Hoe kweek je nou echt je eigen avocadoplant?

Hoe kweek je nou echt je eigen avocadoplant?

Je hoort de wildste verhalen over hoe je van een avocadopit een avocadoplant maakt. Vergeet alles wat je weet. Ik vertel je hoe je echt je eigen avocadoplant kunt kweken.

Om te beginnen heb je een avocado nodig. Deze kun je gebruiken in een lekker recept, door een salade of voor op brood. Zorg ervoor dat wanneer je de avocado door midden snijdt, je de pit niet raakt. Als de pit beschadigd raakt, wordt het al een stuk lastiger om er nog een plant uit te krijgen.

Zodra je de pit uit de avocado hebt gehaald begint de reis naar je eigen avocadoplant echt. Spoel de pit goed af en maak hem droog met een schone theedoek. Houd de pit goed vast. De smalle kant is de bovenkant, het ronde gedeelte de onderkant (zie foto). Op gelijke hoogte steek je er drie satéprikkers in. Zorg er voor dat je ze schuin omhoog insteekt. Je wilt namelijk dat het kontje van de pit in het water komt, maar de rest niet. Druk niet te hard. Ze moeten de pit echt niet doorboren.

De pit laten ontkiemen

Vul een glas met lauwwarm water en laat je avocadopit met z’n kontje in het water zakken. Dit gedeelte vraagt veel geduld. Het kan namelijk wel 8 tot 12 weken duren voordat je avocadopit wortel schiet. Ik vul het water iedere dag aan omdat, vooral nu het vaak zonniger is, het water verdampt. De pit moet namelijk niet droog komen te staan. Het water ververs je iedere week. Dus, al het water eruit, vers lauwwarm water erin.

Planten in de aarde

Zodra je avocadopit een klein worteltje heeft, moet je nog even geduld hebben. Als de wortel zo’n 3 tot 4 cm lang is, kun je hem voor het eerst in de grond zetten. Ik gebruik de bio tuinaarde van de Albert Heijn.  Zorg ervoor dat je pit niet helemaal onder de grond komt te staan maar laat zo’n halve centimeter boven de grond uit steken. Zo krijgt hij namelijk genoeg licht om goed te groeien. Geef hem om de dag een klein beetje water maar zorg ervoor dat de aarde niet helemaal nat blijft. Het water moet direct naar beneden zakken. Gebeurt dit niet, geef je projectje dan 5 dagen geen water.

Het plantje komt op

Het duurt zo’n 3 weken totdat de pit aan de bovenkant open scheurt en er een piepklein plantje naar boven komt. Yes! Het gaat beginnen. Je plantje heeft veel licht nodig. De mijne staat daarom op het bureau in mijn kantoor aan huis. Daar zitten schuine ramen en zo heeft hij de hele dag licht. Als het plantje 5 cm hoog is, kun je hem verpotten naar een grotere pot. Zorg ervoor dat je deze dan vult met verse tuinaarde zodat hij alle voeding krijgt die erin zit.

Houd er rekening mee dat, als je goed je best doet, je avocadoplant een boom moet worden. In Nederland is het meer koud dan warm weer en daarom kun je de avocadoplant het beste binnen laten staan. Zorg ervoor dat hij een grote pot krijgt waar hij genoeg ruimte in heeft om te groeien. Wil je echt avocado’s van je eigen plant? Dan zul je 7 tot 10 jaar geduld moeten hebben.. En dan nog, alleen als je geluk hebt. Vaak geven avocadopolanten gekweekt uit een avocado uit de winkel geen vruchten. Maar dat is niet erg. Het hele proces en de plant zelf zijn geweldig!

Wat zeg je ervan? Ga je ook aan je eigen project avocadoplant beginnen?

