Hoe onderhoud je nou echt je eigen avocadoplant?

Hoe onderhoud je nou echt je eigen avocadoplant?

Eerder schreef ik het artikel “Hoe kweek je nou echt je eigen avocadoplant?” Dat is al een tijdje geleden dus ik neem aan dat je inmiddels al een avocadoplant hebt of tenminste een pit met een flinke wortel er aan. Vandaag vertel ik je hoe je je nieuwe vriendin het beste kunt onderhouden.

Karakter avocadoplant

Iedere avocadoplant heeft een eigen karakter. Ik heb twee flinke planten staan en de ene straalt altijd en heeft lichtgroene bladeren, de andere.. Tsja, dat is een gevalletje continu depressief. Zij heeft donkergroene bladeren met diepe nerven, kijkt altijd een beetje sip en straalt een stuk minder dan de plant die je op onderstaande afbeelding ziet. En dat is prima, mensen zijn immers ook allemaal verschillend. Het kan dus best zijn dat jouw avocadoplant er heel anders uit ziet dan de twee die je in dit artikel ziet. Gelukkig is de verzorging bij de verschillende karakters wel gelijk!

Water geven

Avocadobomen schijnen volgens de internetverhalen veel water nodig te hebben. Zelf geloof ik daar niet zo in. Als ze veel water nodig hadden, hadden ze wel in landen als Nederland, België en Duitsland gegroeid. Als de temperatuur tenminste niet teveel tegenstribbelt. Avocadoplanten en avocadobomen (want dat moet het uiteindelijk worden) kunnen namelijk niet zo goed tegen kou. Als de aarde in de pot onder de 10 graden Celsius komt, sterft de avocadoplant. Zet ze dus nooit in een koude ruimte en ook zeker niet buiten! Mijn avocadoplanten geef ik twee keer per week een beetje water. De wortel van een avocadoplant heeft weinig wortelhaartjes en dat betekent dat ze moeilijker water opnemen dan de gemiddelde plant/boom. Daarom is vaker een beetje, beter dan een keer een hele hoop. Als de bladeren een beetje beginnen te hangen, heeft je plant teveel of juist te weinig water gekregen. Geen nood, als je even terugrekent en bedenkt wanneer je water hebt gegeven en hoeveel, weet je meteen wat je moet doen: even geen water of juist zo snel mogelijk water geven.

Het soort pot

Er zijn veel verschillende bloempotten te koop en in principe kan je avocadoplant in iedere pot groeien maar je vriendin heeft toch het liefst een terracotta pot. Omdat er een gat in de onderkant zit kan de potgrond beter ademen en als je per ongeluk teveel water hebt gegeven, kan dat er gelukkig weer uit lopen zodat de wortels van je avocadoplant niet verdrinken/rotten. Besluit je toch een ander soort pot te gebruiken, let dan goed op het water geven. Beter te weinig dan teveel.

Voeding

Zoals de meeste planten heeft ook je avocadoplant voeding nodig. De voeding die standaard in de potgrond zit is binnen afzienbare tijd op en je plant moet natuurlijk wel genoeg voeding krijgen om te kunnen groeien. Ik gebruik Citrus en Olijf van het merk EcoStyle (te koop bij het betere tuincentrum) en geef ze dit één keer per twee maanden. Heel simpel, een half dopje in een liter water en hoppakkee, schenken ermee! Daarnaast spuit ik de bladeren een keer per twee weken nat met regenwater. Niet teveel, maar zorg dat alle bladeren een beetje vochtig worden. Vinden ze lekker.

Standplaats

Avocadoplanten houden van een lichte ruimte met veel daglicht. Als je ze in de vensterbank zet, zorg er dan voor dat ze alleen bij zonsopgang of zonsondergang een beetje zonlicht krijgen. Direct zonlicht kunnen ze niet zo goed tegen en raad ik je ook af. De mijne staan beide in het midden van de kamer zodat ze veel daglicht krijgen maar geen direct zonlicht. Niet eigenwijs zijn en denken dat het bij jou wel kan, nee. Als je avocadoplant teveel direct zonlicht krijgt, worden de bladeren bruin en sterft je plant. Na zoveel moeite en liefde die je er in hebt gestoken wil je dat echt niet!

