Niet jouw moeder, niet jouw melk

Niet jouw moeder, niet jouw melk

Zuivel. De gemiddelde mens denk er niet zoveel over na. Ik vertel jou een aantal feiten over zuivel die je waarschijnlijk nog niet wist en waarom het beter is om geen zuivelproducten te consumeren.

Waarom een dier melk geeft

Een dier geeft melk om dezelfde reden waarom een mensenvrouw melk geeft. Om haar kinderen op te laten groeien en ze groot en sterk te maken. De groeihormonen die in melk zitten zijn voor baby’s erg belangrijk. Op een gegeven moment gaan de jonge koeien gras (en andere planten) eten omdat ze de melk niet meer nodig hebben. De moeder stopt dan ook met het produceren van melk.

Het is onnatuurlijk

Mensen zijn de enige zoogdieren op aarde die melk drinken van een ander ras. Volslagen idioot als je het mij vraagt. Ik heb namelijk nog nooit een giraffe melk zien drinken bij een buffel of andersom. Maar wij mensen, wij drinken melk van koeien, buffels, schapen, paarden en geiten. En soms zelfs van kamelen, yaks en rendieren. Deze arme diertjes staan aan de basis van de commerciële melkproductie in de wereld en zullen daardoor nooit het leven leiden waar ze oorspronkelijk voor geboren zijn.

Melk is ongezond

Een koe maakt normaal gesproken alleen melk aan in de tweede helft van de zwangerschap en de periode dat het kalfje bij de moeder zoogt. Omdat dat niet genoeg melk oplevert voor mensen, worden koeien kunstmatig bevrucht voordat ze zijn hersteld van de vorige zwangerschap. Koeien geven hierdoor 300+ dagen per jaar melk. Door deze overproductie zit er veel meer oestrogeen in het systeem van de koe en dus de melk die wordt geconsumeerd. Bij mensen verhoogt een te hoog oestrogeengehalte de kans op borstkanker, eierstokkanker, prostaatkanker en teelbalkanker (L. Cordain, The paleo answer).

Het is zo lekker

Wist je dat er heel veel (hoeveel? HEUL VEUL) heerlijke alternatieven zijn voor zuivel? Je hebt plantaardige melk, veganistische kaas, kwark van kokos en ga zo maar door. Denk je dat het moeilijk is om zuivel uit je voedingspatroon te bannen, dan weet je nu dat dat niet zo is. Je moet gewoon even een ander pak uit de supermarkt halen. Zelf gebruik ik veel Kokosmelk van Alpro en Rijstmelk van Ricedream. Als je jezelf echt wilt verwennen, koop dan eens Alpro Sojadrink Macchiato. My God.

Maar ik heb calcium nodig voor sterke botten!

Dat klopt. En daarom volgt hier een lijst met producten waar veel calcium in zit en waar niemand voor hoefde te sterven.

Bonen – Groene bladgroenten – Quinoa – Boekweit – Broccoli – Zaden – Linzen – Kool – Noten – Radijs – Asperges  en Pijnboompitten.

Zie je? Er zijn genoeg producten die veel calcium bevatten. En er zijn nog veel meer producten waar veel calcium in zit, maar de producten die op dit lijstje staan gebruik ik vaak. En nu ga ik een smootie maken. Joe!

Volg:
Delen:

6 Reacties

 1. 26 oktober 2016 / 22:10

  Ja, jouw redenatie zit wel wat in. Als vegetariër gebruik ik soms melk. Mijn ontbijtje gebruik ik al rijst- of sojamelk voor. En qua calcium moet ik nog wat beter opletten, al komt met de winter de tijd voor linzensoep er weer aan. Lekker!

 2. 19 oktober 2016 / 06:37

  Sorry, maar ik ben het niet helemaal met je eens. Dacht ook dat onderzoeken elkaar erg tegen spreken? Ik drink niet zoveel melk, maar eet wel elke dag yoghurt of vla. Ik heb wel eens vervangers geprobeerd maar daarvan ging ik echt griezelen… brrr ;-).

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   19 oktober 2016 / 15:46

   Ik denk dat het erg afhankelijk is van wat de onderzoeker duidelijk wil maken. Maar als ik voor mezelf logisch nadenk en de situatie inschat, los van alle medische bewijzen, lijkt het me niet natuurlijk. En doordat ik het zo zie, voelt het voor mij ook gewoon niet goed. Ik zou nooit aan een uier gaan zitten lurken, dus waarom wel als het in een pak zit?

   • Els
    19 oktober 2016 / 17:51

    Je moet zeker doen waar je je prettig bij voelt :-), x

 3. 18 oktober 2016 / 06:20

  Mee eens! Ik dronk al niet veel melk, maar sinds een paar weken willen we melk helemaal bannen. Helaas is een betaalbare optie in Colombia moeilijk te vinden. We drinken nu amandelmelk, dat ik liever zelf zou maken. Helaas zijn amandelen zeer duur hier. Een pak amandel melk ook trouwens, daarom nemen we er maar heel weinig van.

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   19 oktober 2016 / 15:44

   Ja, het is hier ook prijziger dan koemelk hoor! Ik gebruik het ook niet heel veel maar als je dan al een keer melk nodig hebt voor een taart, cupcakes of ontbijt, dan ben ik blij dat er zulke alternatieven zijn. Wel geniet ik iedere zondagochtend van een warme latte macchiato die ik zo uit het pak in een steelpannetje schenk 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..