Hoe kweek je nou echt je eigen avocadoplant?

Hoe kweek je nou echt je eigen avocadoplant?

Je hoort de wildste verhalen over hoe je van een avocadopit een avocadoplant maakt. Vergeet alles wat je weet. Ik vertel je hoe je echt je eigen avocadoplant kunt kweken.

Om te beginnen heb je een avocado nodig. Deze kun je gebruiken in een lekker recept, door een salade of voor op brood. Zorg ervoor dat wanneer je de avocado door midden snijdt, je de pit niet raakt. Als de pit beschadigd raakt, wordt het al een stuk lastiger om er nog een plant uit te krijgen.

Zodra je de pit uit de avocado hebt gehaald begint de reis naar je eigen avocadoplant echt. Spoel de pit goed af en maak hem droog met een schone theedoek. Houd de pit goed vast. De smalle kant is de bovenkant, het ronde gedeelte de onderkant (zie foto). Op gelijke hoogte steek je er drie satéprikkers in. Zorg er voor dat je ze schuin omhoog insteekt. Je wilt namelijk dat het kontje van de pit in het water komt, maar de rest niet. Druk niet te hard. Ze moeten de pit echt niet doorboren.

De pit laten ontkiemen

Vul een glas met lauwwarm water en laat je avocadopit met z’n kontje in het water zakken. Dit gedeelte vraagt veel geduld. Het kan namelijk wel 8 tot 12 weken duren voordat je avocadopit wortel schiet. Ik vul het water iedere dag aan omdat, vooral nu het vaak zonniger is, het water verdampt. De pit moet namelijk niet droog komen te staan. Het water ververs je iedere week. Dus, al het water eruit, vers lauwwarm water erin.

Planten in de aarde

Zodra je avocadopit een klein worteltje heeft, moet je nog even geduld hebben. Als de wortel zo’n 3 tot 4 cm lang is, kun je hem voor het eerst in de grond zetten. Ik gebruik de bio tuinaarde van de Albert Heijn.  Zorg ervoor dat je pit niet helemaal onder de grond komt te staan maar laat zo’n halve centimeter boven de grond uit steken. Zo krijgt hij namelijk genoeg licht om goed te groeien. Geef hem om de dag een klein beetje water maar zorg ervoor dat de aarde niet helemaal nat blijft. Het water moet direct naar beneden zakken. Gebeurt dit niet, geef je projectje dan 5 dagen geen water.

Het plantje komt op

Het duurt zo’n 3 weken totdat de pit aan de bovenkant open scheurt en er een piepklein plantje naar boven komt. Yes! Het gaat beginnen. Je plantje heeft veel licht nodig. De mijne staat daarom op het bureau in mijn kantoor aan huis. Daar zitten schuine ramen en zo heeft hij de hele dag licht. Als het plantje 5 cm hoog is, kun je hem verpotten naar een grotere pot. Zorg ervoor dat je deze dan vult met verse tuinaarde zodat hij alle voeding krijgt die erin zit.

Houd er rekening mee dat, als je goed je best doet, je avocadoplant een boom moet worden. In Nederland is het meer koud dan warm weer en daarom kun je de avocadoplant het beste binnen laten staan. Zorg ervoor dat hij een grote pot krijgt waar hij genoeg ruimte in heeft om te groeien. Wil je echt avocado’s van je eigen plant? Dan zul je 7 tot 10 jaar geduld moeten hebben.. En dan nog, alleen als je geluk hebt. Vaak geven avocadopolanten gekweekt uit een avocado uit de winkel geen vruchten. Maar dat is niet erg. Het hele proces en de plant zelf zijn geweldig!

Wat zeg je ervan? Ga je ook aan je eigen project avocadoplant beginnen?

Volg:

17 Reacties

 1. 26 oktober 2017 / 20:55

  Wat leuk om te lezen. Als was het einde wel een domper. Een beetje als een film waarvan één van de twee geliefden toch nog dood gaat. Haha!
  Maar nu even serieus. Mijn Indische omaatje doet dat dus ook altijd. Zo lang ik me kan herinneren stonden er pitten met stokjes in glaasjes. Nu weet ik waarom! Maar even serieus, 7-10 jaar. Een boom. Laten we het avontuur aangaan!
  Josine onlangs geplaatst…trick or treat, HalloweenMy Profile

 2. 23 april 2017 / 12:46

  Wat een fijn blog lieve Syste!! Ik ga je tips binnenkort in de praktijk brengen. Ik ben super benieuwd! Hoeveel heb je er inmiddels al gemaakt 😀 ? Liefs! x

  • 9 mei 2017 / 18:11

   Claire! Ik heb inmiddels nog 2! Ik heb al 2 weggegeven.. hahah! Ben je project avocadoplant al begonnen? xx
   Het Groene Broertje onlangs geplaatst…Tweede leven #3My Profile

 3. 22 april 2017 / 17:14

  Jaaa zo leuk! Ik heb mijn pitje eerst 2 dagen geweekt in lauwwarm water. Daarna de pit voor de helft in aarde gezet in een potje. Ook met de spitse kant naar boven. De pot heb ik een plastic zak gezet zodat het een soort ‘plantenkas’ wordt en alles lekker warm blijft. Nét toen ik hem weg wilde gooien, groeide er een klein takje uit. En nu is ‘ie al zo groot! Ik ben echt een trotse avocadoplant mama haha.
  Claire onlangs geplaatst…Wimper serum review | BIOMED Lushes LashesMy Profile

 4. 20 april 2017 / 10:04

  Deze truc heb ik vroeger al eens gelezen, maar het is er nooit van gekomen om het te proberen. Ik ben niet gek op avocado’s, dus daar zou ik het niet voor doen, maar dat duurt toch jaren, ik zou het evengoed wel eens willen proberen.
  Jenn onlangs geplaatst…Ik ga niet stoppen met de pilMy Profile

  • 9 mei 2017 / 18:10

   De hele ervaring op zich is inderdaad al heel leuk!! Ik hoef ook geen vruchten hoor, maar ik wil gewoon een grote plant die vanaf niks bij mij is opgegroeid 😀
   Het Groene Broertje onlangs geplaatst…Meet the Vegan: Sytse MonsmaMy Profile

 5. 20 april 2017 / 09:08

  Wat een heerlijk project is dit toch, met een flinke portie geduld zul je na jaren een eigen avocado kunnen plukken haha! Je bent wel de eerste waarbij ik zie dat het werkt, dat vind ik dan weer heel erg tof 🙂

 6. 19 april 2017 / 11:34

  Leuk! De mijne is al bijna 1,5 meter. Mooie plant. Tof dat je er ook over schrijft. Ik heb nog een paar extra toevoegingen. In de zomer gaat de out het snelst en helpt ook als je het eerste laagje al van de pit haalt door hem even te drogen eerst. Mooi artikel. Love it.
  Natascha Plantaardiger onlangs geplaatst…Groen PerfectionismeMy Profile

 7. 19 april 2017 / 11:22

  Jaaaa mijn pitje is ook zo goed aan t groeien. Ik heb hem 2-3 dagen voorgeweekt en toen barste de pit al snel. Ik heb nu 4cm wortel dus zal hem gauw in een pot gaan zetten. Omdat de pit is opengebarsten zie ik het plantje ook al zitten, zo leuk! Ben benieuwd of hij het goed gaat doen. Ik ben goed in buitenplanten, binnen hebben zelfs de cactusjes het zwaar 😱
  Sarah onlangs geplaatst…Vegan Kwarktaart met Framboos, Citroen & Lemon curdMy Profile