10 tips om gemakkelijk duurzamer te leven

10 tips om gemakkelijk duurzamer te leven

De woorden ‘duurzamer leven’ hebben soms een schrikachtige nagalm. Maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt gemakkelijk veel duurzamer leven. Ik geef je 10 tips!

De tips die ik omschrijf heb ik allemaal zelf ondervonden en het werkt echt. Elk stapje naar een duurzamere wereld is er één en ik maak het mezelf graag zo gemakkelijk mogelijk.

 1. Zet een emmer (of grote plastic schaal) buiten. Het water dat je daarmee opvangt kun je gebruiken om je planten in huis water te geven. Het is ook nog eens veel beter voor ze dan leidingwater.
 2. Eet bewust geen/minder vlees. Veel omnivoren (ik haat die hokjes, maar that’s life) eten vaak iedere dag vlees. Als je dit beperkt tot een paar keer in de week, ben je veel duurzamer bezig. Wist je dat voor een kilo biefstuk 15.500 liter water nodig is?
 3. Zet 2 flessen water in de spoelbak van je toilet. Hierdoor is je spoelbak sneller vol en bespaar je water.
 4. Koop uitsluitend seizoensgroente en fruit. Als je groente/fruit koopt uit verre landen waar het wel zonnig is, heeft je voedsel al een immense reis achter de rug voordat het in je winkelmandje belandt. Die reis zorgt voor veel uitstoot.
 5. Let op plastic. 4 Losse appels of 4 appels in een bakje van karton met plastic eromheen? Plastic is heel slecht voor de wereld. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Plastic Soup Foundation. Wedden dat de appels die je los in je mandje doet, net zo lekker zijn?
 6. Gebruik de vaatwasser/wasmachine alleen als hij helemaal vol zit. Logischerwijs bespaar je dan water en stroom door dat de machine minder vaak aan gaat.
 7. Doe meer lopend/fietsend. Voor m’n werk zit ik veel in de auto (Renault Twingo Eco type 2, ik heb Renault gemaild waar Eco2 voor staat en ze gaven aan dat het productieproces zo ecologisch mogelijk is en zo ook het brandstofverbruik). In Den Helder zelf probeer ik zoveel mogelijk lopend te doen. Beter voor de lijn, mijn portemonnee en het milieu!
 8. Scheid je afval. Sinds 1 maart 2017 moeten we in Den Helder het plastic scheiden van de rest van het afval. Ik ben er een grote voorstander van (al las ik laatst een artikel dat achteraf scheiden duurzamer is). Bewaar je oud papier los, je glaswerk, en het GFT-afval hoort écht in de groene kliko en niet in de prullenbak.
 9. Koop duurzame producten. Dit kan tweedehands zijn, vrij van dierlijke producten of producten van een dusdanige kwaliteit waar je lang mee kunt. Zelf let ik altijd op het imago van de winkel en wat ik online over kan vinden over hun kernwaarden en productieprocessen.
 10. Recycle! Heb je lege batterijen? Breng ze weg. Elektrische apparaten? Niet in de prullenbak. Lege pindakaas- of jampotjes? Bewaar ze en gebruik ze als waxinelichtje houder in de tuin, als pennenbakje of zet er veren in die je op het strand hebt gevonden. Dat staat ook nog eens heel leuk!

Zie je hoe simpel het kan zijn? Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Natuurlijk zijn er nog veel meer tips te bedenken. Wat is jouw gouden tip?

Volg:
Delen:

11 Reacties

 1. 21 februari 2017 / 10:30

  Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat ik al een aantal goede dingen doe, bedankt voor de tips. Het verbaasde me toen ik begon met plastic scheiden, hoeveel plastic ik weggooi. Het scheiden van afval voelt echt goed (of klink ik nu heel idioot?).
  Gelukkig zijn er ook steeds meer supermarkten die allerlei groente en fruit los verkopen. Nu nog water opvangen voor de planten, goed idee

 2. 13 februari 2017 / 14:31

  Weer super leuke tips! Ik vind het nog wel lastig om eten zonder plastic te kopen want het zit werkelijk OVERAL omheen. Zo idioot! Kan niet wachten tot het mooi weer is en alles in mijn eigen tuin groeit <3

  • 19 februari 2017 / 21:30

   Ja, dat vind ik ook lastig! Maar nu we het plastic moeten scheiden zie ik pas hoeveel ik daarvan gebruik. Dat kan echt een stuk minder!

