Filmrecensie | Unity (Eenheid)

Unity documentaire

Eergisteren keek ik de documentaire ‘Unity’. Het is de tweede documentaire van de makers van ‘Earthlings’. Deze documentaire Unity opent niet alleen je ogen betreffende veganisme, maar ook op het gebied van compassie, liefde, saamhorigheid, oorlog, lichaam, hart en ziel.
Waar bestaat de documentaire Unity uit?

De documentaire is een echte praatfilm met een aantal schokkende beelden. In de openingscene zie je twee koeien in de rij staan voor het slachthuis. Zodra de eerste is binnengebracht, heeft de tweede in de gaten wat er gebeurt en raakt in paniek. Ze wil weg, ze wil zich omdraaien. Maar de ruimte op het galgenpad is precies smal genoeg om dat te voorkomen. Hartverscheurend. De documentaire is opgezet in vijf hoofdstukken:

– Cosmic
– Mind
– Body
– Heart
– Soul

Ieder hoofdstuk heeft zijn eigen inhoud en focust zich op één aspect van het leven op moeder aarde. Waarom maken we onderscheid tussen levende wezens? Het hele universum is een manifestatie van energie en dankzij de kennis van atomen weten we dat nu. Wij mensen, wij zijn ook zo’n energie. Wij bestaan uit atomen. Het atoom verschijnt als een complete replica van de energiestructuur van alle levensvormen. Kosmisch, planetair, humaan, mineraal, plantaardig, dierlijk. We zijn allemaal opgebouwd uit dezelfde atomen.

unity equal

In de toekomst zal er geen duisternis nog bliksem zijn. Geen primitieve onnozelheid. Geen bloedige vergelding. In de toekomst zal niemand een ander doden. De aarde zal gloedvol stralen. De mensen zullen van elkaar houden. De dag komt dat alles in harmonie zal zijn. Licht, vreugde en leven. – Victor Hugo (Les Misérables)

Mind

We offeren alles op voor een illusie. De enige tijd die ons rest is de tijd tussen geboorte en overlijden. In deze paar jaar houden we ons voornamelijk bezig met macht, geld en persoonlijk gewin. We zijn vervreemd van elkaar, de waarheid en toch, ironisch genoeg, zijn we allemaal vreemdelingen door het bloed verbonden. Mensheid tegen mensheid voor het belang van de mensheid. Waarom geven we om macht, plezier of ons eigen leven als al die anderen, bloedverwanten, burgers, mensen en aardbewoners moeten verdwijnen? Hoe durven we het bloed dat ons verbindt, te vergieten?

De natuurlijke wet

Het ego is verantwoordelijk voor onderdrukking en machtsmisbruik. Het ego wil namelijk beter zijn dan anderen. Alles dat bestaat houdt van het leven en wil er gewoon zijn. Als je in de ogen kijkt van een ander wezen, zie je dat het van haar leven houdt. Dat het er is en dat het weet dat er anderen zijn. Ze houdt net zoveel van het leven ls jijzelf. We kunnen doen alsof we adelaars zijn op deze aarde maar feitelijk zijn we allemaal kleine stukjes van deze cosmos.

Lichaam

Vlees wordt gezien als de ultieme bron van proteïne. Denk dan eens aan de sterkste dieren op deze planeet: olifanten, ossen, paarden, muilezels, kamelen, waterbuffels. En wat eten zij? Bladeren, gras en fruit. Al het voedzame materiaal komt voort uit het plantenrijk. Daarom beschikken al deze dieren over alle proteïne die ze nodig hebben. Het is voor ons veel belangrijker om te denken aan hoeveel fruit en groente we elke dag gaan eten in plaats van hoeveel proteïne.

Omdat we dieren eten zullen dieren ons doden. Nadat wij hen hebben gedood. In essentie is het de mens die verliest. Hij verliest wanneer hij wint. Hij sterft wanneer hij doodt.

We hebben aan de ene kant de voedingsindustrie en zelfs regeringen, die de voordelen van het eten van vlees uitdragen. Aan de andere kant hebben we ons gezond verstand dat moeite heeft dit standpunt door zijn strot te krijgen. Letterlijk.

Meer vertel ik niet over de documentaire Unity omdat je anders zelf niet meer hoeft te kijken. Ik ben veganist vanuit compassie maar soms luister ik toch nog naar mijn ego. Hoe ik met andere mensen omga, hoe ik bepaalde keuzes maak voor persoonlijk gewin. Daarom wil ik nu (weer) aan de slag met mijn ego en wil ik hem de mond snoeren zodat ik leef vanuit compassie. Niet alleen voor de dieren, maar al dat leeft. Not the same but equal. 

Humanity

Wil je lieve een iets minder zware film/documentaire kijken? Ik heb nog een aantal tips voor je. Kijk hiervoor op: 5 Netflix must watch documentaires. Unity kocht ik op iTunes voor € 11,99 en is via iTunes te huur voor € 3,99 Ga jij de documenaire Unity kijken?

Volg:
Delen:

4 Reacties

  1. 29 maart 2018 / 08:12

    Oh wow, deze kende ik nog helemaal niet, maar ik ga deze zeker onthouden, klinkt héél interessant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..