Geschiedenis

Als laatste nog een heel klein stukje geschiedenis. De Avocadoboom komt oorspronkelijk uit Centraal-Amerika. De naam avocado is minder sexy dan je denkt. Het stampt af van de taal die de Nahua spraken: Nahuati. De Nahuati zijn de oorspronkelijk bewoners van Mexico en avocado betekent in het Nahuati ‘teelbal’. Wedden dat je dit nooit meer vergeet? 😉

Vragen?

Zoals je merkt raak ik niet uitgesproken over mijn avocadoplanten. Daarom mag je me natuurlijk altijd vragen stellen zodat ik nog meer zendtijd krijg om over avocadoplanten te kletsen 😉 Zet ze hier onder in de comments, onder de link op facebook of onder de foto(‘s) op instagram en ik ben er voor je!

Volg:
Share:

73 Reacties

 1. Corny lormans
  12 augustus 2019 / 08:03

  Lange stengels zonder bladeren van mijn advocadoplantje is dat normaal groeien er nog bladeren aan
  Grtjs

 2. Margot
  7 juli 2019 / 21:06

  Inmiddels is mijn avocadoplant/boom al zeker iets van 25 jaar oud, ook vanuit een pit opgekweekt. In de winter gaat hij met de andere terrasplanten naar een kas hier in de buurt, waar hij de hele winter blijft staan. Hij is al tig keer bijgesnoeid omdat hij anders te groot wordt, en is nu zeker iets van 3,5 meter hoog en 2 meter breed. Vruchten heb ik nog nooit gezien, maar wellicht komt dat doordat ik niet echt heel goed voor hem zorg….vandaag voor het eerst in 10 jaar heb ik hem in een grotere kuip gezet en mijzelf voorgenomen om vaker bij te mesten en als ik een nog grotere kuip kan krijgen, ook wat vaker te verpotten. Hoe dan ook een heel sterke boom, die tot half oktober gewoon blijft buiten staan, weinig zorg vraagt.

 3. Maddy
  14 juni 2019 / 08:49

  Ik heb ook een plantje van 70 cm moet je ze op een gegeven moment toppen zodat ze in de breedte gaan groeien?

 4. P
  15 mei 2019 / 13:21

  Hi, één van mijn avocadoplantjes is een beetje een probleemkindje. Hij is 25 cm groot en steeds als er bladeren aankomen verdorren ze relatief snel. Inmiddels lijkt hij de strijd te verliezen. Nu verdorren de bladeren al wanneer ze nog zeer klein zijn. En inmiddels begint van bovenaf de stengel bruin te worden. Heeft het zin om hem af te snijden net onder het bruine gedeelte? Andere laatste reddingstips?

  Groet P

 5. Gertie Baartman Iprenburg
  7 mei 2019 / 14:02

  Hallo, Ik heb een avokado plant die is ongeveer 2,5 meter. Hij staat in de serre en heeft veel daglicht. Hij ziet er fris uit. Zou ik er ooit vruchten van krijgen? Hij is zeker al acht jaren oud. In het begin heb ik hem vaak gesnoeid. Hij staat eigenlijk in de volle grond. We hebben een gat in de grond en daar staat hij in. Ook mijn banaan doet het goed. We hebben ieder paar jaar vruchten. En dat is al twintig jaar zo. Ze zijn lekker zoet. Kan ik iets doen om mijn avokado tot bloei en vruchten te krijgen. Ik hoop dat U mijn kan helpen.
  Met vriendelijk groet Gertie Baartman Iprenburg

  • Ilse
   31 mei 2019 / 14:22

   Heeft die ook geen bestuiving nodig ? Zijn het ook geen mannelijke en vrouwelijke planten ?
   Dacht dit eens ergens gelezen te hebben …

  • Groentje
   2 juni 2019 / 12:06

   Advocadoboom krijgt normaal pas vruchten na 15 jaar ongeveer dacht ik. Nog even doorzetten 😊

  • Soraya
   9 juni 2019 / 18:59

   Ik heb veel last van schimmel dat door de (terracotta) pot heen naar buiten komt, wat kan ik hieraan doen? En wat zal het probleem zijn?

 6. Elly smit
  4 mei 2019 / 10:26

  Hoi,

  Mijn plantje van een half jaar oud groeit goed, ziet er mooi fris uit. Binnenkort wil ik hem weer overpotten en dan in de zomer misschien buiten op een halfschaduwplekje. Maar moet de pit ook straks nog boven de aarde uit blijven komen of plant je die op de duur onder de grond?
  Ik hoor het graag, groetjes Elly

  • Erik
   16 mei 2019 / 02:26

   Ook zoals nu de pit dan half in de grond stoppen, werkte bij mij prima, is nu een metertje groot.