Volg:

64 Reacties

 1. charles van der walle
  30 november 2018 / 17:41

  ik heb al eens geschreven dat ik een mooie plant heb staan hij is nu bijna een meter hoog en op 1 blad na heeft het al zijn bladeren nog hij groeit goed word steeds maar groter het staat nu in de tuinkamer die we hebben laten bouwen en hij doet het er goed .
  ik heb daar bij nog 6 pitten in het water staan en twee daarvan daar komen al een groeisel onder uit de pit dus die laten we dan lekker doorgaan en als dat groeisel lang genoeg is gaat hij de pot in net als de ander maar dan wel de woonkamer in dat het in de warmte staat
  ik heb veel foto.s gezien maar daar waren al de bladeren weg op een paar in de top na dan ,ik hoor ook hele andere ervaringen om zo,n pit te planten ik hoor dat ze het zo in de grond duwen ik weet niet of de pit nu aan het groeien is misschien hoor ik dat nog eens maar het
  gaat bij mij lekker en we hopen dat er nog een paar pitten gaan groeien wij doen het dan nog met de tandenstokers en daar gaat het goed mee ja ze doen het niet allemaal dat weet ik maar we houden vol.

  groetjes Charles.

 2. Remi
  30 november 2018 / 16:39

  Vraagje. Na paar maanden geduld oefenen kwam er eindelijk een stekje uit de pit! Helaas heeft mijn kater zijn tanden erin gezet en het topje afgebeten. Hij was maar 2 cm en nu nog maar 1cm hoog. Komt het plantje dit te boven of zal hij de brute aanval niet overleven?

  • Loes
   10 december 2018 / 11:01

   Mijn poes had dat ook gedaan. En toen as het plant al 5 cm. Er komt gewoon een nieuw topje. Hij groeit bijna 2 cm per dag nu!

 3. Leah
  7 november 2018 / 15:52

  Mijn avocado’s gaan erg goed 😀 het lijken wel twee verschillende soorten. Kan dat? De ene heeft lange groene bladeren en de ander heeft korte klokvormige met 3 of 2 puntige bladeren . Ze staan naast elkaar dus ze krijgen even veel licht. En ik had nog een vraagje. Ze groeien zo snel dat ik ze alweer moet over potten, maar moeten ze dan nog steeds met het pitje half uit de grond?

 4. Plantie
  17 september 2018 / 10:08

  Ergens in mei een pit op water gezet, begon al snel mooi te groeien. Had k ergens gelezen dar ie pas in de aarde moest wanneer het plantje 10 cm was dus ik maar wachten…ondertussen zijn de wortels al zo’n 20-25 cm lang. Vandaag maar in de aarde gezet met de hoop op nog een warme week…

 5. Geessien
  18 augustus 2018 / 11:37

  Mijn plantje is nu ongeveer 2 cm. Wat ik mij afvraag is; kun je een plant afhalen. Dus winterhard maken?

 6. Charles van der walle
  18 augustus 2018 / 10:16

  Ik heb nu ook een ppit geplant in een pot en dat is bijna een half jaar gelden de plant die ik nu heb is bijna een meter hoog en al de bladeren die er op zitten zijn heel mooi groen hij zit van onder tot boven met bladeren ik zag andere planten daar waren de bladeren alleen nog aan de bovenkant van de plant aanwezig bij ons zit hij vol ik geef hem heel weinig water en besproei hem ook met de spuit over de bladeren maar ik vroeg mij af hoe hoog word de plant want hij moet straks verhuizen naar mijn tuinkamer en daar komt hij dan te staan in de hoek en bij de kraan dus zeker niet in de volle zon want dat is niet zo best voor hem maar ik vind het heel mooi zoin plant .

 7. Hein van der Zande
  12 augustus 2018 / 13:24

  Ik wil een foto van m’n avocado plaatsen. Hoe?

 8. Renske
  24 juli 2018 / 13:26

  Ik ga het ook eens proberen. Vroeg me altijd al af of het mogelijk was om hier iets uit te laten groeien. En met de huidige temperaturen hoop ik dat het proces misschien wat sneller gaat 😉
  Satéprikkers zitten erin en pit hangt met het kontje in het water… nu geduld hebben haha

 9. wassing
  15 juli 2018 / 10:57

  op twee manieren geprobeerd. De prikkersmethode levert geen plant maar de pit die ik buiten gewoon in het zand heb gestoken ( ws ook door het warme weer ) wordt al een mooie plant. Zo zie je maar…gewoon proberen.

  • 22 juli 2018 / 12:45

   Wat gek dat de eerste methode niet heeft gewerkt! Heb je wel genoeg geduld gehad? Afhankelijk van de temperatuur, kan het heel lang duren. Wel fijn dat de andere die je in de aarde hebt gestoken, het wel zo goed doet!!

