Hoe onderhoud je nou echt je eigen avocadoplant?

Hoe onderhoud je nou echt je eigen avocadoplant?

Eerder schreef ik het artikel “Hoe kweek je nou echt je eigen avocadoplant?” Dat is al een tijdje geleden dus ik neem aan dat je inmiddels al een avocadoplant hebt of tenminste een pit met een flinke wortel er aan. Vandaag vertel ik je hoe je je nieuwe vriendin het beste kunt onderhouden.

Karakter avocadoplant

Iedere avocadoplant heeft een eigen karakter. Ik heb twee flinke planten staan en de ene straalt altijd en heeft lichtgroene bladeren, de andere.. Tsja, dat is een gevalletje continu depressief. Zij heeft donkergroene bladeren met diepe nerven, kijkt altijd een beetje sip en straalt een stuk minder dan de plant die je op onderstaande afbeelding ziet. En dat is prima, mensen zijn immers ook allemaal verschillend. Het kan dus best zijn dat jouw avocadoplant er heel anders uit ziet dan de twee die je in dit artikel ziet. Gelukkig is de verzorging bij de verschillende karakters wel gelijk!

Water geven

Avocadobomen schijnen volgens de internetverhalen veel water nodig te hebben. Zelf geloof ik daar niet zo in. Als ze veel water nodig hadden, hadden ze wel in landen als Nederland, België en Duitsland gegroeid. Als de temperatuur tenminste niet teveel tegenstribbelt. Avocadoplanten en avocadobomen (want dat moet het uiteindelijk worden) kunnen namelijk niet zo goed tegen kou. Als de aarde in de pot onder de 10 graden Celsius komt, sterft de avocadoplant. Zet ze dus nooit in een koude ruimte en ook zeker niet buiten! Mijn avocadoplanten geef ik twee keer per week een beetje water. De wortel van een avocadoplant heeft weinig wortelhaartjes en dat betekent dat ze moeilijker water opnemen dan de gemiddelde plant/boom. Daarom is vaker een beetje, beter dan een keer een hele hoop. Als de bladeren een beetje beginnen te hangen, heeft je plant teveel of juist te weinig water gekregen. Geen nood, als je even terugrekent en bedenkt wanneer je water hebt gegeven en hoeveel, weet je meteen wat je moet doen: even geen water of juist zo snel mogelijk water geven.

Het soort pot

Er zijn veel verschillende bloempotten te koop en in principe kan je avocadoplant in iedere pot groeien maar je vriendin heeft toch het liefst een terracotta pot. Omdat er een gat in de onderkant zit kan de potgrond beter ademen en als je per ongeluk teveel water hebt gegeven, kan dat er gelukkig weer uit lopen zodat de wortels van je avocadoplant niet verdrinken/rotten. Besluit je toch een ander soort pot te gebruiken, let dan goed op het water geven. Beter te weinig dan teveel.

Voeding

Zoals de meeste planten heeft ook je avocadoplant voeding nodig. De voeding die standaard in de potgrond zit is binnen afzienbare tijd op en je plant moet natuurlijk wel genoeg voeding krijgen om te kunnen groeien. Ik gebruik Citrus en Olijf van het merk EcoStyle (te koop bij het betere tuincentrum) en geef ze dit één keer per twee maanden. Heel simpel, een half dopje in een liter water en hoppakkee, schenken ermee! Daarnaast spuit ik de bladeren een keer per twee weken nat met regenwater. Niet teveel, maar zorg dat alle bladeren een beetje vochtig worden. Vinden ze lekker.

Standplaats

Avocadoplanten houden van een lichte ruimte met veel daglicht. Als je ze in de vensterbank zet, zorg er dan voor dat ze alleen bij zonsopgang of zonsondergang een beetje zonlicht krijgen. Direct zonlicht kunnen ze niet zo goed tegen en raad ik je ook af. De mijne staan beide in het midden van de kamer zodat ze veel daglicht krijgen maar geen direct zonlicht. Niet eigenwijs zijn en denken dat het bij jou wel kan, nee. Als je avocadoplant teveel direct zonlicht krijgt, worden de bladeren bruin en sterft je plant. Na zoveel moeite en liefde die je er in hebt gestoken wil je dat echt niet!

Geschiedenis

Als laatste nog een heel klein stukje geschiedenis. De Avocadoboom komt oorspronkelijk uit Centraal-Amerika. De naam avocado is minder sexy dan je denkt. Het stampt af van de taal die de Nahua spraken: Nahuati. De Nahuati zijn de oorspronkelijk bewoners van Mexico en avocado betekent in het Nahuati ‘teelbal’. Wedden dat je dit nooit meer vergeet? 😉

Vragen?

Zoals je merkt raak ik niet uitgesproken over mijn avocadoplanten. Daarom mag je me natuurlijk altijd vragen stellen zodat ik nog meer zendtijd krijg om over avocadoplanten te kletsen 😉 Zet ze hier onder in de comments, onder de link op facebook of onder de foto(‘s) op instagram en ik ben er voor je!

Volg:
Share: