De Minimimalism Challenge – Wat ik heb geleerd

De Minimimalism Challenge – Wat ik heb geleerd

De Minimalism Challenge was een hele klus. Want van mezelf heb ik niet heel veel ‘overbodige’ spullen die veel ruimte innemen. Maar na drie weken is ons huis (ik bedoel eigenlijk alleen mijn spullen) flink opgeruimd. De Minimalism Challenge heeft mij veel geleerd en ik vertel je graag wat het me heeft opgeleverd en welke inzichten ik heb gekregen.

Denk voordat je koopt

Ik was altijd veel te makkelijk. Als ik iets wilde hebben, kocht ik het. Ongeacht of ik het echt nodig had of wat het moest kosten. Ik wilde het, dus ik nam het mee naar huis. Dat is het afgelopen jaar een stuk minder geworden maar dankzij De Minimalism Challenge gebeurt dat helemaal niet meer. Ik denk er nu eerst een aantal weken over na voordat ik iets nieuws aanschaf. Op de foto zie je een blaadje van m’n nieuwe monstera. Die plant wilde ik al maanden en vind het een echte toevoeging aan mijn woongenot. Dus na een paar maanden twijfelen, heb ik ‘m van de week eindelijk gekocht. Inclusief toffe pot (een foto van m’n monstera zie je op instagram).

Spullen maken niet gelukkig

Natuurlijk word ik ook blij als ik iets nieuws heb gekocht. Die blijheid blijkt echter altijd van korte duur. Alles wat nieuw is, wordt gewoon. En zodra de nieuwigheid eraf is, wil je weer iets nieuws. Het is een vicieuze cirkel. Hoe eerder je dat realiseert, hoe meer geld je in je zak kan houden. Vroeger kocht ik mijn ongelukkigheid, mijn ontevredenheid, af met nieuwe spullen. Reinier zei wel eens: “Sytse, je bent echt een verwend joch. Het is bij jou nooit genoeg.” Hij had natuurlijk gelijk (sorry Rein, dat ik de discussie aanging terwijl ik diep van binnen wel wist dat je het bij het rechte eind had). Achteraf had ik daar veel eerder mee willen stoppen. Ik ben al weken op zoek naar een nieuwe winterjas en ik koop pas een als ik echt het gevoel heb dat ik dé jas heb gevonden. Dat is nog niet zo. Daarom draag ik nog steeds mijn tusseninnetje van tien jaar oud. Ook al kan die echt niet meer. 

Wat maakt dan wel gelukkig?

Tijd. Voor mezelf maar ook tijd voor mijn dierbaren. Mijn tijd probeer ik op een manier in te delen waar ik gelukkig van word. Zo doe ik iedere avond een half uurtje yoga, gevolgd door een meditatie van tien minuten. Die tijd, die is me inmiddels heilig. Het is mijn tijd en ik doe wat ik zelf wil. Ik ben alleen maar met mezelf bezig en dat maakt me gelukkig. Het verruimt mijn geest en mijn lichaam vaart er wel bij. Hoe fantastisch zou het zijn als ik nog meer van die tijd zou hebben? Daar ben ik mee bezig. De televisie wil ik het liefst het huis uit hebben. Maar ik ben natuurlijk niet alleen. Televisiekijken maakt mij op bepaalde momenten best gelukkig maar vaker niet dan wel. Tijdens het televisiekijken voel ik dat ik mijn tijd aan het verdoen ben. Ik kan in die tijd namelijk ook met de katjes knuffelen of een spannend boek lezen. Meer over mezelf leren of gewoon ontspannen muziek luisteren. Daarnaast krijg ik ook altijd trek van televisiekijken en ga ik gedachteloos snaaien. Daar heeft mijn hoofd, mijn lichaam en mijn portemonnee helemaal niets aan.

Geld overhouden

Door de Minimalism Challenge ben ik bewuster gaan nadenken over spullen en het kopen van spullen. Ik houd zowaar geld over! En dat terwijl de maand voor mij financieel gezien, altijd een week te lang duurde. Voor het eerst heb ik wat geld op mijn spaarrekening en dat geeft me rust. Als mijn auto stuk gaat, kan ik ‘m zonder twijfel laten maken. Als de kat naar de dierenarts moet, kan ik direct zonder stress heen. Ongeacht dat het een feestdag is. Als een vriendin in geldnood zit, kan ik haar gewoon wat lenen zonder na te denken of ik het zelf wel red. Een bepaalde financiële zekerheid brengt mij echt heel veel kalmte. Ik vind het heerlijk! Ik denk dat ik ook meer over minimalisme ga schrijven omdat het mij zo gelukkig maakt. Dat geluk verspreid ik graag!

Volg:
Delen:

5 Reacties

 1. 30 december 2017 / 18:32

  Wat een leuk artikel. Ik vind jouw groei zo mooi om te lezen. Je bent echt leuk. En wat inspirerend.

 2. 29 december 2017 / 13:43

  Goed om te lezen. Fijn dat het je zoveel heeft opgeleverd, zonder er geld voor uit te geven. Ik ben zelf ook bezig, danwel via de konmari methode. Ik ben niet goed in routines waardoor zoiets dagelijks niet zo werken voor mij. Was het maar zo. Ik doe het nu in golven.
  Veel geluk met je vrijere en luchtigere omgeving <3

 3. 29 december 2017 / 12:03

  Wat mooi Syts! Supertof om te lezen wat je er uit hebt gehaald. ?

 4. 28 december 2017 / 21:42

  Zo leuk om te lezen wat je er van geleerd hebt! Ik ervaar ook zoveel voordelen 🙂

 5. 28 december 2017 / 21:06

  Wat leuk om te lezen dat het zo’n positieve ervaring voor je is geweest! Je bent duidelijk wat inzichten rijker en het lijkt wel alsof je ook gelukkiger bent. Wat een maand wel niet kan doen met je leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..