  • Allard
   9 augustus 2018 / 18:33

   Hoe diep heb je ze dan in de aarde gestoken? Bij mij werkt het met de prikkers maar als in de aarde ook werkt gooi ik er daar wel een paar in. Scheelt ruimte binnen.

   • Ellen
    22 augustus 2018 / 16:45

    Ik heb een bak met aarde staan in de tuin waar ik telkens mijn avocafopitten instop. Punt naar boven ongeveer tot de helft en dan laat ik ze staan en de regen doet de rest. Vaak staan ze helemaal onder water. Ik heb 8 planten nu in potten staan en zag van de week dat er weer 2 in de kweekpot opgekomen waren. In de winter staan ze binnen.

 10. Marcel
  7 juli 2018 / 00:24

  Fijn voor al de berichten!,weet hoe ik t moet doen en ga het ook maar eens proberen!.

 11. tom klaassen
  23 juni 2018 / 15:28

  Wij doen nu al een tijdje avocado’s kweken met veel suc6. Sinds kort wikkelen we de hele pit in een vochtig keukenpapier en stoppen we in een seal-zak. Werkt super goed! Een tip van Tom 😉

  • Monique
   25 juni 2018 / 14:47

   En waar leg je die dan neer in de koelkast of gewoon erbuiten? Gr Monique

  • 22 juli 2018 / 12:44

   Hoi Tom, wat een goed idee! Door de warmte en de vochtigheid gaat het inderdaad een stuk sneller! Je creëert op die manier een soort kas, slim!

 12. 19 juni 2018 / 12:15

  Kan ik hier, behalve commentaar, ook één of meerdere foto’s plaatsen?

 13. Maureen
  18 juni 2018 / 17:01

  Die van mij is pas 20 cm …maar het wordt een lange trip 10 jaar, is nog maar de vraag of ik het haal! Als ik het niet haal dan haalt de plant het helemaal niet….want mijn dochter heeft daar helemaal niks mee!

  • 22 juli 2018 / 12:42

   Haha, als hij weg moet, kun je vast een adresje vinden waar ze de avocadoplant willen adopteren 🙂

   Ik hoop dat hij goed groeit en je er nog lange rijd van mag genieten!

 14. Brenda
  11 juni 2018 / 21:31

  Ik heb een avocadoplant van ondertussen bijna een jaar en nu groeit er een groene pit naast weet iemand wat dat kan zijn?

  • Maureen
   18 juni 2018 / 17:02

   Ben erg benieuwd wat het is?

  • 22 juli 2018 / 12:42

   Hi Brenda,

   Dat heb ik nog nooit gezien, gehoord! Ik ben er ook wel heel benieuwd naar. Wil je me een foto sturen via sytse@hetgroenebroertje.nl? Dan ga ik voor je uitzoeken hoe dat zit. Ik kan je niet beloven dat ik er achter kom, maar ben er wel erg nieuwsgierig naar!

 15. 17 mei 2018 / 12:09

  Hoi allen wat leuk!
  Mijn plantje groeit als kool! Zojuist overgepot.
  Hij staat lekker binnen groot te worden..

 16. Caroline
  12 mei 2018 / 18:38

  8 weken geleden heb ik 6 avocadopitjes in een bakje water ‘gehangen’. Inmiddels heb ik er 3 overgepoot en het grootste plantje is al wel 4cm. Ik zie hem elke dag groter worden. Dus het kan veel sneller zijn dan minimaal 8 weken! De andere 3 zijn overigens idd wat langzamer maar hebben al wel wortels.
  Succes iedereen 🙂

  • 22 juli 2018 / 12:41

   Dat klopt hoor, Caroline! Maar dat is afhankelijk van wanneer je het doet. in de zomer gaat het veel sneller terwijl het in de winter nog wel langer kan duren dan acht weken.. Mooi dat ze bij jou zo goed gaan!!

 17. Wilma
  30 april 2018 / 22:02

  Hoi, moet de avocadoplant altijd binnen blijven staan of kan hij na een paar jaar naar buiten. Een echte boom in de kamer lijkt me teveel van het goede 😁. Antwoorden heeft geen haast voorlopig heb ik 2 10cm hoge stengeltjes zonder bladeren 😣.

