Veganisme begint bij de vork ..maar dan?

veganisme

Bij het woord ‘veganisme’ denkt men al gauw aan een manier van eten. Het niet eten van vlees en eieren bijvoorbeeld. Maar veganisme is zoveel meer dan alleen voeding. Je leven veganizen gaat ook over kleding, make-up, verzorgingsproducten, meubels en al het andere dat je in je leven gebruikt.

Veganistisch beginnen met eten was voor mij niet zo’n probleem. Natuurlijk maakt ik in het begin wel eens een foutje. Ik kon niet alle e-nummers in één keer uit mijn hoofd (nu nog niet hoor, maar Google is m’n bff). Naarmate ik langer veganist ben, kwam dat steeds minder voor. Inmiddels weet ik heel goed wat ik wel en niet kan/wil eten. Ik leerde steeds meer de kern van veganisme kennen en vandaag neem ik je mee naar wat er naast wat je eet, nog meer bij komt kijken. Mensen denken namelijk vaak dat je visolie moet slikken voor bepaalde Omega vetzuren. Dat is niet waar. Visolie kun je prima vervangen met een supplement met gezonde vetten en Omega 3, 6 en 9 vetzuren van bijvoorbeeld Natuurvoordeel. Dat is zelfs nog beter dan visolie. Cut out the middle man. Zo zijn er veel kleine dingetjes waar je op kan letten. Laten we beginnen met waar je je lichaam mee bedekt.

Kleding

Veel kleding is op veganistisch gebied niets mis mee. Maar ook heel veel wel. Als je denkt dat je zonder leer, wol en bont klaar bent, heb je het helaas mis. Er wordt namelijk veel kleding gemaakt waar dierlijke producten in verwerkt zijn. Vermalen dierenbotten bijvoorbeeld. Dat wordt gebruikt in bepaalde lijm waarmee een schoenzool wordt vastgelijmd. Gruwelijk hè? Zo heb je ook nog dons, zijde, vilt en veren. Zelf koos ik ervoor om zodra een kledingstuk aan vervanging toe was, een nieuw, diervriendelijk exemplaar te kiezen. Zo liep ik zeker het eerst jaar nog op leren schoenen en droeg ik een shawl met wol erin verwerkt (die heb ik nog steeds). Inmiddels is (zo goed als) mijn hele garderobe diervriendelijk en voel ik me veel fijner in de kleding die ik draag!

 

vegan verzorgingsproducten (voor mannen)

Cosmetica

Zelf gebruik ik (relatief) weinig cosmetica. Voorheen droeg ik een gelcrème van Chanel. Chanel test nog steeds op dieren. Die heb ik dus ingewisseld voor Paula’s Choice for men. Veel cosmetica bevat bijvoorbeeld polyglcerol. Een soort alcohol dat vaak uit dierlijke vetzuren komt. Ook kom je vaak Stearinezuur of Isostearinezuur tegen op etiketten van cosmetica. Dat zijn verzadigde vetzuren uit dieren. Volgens PETA bestaan deze zuren uit schapen, koeien, varkens en van honden en katten uit dierenasiels. Het kan plantaardig zijn, maar meestal is dat niet het geval. Let bij cosmetica altijd op. Een goede guidline is Naoki. Zij zit er bovenop en houdt volledige lijsten bij van dier(proef)vrije cosmetica. Veel merken die vegan (en dus dierproefvrij zijn), promoten dit groot. Het is in het begin vooral handig om dit soort merken te kiezen zodat je niet alles zelf hoeft te zoeken. Waneer je wat langer in het veganistische wereldje rondloopt, leer je ingrediënten herkennen en kun je ook producten aanschaffen waarvan de diervriendelijkheid niet breed wordt uitgemeten. Woon je vlakbij de grens van Duitsland of ga je er binnenkort naartoe? Check dan de DM shoplog voor een heleboel vegan verzorgingsproducten!