 7. Niels
  29 april 2019 / 19:52

  Hi allemaal,

  Ik heb een pit die al gekiemd is. Hij heeft wortels en ook al blaadjes. Er komt alleen de hele tijd een soort witte schimmel op de wortels. Heb blijft terug komen ook al ververs ik het water regelmatig. Weet iemand wat dit is en hoe ik dit moet verwijderen?

 8. Hannie
  17 april 2019 / 12:24

  Hallo
  Ik heb ook een avocado plant in huis maar de lol is er voor mij een beetje af omdat hij te groot wordt.
  Is er iemand die blij wordt van mijn boompje van 3,6?

   • Hannie
    28 april 2019 / 19:08

    Oei, was wel erg slordig berichtje!
    Mijn avocado is 3,6 jaar oud en ongeveer 1,75 meter hoog

    • Smartiez05
     7 mei 2019 / 18:53

     Moest je ergens in de buurt van Antwerpen wonen wil ik hem wel adopteren.

     • Sonia de wit
      2 augustus 2019 / 08:54

      Hey , ik heb wel een plaatsje voor hem , grote lichte ruimte , geen zonlicht .
      Ik wil hem wel adopteren ! 😃

    • Jonneke
     6 juli 2019 / 14:36

     Waar staat de plant op dit moment?

 9. Wendy
  14 april 2019 / 10:37

  Mijn plant is 2 jaren geleden ”geboren’ en ik heb donkere bladeren en krullende bladeren meegemaakt. Ik haalde deze bladeren eraf en liet de kleine blaadjes erin zitten. Nu groeien er nieuwe bladeren eraan. Gisteren vr de 2de keer verpot in nog n groter pot. Ik lees hier dat bij jullie de plant groter is dan bij mij. Moet ik geen extra mest geven zodat mijn plantje normaal groeit?

 10. Otje
  15 maart 2019 / 17:14

  Hi, mijn advocado plant is nu 75 cm groot. Ik heb hem vanaf het begin dus wel in de vensterbank laten staan. Alles ging goed tot ik dus nu net bruine bladeren zag. Het zijn de onderste 4 en daarboven heeft hij nog 7 groene bladeren. De bruine bladeren hangen. Heb mn plant meteen op een andere plek gezet, wist niet dat ze niet in de vensterbank konden staan.. hoe moet ik mn plant nou verzorgen? Want heb ergens anders weer gelezen dat als je plant 30 cm hoog is je de onderste blaadjes moet afknippen..

 11. Layla
  14 maart 2019 / 09:09

  Hallo,
  Mijn avocado heeft laatst al zijn bladeren verloren. Hij groeide toen wel nieuwe kleine blaadjes, maar die zijn ook verdord. Ik geef best veel water sinds hij zijn bladeren ging verliezen en ik bespuit hem regelmatig. Er zit nu zelfs witte schimmel op de pit. Heeft iemand misschien enig idee wat ik er aan kan doen om hem weer bladeren te laten groeien en van die schimmel af te komen? Of zal ik een nieuwe moeten zaaien?
  Alvast Bedankt!
  Groetjes
  Layla

  • Lin
   8 april 2019 / 11:18

   Hai, onze boom gaat nu zijn 3e levens jaar in.
   Ook onze boom heeft last gehad van bruine bladeren met her en der gaten er in.
   Ik had op het net gevonden dat dit ook aan de verzouting van de aarde kon liggen, door hem een enorme hoeveel heid water te geven (in een pot met een gat onderaan) word de aarde een soort van schoon gespoeld.
   Tevens zijn wij toen ook begonnen met citrus voeding te geven van pokon.
   Mijn partner is dol op de plant, hij is er als een grapje mee begonnen (praat dus ook tegen de plant 😉 inmiddels zijn er meer planten gekweekt om ze uit te delen aan vrienden die ook super hart hun best doen om hun plant liefde te geven 🙂

   1 vraag heb ik een gedeelte terug kunnen vinden in de rest van de vragen, ik zou graag een iets uitgebreider antwoord willen ontvangen over het snoeien van de plant.
   Ons kind word te groot namelijk om hem te laten over winteren in ons huis.
   Als ik dus nu (voorjaar) de nieuwe bladeren top dan gaat hij zijscheuten geven, dus dan gaat hij de breedte in i.p.v. de lengte.
   Is dit ook te voorkomen….. of zit er een keer een stop in de lengte groei?
   We hebben hem nog nooit gesnoeid namelijk.

