Verduurzaming van smartphones – De Recycle Deal

recycle deal t mobile

Een Smartphone is per definitie alles behalve duurzaam. Dat gezegd hebbende, we leven in 2018 en kunnen eigenlijk niet meer zonder. Daar heeft T-Mobile iets op bedacht. Samen met Closing the Loop ontstond de Recycle Deal. Hoe dat precies in zijn werk gaat en wat je ervoor terugkrijgt, leg ik je graag uit want ik ben nu al fan van dit concept!

Bewaren en weg mieteren doen we niet meer

Ik ben het type dat zijn oude telefoon altijd in een kastje laat liggen. Voor als de nieuwe kapot gaat, ik een ander toestel wil gebruiken, het nieuwe toestel niet bevalt, whatever. Die oude telefoon blijft daar altijd liggen stof te happen totdat m’n destijds beste vriend, niets meer waard blijkt te zijn en weggemieterd kan worden. Dat is natuurlijk zonde. T-Mobile & Closing the Loop slaan de handen ineen om dit fenomeen te bestrijden. Want wat als we alle oude telefoons die nog geld waard zijn, niet in de kast leggen en verwaarlozen maar terugbrengen en er daadwerkelijk geld voor krijgen? Dan denk je wel twee keer na voordat je je oude model in de kast wegstopt, toch? Ik wel in ieder geval!

Closing the Loop

Closing the Loop is een bedrijf dat inmiddels 6 jaar bestaat. Voorheen was het een goed doel, maar sinds de afgelopen 4 jaar is het een echt bedrijf. Omdat je met winst, toch grotere verschillen kan maken. Closing the Loop werkt in 10 ontwikkelingslanden waar ze niets weten van recycling en de schade die het niet recyclen voor effect heeft op de aarde. Nog niet zo lang geleden hebben ze 2.000.000 (2 miljoen!!) toestellen uit Afrika gehaald en die hebben ze in het westen gestript en gerecycled. Kritisch dat ik ben, vroeg ik meteen af wat het verschepen naar Europa qua uitstoot moest kosten en of het inderdaad zoveel oplevert als ze doen beweren. Doordat die 2 miljoen toestellen nu wel gerecycled zijn, is de verscheping hier naartoe maar een heel klein puntje. Door de recycling is nu 90% aan CO2 uitstoot voorkomen. Begint het je al te duizelen? Oké die 2 miljoen toestellen zijn 100% uitstoot als ze niet gerecycled worden. Doordat dat nu wel gebeurt, is die uitstoot 0%. Maar omdat die toestellen naar het westen gebracht moeten worden, levert dat weer uitstoot op. Zo’n 10% van de oorspronkelijke uitstoot. Dus ja, het is een enorme CO2 uitstoot besparing!

De Recycle Deal van T-mobile

Bij T-Mobile kun je sinds kort een contract afsluiten waarbij je een nieuw toestel krijgt, dat je aan het eind van je abonnement weer terug verkoopt aan T-Mobile: De T-Mobile Recylcle Deal. Dat kan maandelijks, zodat je iedere maand een beetje korting krijgt op je abonnement. Even een situatieschets: Stel je voor hè, je koopt een iPhone 8 Plus bij je abonnement. Dat toestel kost nu € 25,- per maand en eenmalig € 72,- Een simpele rekensom laat zien dat je dan (24 X 25 + 72 =) € 672,- betaalt voor je telefoon. Hoe fijn is het dat na je contract van 2 jaar, je het toestel terug kan verkopen aan T-Mobile en hier nog (laten we zeggen) € 144,- voor krijgt? In plaats van € 144,- voor het toestel te geven als je het terug verkoopt, trekt T-Mobile elke maand (144 / 24 =) € 6,- af van je abonnement. De voorwaarden zijn dat het toestel aan gaat, het scherm niet kapot is en het toestel geen waterschade heeft. Ik mag aannemen dat je met zo’n duur toestel wel voorzichtig omspringt. T-Mobile geeft dit toestel, nadat het helemaal is nagekeken door een gespecialiseerde partner, dan weer uit als refurbished toestel. Is het toestel niet geschikt om nog een ronde mee te gaan? Dan halen ze je beste vriend voorzichtig uit elkaar en recyclen ze de onderdelen.

De duurzaamheid hiervan

Ik zei al, smartphones zijn alles behalve duurzaam. En ik ben Sytse, geen spirituele guru of almachtige. Ik ben ook maar een mens van vlees en bloed en het vlees is soms zwak. En soms is dat vlees gewoon toe aan een nieuw toestel. T-Mobile heeft, ook als je nog geen klant bij ze bent, een goed aanbod. Je mag je telefoon inleveren bij het aanvragen van een nieuw abonnement. Wat je telefoon nog waard is, berekenen ze ter plekke. Daarmee zorg je ervoor dat niet alleen je oude telefoon niet verloren gaat, maar ook dat je wat geld in je portemonnee kan houden. Tenzij je met een Nokia 3310 aankomt. Die zijn niets meer waard (al zijn ze wel weer helemaal in trek). Daarnaast wil ik je sowieso vragen, als je niet op korte termijn gebruik kan maken van de Recycle Deal van T-Mobile, je huidige smartphone zo lang mogelijk te gebruiken. Daarmee spaar je het milieu én je eigen portemonnee.

 

 

Volg:
Delen:

2 Reacties

  1. 24 augustus 2018 / 08:22

    Ik gebruik mijn telefoon ook altijd echt zo lang mogelijk! Helaas werd ie in maart gestolen, man wat was ik daar kapot van!

  2. 24 augustus 2018 / 07:16

    Wat een mooi idee! Helaas wordt het ook met dit concept nog steeds gezien als een lening om een abonnement met toestel af te sluiten en dat wil ik niet. Ik heb kort geleden mijn abonnement weer met sim only verlengd. Mijn huidige telefoon gebruik ik nu ruim vier jaar, maar hij is wel echt aan zijn einde nu. Ik heb ook nog oude telefoons in mijn la liggen, maar als apparaten hier weg gaan dan gaan ze bij het oud ijzer, worden ze ook gerecycled 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je kunt mij gezien hebben bij..