9 tips om minimalistischer te leven

9 tips om minimalistischer te leven

Omdat ik een halve minimalism challenge heb gedaan betekent dat niet dat ik ineens een expert ben op het gebied van minimalisme hoor. Maar ik heb heel veel geleerd en geef je graag tips om het minimaliseren te maximaliseren.

Ga voor kwaliteit. Zelf kocht ik best veel kleine snuisterijen die eigenlijk niets toevoegen aan mijn leven. Nu koop ik alleen nog maar kwalitatieve dingen die jaren meegaan en waar ik niet snel op uitgekeken raak. Zo kocht ik een enorme monstera met een prachtige pot (zie foto hieronder). Hij neemt best wat ruimte in waardoor er gelijk minder plek is voor troep kleine snuisterijen.

Zet je wensenlijst on hold. Veel aankopen waren (bij mij) impulsief. Daarom schrijf ik op wat ik heb gezien en wil hebben. Wil ik het na een aantal weken nog steeds, dan pas koop ik het. En eerlijk gezegd ben ik dat ‘waar ik niet zonder kan leven’ na een paar dagen eigenlijk al vergeten.

Kies spullen die je echt gelukkig maken. Deze lijkt misschien wat tegenstrijdig omdat spullen je niet gelukkig maken. Niemand gaat in z’n blote billen naar buiten. Ik koop alleen kleding waar ik me het beste in voel. Waarom zes matige broeken in de kast hebben, terwijl ik met drie toe kan? Drie waar ik me geweldig in voel. Dat is genoeg. Die matige broeken belanden aan het einde van de rit toch onderop de stapel om vervolgens vergeten te worden.

Verlos jezelf van overtollig keukengerei. Leg al je spatels/opscheplepels/soeplepels in een bak op het aanrecht. Als je ze hebt gebruikt, leg je ze na het afwassen terug op hun vaste plek. Na twee weken nog spullen in de bak liggen? Kleine kans dat je ze ooit nodig hebt.

Kijk al je magazines na. Dat ene artikel dat je ooit wilde lezen, de foto’s die je wilde bekijken, dat interview dat je vorig jaar zou inspireren, de recepten die je ooit wil proberen, we hebben ze allemaal. Lees ze nu. Zo niet, weg ermee! Wil je bepaalde artikelen toch bewaren? Knip ze uit het magazine en bewaar ze allemaal in één map. Op die manier kun je ook heel leuk je eigen kookboek samenstellen!

Hang je kleding met de haakjes andersom. Heb je een maand (of kies je eigen tijdsbestek) bepaalde kleding niet gedragen? Doneer het dan aan de plaatselijke kringloopwinkel (of verkoop het op marktplaats). De kans is klein dat je het de komende maanden alsnog gaat dragen.

Doneer je beddengoed. Hoeveel hoeslakens heb je écht nodig? Ik kan af met drie. Één op het bed waar ik in slaap, één op de wasstapel en één schone voor als iemand onverwacht komt logeren. Kies je mooiste uit en breng de rest naar de kringloopwinkel, het Leger des heils of het asiel.

Maakt een selectie van je mooiste schoenen. Zelf heb ik vier paar schoenen bewaard en vier paar gedoneerd. Ik heb winterschoenen, twee paar sneakers en een paar zomerschoenen. De andere schoenen draag je waarschijnlijk toch niet meer. Ben je er toch erg aan gehecht? Zet ze dan op zolder en laat ze daar een half jaar staan. Staan ze daar na zes maanden nog steeds onaangeraakt? Maak er dan iemand anders blij mee!

Bewaar alleen je favoriete boeken. Ik wilde altijd alle boeken bewaren die ik ooit heb gelezen. Hierdoor puilde de boekenkast helemaal uit (Reinier is namelijk ook zo). Ik heb een selectie gemaakt van de boeken die ik nog een keer wil lezen en de boeken die me een speciaal gevoel gaven toen ik ze las. Die boeken raad ik een ander aan en heb ik bewaard (ook om uit te lenen). De rest heb ik verkocht of bij de kringloop gebracht.

Hopelijk heb je wat aan deze tips zodat je jouw leven ook wat minimalistischer kan inrichten. Heb je zelf nog tips of zie je graag meer tips voorbij komen, vertel het dan vooral hieronder in een reactie!

Volg:
Delen:

8 Reacties

 1. Nadine
  9 mei 2018 / 15:02

  Hele fijne tips, maar blijft moeilijk voor mij. Soms Heb ik zo’n week dat ik echt heel veel weggooi, maar zo’n Challenge lijkt me ontzettend pittig.

 2. 1 mei 2018 / 14:27

  Wat een super tips! Vooral die van het keukengerei moeten wij echt eens gaan doen, de la puilt uit!

 3. 31 december 2017 / 15:25

  Hele goede tips! Zo leuk om te zien op jouw website 🙂

 4. 31 december 2017 / 14:08

  Wat een goeie tips! Zelf ben ik ook al eventjes bezig met minimaliseren, tenminste dat probeer ik want ik ben echt een hoarder! Ik doe m’n best om veel dingen die ik niet meer nodig heb (of eigenlijk niet heb gemist) weg te doen. En het liefst nog verkopen want daar kan ik weer iets nieuws van kopen of sparen voor bijvoorbeeld een nieuwe camera! 😀

 5. 31 december 2017 / 11:59

  Leuke, gevarieerde tips dit. Vooral met een goede bestming vind ik wegdoen makkelijker, al is mindeten geen doel op zich voor me. Ik houd inderdaad wishlists bij, heb nu een capsule garderobe en houd ook hoe vaak ik mijn kleding draag. Ik merk dat ik veel minder drang heb tot kopen in het algemeen, maar vind vooral kringloopwinkels soms lastig. Wat daar ligt is toch meer ‘nu of nooit’ en het belast het milieu nauwelijks. Daarom probeer ik me ook daar aan mijn lijstje te houden en ben ik ook naderhand kritischer op impulsaankopen. Bevalt het toch niet? Dan gaat het terug naar de kringloop en zie ik die paar euro als een donatie aan de middenstand/het goede doel.

 6. Mejuffrouw_M
  31 december 2017 / 11:56

  Die boeken en kleren zijn wel een dingetje… 😉
  Maarrr wensen uitstellen lukt goed! Wat mij helpt is de website lijstje.nl . Erg handig vind ik, omdat je zo altijd bij ke lijstje kan, linkjes kan toevoegen en je kunt hem naar andere mensen sturen (die zonder dat jij het ziet iets kunnen afstrepen). Én, kwalitieve wensen zijn soms ook duurdere wensen en met lijstje.nl kun je een berichtje plaatsen of iemand samen met jou een cadeautje wil geven, handig! (Ik zit niet in het promotieteam verder, haha!)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je kunt mij gezien hebben bij..