Red de bijen!

red de bijen

Onlangs was er een nationale bijentelling. In dat weekend zijn er zo’n 30.000 wilde bijen geteld. Dat klinkt veel maar het is echt te weinig. Bijen zijn nodig voor de mens om te leven zoals we nu leven. Zonder bijen is er een stuk minder voedsel voor handen. Ik leg je uit hoe dat zit en wat je zelf kan doen om de bijen te redden.

Waarom we de bijen nodig hebben

Bijen bestuiven bloemen, planten en andere gewassen. Bestuiving door bijen (en andere insecten) is nodig voor meer dan 75% van de plantaardige voeding. Dankzij de bijen en hommels kunnen wij genieten van veel soorten fruit. Als de bijen er niet meer zijn, kunnen we onder andere de kersen, avocado’s, mango’s en courgettes wel gedag zeggen. Wist je dat koffieplanten ook afhankelijk zijn van de bij? Als je van een lekker bakje houdt op z’n tijd, is het nu het moment om in actie te komen.

red de bijen

Wat kun jij doen om de bij te helpen?

Veel! Door bijvoorbeeld biologische groente en fruit te kopen geef je een signaal af. Je stemt met iedere euro die je uitgeeft in de supermarkt dat je het niet oké vindt dat er zoveel pesticiden worden gebruikt. Daarnaast kun je ook een omgeving creëeren waar de bij zich fijn voelt. Het makkelijkst is om een bijenhotel op te hangen in je tuin, het park of zelfs je balkon. Hierin worden bijenlarven van de solitaire- en honingbij gebracht met een voorraad stuifmeel. De larf eet zich vol, vormt een pop en overwintert in het bijenhotel. In het nieuwe voorjaar komt de bij uit het hotel en begint met het redden van de wereld. Daarnaast kun je ook bloemen zaaien waar bijen dol op zijn. Nu is de tijd (maart-april-mei) om de zaden te planten en het verschil te maken.

red de bijen

Verschil in zaden voor bijenbloemen

Dat de bij onze hulp nodig heeft, is inmiddels algemeen bekend. Kwekers maken hier dan ook dankbaar gebruik van door speciale ‘bijenzaden’ te verkopen. Wat veel mensen niet weten is dat veel van deze zaden behandeld zijn met bepaalde pesticiden. Die pesticiden zorgen ervoor dat er geen insecten bij de planten en zaden komen zodat de oogst het grootst is. Wat ze voor het gemak even vergeten is dat bijen ook sterven door diezelfde pesticiden. Stel je voor dat je een heerlijke cupcake ziet. Je smikkelt ‘m helemaal op om vervolgens te sterven. Zo is het voor de bij ook. De bij ziet en ruikt heerlijke bloemen met stuifmeel/nectar en maakt hier dankbaar gebruik van. De pesticiden ziet/proeft de bij niet en sterft nadat hij het stuifmeel heeft gegeten/weggebracht en zo sterven hele kolonies uit.

Welke zaden zijn dan wel goed voor de bijen?

Het lijkt nu misschien een beetje moeilijk allemaal maar dat valt best mee. Dankzij het EKO/Bio keurmerk weet je zeker dat je de juiste zaden te pakken hebt. Daarnaast zijn er ook nog kwekers die niet onder controle staan van Skal en het keurmerk niet dragen maar wel onbehandelde zaden verkopen. In zo’n geval kun je het best contact opnemen met de verkoper zodat de vraag bij de leverancier gesteld kan worden. De Buzzy Flowermix (verkrijgbaar bij onder andere Praxis en de webshop van Kemerkink Tuintrends, zijn onbehandeld en veilig voor de bijen. Deze mix bestaat uit een groot aantal verschillende bloemen. Wil je liever zelf de bloemen uitkiezen? Dan kun je terecht bij De Bolster. Zelf heb ik gisteren de Buzzy flowermix ingezaaid en een bestelling geplaatst bij De Bolster zodat ik een groot scala aan verschillende bloemen in de plantenbak heb.

Daarnaast kun je via veel websites gratis zaden van bijenbloemen aanvragen (zoals bij Natuurmonumenten). Als je geen budget hebt, vraag ze dan vooral kosteloos aan. Het is broodnodig en zo kan iedereen, ook zonder budget, een bijdrage leveren aan het behouden van de bij.

 

 

Volg:
Delen:

8 Reacties

  1. 4 mei 2018 / 09:18

    Bij ons in de stad is ergens een kunstwerk gemaakt (op een kraakpand, ik denk niet dat de stad akkoord was) van bijen in een tuin en daarbij staat “When we go down, we’re taking you down with us” en iedere keer ik daar voorbij kom, raakt me dat zo! Bijen zijn ZO belangrijk voor onze planeet!

    • 15 juni 2018 / 13:59

      Wauw! Dat klinkt inderdaad heel indrukwekkend. En het is wel waar.. Dus we moeten goed voor de bijen zorgen!

  2. 29 april 2018 / 19:48

    Ik en mijn vriend hebben vorige week een hele lange bijenmat in de tuin gepland waar enorm veel verschillende soorten bloemen uit gaan komen waar de bijen blij van worden 🙂

  3. Jits
    27 april 2018 / 08:07

    Ik heb me gelijk aangemeld bij natuurmonumenten. Ik kan niet wachten om de bijen te redden!

  4. 26 april 2018 / 07:51

    Wat goed dat je dit deelt! Ik had me hier nog niet zo in verdiept (er is nog zoveel te leren), maar nu weet ik er weer wat meer van! Ik was sowieso al van plan om vaker voor bio te kiezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je kunt mij gezien hebben bij..