Digitaal minimaliseren – Hoe doe ik dat?

Digitaal minimaliseren

Mijn telefoon was bijna een verlengstuk van m’n lichaam. Ik zat zoveel naar het beeldscherm te turen dat ik besloot dat het genoeg was. Daarom ging ik digitaal minimaliseren!

Ik leefde al meer dan een jaar in een wereld zonder pushmeldingen (dat kan ik je sowieso aanraden!), maar ik had de laatste tijd toch weer continu de drang om m’n telefoon te checken om te kijken of er iets binnengekomen was. Heel vaak was dat ook zo. Niet dat ik nou zo populair ben maar bedrijven wisten mijn mailbox heel goed te vinden met hun nieuwsbrieven. Ik riep het een halt toe.

Digitaal minimaliseren in een paar simpele stappen

Digitaal minimaliseren klinkt spannend maar is eigenlijk alles behalve. Het brengt je wel veel rust en daar was ik echt aan toe. In een paar simpele stappen kun je digitaal minimaliseren en je kan het toepassen op de manier waarop jij het prettig vindt.

1. Installeer een app die je inzicht geeft in je telefoongebruik. Ik gebruik RealizD om inzicht te krijgen en ik schrok enorm van de telefoon uren op een dag (tussen de 4 en 5).
2. Zet al je pushmeldingen uit. Ja, ook die van whatsapp. Als iets echt belangrijk is, bellen mensen je wel. Whatsapp is een non-stop chatgesprek en vaak gaat dat over niets. Het is wel gezellig maar het kost vreselijk veel tijd.
3. Verlaat groepsgesprekken op Whatsapp. Ze zijn vaak heel gezellig maar het voegt niet echt iets toe. Ik zit nu nog in drie groepsapps: Wandelclub de Spinkhaan: als het mooie weer er straks weer is motiveren we elkaar om meer te wandelen en doen we weer Fitbit challenges.  De leukste vegans ever: Het vaste clubje waarmee we regelmatig afspreken en vegan beurzen bezoeken. Instapod: Voorheen zat ik in een instapod en deze app gebruiken we alleen als iemand ergens hulp bij nodig heeft op bloggebied.
4. Verwijder je social media apps. Ik heb Snapchat, Facebook en Twitter verwijderd. Instagram vind ik heel leuk en die mocht dan ook blijven.
5. Laat de verplichting los om overal meteen op te moeten reageren. Ik reageer wanneer ik daar tijd/zin in heb.
6. Meld je af bij alle nieuwsbrieven van bedrijven die je spullen willen verkopen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

Het contrast

RealizD: Dankzij RealizD heb ik mijn ‘screen time’ ingesteld op 120 minuten per dag. Ik mag van mezelf nog maar twee uren met m’n telefoon bezig zijn. Pushmeldingen kreeg ik al niet. Dus daarin is niets veranderd. Maar als jij nog wel pushmeldingen kreeg, zal dit je zoveel rust brengen. RealizD geeft je echt heel veel inzicht in je telefoongebruik (aanrader!).

Whatsapp: Groepsgesprekken mis ik niet. Als er iets is, weten we elkaar ook wel individueel te vinden. Het voordeel is dat ik geen 80 berichten terug hoef te lezen als ik eindelijk whatsapp weer eens open.

Facebook: Op Facebook kijk ik zo’n twee keer per dag. En dan alleen naar de notificaties. Soms scroll ik nog even door m’n tijdlijn als ik nog minuten over heb want er verschijnen best vaak leuke artikelen online die ik wil lezen (van andere bloggers).

Twitter: Twitter krijgt van mij één bezoekje per dag. Als ik daar doorheen scroll bestaat mijn tijdlijn uit grappige berichtjes en berichten waar ik geïrriteerd of kwaad van word. Dat laatste wil ik natuurlijk tot een minimum beperken.

E-mail: Ik kreeg zo’n vijfentwintig (!) e-mails per dag die ik direct verwijderde. Tegenwoordig beperkt dat zicht tot twee. Ik schijn nogal vaak een buitenlandse erfenis te krijgen en ik heb het talent om buitenlandse loterijen te winnen. Ik heb helaas nog geen manier gevonden om dat soort berichtjes buiten te sluiten.

Het geeft heel veel rust als de druk om direct te reageren er af is. Soms vergeet ik wel eens te reageren maar dan komt er vanzelf weer eens een berichtje die me aan het vorige berichtje doet herinneren.