 12. Elise
  13 maart 2019 / 11:39

  Hoi, ik heb een kleine vraag over de voeding die je geeft aan je planten. Je schrijft ‘een half dopje voor een liter.’ Verdeel je deze liter over je 2 planten of geef je beide planten een liter voeding? Ik heb namelijk 1 avocado plant en wil hem gaan voeden als hoe jij het doet 🙂

 13. Janka’s Spijkerman
  8 februari 2019 / 12:45

  Hallo Ik heb een plant van anderhalve meter hoog en een meter breed. Al bijna 6 jaar! (In april)
  Nu pas last van verdrogendebladeren , zal ook mest gaangeven.

 14. De Jaeger Wiske
  4 februari 2019 / 16:18

  Hallo ,mijn advocado plant is 50 cm groot ,en wordt een beetje te groot voor die plaats waar hij nu staat ,mag die plant buiten staan ?
  en welke plaats is het beste voor die plant .Graag goeie raad zodanig dat mijn plant niet kapot zal gaan .Alvast bedankt

  • 10 maart 2019 / 16:06

   De plant kan nu niet naar buiten. Zodra het constant boven de 15 graden is, kan dat wel. Maar hij mag niet in het directe zonlicht. Dus zoek tzt een plekje uit in de schaduw (waar het dus minimaal 15 graden is).
   Het Groene Broertje onlangs geplaatst…FOMO – Fear of missing outMy Profile

 15. 29 januari 2019 / 10:32

  Mijn Avovado plant ziet er aan de boven heel zwart en droog uit. En als ik de pit bekijk lijkt t of als of er schimmel op zit? Het is ie nog te redden?? Iemand tips of ie nu echt overleden??

 16. IBU
  17 januari 2019 / 10:37

  Hey, mijn avocado plant zijn bladeren worden bruin aan de toppen!
  Het is presies of ze uit drogen!
  Ze hangen af naar beneden, en zijn fel donker groen met diepe nerven.
  De plant is nu een jaartje oud, en ongeveer 60 cm hoog.
  En ik weet nu niet of ik te veel of juist te wijnig water heef.
  Dit is voor mij niet duidelijk, daarom hoeveel water moet hij hebben.
  En ook hoe dikwijls dan.
  M.v.g. Ibu.

  • Stefan
   20 februari 2019 / 14:44

   He dat heb ik ook, donkergroene bladeren en verder naar de uiteinde worden ze geler en puntjes zijn bruin. Jij al enig idee hoe het komt?

   Groetjes

   • Natha
    4 maart 2019 / 14:24

    Velen denken dat wanneer de bladeren van een plant bruin worden, dit een teken is van te weinig water. Bij de meeste planten is het echter een teken van te véél water. Voel eens wat dieper in de grond, is het vochtig? Misschien de plant een keertje verpotten, dat mag ook wel eens, en zien hoe het met het wortelstelsel is. Indien er rotte of dode wortels zijn, deze verwijderen en de plant weer planten in nieuwe potgrond (daar zit overigens weer nieuwe voedingsstoffen in).

 17. anita
  13 januari 2019 / 20:35

  Mijn avocadoplanten zijn allemaal buiten gegroeid. Gewoon pitten in een pot met grond en ze groeien allemaal als kool. Ook in de zon. Momenteel staan er nog een paar buiten en het heeft toch al een aantal keer gevroren. Zien er nog prima uit dus een beetje vorst kunnen ze blijkbaar ook wel aan.

  • 16 januari 2019 / 11:24

   Het is heel afhankelijk van welk avocado-ras je plant. Dit artikel gaat over de gewone bruine avocado uit de supermarkt. Misschien heb jij een andere soort?

   • C.Gast
    29 januari 2019 / 19:26

    Hallo groene broertje . Hier thuis een Avocadoplant met een attitude! In 3 jaar ruim 2 meter hoog en 2meter breedte.
    Deze winter opeens veel bladeren die bruin worden en afvallen. Sommige bladeren hebben allemaal gaatjes. Enig idee wat ik er tegen kan doen ? Hoop dat ik hem nog in leven kan houden. Alvast bedankt voor je moeite.
    Groet C.

