Kies voor een Fairtrade kerstster

Fairtrade Kerstster

Met kerst staat niets zo gezellig op tafel als een mooie kerstster. Maar wist je dat de meeste kerststerren onder onmenselijke methodes worden gekweekt? Gelukkig kun je nu kiezen voor een Fairtrade Kerstster en ik leg je graag uit waarom dat de betere keuze is.

Het initiatief van Fairtrade Kerstster boerderij Wagagai

Voor het eerst in de geschiedenis van de kerstster, is er nu een Fairtrade Kerstster te koop! PLUS is de eerste supermarkt die deze Fairtrade kerstster aanbiedt.  PLUS steunt de Fairtrade cents pilot ontzettend en roept andere supermarkten op om ook de Fairtrade kerstster in hun assortiment op te nemen. Deen biedt deze kerstster nu ook aan. Ik hoop dat PLUS (en de bedrijven die volgen) daarmee echt een verschil maken in de markt. Hoe dit Fairtrade initiatief precies in z’n werk gaat? De kerststerren die nu bij de PLUS supermarkt in de winkel te koop zijn, zijn gekweekt op de kerstster-boerderij Wagagai. Deze boerderij staat in Oeganda en er werken zo’n 2100 mensen. Onder deze werknemers zijn vooral veel vrouwen. Er is een speciaal fonds waar van elke kerstster die wordt verkocht, een paar cent in het fonds terecht komen. Door dit fonds, krijgen de medewerkers aan het einde van het jaar een bonus. Een bonus is voor ons in het westen natuurlijk ook altijd welkom, maar voor de medewerkers in Oeganda, is dit echt keihard nodig om ze in hun normale levensonderhoud te voorzien.

fairtrade kerstster

Een eerlijk salaris waar je van kan rondkomen

Een salaris waarmee je je huur betaalt, je boodschappen kan betalen, uit eten kan gaan, cadeautjes (voor jezelf) kan kopen, lijkt voor ons heel normaal. Wij hebben het geluk dat we in Nederland wonen en een eerlijk salaris hier behoorlijk gangbaar is. In Oeganda is dat dus echt niet zo. Eten, een woning, onderwijs en andere eerste levensbehoeften zijn daar niet zo vanzelfsprekend. Dankzij de partners in de Fairtrade cents pilot (Fairtrade International, Wagagai, Selecta One en Orange Dümmen) krijgen de medewerkers een eerlijk(er) salaris waarmee ze, onder andere dankzij de bonus, een menswaardig leven kunnen leiden. In 2017 werd er een dertiende maand gerealiseerd voor de medewerkers op bloemenkwekerij Wagagai. Dit gebeurde door de verkoop van 900.000 Fairtrade Kerststerren. Voor 2018 is het doel om de verkoop verder te stimuleren en zo de weg in te slaan naar een leefbaar salaris.

Fairtrade kerstster

Waarom zou je voor een fairtraide kerstster kiezen?

Persoonlijk geloof ik dat je met iedere euro die je uitgeeft, stemt. Of je nou Fairtrade, biologisch of veganistisch stemt, elke stem is er een. Waarom dan niet stemmen voor de goede initiatieven in de wereld? Precies! Een simpele manier om de wereld net iets mooier te maken. Met het extra salaris dat de medewerkers verdienen, betaalde Rebecca, alleenstaande moeder van een dochtertje, vorig jaar het schoolgeld van haar dochter. Namyalo, getrouwd en moeder van twee, zegt dat deze pilot hoop geeft voor de toekomst. Dankzij het succes van pilot die nu al een jaar loopt, krijgt ze meer financiële ruimte. Zo kan ze spullen voor in huis kopen maar ook zorgen voor goede en voldoende voedsel voor haar gezin. Zo zie je maar weer, de bewustwording van een keuze die je maakt, kan zo ontzettend veel teweeg brengen!

 

Volg:
Delen:

8 Reacties

 1. 18 december 2018 / 13:21

  Wat een interessant artikel! Ik heb nooit geweten dat er achter de bloemenhandel ook mensonterende praktijken schuil gaan. Ik heb al een aantal jaar geen kerstster meer in huis vanwege mijn katten (giftig), maar heb wel een hoop andere planten. Ik ga hier maar eens meer op letten!

  • 16 januari 2019 / 11:30

   Fijn dat je iets hebt geleerd van mijn artikel! Mijn katten kijken niet eens naar de kerststerren in huis. Ook niet naar de andere planten trouwens.. ?

 2. 18 december 2018 / 12:34

  Een fairtrade kerstster, daar heb ik nou nooit over nagedacht! Op dit moment heb ik helemaal geen kerstster overigens, maar als ik er nog een ga kopen zal ik hier aan denken.

 3. 18 december 2018 / 11:13

  Dit artikel komt als geroepen, want wij hebben nog geen kerstster in huis. Ik ga straks eens kijken bij de Oxfam-Wereldwinkel hier, misschien dat ze ze er ook verkopen. Bedankt voor de info, Sytse!

 4. Astrid
  18 december 2018 / 08:54

  Wauw, dit wist ik helaas niet. Was van plan om voor mijn zwager die met de kerstdagen in het ziekenhuis ligt een kerstster te kopen. Nu ik dit weet maar eens kijken waar er hier ergens een PLUS zit (Jumbo verkoopt dus de ‘foute’ kerststerren en die laat ik nu graag links liggen). Dank je voor de informatie en alvast mooie dagen gewenst!

  • 16 januari 2019 / 11:31

   Graag gedaan! Ik hoop dat je nog geslaagd bent en dat jouw zwager een mooie kerstster bij z’n ziektebed had met de kerstdagen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je kunt mij gezien hebben bij..