Mind | Verander moeten in willen

Mind

We leven in een wereld waarin we een heleboel moeten. Maar eigenlijk moeten we bijna niks. Alles is een keuze en door bewust te kiezen, valt er veel druk weg. Ik deel graag met je hoe ik het proces van moeten naar willen heb doorstaan. Wie weet heb je er wat aan!

Moeten we echt zoveel?

We moeten volgens onszelf een heleboel. Werken, de hypotheek betalen, actief zijn op social media, leuke dingen doen, het huishouden, sporten, afspreken met vrienden, naar verjaardagen en ga zo maar door. Zou het leven niet veel leuker zijn als we minder zouden moeten? Maar móeten we bovenstaande dingen echt? Simpel gezegd; nee. Je moet dat allemaal helemaal niet. Natuurlijk, de bank wordt niet heel blij van je als je je hypotheek niet betaalt. Je vrienden vinden het niet zo tof als je iedere verjaardag op het laatste moment afzegt. Maar je hoeft al die dingen niet te doen. Je kiest ervoor. Geen zin om je hypotheek te betalen omdat het iedere maand zo’n grote hap van je inkomen is? Prima joh! Dan verkoop je je huis en ga je kleiner/goedkoper wonen. Geen zin in verplichte feestdagen? Zeg dan op tijd af zodat er geen rekening me je wordt gehouden. Bevalt je werk niet meer en wil je liever minder werken? Kan hoor! Schroef dan je levensstandaard drastisch naar beneden zodat je het inkomen niet mist. Zie je, je hoeft al die dingen niet te doen. Je wílt het!

Dat is lekker makkelijk gezegd

Truth be told, dat is zo. Het is gemakkelijk om te zeggen dat alles een keuze is. Zolang je zelf hetzelfde blijft doen dat je al jaren doet, hoe verwacht je dan dat er iets verandert als jij niet verandert? Het is eng om dingen anders aan te pakken, maar wees je er bewust van dat het wel kan, als je het echt wilt. Vriendschappen zijn ook zo’n gevoelig punt. Maar vriendschappen die alleen maar energie kosten, daar heeft toch niemand wat aan? Zelf heb ik toxic vriendschappen bewust verbroken. Het echt uitgemaakt zeg maar. Vriendschap is meer dan alleen een geschiedenis samen. Of elkaar alleen maar zien op verjaardagen. Vrienden zijn er voor je in goede maar ook zeker in slechte tijden. Daarnaast moet je het beste voor elkaar willen. Als dat niet zo is en een vriendschap alleen maar een blok aan je been blijkt te zijn, is het gezonden voor je om daar mee te stoppen. Voor jezelf kiezen is het belangrijkste dat je in je leven kan doen.

Maar we moeten toch iets?

Zeker weten! We moeten slapen, eten, plassen, poepen en zo nu en dan naar adem happen. That is all. Verder moeten we helemaal niets. Maar gelukkig mogen we een heleboel! Het werkt echt om jezelf er aan te herinneren dat je altijd een keuze hebt. Lianne Keemink verwoordt het heel mooi in ‘Je moet (bijna) niks‘: “Ik moet niks. Ik kan op elk moment beslissen om iets totáál anders te gaan doen. Ik kan mijn huidige blog opgeven en een nieuwe beginnen. Ik kan mijn ontslag indienen en bij een koffiezaak gaan werken. Als ik ergens geen zin meer in heb, kan ik er in principe zonder al te veel gezeik mee stoppen. Al mijn activiteiten zijn optioneel. Zelfs mijn baan is optioneel als het erop aankomt. De kleren die ik draag (moet ik wel nieuwe vinden als ik over straat wil), de dingen die ik eet, de mensen die ik om me heen heb? Ik kan op elk moment alles loslaten. Dat is chill.” Dus als je al je ‘moetjes’ eens goed relativeert, heb je er zelf allemaal moetjes van gemaakt. Want denk je dat het ook maar iemand interesseert dat ik mezelf vier keer per week afbeul in de sportschool? Naast mijn trainer, is er niemand die zich daar druk om maakt. Wees je er dus van bewust dat alles wat je volgens jezelf moet, dingen zijn die je wilt. Daardoor smaakt het leven echt heel anders!

Volg:
Delen:

4 Reacties

 1. An
  13 november 2018 / 16:58

  Na mijn burnout van dik 2 jaar (op 23 jariger leeftijd) hoef ik niet meer zoveel van mezelf, carierre, overal bij zijn en ‘lekker druk zijn” interesseren me zo weinig meer! Soms wel te weinig heb ik het idee hahah. Laat mij maar iets doen waar ik me goed door voel en alle bullshit vemijden, Lekker zen en je passies volgen. Soms wel lastig om verplichte dingen te vermijden ja, weinig mensen snappen dat nog en dan ben je wel de enige die anders handelt of er niet bij is.. maar ja.

 2. 9 november 2018 / 19:53

  Ik bevind mij vaak in het moeten-wereldje. Vooral omdat de maatschappij en de omgeving mij zo maakt. We moeten feitelijk maar 1 ding in ons leven en dat is gaan werken. Of je het nu wil of niet, maar daar valt en staat alles in deze wereld. Zonder werk heb je geen geld en zonder geld kun je jezelf niet bevoorraden van eten, drinken, kledij.. Daarin maak je dan zelf de keuze in hoe ver je wil gaan, maar in werk heb je soms geen keuze (heb ik zelf meegemaakt). Toch begrijp ik je artikel heel goed.

 3. 9 november 2018 / 10:08

  Als ik zeg: ‘Ik moet weer hardlopen!’ dan corrigeert mijn man mij altijd heel irritant: ‘Nee, je wilt gaan hardlopen.’ En eigenlijk heeft hij natuurlijk gelijk. Niemand dwingt me. Alleen ikzelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je kunt mij gezien hebben bij..