 18. L
  12 januari 2019 / 14:39

  Zijn er ook mensen die al een avocado hebben geoogst? Zo niet, weet iemand hoe te handelen zodat dit wel gaat gebeuren?

  • 16 januari 2019 / 11:25

   Dit kan 7 tot 10 jaar duren. En dan moet je een mannetjes en vrouwtjes boom hebben die elkaar kunnen bestuiven. Dus de kans dat het lukt is erg klein.

 19. Andy
  23 december 2018 / 14:54

  ja het kweken volgens de regels werkt niet. gewoon de pit n je tuin gooien en 1 op de 10 wordt een plantje. Zie je er 1 van 30 cm dan overpotten in een geschikte pot.

 20. Agnes
  20 december 2018 / 14:29

  Eerst ooit half jaar lang een pit op een glas water met stokjes, duurde vreselijk lang voor er wat gebeurde.

  Toen, zonder dat ik het doorhad, groeiden er in onze composthoop ook meerdere avocadoplantjes. Hoe leuk, dus nu bespaar ik mij de moeite en haal ik er ieder jaar een paar uit de compost om verder mee te kweken of weg te geven.

  Dus dat als tip, gooi de pitten gewoon in je compost, als je die hebt.

 21. Smekke6
  19 december 2018 / 09:24

  Bladeren krullen wat op van mijn 1,5 jarige avocadoplant. Heeft het heel goed gedaan tot nu. Ook oudere bladeren zijn eraf gevallen. Iemand tips?
  Grond is nog vochtig. Herft altijd redelijk wat water gekregen.

  Thanks

  • Miek
   26 december 2018 / 01:08

   Exact hetzelfde gebeurt bij mij! Plant deed het altijd heel goed, is nu 1,5 jaar oud, bladeren begonnen op te krullen en vallen er nu één voor één af… Heb net wat plantenvoeding gegeven, misschien door gebrek aan zonlicht nu in de winter?

 22. odette
  2 december 2018 / 11:12

  hier odette uit poperinge mijn advokaatboom is al zes jaar oud

  de boom staat in een plastiek vat van 20 l die we gekregen hebben van een landbouwer. Dit vat doormidden gezaagd
  en zo groeit hij er fleurig op los. In de zomer staat hij op het terras maar niet in de felle zon ik laat hem zo lang mogelijk
  buten staan. dat is goed voor de gezondheid. Enkel wanneer het gaat vriezen gaat hij naar binnen en in de lente zo vroeg mogelijk naar buten. Ik behandel hem net zoals al mijn andere terras planten en geef hem gewone korrel mest voor in de groenten tuin
  hopelijk zullen er bij enkele jaren vruchten aan groeien.
  veel succes. m.v.g

  • 10 maart 2019 / 16:10

   Zo Odette, dat is al lang! Wat fijn dat hij het zo goed doet! Ik heb geleerd dat hij niet onder de 15 graden mag komen, dus ik ben daar toch wat voorzichtiger in..
   Het Groene Broertje onlangs geplaatst…FOMO – Fear of missing outMy Profile

 23. T.
  4 november 2018 / 16:09

  Hallo,

  Ik heb nu een avocado plant van ongeveer een half jaar.
  Hij is 50 cm hoog en heeft 3 stelen. Kan ik alle 3 de stelen gewoon laten zitten of moet ik ze eraf snoeien zodat ik er 1 over hou?
  Ik heb hem net omgepot dus hij heeft wel meer ruimte nu.

