Redenen om veganist te worden #1 De dieren

waarom veganist worden

Er zijn verschillende motivaties om te kiezen voor een veganistische levensstijl. Ik licht ze één voor één uit in losse blogs. Deze eerste editie van ‘redenen om veganist te worden’ Gaat over de dieren in de bio-industrie. Daar horen ze namelijk niet. Dieren zijn awesome. Levend en vrij.

Dieren zijn hier met ons, niet voor ons

We leven in een wereld waarin we worden opgevoed met het idee dat het eten van dieren normaal is om gezond groot te worden moet je (producten van) dieren eten. Dat is niet waar. Dieren zijn hier samen met ons mensen, niet voor ons. Dieren willen vrij zijn en genieten van het leven. Ieder dier heeft een instinct en het grootste gedeelte van dat instinct bestaat uit (over)leven. Ze zoeken eten, spelen, poepen, slapen en gaan weer op zoek naar eten. Dieren die we in gevangenschap houden, staan ver af van hun natuurlijk gedrag en worden hierin enorm belemmerd. We horen samen te leven met de dieren. Ieder dier heeft zijn eigen doel en levert zijn eigen bijdrage in de wereld en de bio-diversiteit.

Het leven in de (bio-)industrie

In de bio-industrie worden wereldwijd jaarlijks 550 miljoen dieren geslacht. VIJFHONDERDVIJFTIG MILJOEN. Sick. Als we mensen uitmoorden met dezelfde snelheid als we dieren vermoorden, zou de gehele mensheid in 17 dagen niet meer bestaan. Dit zeg ik om je een beeld te geven van de enorme hoeveelheid dieren er per dag worden gedood. De drie meest geslachte dieren in de bio-industrie zijn varkens (36%), pluimvee (33%) en runderen (24%). Terwijl de dieren super intelligent zijn. Wist je dat een varken net zo slim is als een mensenkind van 3 – 4 jaar oud?

Dieren moeten zo goedkoop mogelijk gehouden worden want dan leveren ze het meeste op. Voor de mens goedkoop dan hè. Het dier, het levende wezen met gevoel, emotie en empathie, betaalt de hoofdprijs. Zo worden koeien in de vrije natuur, zo’n 20 tot 25 jaar oud. Melkkoeien in de zuivelindustrie leveren na 5 jaar zuivelproductie niet genoeg meer op en gaan dan naar de slacht. In die 5 jaar, hebben ze gemiddeld 4 kalfjes gekregen die, als ze geluk hebben en niet als stiertje worden geboren, het zelfde verschrikkelijke leven wacht. Stiertjes treffen het nóg minder (kan dat dan?!). Die worden binnen korte tijd naar de slacht gebracht voor het ‘kalfsvlees’.

Redenen om veganist te worden 2

Kippen worden gemiddeld 10 jaar oud. Soms is er een uitschieter en kunnen kippen wel 20 jaar oud worden. De (huidige) oudst geworden kip is Muffy uit Maryland. Zij stierf in 2011 op een respectabele leeftijd van 22 jaar oud. Een plofkip in de bio-industrie wordt zo’n 42 dagen oud. Ze zijn dan vetgemest tot zo’n 2 kg en gaan naar de slacht. In hun korte leven verkeren ze in erbarmelijke omstandigheden. Ze leven met zo’n 20 baby’s (want dat zijn het) op één vierkante meter. Veel ervan worden kreupel door voetzweren, brandhakken of gewrichtspijn. Dat komt omdat ze te snel groeien en hun lichaam dat helemaal niet aankan.

Legkippen mogen wat langer leven. Die worden ongeveer 1,5 jaar oud. Op die leeftijd wordt de eierproductie wat minder en dan worden ze alsnog geslacht. Zij gaan in de vrachtauto naar het buitenland en eindigen veelal als soepkip. Word je geboren als haantje in de ei-industrie? Dan ga je direct de versnipperaar in. Je levert dan namelijk niets op. Als baby, nog geen dag oud word je leven dan op een verschrikkelijke manier beëindigd.

Varkens in de bio-industrie

Vleesvarkens in de bio-industrie bestaan puur voor de productie van varkensvlees. In Nederland werden er in 2010 meer dan 12 miljoen varkens gehouden. Bijna de helft daarvan was een vleesvarken. (vlees)Biggetjes worden 10 weken gehouden op een vermeerderingsbedrijf. Binnen een aantal dagen worden de staartes afgeknipt om staartbijten te voorkomen. Mannelijke varkens worden gecastreerd. Doen ze dat niet, dan kan er een berengeur vrijkomen bij het bereiden van het vlees. Onverdoofd castreren was voorheen de normaalste zaak van de wereld. Tegenwoordig mag dat niet meer in Nederland en worden beren (mannetjes varkens) verdoofd gecastreerd. De 10 weken oude biggetjes worden gebruiksvarkens genoemd (wat?!). Ze wegen gemiddeld 35 kilo en gaan dan naar een varkensmesterij. Als ze zo’n 4 tot 8 maanden oud zijn, gaan ze naar de slachterij. Zeugen gaan na 2 jaar naar de slachterij omdat ze dan niet meer genoeg opbrengen. Terwijl varkens in het wild gemakkelijk 10 tot 15 jaar oud kunnen worden. Er zijn zelfs gevallen bekend van varkens die 20 tot 25 jaar oud worden. Ze leven dus maar een minimum van hun natuurlijke levensverwachting.

