Stoppen met gas; in de toekomst gebruiken we alleen stroom

Alleen stroom - greenchoice

Ik denk regelmatig na over een groenere toekomst. Eerlijk is eerlijk, wij gebruiken nog steeds gas. We zijn bezig ons huis te verduurzamen, maar dat gaat stapje voor stapje. Het moet tenslotte ook allemaal betaald worden. Maar hoe fijn zou het zijn we straks geen gas meer gebruiken en alleen nog gebruik kunnen maken van stroom? Ik dagdroom er graag over.

Gasverbruik voor de verwarming

Wij gebruiken nog steeds gas om te koken, te douchen en om ons huis te verwarmen. We zijn natuurlijk al een tijdje bezig met het het verduurzamen van onze woning. Zo hebben we een paar maanden geleden aan de achterkant (de zuidkant) alle kozijnen vervangen voor kunststof en zijn alle ramen van dubbel glas, naar drie dubbel AAA+ glas gegaan. En laten we wel wezen, het eerst was, dat was alles behalve duurzaam. Als het koud was en het waaide, hier aan zee waait het eigenlijk altijd wel een beetje, voelde je gewoon de wind de woning in komen. Onze oude schuifpui was super slecht geïsoleerd en volgens mij was dat zelfs nog enkel glas. Doordat we de achterkant van het huis nu zo goed hebben aangepakt, zullen wij ook een stuk minder gas verbruiken om de woning warm te houden. We zitten nu nog net voor de herfst, maar ik heb eigelijk nog steeds de nieuwe schuifpui regelmatig open omdat het met de zon erop te warm wordt in huis. Er moeten nog lamellen voor de schuifpui en een rolgordijn voor deur zodat dat het ook wat invloed van buitenaf tegenhoudt, maar we zijn al aardig op weg!

Mijn ecologische voetafdruk op dit moment

Het lijkt mij zo fijn als we ooit kunnen overstappen op alleen stroom en dat we dan helemaal van het gas af zijn. Dat zou betekenen dat onze maandelijkse kosten enorm naar beneden zouden gaan (wij betalen meer aan gas dan aan stroom). Het lijkt me heel fijn om elektrisch of keramisch te gaan koken. Dat betekent niet alleen meer financiële vrijheid, dat betekent ook dat onze ecologische voetafdruk weer een stukje kleiner wordt. Dat laatste vind ik wel echt een ding hoor. Ik ben daar steeds meer mee bezig en doe steeds meer m’n best om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Ik heb mijn voetafdruk weer eens berekend en komt helaas nog steeds niet helemaal uit. Voor de gemiddelde Nederlander hebben we 3.3 aardbollen nodig om te kunnen leven zoals we leven. Voor mij, en ik schaam me echt dat het nog steeds zo hoog is, hebben we 1.6 aardbollen nodig om te overleven. Het grootste gedeelte van dit verbruik is voor het huis. Dus daar kunnen we zeker nog in verbeteren. Zo douche ik volgens de test van De Verborgen Impact te lang. Ik douche 5 minuten per dag, en op dagen dat ik mijn haar was (2x per week) douche ik ongeveer 15 minuten. Gemiddeld had ik 9 minuten ingevuld. Dat is teveel en dus een mooie volgende stap om te zetten.

Slim omgaan met stroom

Veel van mijn elektrische apparaten zijn aangesloten op een verlengsnoer met een aan/uit schakelaar. Dat betekent dat mijn werkplek, waar een laptop, monitor, lamp en (regelmatig) een telefoonoplader aangesloten zijn, na het werk volledig uit gaat. Niet in stand-by, helemaal uit. Dat is een bewuste keuze. Muziek luister ik via een bluetooth speaker en die laad ik alleen op wanneer hij leeg is. Ik zet alleen de wasmachine aan als hij helemaal vol zit. Hierdoor staat hij minder vaak aan en bespaar ik dus water en stroom. De wasdroger draait hier momenteel niet. Het afvoerslangetje is kapot en daardoor lekt hij. Dit is al een week of vijf zo en ik heb niet echt haast om ‘m te repareren. Ik vind harde handdoeken wel fijn na het douchen (daar moet ik Reinier alleen nog wel van overuigen). Het is meteen een goede scrub. Even een kleine sidenote: Wij hebben een A+++ wasdroger. Hij warmt zichzelf op en verbruikt daardoor een stuk minder energie dan een reguliere wasdroger (hier hebben we ook bewust voor gekozen). Ooit wil ik mijn eigen stroom gaan opwekken omdat mijn voetafdruk dan nog kleiner wordt. Wie weet gaan we ooit over op een flexibel zonnepaneel (of meerdere) om een deel van ons stroomverbruik op te vangen. Ook gaan wij weer een maandje zonder televisie inplannen. Wij hebben een tijd zonder televisie geleefd, maar in de herfst/winter is het toch wel heel fijn om gewoon dat ding even aan te slingeren en lekker te ontspannen bij een goede film of leuke serie. Wie weet gaat de televisie ooit weer helemaal weg, maar zover zijn we op dit moment nog niet.

Zoals je ziet is niemand perfect. Ook Het Groene Broertje niet. Ik doe mijn best om zo duurzaam mogelijk te leven, maar er zal altijd ruimte voor verbetering zijn. En dat is goed, want zo kan ik altijd blijven ontwikkelen. Maar eerlijk is eerlijk, ik ga wel proberen om minder dan 1 aardbol nodig te hebben in de toekomst. Als je nog tips hebt, let me know!

 

 

 

Volg:
Delen:

2 Reacties

  1. 14 september 2020 / 10:16

    Supergoed om na te gaan waar de verbetering zit, daar is De Verborgen Impact echt een fijne tool voor! Ik wil het ook weer eens invullen.

    • 20 september 2020 / 14:14

      Jaa, ik vul ‘m een keer in de zoveel tijd in en kijk dan waar ik aan mag werken. Soms best confronterend, maar hé, ruimte voor groei zal er altijd zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..