Welke vegan vitaminepillen slik ik als veganist?

vegan vitaminepillen

Over vitamines gaan de wildste verhalen. Als vegan zou je zoveel tekort komen. Maar heb je als vegan echt extra aanvullingen nodig? Welke vitaminepillen kun je dan het beste kiezen? Waar moet je op letten en wat voor toevoeging hebben vegan vitaminepillen op een volledig plantaardig dieet?

De beruchte B12

B12, je hebt er vast over gehoord. Een B12 tekort kan voor veel ongemakken zorgen. De meest bekende zijn, vermoeidheid, verlies van eetlust, hoofdpijn en tintelingen in ledematen. B12 zit van nature in vlees, vis, zuivel en eieren. Maar dat eet ik als veganist natuurlijk niet. Aan veel vleesvervangers (zoals Tofu, burgers e.d.) is vitamine B12 toegevoegd. Maar aangezien ik zoveel mogelijk Whole Food Plant Based eet, kom ik nooit aan mijn B12. Als volwassene of jong adolescent heb je zo’n 2.8 microgram per dag nodig. Wist je dat veel omnivoren dat ook niet halen? Het B12 tekort komt zelfs nog meer voor bij omnivoren dan bij vegetariërs en veganisten. Vegetariërs en veganisten verdiepen zich over het algemeen meer in de voedingsmiddelen die ze nodig hebben en hebben vaker een uitgebalanceerd dieet. Als vega(n) moet je je B12 dus voornamelijk uit supplementen, vleesvervangers of vegan vitaminepillen halen.

 

vegan vitaminepillen

Welke vegan vitaminepillen slik ik?

Van een B12 tekort merk je in het begin niks omdat je lichaam een voorraad heeft aangemaakt in de loop der jaren. Krijg je onvoldoende Vitamine B12 binnen, dan spreekt je lichaam de voorraad aan. Maar zoals bij iedere voorraad, is het op een gegeven moment (zo goed als) op. Ik ben veganist sinds oktober 2016. Dat zijn inmiddels al bijna 19 maanden.  Ik heb dus redelijk wat tijd gehad om uit te zoeken wat er in mijn voeding ontbreekt en wat ik bij moet slikken. Ik heb heel veel verschillende vegan vitaminepillen getest en geprobeerd en ik moet eerlijk zijn dat als je bijvoorbeeld 3 verschillende vegan vitaminepillen moet slikken, dat toch wel gauw irritant wordt. Zo slikte ik af en aan een multivitamine, iedere dag B12 tabletjes en als ik een slechte dag had qua voeding, gingen er nog wat extra vitaminepillen in. Sinds kort ben ik overgestapt op de Vegan Multi van Vitaminstore. Deze is verrijkt met Vitamine B12 (daar hebben we ‘m weer) en volledig veganproof.

Vegan Multi

De Vegan Multi die ik dus tegenwoordig gebruik bestaat uit Vitaminen, mineralen, aminozuren, vulstoffen (pullalan, carrageen, kaliumchloride (plantaardige capsulehuls) en alfalfa). Deze ingrediënten zorgen er samen voor dat het een complete multivitamine is en je dus geen extra B12 meer hoeft te slikken. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 2 capsules per dag bij de maaltijd. Uiteraard moet je ze innemen met voldoende water. Twee van deze vegan vitaminepillen leveren op (de % zijn de ADH):

[columns] [span6]

– Vitamine A | 100%
– Vitamine D3 | 800%
– Vitamine E | 166 %
– Vitamine B1 | 1091 %
– Vitamine B2 | 1000%
– Vitamine B3 | 188%
– Vitamine B5 | 667%
– Vitamine B6 | 200%
– Vitamine B12 | 10000%
– Foliumzuur | 200%
– Biotine | 200%

[/span6][span6]

– Vitamine C | 38%
– Calcium | 15%
– Magnesum | 19%
– IJzer | 193%
– Jodium | 100%
– Zink | 150%
– Mangaan | 25%
– Seleen | 36%
– Chroom | 125%
– Molybdeen | 40%

[/span6][/columns]

Veel hè? Daarnaast zitten er ook nog toegevoegde aminozuren, Taurine, L-carnitine en L-lystine in. Dat is behoorlijk uniek voor een Vegan Multivitamine.