 

reden om veganist te worden

De hoeveelheid voer in verhouding to vlees

Om een kilo varkensvlees te produceren, is zo’n 2 tot 3 kilo voer nodig. Voor een kilo kippenvlees is dat nagenoeg gelijk. Voor een kilo rundvlees is de hoeveelheid helemaal enorm. Namelijk zo’n 5 tot 20 kilo voer. Simpelweg betekent dat dat er in verhouding veel eten nodig is, voor minder eten. Cut out the middle man en bespaar voedingsmiddelen! Het is super inefficiënt om dierlijke producten te nuttigen. Waarom zou de koe eerst (gemiddeld) 15 kilo graan moeten eten om vervolgens 1 kilo vlees op te leveren? Jij kan ook direct van de bron eten. Dan heb je in verhouding veel meer eten en kunnen we gemakkelijk de hele wereld voeden. Daarnaast bespaart dat een heleboel uitstoot en onnodig leed.

Dieren zijn levende wezens, geen producten

Vroeger was vlees een luxe product. Als je op zondag een halve gehaktbal kreeg, mocht je in je handen knijpen. Vandaag de dag wordt er vaak meerdere malen per dag vlees gegeten. Dieren worden niet meer gezien als levende wezens met gevoel, angst, emotie en pijn, maar als product. Ze moeten zo snel mogelijk, zoveel mogelijk geld opbrengen. Levert het dier te weinig op? Dan worden ze gedood. Anders kosten ze namelijk alleen maar geld. Hoelang de natuurlijke levensverwachting dan nog is, dat maakt niet uit. Het dier kost geld dus moet zo snel mogelijk vertrekken zodat het lijk misschien nog wat oplevert. Ik hoorde laatst iets over een campagne “Boeren houden van dieren”. Maar ik begrijp niet hoe je van een dier kan houden en ‘m vervolgens naar de slacht te sturen omdat hij of zij niet meer voldoende oplevert. Wie bepaalt dat een kat een mooi leven mag hebben als knuffelig huisdier en de dieren in de bio-industrie alleen worden geboren om te sterven?

Bronnen:

Dieren zijn niet nodig voor een gezond voedingspatroon: https://www.nutritionfactsnederlands.nl
Aantal geslachte dieren: https://www.quest.nl/natuur/dieren/a26086001/dieren-geslacht-nederland/
Dieren in de bio-industrie: https://www.melvinvoets.nl/artikelen/wat-iedereen-zou-moeten-weten-over-de-bio-industrie/
Leeftijd kippen: https://www.animalstoday.nl/hoe-oud-wordt-kip/
Leeftijd varkens: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vleesvarken & http://www.ongehoord.info/onderzoek/varkens/leven-in-de-industrie/
Foto's: Pixabay
Volg:

4 Reacties

 1. Agrarische liefhebber
  11 april 2019 / 19:12

  Als je zo’n artikel schrijft moet je je wel op de feiten baseren. De bio industrie bestaat al lang niet meer! Dit beeld wordt in stand gehouden door een aantal activistische groepen. Wij zouden geen vlees moeten eten, maar dat is gewoon een kwestie van de natuur. Je hebt carnivoren en herbivoren.

  Een koe kan in 5 levensjaren absoluut geen 5 kalveren geven, want het eerste kalf kan zij pas op 2 jarige leeftijd geven! En echt niet alle kippen worden kreupel! Ga eerst zelf maar bij een boer langs voordat je zoiets schrijft.

  En de koeien en varkens zouden veel eten. Maar voor een deel eten de koeien en varkens de restanten van de levensmiddelen industrie op. Dus waar moeten we dan heen met deze producten?
  Daarnaast eten de koeien veel gras, ik zie de mens nog geen gras op eten. Daarnaast is het voor alle gewassen die geteeld worden, dus ook voor de mens, noodzakelijk om hier mest stoffen voor te gebruiken. In mijn ogen kan je beter dierlijke meststoffen gebruiken ipv kunstmest. Je moet het zien als een kringloop.

  En boeren zouden niet houden van dieren? Als een dier niet gezond is zal deze ook slechter ‘presteren’. Daar heeft een boer geen baat bij. De honden en katten op 10 hoog hebben een goed leven?? Die zijn vaak veel te dik en krijgen te weinig beweging! Denk daar ook maar over na.

  We kunnen beter zorgen dat de boeren een betere prijs ontvangen, daardoor kunnen er nog betere investeringen gedaan worden die ten goede komt van de dieren!

  • 11 april 2019 / 19:24

   Sterke argumenten lever je aan. Wat betreft het kalveren, daar heb je gelijk in. Dat moet 4 zijn. Dus dat pas ik nog even aan.

   Feit blijft wel dat de dieren in industrie een kort klote leven hebben. Een koe wordt 20 jaar! Maar in de industrie maar 5..

   Je hebt inderdaad herbivoren, carnivoren en omnivoren. En de mens is van nature eigenlijk herbivoor. Vergelijk ons gebit en ons darmstelsel maar eens met dat van andere herbivoren, agrarische liefhebber.

   Maar los daarvan, ik lees dat jij vindt dat we dieren moeten eten. Ik vind van niet. En volgens mij heeft iedereen recht op z’n eigen mening.

   Mocht je echt geïnteresseerd zijn, google dan eens op Dr. Greger. Dan zal je zien dat een plantaardig dieet echt veel beter is voor het menselijk lichaam.

   Ondanks onze meningsverschillen, wens ik je een hele fijne avond toe!

 2. Ikram
  11 april 2019 / 15:34

  Goed artikel, een eyeopener. Ik ben persoonlijk niet veganist of zelfs vegetariër maar ik geloof dat zo veel vlees heeft een mens niet nodig. Als mensen eten echt alleen wat ze nodig hebben ( even vlees) hadden we die discussies misschien niet. Mensen zijn arrogant en hebberig, maar dat is een ander discussie. Goed bezig ga zo door.

 3. 11 april 2019 / 08:54

  Ik word er altijd zo verdrietig van 🙁 Daarom ben ik blij dat ik er niet aan bijdraag! En tevens anderen motiveer <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..