Heb jij al digitaal geminimaliseerd of ben je van plan om te gaan digitaal minimaliseren? Hoeveel ben jij met je telefoon bezig?

Volg:
Delen:

13 Reacties

 1. Ton van der Sluijs
  26 mei 2018 / 08:27

  Ik kan me helemaal vinden in je onderwerp. Ik kwam ook tot de conclusie, dat ik maar op dat kloteding bleef kijken… Facebook en melding verslaafd.Ik heb Facebook eraf gegooid en alleen Whatsapp meld zich nog met een lampje, terweijl mijn mobiel niet meer in mijn zak zit, maar tussen gereedschap dwaalt op mijn werkbank…. Ook ik heb mezelf meoen trainen, om niet steeds te kijken… Maar….wat je zaait oogst je…. als je zelf niet veel verstuurt, krijg je ook minder berichten. Een vriend van me stuurde de hele dag leuke en vunzige filmpjes… door niet meer te reageren sterft dat af.

 2. 3 april 2018 / 13:48

  Goed bezig Sytse!
  Ik zou wel kunnen minimaliseren digitaal maar ik vind Pokémon GO nog steeds leuk en speel het nog elke dag (niet de hele dag door, soms zijn het maar 5 minuten per dag). Maar ik heb wel bijna alle social media van mn mobiel gegooid, Instagram is voor mij hetzelfde, dat vind ik te leuk om eraf te gooien.
  Sowieso moet ik binnenkort keuzes maken, ik krijg telkens een melding dat mijn mobiel te vol zit (geloof me: er staat amper nog wat op). Dus of ik moet er dingen af gaan gooien of ik moet hem helemaal resetten 🙁

  • 17 april 2018 / 22:22

   Oh nee, toch niet pokemon go?! Nu heb ik ook meteen weer zin om het te spelen.. Hahahah! Zonder social media op je telefoon is het echt lekker rustig hè? Dat je telefoon vol zit is op zich ook niet zo verkeerd. Heb je ook geen ruimte meer voor onzin 😉

 3. carola
  31 maart 2018 / 08:58

  ah geweldig! heb de app er gelijk op gezet
  facebook app had ik er al af gegooid scheelt ook veel energie verbruik 🙂

 4. 30 maart 2018 / 20:11

  Wel herkenbaar, al is het bij mij meer op de computer dan telefoon. Er valt ook zoveel leuks te beleven op internet 🙂

  Ik heb zelf twee mailadressen: eentje voor ‘echte’ berichten en eentje voor nieuwsbrieven, webshops, fora, meetups. Die tweede controleer ik veel minder vaak dan de eerste. Verder heb ik een paar filters die zorgen dat mails niet in de inbox komen, maar een label krijgen. Die zie ik dus alleen als ik er zin in heb en niet als ik alleen even mijn mail check. Op die manier maak ik onderscheid tussen wat belangrijk is en wat niet.
  Verder doe ik regelmatig aan opschoonacties zoals uitschrijven van nieuwsbrieven en twitteraars ontvolgen die te veel plaatsen of die ik niet interessant genoeg vind.

  Ik heb een paar keer een internetloze zondag gehouden, vanaf na het avondeten op zaterdag tot aan het avondeten op zondag. Dat is confronterend maar ook heel lekker rustig 🙂

  • 17 april 2018 / 22:23

   Haha, wat grappig. Ik zit dus zelf heel weinig achter de computer. Wat goed dat je het op deze manier labelt zeg! Dat zou ik ook wel willen! Ik heb net een nieuw e-mailadres aangemaakt en die ga ik ook alleen maar gebruiken voor nieuwsbrieven en dat soort dingen. Ideaal!

 5. 30 maart 2018 / 16:32

  Woaaaah dit artikel staat bij mij gepland voor binnenkort! Digitaal minimaliseren geeft mij ook zoveel rust <3 Je noemt zeker goede punten!