Veel van deze vitamines zijn meer dan je dagelijks nodig hebt. Daar schrok ik eerst wel een beetje van omdat ik natuurlijk ook nog gewoon gezond eet op een dag. Maar de vitamines die je teveel binnenkrijgt, plas je gelukkig gewoon weer uit.

 

vegan vitaminepillen

Moet ik dan per se vegan vitamines bijslikken?

Ik zal je nooit vertellen dat je iets wel of niet moet doen. Je bent natuurlijk overal helemaal vrij in en ik ben geen vitaminewetenschapper. Want, wat weet ik nou? Ik weet ook alleen maar wat ik op internet lees en op verpakkingen zie. Ik spreek daarom altijd uit eigen ervaring. Ik merk dat ik deze Vegan Multi erg prettig vind en vertel je er daarom meer over. Als vega(n) is het wijsheid om sowieso B12 bij te slikken. Daarnaast is het nooit verkeerd om je bloed zo nu en dan te laten testen. Ik voel me kiplekker, maar ik wil wel graag weten waar ik aan toe ben. Daarom maak ik binnenkort ook een afspraak om mijn bloed te laten nakijken. Ik verwacht geen gekke dingen, maar better safe than sorry. Zodra de afspraak geweest is en ik de uitslag heb, vertel ik je daar graag meer over!

Slik jij vitaminepillen? Zo ja, waarom kies je daarvoor en welke slik jij?

 

Volg:
Delen:

6 Reacties

 1. 10 mei 2018 / 17:47

  Ik slik de vitaminepillen voor vegetariërs van de Etos. Geen idee of die ook vegan zijn. Maar ze hebben in elk geval precies de vitamines en mineralen die je als vegetariër wilt aanvullen.

  • 2 mei 2018 / 14:53

   Goed zo! Vitamine D slik ik eigenlijk nooit omdat ik niet het gevoel heb dat ik een te kort heb..

 2. 18 april 2018 / 14:50

  Wat fijn dat er eindelijk een multivitamine is met genoeg B12 erin. Let je wel op dat je niet te veel B6 binnenkrijgt? Te veel daarvan kan neurologische klachten geven (bij langdurig gebruik van meer dan 21 mg per dag). Vitamine B6 is niet wateroplosbaar en een overschot kun je niet uitplassen 🙁

  • 2 mei 2018 / 14:54

   Klopt helemaal! Maar de vitamines uit supplementen worden vaak minder goed opgenomen dan vitamines uit voeding. Ik let er op, maar merk geen slechte dingen tot dusver..

 3. 18 april 2018 / 09:30

  Goed dat je hierop let! B12 sla je op in je lichaam, maar het is na een tijdje ‘op’ en dan is het wijs om het bij te slikken. Verder neem ik vitamine D, wat voor ongeveer alle Nederlanders wel handig is, omdat we hier vooral in de winter weinig zon zien. Voor de zekerheid neem ik ook algenolie, omdat DHA en EPA belangrijk zijn voor je hersenen. Je lichaam kan wel omega-3-vetten uit bijvoorbeeld lijnzaad omzetten, maar dat gaat niet altijd even efficiënt, dus neem ik dit erbij. Het is het vegan alternatief voor visolie, maar vissen hebben vaak zware metalen in zich en zij maken die olie uit algen, dus waarom zou je niet meteen die algen eten.
  Ken je de site nutritionfacts.org al? Een geweldige site met filmpjes waarin dr Greger aan de hand van wetenschappelijk onderzoek van alles uitlegt over gezonde voeding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je kunt mij gezien hebben bij..