  • 30 november 2018 / 15:22

   Beste ,
   Ik woon in spanje en meer bepaald in de provincie Almeria , zuid spanje dus , ik heb al meerdere pitten laten schieten , ik doe die in een keukenpapiertje en leg die in een plastiek doosje met een deksel erop en binnen de drie weken heb ik een wortel en een stammetje , mijn eerste advocado heb ik nu geplant die is ongeveer één jaar en half oud , omdat het hier in spanje maar ongeveer drie dagen slecht is op een maand heb ik ze in de tuin geplant , het is hier nooit onder de zestien graden , in de winter .
   Ze stonden in de zon op een oude tafel , in een grote pot , en van de ene plant werden de bladeren aan de uiteinden bruin , dus ik dacht ik plant ze , misschien worden ze te groot om in die pot te blijven staan , nu lees ik dat ze niet in de volle zon mogen staan , tja dat is hier dus wel het geval , nu nog niet omdat het een winterzon is maar in de zomer is het hier ongeveel 40 graden , ik zou effe willen aan zien , hoe het ze zal vergaan , maar vermits ik heel veel advocado s eet , is het geen probleem , moest het eens misgaan , alleen die bruine bladeren maken me ongerust , en ook waar haal ik de meststoffen hier , dat waren eigenlijk mijn twee vragen na heel de uitleg .

   • 10 maart 2019 / 16:11

    Wat heerlijk in Spanje zeg! Dan kunnen de planten inderdaad lekker buiten blijven staan (mits in de schaduw). Ik gebruik voeding van pokon, dat lijkt me ook wel in Spanje verkrijgbaar, toch?
    Het Groene Broertje onlangs geplaatst…FOMO – Fear of missing outMy Profile

 24. Eline
  8 oktober 2018 / 07:46

  Goedemorgen, wat houdt het in als de bladeren helemaal gekruld zijn, maar wel een donker groen blad hebben ???

 25. Mieke Schorreels
  24 september 2018 / 10:54

  Ik heb twee acocadoplanten in één plantenbak staan, gekweekt in 2010, in het begin is het wat zoeken hoe je de plant het beste verzorgd, hij heeft niet veel water nodig, in de winter bijna heelmaal niets. Zij staan elk jaar buiten in halfschaduw zon vanaf april t.e.m.oktober.
  Het gebeurd dat zij al hun bladeren verliezen en volledig kaal staan, niet panikeren na een tijd komen er overal scheuten.
  Gewoon met veel liefde behandelen.

  • Wendelien
   30 november 2018 / 12:08

   Dag Mieke, de bladeren van mijn avocado worden van onderaf zwart en vallen af, nu nog maar 4 bladeren. De plant heeft tot okt buiten gestaan en nu in de woonkamer, sindsdien zijn de bladeren gaan afvallen. Dit is dus normaal als ik jouw stukje lees? Wanneer gaan de nieuwe bladeren weer komen?
   Alvast bedankt

 26. Mama
  21 september 2018 / 12:36

  Hi, ik heb dit voorjaar ook wat pitten onder handen genomen, een paar mochten binnen wortel schieten en een paar buiten in de hete zon. Zodra ze wortel schoten en een steeltje kregen heb ik ze in een pot met makkelijker moestuin mix gezet en buiten gelaten. Eerst ochtendziek en later op de dag schaduw, maar als ze daar na een paar dagen aan gewend waren volop in de blakende zomerzonnetje gezet in weer en wind. Ze hebben een stevige steel met gezond glimmend blad gekregen en zijn zo’n 30 cm groot. Ze groeien niet hard maar wel stevig! Komende nacht wordt het onder de 10 graden dus heb ik ze nu in een buiten kasje gezet, ik ben benieuwd wat het volgend jaar wordt. Na terugkomen van onze vakantie dacht ik dat er 2 dood gegaan waren maar na een beetje liefde en water zijn die ook weer uitgeschoten!

 27. Eline
  24 augustus 2018 / 12:08

  Wat is er aan de hand als de bladeren van mijn avocado plant gaan krullen ? Ze hangen slap en ze zin gekruld

  • Ricardo
   25 augustus 2018 / 12:41

   Dat is bij mijn plantje ook het geval, ik ga maar eens probeer om minder water te geven want de grond is erg nat. Ik heb nog twee plantjes waar de grond droger is en die staan er wel vrolijk bij😀

 28. marliesmonster
  11 augustus 2018 / 20:53

  Het is mij gelukt om een plantje te laten ontstaan.
  inmiddels is de steel ruim 40 cm hoog en zitten er kleine blaadjes aan er zitten geen zij takjes aan.
  Klopt het dat hij bestaat uit 1 lange steel zonder zij takjes?
  ik weet niet wanneer ik hem moet verpotten ?

  • Silvana
   16 augustus 2018 / 14:39

   Leuk. Je zou nu de planten moeten verpotten.
   Ik heb 4 avocadoplant. Ik heb 3 in de pot buiten en 1 in de grond( jammer genoeg bij winter weer is dood gegaan, maar nu komen weer een nieuw tak.