  • 22 juli 2018 / 12:40

   Hallo Wilma,

   Een avocadoplant kan niet goed tegen direct zonlicht. Daar worden de bladeren bruin van en die sterven dan af. Dus hij moet wel binnen blijven op een plek waar nooit direct zonlicht komt. Daarnaast moet je, als je ‘m wel buiten zet, de avocadplant voor de winter goed inpakken zodat hij warm blijft. Temperaturen onder de 15 graden kunnen ze niet zo goed aan. Succes!

   • Marcelita
    22 september 2018 / 16:35

    Dat een avocadoplant niet tegen direct zonlicht kan, snap ik niet. Ik heb in Cuba die planten gewoon in de tuinen zien staan en wat dacht je van het directe zonlicht daar!?

    • 22 september 2018 / 17:41

     Probeer het maar hoor. De bladeren worden dan helemaal bruin. De reden weet ik niet, maar mijn 6 planten gingen allemaal half dood en werden bruin.

     • Marcelita
      22 september 2018 / 17:52

      Ik zal er een plantje aan wagen; als inderdaad zoveel plantjes het niet in onze volle hollandse zon trekken, dan moet er toch wel iets aan de hand zijn.
      Voorlopig heb ik nog geen plantjes, want net de eerste twee pitten met prikkers op een glas water geïnstalleerd bij het raam.

     • Marcelita
      22 september 2018 / 19:50

      Oh wacht even, het kan uitmaken of een plant buiten in de zon staat of achter glas. Het effect van glas dus. Denk ook even aan de kassen waar men ook maatregelen treft tegen de volle zon.

 18. eva
  29 april 2018 / 10:07

  Ik heb er 1 al twee maanden staan.ik zie dat hij verschrompelt komt dat goed? Dit heb ik nooit eerder gedaan.maar kost niks dus ik laat het maar staan

  • 29 april 2018 / 10:09

   Dat klinkt niet helemaal goed.. Is het alleen het vliesje om de pit of verschrompelt de hele pit?

   • paul
    20 mei 2018 / 14:51

    en vraag hoe hoog word de plant ? en hoe breed moet de pot zijn ? hij word groot nu ik heb gehoord dat je de blad aan de onderkant er af moet halen dat hij de breder word klop dat ?

    • 22 juli 2018 / 12:38

     Hoi Paul, wat je hebt gehoord klopt niet. Als je je plant breeduit wilt laten groeien, moet je in het voorjaar de top eruit knippen. Dan maakt je avocadoplant namelijk nieuwe takken aan de zijkant van de stam. Dus vooral niet de onderste bladeren eraf knippen!

     Ik gok altijd een beetje. Een keer in de zoveel tijd gaat hij in een andere pot. Dat doe ik echt op gevoel dus daar kan ik je helaas geen advies in geven.

     • Paul
      22 juli 2018 / 23:13

      Hij is nu en meter of 130 hoog kan ik nu de top er af knippen dat hij de breedte in ga het is nu zomer of moet ik weer wachten hij word zo hoog

     • 22 juli 2018 / 23:15

      Het beste is om het in het voorjaar te doen. Maar omdat het nu al zo lang zomer is, denk ik dat het nog wel kan. In de winter gaan ze in de rust dus dan kan het sowieso niet. Maar nu toppen is op eigen risico.. 🙊

 19. 26 oktober 2017 / 20:55

  Wat leuk om te lezen. Als was het einde wel een domper. Een beetje als een film waarvan één van de twee geliefden toch nog dood gaat. Haha!
  Maar nu even serieus. Mijn Indische omaatje doet dat dus ook altijd. Zo lang ik me kan herinneren stonden er pitten met stokjes in glaasjes. Nu weet ik waarom! Maar even serieus, 7-10 jaar. Een boom. Laten we het avontuur aangaan!
  Josine onlangs geplaatst…trick or treat, HalloweenMy Profile

  • 22 juli 2018 / 12:36

   Haha, niet alles heeft een happy end in het leven 😉 Grappig dat je oma dat altijd al deed! Wat deed ze dan met de planten als ze groot werd? Daar ben ik wel heel nieuwsgierig naar!

