Duurzame kleding, body positivity & Organic Basics

Organic basics

Kleding. We kunnen niet zonder en we doen allemaal graag ons best om er goed uit te zien. En dan het liefst in duurzame kleding. Het proces van kleding maken is vaak niet zonder schade aan het milieu en veel werknemers worden onderbetaald voor hun harde werk. Organic Basics is een bedrijf dat daar verandering in wil brengen. Ik vertel je graag meer over het bedrijf en hoe jij een bewustere kleding keuze kan maken.

Iemand anders betaalt de prijs voor jouw kleding

Helaas is de kledingindustrie niet alleen een mooie industrie die fijne kleding maakt. De mens wil mooie spullen voor een zo laag mogelijke financiële bijdrage. 1 + 1 = 2. Als wij een shirtje kunnen kopen voor € 5,- bij (bijvoorbeeld bij, ik noem maar wat, Primark) betekent dat dat iemand anders de prijs daarvoor betaalt. Veel kleding die in Nederland wordt verkocht, wordt gemaakt in India of Turkije. De lonen liggen daar veel lager dan in Europa. En een vakbond? Of een eerlijk en leefbaar salaris? Dat kennen ze daar niet. Menselijke werkomstandigheden? Nog nooit van gehoord. Wil je cijfers horen? Beelden zien? Dan adviseer ik je de documentaire The true cost (onder andere te zien op Netflix).

 

organic basics duurzame kledingSytse in onderbroek

Ja, dat zie je niet zo vaak he? Los van dat ik een enorme voorstander ben van Body Positivity, vind ik dat kleding in elke maat beschikbaar moet zijn. Organic Basics is één van de weinige sustainable merken die tot maat XXL gaat. Vaak denken duurzame merken dat duurzame mensen een bepaald lichaamstype hebben. Dat is natuurlijk niet zo. Groene broertjes en zusjes zijn er in alle soorten en maten. Ik vind bij duurzame kledingmerken namelijk alleen (voor mannen) de maten S tot en met L terug. Heel soms zit er een verdwaalde xl tussen. Ook mannen met de maten xxs tot en met xxxxl moeten duurzaam gekleed kunnen gaan.

“Waarom zouden alleen dunne mensen onderbroekmodel mogen zijn? Dikke mensen dragen ook ondergoed hoor.” 

Maar eerlijk is eerlijk. Ik ben allang blij dat er verschuivingen gaande zijn. Er staan steeds meer merken op die kiezen voor duurzame kleding en een milieuvriendelijk en duurzaam productieproces. Daarnaast kiezen ze vaak direct ook voor een fair fashion policy. Dat is super fijn! Ook komt er steeds meer variëteit in maten bij deze groendoeners. Over niet al te lange tijd kan iedereen, ongeacht gender, maat of portemonnee-inhoud, zich kleden in eerlijke en duurzame kleding.

Mini checklist voor een bewuste kledingkeuze

– Heeft het merk/bedrijf een fair fashion policy? Staat die in lijn met jouw normen en waarden?
– Heb je dit kledingstuk nodig of maakt het je blij op lange termijn?
– Past dit bij andere kledingstukken of moet je een hele nieuwe outfit aanschaffen?
– Voel je je echt goed in het kledingstuk? Of belandt het na één keer dragen achterin de kast?

duurzame kleding organic basics

Het verhaal van Organic Basics

In dit artikel licht ik producten van Organic Basics uit die ik van ze heb gekregen om dit artikel meer kleur te geven. Organic Basics is een bedrijf dat heel goed weet hoe het werkt. De prijzen zijn behoorlijk aan de hoge kant. Ik bestelde 2 boxershorts, 1 hemdje en 1 t-shirt. Samen was dit € 150,-. Maar zijn dit echt hoge prijzen of zijn dit normale prijzen en zijn we gewoon zo gewend aan uitbuiting en het negatieve effect van het productieproces, dat we dat maar voor lief nemen zolang wij bodemprijzen kunnen betalen? Ik word sowieso veel blijer van een fijn kledingstuk dat ik 5 jaar kan dragen, dan een kledingstuk dat mij bijna niets heeft gekost en na 5 keer wassen eigenlijk al rijp is voor de textielcontainer. Daar betaal ik dan ook graag iets meer voor.

