De 10 dagen sapvasten zijn voorbij

De 10 dagen sapvasten zijn voorbij

Het plan was om 40 dagen te sapvasten. Dat was misschien ietwat ambitieus. Na 10 dagen houd ik het voor gezien. Ik ga je vertellen waarom ik ben gestopt en wat het me heeft opgeleverd.

Ik ben gestopt

Laat me daar maar mee beginnen. Ik ben gestopt met sapvasten. Niet omdat ik het moeilijk had hoor, oké ik had zo nu en dan wel zin om ergens op te kauwen. Maar heel moeilijk qua honger had ik het niet. Als je wilt weten hoe het me de eerste 5 dagen verging, klik dan op: De eerste 5 dagen sapvasten. De moeilijkheid zat alleen in m’n hoofd wat dat betreft. Maar op sociaal vlak, joh! Dat is lastig! Ik werk namelijk minimaal 2 avonden in de week en als al mijn collega’s dan gezellig gaan eten, blijf ik in m’n eentje zitten met m’n sapje. Daar werd ik niet echt gelukkiger van. Daarom heb ik besloten om weer vast voedsel te eten. Met mate.

Wat sapvasten me heeft geleerd

Veel zit in je hoofd. Vooral verslavingen. Het nodig hebben van iets zit zò in je hoofd. Dat had ik echt niet verwacht. De eerste 3 dagen gaf mijn lichaam wel aan dat ik honger had, maar de overige 7 dagen zei m’n hoofd dat alleen maar. Ik heb echt geleerd om naar mijn lichaam te luisteren en niet meer klakkeloos alles naar binnen te schuiven waar m’n hoofd zin in heeft. Daarom ben ik er überhaupt mee begonnen: een vast (slecht) eetpatroon doorbreken en zelf weer bewust keuzes leren maken op het gebied van voeding. Dat lukt nu aardig. Ik kies nu eerder voor een gezond alternatief dan een gemakkelijke, ongezonde hap. Het heeft me geleerd dat voedsel een heel proces omvat. Het kopen, bereiden, serveren (en voor foodbloggers: fotograferen) en daarna eten. Alleen of samen. Voelen wat je eet, waarom je het eet en wat je lichaam er van vindt. Fantastisch!

De resultaten

Los van het feit dat het me daar niet om te doen was (Stiekem wel een beetje hoor) ben ik behoorlijk afgevallen. In de eerste dagen ging het snel en verloor ik 4 kilo in 3 dagen. Daarna stond het stil, kwam er wat bij en later ging er weer wat af. Na 10 dagen ben ik in totaal 5.3 kg afgevallen. Ik had gehoopt op 30 kg, maar helaas ;-). Het is een mooie bijkomstigheid. Naast gewicht gebeurde er veel meer. Ik werd vrolijker, nòg vrolijker dan ik al ben, ik werd energieker en ik kon gemakkelijker inslapen en werd ik meer uitgeslapen wakker.

Hoe nu verder

Sapvasten past bij mij. Heel erg zelf. Het is vegan, gezond en maakt het relatief gemakkelijk om veel voedingswaarden, vitamines en mineralen binnen te krijgen. Dat het goed voor me is, dat is me wel duidelijk geworden. Het is iets dat ik zal blijven doen. Hoe ik dat vorm ga geven weet ik nog niet. Misschien 1 dag sapvasten in de week of 3 dagen per week 2 maaltijden vervangen met sap? Dat is iets waar ik nu over na moet denken. Ik denk dat het 1 dag sapvasten per week wordt. Op woensdag, dan ben ik altijd thuis en dan is er op sociaal vlak ook geen druk om te eten.

Heb jij wel eens aan sapvasten gedacht? Of heb je het misschien al eens gedaan? Hoe denk jij over sapvasten?

Volg:
Delen:

8 Reacties

 1. 22 maart 2017 / 11:11

  Ik vind het knap, ik geloof niet dat ik gelukkig zou worden van sapvasten! En dan 40 dagen, dat zou me echt niet lukken, ik vind deze 10 al een hele prestatie.

 2. 19 maart 2017 / 17:54

  30 kilo, blijft er dan nog wat van je over? Als je wilt afvallen, kan ik je The Starch Solution aanraden. Daarbij eet je plantaardig onbewerkte voeding. Kijk maar eens op eetvoorjeleven.nu of kom bij de Facebookgroep ‘The Starch Solution Nederland’ 🙂

 3. 19 maart 2017 / 14:58

  Het lijkt me persoonlijk echt ontzettend zwaar (ik heb het idee dat mijn lichaam zelfs smoothies niet accepteert als voedsel, zelfs al doe ik er drie bananen in, ik heb dan nog meteen honger als ik ze op heb – al zit dat dan misschien ook wel in mijn hoofd …) Toch vind ik het altijd wel heel interessant om over te lezen, ik weet niet waarom, lijden spreekt me kennelijk aan. Maar fijn dat jij niet hoefde te lijden en je er zelfs heel goed bij voelt! 😉

 4. 19 maart 2017 / 13:05

  Wooow! Da je da volgehouden hebt!! ? chique! Ik ben al vrij slank, dus begin er best ni aan zeker? En is het niet veel duurder dan vaste voeding? ?

 5. 18 maart 2017 / 19:59

  Heel goed dat je het al 10 dagen hebt volgehouden! Leuk ook dat je erachter bent gekomen dat het bij je past. Ik was al bang dat ik je sap recepten moest missen hihi. Mijn ouders hebben een juicer die ze op dit moment niet gebruiken dus je hebt me geïnspireerd om die te lenen!

 6. 18 maart 2017 / 17:19

  Toch goed dat je het hebt geprobeerd en wat gaaf dat je er achter komt dat dit goed voor je werkt! Vijf kilo eraf is ook echt goed, wow, dat gaat best snel 😮 Ik zou het zelf niet kunnen denk ik, zou daar echt niet gelukkig van worden. Wel drink ik geregeld een sapje als ontbijt en dat vind ik heerlijk! <3

 7. 18 maart 2017 / 16:52

  Ik vind het knap, volgens mij word ik na een halve dag al strontchagrijnig to be honest. En die 5 kilo er af heb je maar mooi meegenomen wat dat betreft!

 8. 18 maart 2017 / 15:26

  Toch knap dat je het 10! dagen hebt volgehouden. Ik zou zelf best het een keer willen uitproberen, maar dan meer om meer in balans te komen met mijn lichaam. Echter zie ik het afvallen in gewicht niet zitten. Bij mij moeten er juist kilootjes bij ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..