 20. 23 april 2017 / 12:46

  Wat een fijn blog lieve Syste!! Ik ga je tips binnenkort in de praktijk brengen. Ik ben super benieuwd! Hoeveel heb je er inmiddels al gemaakt 😀 ? Liefs! x

 21. 22 april 2017 / 17:14

  Jaaa zo leuk! Ik heb mijn pitje eerst 2 dagen geweekt in lauwwarm water. Daarna de pit voor de helft in aarde gezet in een potje. Ook met de spitse kant naar boven. De pot heb ik een plastic zak gezet zodat het een soort ‘plantenkas’ wordt en alles lekker warm blijft. Nét toen ik hem weg wilde gooien, groeide er een klein takje uit. En nu is ‘ie al zo groot! Ik ben echt een trotse avocadoplant mama haha.
  Claire onlangs geplaatst…Wimper serum review | BIOMED Lushes LashesMy Profile

 22. 20 april 2017 / 10:04

  Deze truc heb ik vroeger al eens gelezen, maar het is er nooit van gekomen om het te proberen. Ik ben niet gek op avocado’s, dus daar zou ik het niet voor doen, maar dat duurt toch jaren, ik zou het evengoed wel eens willen proberen.
  Jenn onlangs geplaatst…Ik ga niet stoppen met de pilMy Profile

   • 12 mei 2018 / 17:21

    Leuk om dit allemaal te lezen,maar ik heb mijn pit ongewassen in een pot met aarde gestopt en na 2 maanden kwam het eerste groene puntje boven , de plant is naa 5 maanden zeker 50 cm hoog! Zo kan het dus ook!

    • 18 oktober 2018 / 20:29

     Heb het ook op deze manier gedaan ik werd helemaal ibbelig van die cocktailprikkers dus dat ging mis toen heb ik er gewoon een in aarde gestopt en heb nu een prachtige plant !

 23. 20 april 2017 / 09:08

  Wat een heerlijk project is dit toch, met een flinke portie geduld zul je na jaren een eigen avocado kunnen plukken haha! Je bent wel de eerste waarbij ik zie dat het werkt, dat vind ik dan weer heel erg tof 🙂

 24. 19 april 2017 / 11:34

  Leuk! De mijne is al bijna 1,5 meter. Mooie plant. Tof dat je er ook over schrijft. Ik heb nog een paar extra toevoegingen. In de zomer gaat de out het snelst en helpt ook als je het eerste laagje al van de pit haalt door hem even te drogen eerst. Mooi artikel. Love it.
  Natascha Plantaardiger onlangs geplaatst…Groen PerfectionismeMy Profile

 25. 19 april 2017 / 11:22

  Jaaaa mijn pitje is ook zo goed aan t groeien. Ik heb hem 2-3 dagen voorgeweekt en toen barste de pit al snel. Ik heb nu 4cm wortel dus zal hem gauw in een pot gaan zetten. Omdat de pit is opengebarsten zie ik het plantje ook al zitten, zo leuk! Ben benieuwd of hij het goed gaat doen. Ik ben goed in buitenplanten, binnen hebben zelfs de cactusjes het zwaar 😱
  Sarah onlangs geplaatst…Vegan Kwarktaart met Framboos, Citroen & Lemon curdMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Huur me in!

vegan blogger 2

Omdat ik zo van schrijven houd, schrijf ik ook graag voor anderen. Ik wil je helpen met jouw (web)tekst. Jouw schrijfsels en bedrijf beter maken. Mooier. Sprekender. Benieuwd? Klik op bovenstaande afbeelding!

Minimalisme & Mind

Onze maatschappij is knetter. We kopen alleen maar meer spullen om in huizen te stoppen die we nauwelijks kunnen betalen. We kunnen heel goed met minder en hebben echt geen 12 paar schoenen nodig. Doe daarom een keer de minimalism challenge en kom af van al die spullen die alleen maar ruimte in beslag nemen. Doorbreek de verslaving en kies weer zelf. Wil je meer lezen over minimalisme? Klik op de fijne Aloë Vera plant hierboven en ze brengt je bij de juiste categorie.

Mis niets meer van Het Groene Broertje!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.644 andere abonnees