Veganisme en duurzaamheid

Voeding is niet duurzaam. Zo simpel is het. Er moet iets op het land groeien, dan moet in de supermarkt terecht komen, dat haal ik dan met de auto op, ik gebruik gas om het eten klaar te maken en ga zo maar door. Wel kan je er voor kiezen om een zo duurzaam mogelijk voedingspatroon na te streven. Dat is waar veganisme voor mij ook om draait. Ik werd vegan voor al die lieve diertjes die ik niet meer op mijn bord wilde maar naarmate ik meer leerde over duurzaamheid, wilde ik me daar ook meer voor inzetten. Ik denk nu dus veel vaker na over de consequenties van mijn gedrag en pas mijn gedrag daar ook op aan. Zo ga ik dit jaar bewust niet op vliegvakantie. Een vliegtuig zorgt voor zoveel (niet gecompenseerde) uitstoot. En laten we eerlijk zijn, het leven hoeft niet zo decadent te zijn dat je ieder jaar op vliegvakantie moet. Sterker nog, voordat ik verliefd werd op Reinier, had ik nog maar één keer gevlogen! Het boeide mij gewoon niet zo. Nu vind ik het heerlijk in andere landen (vooral het midden-oosten) maar ik blijf gelukkig net zo lief thuis.

Alles is een keuze

Zodra iets niet meer nodig is om te overleven, is het een (bewuste) keuze. Vlees eten? Niet nodig om te overleven. Dus iemand kiest er bewust voor om dieren te eten. Kleren kopen van wol omdat dat zo lekker warm is? Niet nodig om te overleven. We hebben tenslotte allemaal een verwarming in huis. Dieren opsluiten in een dierentuin. Niet nodig om te overleven. Als je bewust wordt van het feit dat alles een keuze is, kun je ook andere keuzes maken. Begrijp me niet verkeerd hoor. Ik ben alles behalve heilig. Ik koop ook wel eens een plastic tasje, ben ook wel eens in Artis geweest en pak net wat te vaak de auto. Maar omdat ik me zo bewust word van alle gevolgen van mijn gedrag, kies ik vaker voor het betere alternatief.

Hoe sta jij daarin? Is veganisme voor jou meer dan voeding, kleding en cosmetica? Waarom kies je juist wel of niet voor bepaalde producten? 

Volg:
Delen:

10 Reacties

 1. 3 juli 2018 / 09:32

  Voor E-nummers gebruik ik de gratis app Vegan Additives. Je kunt door de complete lijst scrollen maar ook het nummer intypen . Ik vind het makkelijker dan Google 🙂

  • 4 juli 2018 / 10:25

   Wat een goede tip! Die kende ik nog niet! Maar op Google komt Food-info als eerste naar boven en ik vind die uitleg wel altijd heel fijn!

 2. 2 juli 2018 / 13:21

  Het is allemaal inderdaad een keuze! En men zoekt nog zoveel excuusjes, maar er komt gelukkig steeds meer bewustzijn!

 3. 2 juli 2018 / 11:31

  Kijk, dit is nu eens een mooi artikel! Ik leef zelf ook hoe langer hoe bewuster en ga steeds vaker op zoek naar veganistische alternatieven. Als je dierenleed kan vermijden zonder dat je er last van ondervindt, waarom dan niet? 🙂

  • 4 juli 2018 / 10:26

   Precies! En natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn en er zijn altijd lastige momenten omdat het nog niet de norm is, maar zo lang iedereen z’n best doet, komen we een heel eind!

 4. 2 juli 2018 / 08:14

  Gelukkig zit er nog iets tussen vliegen en thuis blijven 😉 Wij gaan meestal met de trein op vakantie, een ontspannen manier van reizen (tenzij je overstappen mist door vertraging en dat soort gedoe, maar dat heb je bij vliegtuigen ook).
  Ik gebruik soms nog wel leer, als er geen goed vegan alternatief is.

  • 4 juli 2018 / 10:27

   Haha, ja dat is wel waar! Ik blijf ook niet per se thuis hoor. Ik ga waarschijnlijk een weekje in een Natuurhuisje genieten in m’n eentje. Even helemaal terug naar de basis.

 5. Evain
  2 juli 2018 / 07:52

  Wat een mooie en informatieve blog die je bij jezelf hebt gehouden??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..