Phone Free Sunday

phone free sunday main

Ik riep iets nieuws in het leven: Phone Free Sunday. We zijn namelijk allemaal ontzettend verslaafd aan onze telefoon. Ik zal de laatste zijn die dat ontkent. Maar ik wil er wel graag iets aan doen. Daarom bedacht ik #PhoneFreeSunday Wat het precies is en waarom ik hiervoor kies? Dat leg ik je uit in dit artikel.

Waarom Phone Free Sunday?

We are hooked. En dat meen ik. “We are slaves to the machines we build for ourselves” zag ik als muurschildering toen ik in Tel Aviv was. En dat is ook echt zo. Echt contact is aan het verdwijnen en oprechte, offline interesse blijkt ook steeds verder weg te ebben. Ik merk dat de jongere generatie het echte contact een beetje aan het verliezen is. Het is alleen nog digitaal en als iemand verdrietig is, weten veel jonge mensen niet (meer) hoe ze daar mee om moeten gaan. Zelf vind ik echt contact heel belangrijk. Maar ook ik betrap mezelf er wel eens op dat ik tijdens een gesprek snel even op mijn telefoon kijk omdat ik een trilling in m’n broekzak voel. Super asociaal als een ander het doet, maar zelf doe ik het ook. En dat wil ik echt niet meer. Ik wil meer aanwezig zijn in het moment en nog maar één ding tegelijk doen. Zit ik met iemand te praten, dan kijk ik niet op m’n telefoon. Ben ik aan het lezen? Dan wil ik niet op m’n telefoon kijken. Bewust en oprecht aanwezig zijn in het moment. Dat is wat ik echt wil.

Mijn eerste zondag zonder telefoon

Ik had op Instagram aangekondigd dat ik dit wilde doen en er deden meteen een aantal mensen mee. Super dat we elkaar zo kunnen vinden op de interwebz! Afgelopen zondag (vaderdag) was mijn eerste Phone Free Sunday. En dat was wel even wennen. Zaterdagavond heb ik ‘m telefoon uit gedaan zodat ik ook zondagochtend niet in de verleiding kwam. Ik kon mijn zonnebril (op sterkte) nergens vinden. Ik was zaterdags bij een vriendin geweest en ik was bang dat hij daar nog lag. Een aangezien ik weer naar Friesland ging (die vriendin en mijn ouders wonen beide in .frl) moest ik contact met haar opnemen. Gelukkig heb ik ook nog een werktelefoon. Ik heb haar geappt met de vraag dat of ze even wilde kijken en Reinier het antwoord wilde appen. Een beetje omslachtig, maar het moest maar even zo. We zijn bij mijn ouders geweest voor vaderdag en ik heb mijn telefoon zo’n 3x gemist. Dat ik iets wilde opzoeken (demonstraties op het malieveld), een vriend een berichtje wilde sturen om hem te feliciteren en één keer uit gewoonte. Dat viel dus nog best mee! Toen ik naar bed ging (na twaalven) heb ik heel snel even gekeken of er iets belangrijk was dat ik had gemist. Nope! Dus gauw weer uitgedaan.

Phone free sunday

Mindful leven is het doel

Mindfulness is iets dat al langere tijd belangrijk is in mijn leven. Het begon jaren geleden toen ik (een gedeelte van) het boek ‘Mindful eten‘ las. Waarom zouden we niet alles dat we doen, zo mindful mogelijk doen? Dat is natuurlijk best een uitdaging. Zeker in een maatschappij waar we onszelf geleerd hebben altijd ‘aan’ te staan. Ik leefde al zonder pushmeldingen maar langzaamaan sloop toch de gewoonte er weer in om (te) vaak op mijn telefoon te kijken. Dan kan ik de pushmeldingen net zo goed weer aanzetten. Nu heb ik dat stiekem ook gedaan. Maar die zet ik dus ook lekker weer uit. Veel dingen doe ik gedachteloos. Op de automatische piloot. En dat vind ik helemaal niet goed. Ik wil aandachtig zijn. Ik wil gewoon zo nu en dan eens uit staan. Ik wil bewust zijn van wat ik zie/proef/ruik. Wij eten eigenlijk altijd voor de televisie. En dan proef ik kwalijk wat ik eet. Dat leer ik mezelf ook weer af. Ik ga weer aan tafel eten. Zonder telefoon, zonder televisie. De tijd nemen van een gezonde en lekkere maaltijd. Sinds een paar weken volg ik via mijn werk een mindfulness cursus. Veel weet ik al, maar het brengt me wel weer even terug naar hoe het eigenlijk moet. En dat is fijn. Ik krijg handvatten en wat ik mezelf heb geleerd krijgt nu echt een naam. En dat helpt me alleen nog maar meer groeien.

Doe je mee?

Ook eens ervaren hoe het is om een hele zondag zonder telefoon te zijn? Doe gezellig mee! Ik doe mijn telefoon op zaterdagavond voor het naar bed gaan helemaal uit. Op maandagochtend druk ik ‘m dan weer aan. Deel je ervaringen op Instagram met #Phonefreesunday en tag me gerust in je bericht (@hetgroenebroertje). Ik ben super benieuwd hoe het je bevalt en wat je drijft om gezellig samen op zondag offline te zijn.

Laten we wel even duidelijk zijn. Ook op Phone Free Sunday ben jij zelf baas. Dus als je iemand moet bellen of wat dan ook, dan bepaal je dat helemaal zelf. Als ik op zondag mijn Apple Maps nodig heb, dan zal ik mijn telefoon ook gebruiken. Maar ik kies ervoor om dat alleen te doen als het strikt noodzakelijk is.

Volg:
Delen:

1 Reactie

  1. 24 juni 2020 / 08:31

    You are on to something!
    Ik wil zeker in het weekend ook vaker m’n tel gewoon even weg leggen ♥️??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..