Organic Basics is eerlijk, transparant en helder. Zo zijn ze ook eerlijk over de schrikbarende cijfers van het productieproces van kleding, maar ook zeker over hoe zij het anders doen. De mensheid stort ongeveer 92 miljard ton textielafval richting de stortplaatsen. Dat is vaak stof die kon worden gedowncycled tot bijvoorbeeld stoffering of zelfs geupcycled tot nieuwe kledingstukken. Organic Basics werkt met fabrieken die efficiënte weefselsnijtechnieken gebruiken en de textielafval recyclen om zo de totale hoeveelheid afval te verminderen. Voor een kilo organisch katoen besparen zij 3 kilo chemisch afval, 180 gram afval en 3.23 kilo Co2 uitstoot. Daarnaast houden ze de vinger aan de pols betreffende stroomverbruik, uitstoot en het gebruik van water. Benieuwd naar de cijfers van de manieren waarop Organic Basics duurzaam en verantwoord bezig is? Check dan hun Impact Index. 

Benieuwd naar meer duurzame goodies? Neem dan gerust een kijkje bij mijn Product Reviews.

 

 

 

 

 

Volg:

6 Reacties

 1. Jetske
  5 november 2019 / 12:32

  Ik vind het een heel goed ding om duurzame kleding te kopen en gelukkig kan ik dat ook. Maar ik moet wel zeggen dat ik het voor de arme gezinnen in Nederland weer heel begrijpelijk vind dat ze maar moeilijk mee kunnen doen aan een leven met duurzame producten. Alles is gewoon duurder en dat lukt voor heel veel gezinnen niet.
  Maar bewust leven en bewuste keuzes maken is mooi. En alle kleine beetjes helpen!

  • 5 november 2019 / 20:36

   Helemaal waar hoor! Als je een klein budget hebt, is dit onbetaalbaar. Maar gelukkig zijn er ook steeds meer grote merken die een duurzame/duurzamere kleding aanbieden en soms een speciale lijn daarvoor opzetten. Dus er is sowieso een verschuiving gaande! En het is wat je zegt: alle beetjes helpen zeker!!

 2. 5 november 2019 / 11:26

  Heyyyyy, leuke foto 😉
  Goeie tip ook, ik ken dit merk niet, en ben altijd op zoek naar duurzame basics. Ik denk dat veel merken met kleinere oplagen beperkte maten hebben ivm kosten. Maakt het niet minder irritant als je maat er niet is, trouwens. Billen van alle maten hebben een onderbroek nodig!

  • 5 november 2019 / 20:35

   Nee, true! Het is hoe dan ook hinderlijk als je maat er niet is! Haha! En elke bil verdient een fijne onderbroek!

 3. 5 november 2019 / 10:33

  Goede tip, dit! Ik wil m’n onderbroekenlade namelijk hoogdringend verduurzamen. Op dit moment ligt ze vol spullen van H&M en consoorten, maar in feite is haast alles aan vervanging toe. En ik spendeer ook liever een flink bedrag aan spullen die niet alleen lang meegaan, maar me ook een goed gevoel geven. Ik beken wel dat dat vroeger niet zo was, maar sinds een hele tijd shop ik – in de meeste gevallen – niet meer omdat ik iets nieuws wil dragen, maar omdat ik dingen nódig heb.

  • 5 november 2019 / 10:41

   Ahh wat goed!! Ja ik heb dat dus ook. Ik heb sowieso heel weinig kleding en ik koop dus ook al alleen iets (nieuw of tweedehands) als ik het echt nodig heb. Cool dat je er ook zo in staat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..