  • 10 maart 2019 / 16:14

   Hoi! Als je graag wilt dat hij meerdere zijscheuten krijgt, moet je hem ‘toppen’ in het voorjaar. Dus de bovenste kleine blaadjes eruit knippen. Dan gaat hij in de breedte verder 🙂
   Het Groene Broertje onlangs geplaatst…FOMO – Fear of missing outMy Profile

 29. 10 juli 2018 / 21:34

  Hé hallo Sytse.
  Je hebt een leuke site, ik heb er zelf nog geen maar dat moet ooit nog wel ééns er van gaan komen hoor.
  Ik heb een vraag: Ik heb 4 avocado planten gehad 1 heeft het niet gehaald en waar er 2 – 60 cm hoog zijn en bruine bladeren hebben.
  Moet ik die bladeren er af knippen of laten zitten en gaat het dan genezen? of niet. Weet jij raad?
  En de vierde doet het ook nog deze moet ik wel even ver potten heb je misschien nog tips?
  Groetjes uit Maassluis.

 30. lurre
  26 juni 2018 / 17:20

  ik heb sinds een jaar een boompje opgekweekt , deze is toch 1 m hoog geworden met zijtak.
  nu merkte ik vorige week op dat hij op de puntjes van de blaadjes bruin wordt en in het midden van het blad vervolgens ook .
  eerst dacht ik aan een watertekort , maar na water geven , 1 week later alleen nog maar verslechterd.
  zou dit voedingstekort kunnen zijn ?
  zit nog steeds in zijn eerste potgrond en heeft nog nooir voeding gekregen omdat hij het altijd zo goed deed.
  als iemand me kan helpen hiermee, dit zou zeer geapreccieerd worden .

 31. 19 juni 2018 / 12:07

  Bij ons staat er momenteel ook een avocadoplant in een ruime pot op het balkon. Krijgt alleen in de late morgenuren direct zonlicht. Verder water , ruim , 2 x per week. Groeitals kool de laatste weken. Voor die tijd op de vensterbank . Lekker licht. De pit werd aan het begin gewassen en afgedroogd en heb hem zelfs omgekeerd in een potje met tuinaarde gepoot. Het duurde een paar maanden voor er een bescheiden sprietje naast de pit naar boven kwam. Sindsdien groeit alles. Het grootste blad heeft een lengte van 35 cm en de plant is momenteel 47 cm hoog. De laatste twee weken een groeispurt meegemaakt van wel 10 cm. Ik hoop dat het zo door gaat, want wil in de toekomst mijn eigen oogsten, al is het er maar één. Als het werklui wordt, gaat de plant weer naar binnen en vertroetelen we hem tot na de winter en de temperatuur standvastig boven de 12 graden blijft.

 32. Marnxi
  16 juni 2018 / 16:27

  Hallo groen broertje,

  Ik heb misschien anderhalf jaar geleden een poging gewaagd. Zeer succesvol, prachtig plantje gekregen. Maar tegen afgelopen winter (de plant was zo’n 50 cm hoog met mooi blad) is hij gestopt met groeien. In eerste instantie bedacht ik me dat het rond de lente wel weer zou gaan groeien maar tot nog toe geen beweging. Ik heb hem een tijdje terug verpot. Is het misschien een idee om te te gaan snoeien? Graag een tip die mijn plantje weer nieuw leven inblaast.

  Groetjes Marnix

  • Jurgen
   14 november 2018 / 21:24

   Hier ongeveer hetzelfde.
   Plantje groeide als kool en na het overplanten doet hij niks meer.
   Iemand een tip?
   Weet zelf niet goed wat te doen. Wil hem niet het hoekje om helpen.

 33. Manon
  29 mei 2018 / 08:11

  Grappig, mijn avocadoplant staat al sinds oktober vorig jaar voor het raam en krijgt in de middag best wel wat direct zonlicht. Hij is inmiddels bijna 60 cm hoog en heeft het daar prima naar zn zin!
  Ben ik dan toch die dwarse die zegt dat mijne t wel kan haha.

  • Dana
   9 juni 2018 / 23:58

   Ja, mijne staat op het balkon, dag en nacht, direkt in de volle zon, tot ongeveer 16 uur. Geen problemen..