 6. Suus
  30 maart 2018 / 15:50

  Bij mij hielp iemand me een handje door mij te ontlasten van mij telefoon op een (verder onwijs leuk) concert, tegen de tijd dat ik erachter kwam was diegene natuurlijk allang vertrokken. Inmiddels heb ik een leentoestel waar ik zo goed als niets mee kan (wifi slurpt de batterij binnen enkele minuten leeg) dus dat scheelt ook. Ik heb gelijk maar mijn internetbundel op 0 gezet, scheelt weer 7 euro in de maand! Sowieso kon ik geen apps downloaden want het is een iPhone en ik kreeg het niet voor elkaar om een apple account werkend te krijgen… Dus nu gebruik ik mijn laptop als een hele grote onhandige smartphone. Daar kun je ook wel op whatsappen als je bijvoorbeeld gebruik maakt van Bluestacks (een desktop versie van android) dus het is eigenlijk alsof ik weer op MSN zit net als vroegâh ^_^ Ik merk namelijk ook dat dat het enige is waar ik mijn telefoon voor gebruikte.

  Wat ik me wel afvraag, hoe ben je van twitter en facebook af gekomen? In de tijd dat ik geen Facebook gebruikte ergerde ik me er groen en geel aan dat ik de app niet van mijn smartphone verwijderd kreeg. Het enige wat ik kon doen is alle updates verwijderen (en dan moet je elke keer dat je iets anders wil updaten opletten dat je niet toch FB weer een lading updates naar binnen laat sluizen). Twitter gebruikte en gebruik ik niet en daar hetzelfde probleem. Nu heb ik er sowieso geen last meer van zo zonder telefoon maar ik ben toch benieuwd hoe je dat hebt gedaan…

  Leuk is het wel, zo’n leven (praktisch) zonder telefoon. Ik had een tijdje geleden een discussie met een aantal mensen, en velen waren van mening dat het echt niet meer kon in deze tijd om niet bereikbaar te zijn, want stel je voor dat er iets met je ouders gebeurt en je moet plotseling naar het ziekenhuis? Ik vraag me dan echt af of die mensen dagelijks een telefoontje verwachten dat een dierbare op sterven ligt want dat lijkt me nou ook geen leuk leven…
  Mijn moeder had hier al niks mee toen ze als jonge student met het vliegtuig op vakantie ging naar Griekenland met vriendinnen. Haar moeder (mijn oma) had geen vertrouwen in de vliegtuigen dus ze wilde per se dat mijn moeder haar zou bellen als ze was geland. Daar had ze natuurlijk totaal geen zin in (geld wisselen, telefooncel zoeken, fortuin kwijt zijn aan belkosten…) dus ze meldde dat ze maar naar de radio moest luisteren en als er geen vliegtuig neer was gestort dan zou ze wel veilig aan zijn gekomen. Gelukkig heeft ze die nuchterheid behouden :’)

  Sorry voor het lange verhaal, ik hoop dat ik niet je screentime op heb gemaakt 😀 een prettige pasen gewenst!

  • 17 april 2018 / 22:29

   Hoi Suus! Het is inderdaad een flink verhaal geworden! Hahaha! Behoorlijk balen dat je zo ineens zonder telefoon zat zeg!

   Wat gek dat je geen Apple ID aan kon maken! Ik weet niet meer hoe ik dat heb gedaan, maar het kan ook via iTunes op een mac/pc. Apps verwijderen op een iPhone is juist heel gemakkelijk! Houd een app ingedrukt en alle apps beginnen te wiebelen. Bij elke app staat een kruisje rechtsboven in het pictogrammetje. Daarop klikken en je app is verdwenen 🙂

   Je hebt ook wel gelijk hoor! Het is natuurlijk onzin om altijd maar bereikbaar te moeten zijn. Soms is het heerlijk om gewoon een dag niet bereikbaar te zijn. Ik zet tegenwoordig mijn telefoon ook op ‘niet storen’ en dan kijk ik een hele dag niet. Of ik doe ‘m gewoon uit als ik thuis ben. Ben ik de hort op, dan wil ik ‘m ook nog wel eens laten liggen. Niet te druk maken wat anderen vinden. Vroeger waren mensen ook niet altijd bereikbaar en daar was niets mis mee!

 7. 30 maart 2018 / 15:02

  Toen ik afgelopen zomer in Thailand vier dagen in de jungle zonder wifi zat realiseerde ik me pas hoeveel rust me dat gaf. Maar ik vind het ladtig hoor, dat minimaliseren in real live…

  • 17 april 2018 / 22:26

   Als het een moetje is, valt het stiekem toch reuze mee hè? We hebben hier natuurlijk de luxe dat het niet hoeft. Als je het fijn vindt, moet je het vooral niet veranderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..