauw te kriebelen. Daarom let ik op wat ik doe en probeer mijn afdruk zo klein mogelijk te houden. Voor een andere veganist is het milieu de hoofdreden, dat kan en dat mag. Door allemaal bewust te worden van wat de gevolgen van onze levensstijl zijn, kunnen we samen de revolutie die momenteel keihard gaande is, een flinke boost geven. Zodat onze kleinkinderen later zeggen: “Opa/Oma, is het echt waar dat jullie vroeger dieren aten?” Het keerpunt is gaande en ik hoop echt dat het gebruik van dierlijke producten in de toekomst iets is dat vreemd of raar is.

Bronnen: Greenpeace: http://www.greenpeace.nl/campaigns/landbouw/milieu-impact-van-de-veehouderij/

WNF: https://www.wnf.nl/wat-wnf-doet/themas/bossen/ontbossing.htm
Peta: https://www.peta.nl/blog/schokkende-statistieken-water-moet-weten/
Boerderij.nl: https://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2012/1/Kilo-koe-kost-15000-liter-water-AGD580185W/
Waterfootprint: https://waterfootprint.org/media/downloads/Report-48-WaterFootprint-AnimalProducts-Vol1.pdf

Foto's: Pixabay.com
Volg:

4 Reacties

 1. 16 mei 2019 / 09:19

  Ik ben na steeds maar minderen met het eten van vlees en vis nu eindelijk al een tijdje vegetariër. Ik vraag me intussen echt af hoe ik ooit zo van vlees en vooral vis kunnen genieten heb. Een vreemd gevoel. Ik koop tegenwoordig veganistische alternatieven waar mogelijk en zie mezelf ook nog wel veganist worden, maar dat gaat niet van de ene op de andere dag gebeuren. Ik ben in ieder geval op de goede weg én denk bewust na bij alle keuzes die ik maak! ? Voor mij komen de dieren op de eerste plaats, al heeft het milieu niet veel achterstand. En het is inderdaad zó geweldig dat die revolutie nog steeds in volle gang is!
  (Psst, er staat een klein foutje in je tekst. ? “Mensen drinken wereldwijd iedere dag 19,7 miljoen liter water”, moet natuurlijk ook ‘miljard’ zijn.)

  • 16 mei 2019 / 09:57

   Wat goed dat je daar zo bewust mee bezig bent! Top! De een switcht over night, de ander doet het stapje voor stapje. En beide is prima! Bewustwording is een belangrijke eerste stap.

   (Psst, bedankt voor je scherpe oog! Ik heb het aangepast ;-))

 2. 15 mei 2019 / 16:28

  Snik 🙁 Hoe verdrietig! Ik doe mijn uiterste best, al kan het altijd beter, maar ik hoop dat nog veel meer mensen bewuster gaan leven. Goed dus dat je dit deelt, want daar begint het bij!

  • 16 mei 2019 / 09:56

   Ja, dat heb ik ook hoor. Het kan altijd beter en het is een proces. En weet je, dat is helemaal oké!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..