 34. Rob
  28 mei 2018 / 19:20

  Hallo,
  Tegenwoordig is mijn Avocado plant ca 1,5 jaar oud en ca 1,2m eter hoog. Sinds zeg een half jaar zijn er zijscheuten aangekomen en die zijn al 1,5 ! meter breed. 75 cm Eleke kant op dus.
  Kan ik die niet beter afknippen oid ? Volgens mij groeit de palnt niet meer in de hoogte en dat heb ik liever…
  Het is verder een hele mooie plant het grootste blad is ca 35 cm !
  Jammer dat ik geen foto kan uploaden.

  • 10 maart 2019 / 16:16

   Hoi Rob, wauw! Die van jou gaat dus ook lekker! 😀 Je kan ze zijscheuten wel afknippen (in het voorjaar) mar dat geeft geen garantie dat hij dan weer de hoogte in gaat. Het kan ook zijn dat hij nieuwe zijscheuten maakt. De kans is dus 50/50.
   Het Groene Broertje onlangs geplaatst…FOMO – Fear of missing outMy Profile

 35. Ton van der Sluijs
  26 mei 2018 / 08:15

  mijn vrouw en ik hebben voor de gein es een pit behandeld…. het plantje is ni 25 cm hoog inmiddels!! Yep! je krijgt een band met zo’n ding!! Meerdere malen per dag even kijken en….genieten vande groei…Sttt…ben eigenlijk pas sinds dat de eerste worteletjes eruit kwamen, me gaan inlezen,. De reis omhoog volgen van het plantje is , je eigen kind volgen…. we genieten er van… Dank voor je mooie pagina. groetjes Dimitra en Ton

 36. Jurian
  9 mei 2018 / 14:01

  Hoi,

  Ik heb ook een avocado plant, sinds een aantal dagen zijn de bladeren heel droog geworden en donker van kleur. Ze hangen erg.

  Geef hem geregeld water.

  Nu zag ik tussen het zand een klein groen bolletje liggen, weet jij wat dit is? Een zaadje of?

  Groet

  • Valerie Eskens
   22 mei 2018 / 10:32

   De mijne zijn bladeren zijn ook heel donker, droog en hangen helemaal door. Ik geef hem anders ook 1 a 2 keer per week water.
   Groen bolletje zie ik niet, hij begint onderaan wel schors te krijgen!
   Ik vraag me ook af of ik hem nu te veel of te weinig water geef en hij daardoor zo hangt…

 37. Suske
  7 mei 2018 / 09:20

  mooi 1 jarige plant die nu van op de grond 75cm is uit eigen kweek !! zeker ook is doen !!

 38. Candy
  3 mei 2018 / 12:04

  Zeer interessante uitleg!!!
  Ik heb er 2 en zijn nu 2j.
  De ene is al 1m50 hoog de andere nog maar een 70tal cm.
  De grootste staat er nu zeer ongelukkig bij. De kleinste is nu wel wat gelukkiger, die heeft lang staan treuren.
  Ik heb ze net verplant met compost uit eigen tuin. Ze staan nu nog even buiten in de zon (het is nog niet te warm)
  Ik gaf maar 1 keer veel water. Maar dat ga ik nu doen zoals jij schreef.
  Bedankt voor deze zeer nuttige tips

 39. 29 april 2018 / 15:12

  Hallo goedemiddag, Groene Broertje,Het is mij gelukt om twee advocado planten {bomen{ te kweken in een jaar .Ze zijn nu beiden ongeveer 30 cm hoog . door ze gewoon in de grond te.stoppen. afgelopen winter hebben ze binnengestaan in de woonkamer. nu staan ze deels binnen en buiten in een terracotte pot met gat ze krijgen veel licht, overdag staan ze buiten de nacht brengen ze beide binnen door,, water geven doe ik naar behoefte. af en toe staan ze even in een zachte regen. Ze zien er fris en fruitig uit,ze beginnen nu beide weer uit te lopen, krijgen dus nu nieuwe blaadjes , dus denk ik dat ik het er tot nu tot aardig goed van af breng ? ik heb tot nu toe nog niet bij gemest zal dat binnenkort eens doen. Tot zover mijn avonturen met mijn beide plantjes ik hoop dat ze voorspoedig op mogen groeien tot echte bomen. vriendelijke groente Bert blom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mis niets meer van Het Groene Broertje!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.691 andere abonnees