Hoe ik de CO2-uitstoot van mijn vliegvakantie compenseer

CO2-uitstoot compenseren

De wereld is te mooi om altijd maar op één plek te blijven. Maar omdat de wereld zo mooi is, is het ook belangrijk dat we er goed voor zorgen en onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Maar toch ga ik op vliegvakantie. Hoe ga ik daarmee om en wat doe ik om de CO2-uitstoot van mijn vliegvakantie te compenseren? Ik doe het allemaal uit de doeken!

Waarom toch vliegen?

Zoals de meeste werkende mensen in loondienst, heb ik niet oneindig veel vakantiedagen. Om de vrije dagen die ik heb zo efficiënt mogelijk te benutten, ga ik wel eens met het vliegtuig op vakantie. Leuk? Zeker! Slecht voor het milieu? Ook dat. Maar omdat ik in drie weken niet met een boot van de ene kant naar de andere kant van de wereld kan reizen, pak ik toch wel eens het vliegtuig. Wel heb ik daar hele duidelijke afspraken over met mezelf. Ik mag van mezelf 1x per jaar vliegen mits het voordelen heeft voor de reistijd of dat ik ergens niet op een andere manier kan komen. En de uitstoot die ik daarmee produceer, compenseer ik natuurlijk ook.

Het compenseren van de CO2-uitstoot van mijn vliegvakantie

Tegenwoordig is het helemaal niet meer zo lastig om de uitstoot van een vliegreis te compenseren. Vliegen is nog nooit zo goedkoop en dus toegankelijk geweest en daarom vind ik het van groot belang dat ik die uitstoot compenseer. Gelukkig is dat erg gemakkelijk. Er zijn namelijk veel websites die, als jij de compensatie betaalt, de acties uitvoeren om de CO2 uitstoot echt te compenseren. Denk hierbij onder andere aan FlyGRN, TreeLogical en Treesforall. Deze goede doelen (zo mag je ze wel noemen vind ik) planten bomen voor de uitstoot die je met je vlucht hebt gemaakt. Of ze leggen parken voor zonnepanelen aan. Het enige dat jij hoeft te doen, is de kosten hiervan betalen. En omdat vliegen nog nooit zo goedkoop is geweest, is het een kleine moeite om op deze manier zonder schuldgevoel het vliegtuig in te stappen.

Maar de CO2-uitstoot van mijn vliegvakantie compenseren is zo duur!

Nee. De vliegreis is veel te goedkoop. Daarnaast kost de compensatie van je vliegreis vaak niet meer dan een drie-gangen-diner. Voor onze vlucht van Amsterdam naar Tel Aviv betaal ik voor de uitstoot voor een retourvlucht voor twee personen, nog geen € 40,- En als je bedenkt wat de gemiddelde vakantie kost, is dit natuurlijk maar kleingeld. Als je echt zo goedkoop mogelijk je vlucht wilt compenseren, vergelijk dan de projecten en kosten bij verschillende organisaties. Zo kost mijn compensatie bij FlyGRN bijvoorbeeld maar € 17,27. Die bijdrage gaat dan naar een zonnepanelenpark in India. Compenseer ik mijn uitstoot via Trees for All, dan kom ik uit op € 35,- Die bijdrage gaat dan naar een bosproject.

Maak gebruik van de super hippe deel-economie

Overnachten in een hotel is als baden in luxe. Maar waarom zou je dat doen als achteraf toch een schuldgevoel ontstaat? Wij boekten voor onze vakantie naar Tel Aviv een appartement via AirBnB. Toen we naar een museum gingen in Jeruzalem, boekten we een carpoolrit via de app Moovit. Als we van de ene naar de andere kant van de stad wilden, gingen we met het OV of liepen we er naartoe. Het zijn allemaal hele kleine dingen die je ecologische voetafdruk op vakantie drastisch verkleinen. Zo gebruik ik bijvoorbeeld mijn handdoek vaker dan één keer zodat er minder gewassen wordt. Ik koop zo weinig mogelijk flesjes water omdat we in het appartement gewoon uit de kraan kunnen drinken. Dat is dus weer minder gebruik van wegwerpplastic. Zo zijn er een heleboel kleine aanpassingen die je op vakantie, maar ook thuis, kan doen om je voetafdruk te verkleinen. Wil je je echt alleen op de vlucht focussen? Door die kleine stapjes te maken, compenseer je nog meer dan alleen je eigen vlucht!

 

Volg:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je kunt mij gezien hebben bij..