Boekrecensie | Stoppen met vlees – Robert Bridgeman

recensie stoppen met vlees

Inmiddels zijn er al heel wat boeken over veganisme. Maar eentje als Stoppen met vlees van Robert Bridgeman, die was er nog niet! Stoppen met vlees is een ontzettend leerzaam boek dat iedereen verplicht zou moeten lezen.

Soms lees ik een boek en dan denk ik, dit moet op iedere basisschool verplichte kost worden. Stoppen met vlees van Robert Bridgeman is er zo een. Robert (papa van drie, echtgenoot, schrijver, spreker, coach, documentairemaker) was al zeven jaar vegetariër (2015) voordat hij besloot zelf een onderzoek te starten om te kijken hoe het nou echt met de vleesproductie en consumptie is in Nederland.

Over Stoppen met vlees

Wat Robert heel goed doet in dit boek, is alle facetten van de vleesindustrie bespreekbaar maken. Zo vertelt hij bijvoorbeeld over een gesprek dat hij had met kinderen van boerenbedrijven. Hoe zij dingen zien, hoe zij in de industrie staan. Wat zij zouden willen. Het zijn allemaal vragen die ze zo goed en zo kwaad mogelijk proberen te beantwoorden.

Veel BN’ers worden uitgelicht in Stoppen met vlees. Waarom zijn zij vegetariër/veganist geworden? Wat heeft hun bewogen? Ook worden dierenleed, het klimaat en de branche aangestipt. Er worden veel keiharde cijfers gegeven. Ik ben natuurlijk al een tijd veganist dus veel wist ik al, maar dit boek zorgt wel voor een compleet beeld van de keiharde industrie die bestaat uit leed en en letterlijk over lijken gaan.

Hoe is deze enorme industrie eigenlijk ontstaan? Wie is de schuldige? Die enorme industrie die zoveel leed met zich meebrengt. Zoveel problemen veroorzaakt voor de planeet. Hoe is het allemaal begonnen? De tweede wereldoorlog is het begin. En daarna kwam de hebzucht en de zogenaamde macht van de mens. Wij staan bovenaan de voedselketen dus wij bepalen. Dat argument, is natuurlijk al lang achterhaald. Maar de basisbeginselen van de (bio)industrie, zijn echt de moeite waard om te leren kennen. Zodat we eindelijk een schuldige aan kunnen wijzen. Of niet..

Ik noemde het net al, dit moet echt verplichte kost worden op de basisschool. Zodat kinderen leren dat vlees eten niet verplicht is. Zodat kinderen leren wat voor gevolgen het heeft en de nieuwe generatie, andere, betere, keuzes kan maken.

*Stoppen met vlees kost € 17,99 en is ook beschikbaar als e-book.
Volg:
Delen:

4 Reacties

 1. 10 mei 2018 / 17:48

  Ik vond Eating Animals van Jonathan Safran Foer ook in deze categorie vallen. Ken je die al?

  • 15 juni 2018 / 14:05

   Ja, Eating Animals ken ik! Past inderdaad precies in deze categorie. Ik heb ‘m zelf nog niet gelezen maar wil dat wel graag nog doen!

 2. 25 april 2018 / 21:09

  Ik ben het helemaal met je eens! We leren zoveel niet op jonge leeftijd en dat zou nou juist heel veel schelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..