De wereld wordt steeds duurzamer

De wereld wordt steeds duurzamer

Er is een lichtpuntje aan het einde van de tunnel. Ik merk namelijk dat de wereld steeds duurzamer wordt. Of het voor de hele wereld geldt, dat weet ik niet. Maar in ieder geval voor mijn omgeving.

One man can make a difference

Toen ik besloot om mijn leven duurzamer in te richten en onder andere veganistisch te gaan eten, dacht ik dat ik in m’n eentje weinig verschil zou maken. Inmiddels ben ik er achter dat ik er heel erg naast zat. Ik maak zeker een verschil. Als mensen over m’n blog horen, ontdekken dat ik vegan ben, duurzaamheid belangrijk vind, gaan mensen het gesprek aan. Mensen vertellen dan wat ze doen om duurzamer te leven. Soms is dat heel veel, soms is het weinig. Maar ieder stapje naar bewustzijn en duurzaamheid is er èèn.

Vegan eten

Vlees is natuurlijk alles behalve duurzaam. Wanneer ik bij vrienden eet, maken zij meestal een volledige vegan maaltijd (op soms een foutje na). Dat eten ze dan zelf ook. Hierdoor zijn ze creatiever in de keuken en ik denk iedere keer: YES! Weer een maaltijd zonder dierlijke producten! Stiekem heb ik de hoop dat ze het dan vaker gaan doen en bij sommige vrienden is dat ook het geval. Voor mij is het echt een verrijking van mijn keukentaferelen geweest. Als dat bij hun ook gebeurt en ze koken vaker veganistisch, dan spring ik een gat in de lucht!

Afval scheiden

Afval scheiden doe ik eigenlijk altijd al. Toen ik op de flat in Leeuwarden wonen had ik in de keuken een kratje voor glas, een oud papierdoos, een prullenbak en een emmer voor groente en fruit afval. Inmiddels is het in de gemeente Den Helder verplicht geworden om het afval te scheiden. Plastic, glas, papier, groente-, fruit- en tuinafval en ‘overig’ afval wordt gescheiden. De ophaalfrequentie van de kliko’s is veranderd waardoor mensen nu wel moeten. Doen ze het niet, dan zitten ze 3 weken lang tegen een uitpuilende kliko aan te kijken. Geen fijn vooruitzicht met de zomer in het verschiet. De manier waarop ze het aanpakken is misschien wat onhandig en niet helemaal doordacht (pas in 2018 een kliko voor het plastic) maar de bewustwording en een stap naar een duurzamere wereld is er!

Vintage/tweedehands is hip

Het is tegenwoordig heb om te gaan triftshoppen. Zelf doe ik het ook regelmatig en ik kom dan met dingen thuis waarvan ik niet wist dat ik ze heel erg nodig had. Spullen hergebruiken is vele malen duurzamer dan nieuwe producten kopen. Omdat er dan geen grondstoffen gebruikt hoeven te worden. Daarnaast is het ook nog eens hartstikke leuk! Ik vind het altijd fantastisch als ik na het schat zoeken een pareltje op de kop tik voor weinig geld. Zo heb ik inmiddels een leuk aantal blazers/colbertjes op de kop getikt voor maximaal € 5,50 per stuk. Gewoon uit de kringloop hier in de stad. Daar ben ik dan zo blij mee! Vaak nog blijer dan wanneer ik eens iets nieuws koop. Dat is na een paar uren weer normaal. Het avontuur en de jacht naar dat tweedehands jasje, blijft veel langer.

Ben jij bewust van welk verschil jij kan maken in de wereld en staat duurzaamheid hoog bij jou in het vaandel?

Volg:
Delen:

7 Reacties

 1. 22 maart 2017 / 22:53

  Wat fijn dat je in je omgeving merkt dat mensen steeds meer aandacht besteden aan duurzaam leven. Ook erg leuk dat je er een artikel over hebt geschreven. Ik heb het idee dat ik vrij duurzaam leef. Al kan ik op het gebied van afval scheiden nog heel wat stappen maken. Hier in het appartementencomplex is namelijk één container voor alles. Wij gooien er natuurlijk niet alles is, maar echt heel bewust scheiden doen we niet. En dit terwijl het maar een kleine moeite is..

 2. 22 maart 2017 / 18:54

  Oooh doet zo’n deugd om dit te lezen ? overlaatst zat ik een ganse week in depressie, omdat niemand rond me iets van onze planeet leek te schelen… Daarjuist nog in de gezamelijke papierbak van ons kot potjes yoghurt, plastic flessen, hele pistolets en stokbroden… Gevonden ?

 3. 22 maart 2017 / 10:43

  Wat goed dat je even reflecteert op wat je duurzame keuzes jou en je omgeving hebben gebracht! Ik merk ook dat veranderingen in je levensstijl vaak aanknopingspunt voor een goed gesprek over duurzaamheid zijn. En als je daarmee anderen alweer aan het denken zet, is dat al een hele mooie winst! You go!

 4. 22 maart 2017 / 10:21

  Heel herkenbaar! Toen ik begon te schrijven over eerlijke kleren, had ik niet gedacht dat mijn leefstijl op zoveel vlakken zou veranderen en al helemaal niet dat allerlei mensen in mijn omgeving ook actief dingen gingen veranderen op het gebied van groen en eerlijk consumeren. Fijn artikel, goed om de successen te vieren!

 5. 22 maart 2017 / 10:18

  Wat fijn dat je omgeving zo tof reageert! Ik ben zelf steeds meer vegetarisch aan het eten, maar het is nog een beetje een gepuzzel wat ik wel en niet kan eten ivm allergieën. Sinds ik mijn eetpatroon aan het omgooien ben, heb ik namelijk gek genoeg steeds meer last van allergische reacties. Heeft niks met vlees te maken hoor, maar wel met wat ik nu wel/niet eet. Een hoop uitproberen is key dus! Maar het leuke is: zelfs mijn vriend vraagt nu steeds vaker ‘heb je online nog ergens een leuk nieuw vegetarisch recept kunnen vinden? Ik ben wel benieuwd naar meer!’ En dat is zoveel winst, want een jaar geleden was geen vlees eten bij een maaltijd absoluut geen optie. Erg fijn, die ontwikkeling!

 6. 22 maart 2017 / 10:10

  Ahh wat super leuk dat er in je omgeving zo positief op wordt gereageerd. Ik dacht ook niet echt een verschil te maken maar mensen om me heen worden ook enthousiast. Ze proberen vegan recepten, kopen een keer tweedehands of worden creatiever met dingen zelf maken. Ik vind het zo tof en hor makkelijker’ het wordt om duurzaam te leven, hoe normaler het is!

 7. 22 maart 2017 / 08:58

  Soms heb ik nog wel moeite te herkennen wat precies duurzaam is en wat niet. Maar het gaat me i.i.g. steeds beter af. Dat verschil waar je het over hebt in je omgeving merk ik ook. Zodra je zelf je idealen deelt met de buitenwereld, sijpelen de mensen binnen die dezelfde mening dragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je kunt mij gezien hebben bij..