Dieren zijn en leveren geen producten

Dieren zijn en leveren geen producten

Wol, dat is toch niet zo erg? Leer? Dat is toch alleen maar ‘slachtafval’? Zonder dierlijke producten kan ik helemaal niet meer leven! Wist je dat het helemaal niet zo moeilijk is?

Wol

Schapen worden geschoren omdat ze anders teveel wol hebben. Maar waarom worden wilde schapen dan niet geschoren? De schapen die wij kennen zijn zo gefokt dat ze teveel wol krijgen. Zonder dat ze geschoren worden zouden ze niet lang overleven. Zelf dacht ik dat het juist fijn was voor ze om geschoren te worden en dat wol niet zoveel kwaad kan. Maar wist je dat schapen in het wild, net zoals vogels, gewoon in de rui raken? De natuur heeft de wolproductie prima gebalanceerd. Het was perfect. Totdat de mens zich er mee ging bemoeien. Wol is dus niet oké. Stel je voor hè, dat we alleen natuurlijk losgelaten wol zouden gebruiken, dan kon ik er nog enigszins in komen. Maar aan de andere kant, hebben wij er dan recht op?

Leer

Leer is bijna nooit slachtafval. Het leer die wij gebruiken komt van dieren die voor het leer worden gehouden. Je zou dus kunnen zeggen nadat de huiden op vreselijke wijze zijn verwijderd, het lijk het afval is. Dat vlees beland dan vaak op een bord. Hoe jonger het dier, hoe fijner de structuur van de huid. Je kunt dus wel bedenken dat een koe die wordt gehouden voor de huid, niet heel oud wordt. Ik vind dat onacceptabel en zeg daarom NEE tegen leer.

Veren/Dons

Veren komen van vogels. Zo ook dons(want dat zijn natuurlijk veren). De veren die je in de winkel koopt, komen van een vogel die hoogstwaarschijnlijk in een land waar dieren geen rechten hebben, levend is geplukt. Dat is namelijk handig zodat de veren later weer aangroeien. Zodra dat is gebeurd, moet het arme dier de hel weer doorstaan. Groeien de veren niet meer volledig terug? Dan gooien we het arme dier toch weg zodat het sterft van de kou, honger en trauma’s? No issue seen there.

Wat kan dan wel?

Er zijn een heleboel plantaardige alternatieven en dat worden er steeds meer! De katoenplant levert prachtig katoen waar kleren van gemaakt kunnen worden. Planten hebben geen centraal zenuwstelsel dus zij vinden het niet erg om geplukt te worden. Zo ook de ananas. Er wordt inmiddels al ananasleer verkocht! En hennep? Daar wordt tegenwoordig spijkerstof van gemaakt! Daarnaast heb je ook een heleboel kunstmatige vezels voor kleding. Dat worden synthetische vezels genoemd. Een aantal zijn: Viscose, Acryl, Polyester, Nylon en Elasthaan. Natuurlijk kun je je achter de oren krabben over hoe duurzaam het proces is van synthetische kleding maar diervriendelijk is het wel!

Volg:

3 Reacties

  1. 19 maart 2017 / 13:45

    Wat goed dat je hier een artikel aan hebt besteed! Vooral leer en wol zijn misleidende producten doordat mensen denken dat het of geen kwaad kan, of restafval is. Het wordt tijd dat men ontdekte hoe het echt zit!

  2. 15 maart 2017 / 17:52

    Ja hier heb ik het ook vaak moeilijk mee… Synthetisch vind ik ook niet goed, omdat er dan weer aardolie voor moet gewonnen worden, wat weer leidt tot bomenkap in de tropen… Zoveel mogelijk natuurlijk plantaardig dus!
    Iris onlangs geplaatst…Winactie: Portret of yourselfMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mis niets meer van Het Groene Broertje!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 1.579 andere abonnees