 3. 13 februari 2017 / 10:58

  Altijd balen als groenten of fruit zo worden ingepakt. Meestal zit er een schil omheen die al prima als verpakking dienst doet 😉
  Goede en makkelijke tips. Ik pas het meeste wel toe denk ik! De binnenplanten krijgen wel water van de kraan vrees ik, maar we hebben voor de tuin wel een kraantje met regenwater! Ohja, onze boodschappenlijstjes kunnen ook nog wel een stuk lokaler en seizoensgebonden worden!

  • 19 februari 2017 / 21:30

   Ja, ik zag laatst ergens (online) geschilde mandarijnen in een plastic doosje. Echt, de wereld is gek geworden. Of lui, dat kan ook. Hahaha!

   Wat goed dat je zo bewust bezig bent!!

 4. 12 februari 2017 / 20:57

  Mijn tip: koop een roestvrij stalen drinkbus en brooddoos. Mij zie je niet leer zonder mijn drinkbus gevuld met kraantjeswater. De brooddoos vul ik thuis met lekkers, maar als ik te lui ben om te smeren, neem ik ‘m leeg mee naar de broodjeszaak en gaat mijn smoske daarin mee. Weer heel wat plastic uitgespaard zonder veel moeite!

  • 19 februari 2017 / 21:32

   Ik heb een glazen fles die ik veel gebruik. En natuurlijk m’n oude vertrouwde dopper. En ik heb zelfs nog een roestvrijstalen KRNWTR fles! Dus daar red ik me mee. Ik doe mijn eten altijd in een plastic bakje (zie van de AH spaaractie) en die neem ik altijd mee terug. Geen zakjes of flauwekul. Maar je tips zijn echt goed! Goed ook dat je daar zelf zo bewust mee bezig bent!

 5. 12 februari 2017 / 18:48

  Hele leuke 10 tips Sytse!
  Die bak water in de tuin is echt een goed idee, simpel ook.

  Liefs, Elcke

  • 19 februari 2017 / 21:32

   Dankjewel! Ik hoop dat je er wat aan hebt! Zo’n bak buiten vind ik zelf ook echt handig hoor. Scheelt toch weer een beetje en ieder beetje helpt 😉

   Liefs

 6. Anja Dijkstra
  12 februari 2017 / 18:07

  Goeie tips, Sytse!
  Als ik jouw tips zo lees ben ik al redelijk goed bezig ?
  Ik scheid mijn afval (papier, glas, plastic, groen en rest).
  Ik heb een moestuin en eet seizoensgroenten.
  Ik breng naar en koop bij de Kringloop.
  Ik eet minder vlees. Zeker 2x per week vegetarisch. Veganistisch is voor mij nog net een brug te ver.
  Ik let op verpakkingsmateriaal van de producten die ik koop. Mijn super heeft gerecycelde papieren zakken bij de groenteafdeling dus als ik niet zonder verpakking kan nemen dan neem ik in elk geval die papieren zakken.
  Ik heb thuis ook een grote regenton in de tuin waaruit ik de planten water geef.
  Alleen die auto…. ik heb een fiets, dat wel. Maar ben waarschijnlijk iets te lui ingesteld… ik doe mijn best, maar het kan beter! Als het even kan doe ik wèl aan carpoolen, dat dan weer wel.
  De tip van de waterflessen ga ik uitproberen…

  • 19 februari 2017 / 21:33

   Jeetje, wat ben jij goed bezig Anja! Kun je mij misschien van tips voorzien over het afval scheiden? En dan met name hoe je dat georganiseerd doet? Want ik heb nu dus een emmer, een prullenbak, een kratje voor lege flessen, een doos voor oud papier en een zak voor het plastic in de hal staan. Dat wordt zo best wel een zootje..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je kunt mij gezien hebben bij..