Black Friday wordt Green Friday

Black Friday - Green Friday

Black Friday. Je mailbox loop al een week vol met fantastische aanbiedingen die je proberen te verleiden om zoveel mogelijk spullen te kopen waarvan je niet wist dat je ze nodig had. Black Friday zorgt voor zoveel korting, die prachtige spullen kun je toch niet laten liggen voor dat geld? Of toch wel? Maak van Black Friday, Green Friday!

Het ontstaan van Black Friday

Black Friday is een Amerikaans fenomeen. Dit ontstond (waarschijnlijk) in 1965 in de stad Philadelphia. De dag na Thanksgiving zorgde altijd voor een enorme drukte. Hierin zou je de zwarte zaterdag in Nederland kunnen herkennen. De dag die in Europa veel wordt gebruikt door mensen die in grote getale met de auto op vakantie gaan. In 1981 ontstond er een andere theorie. Volgens die theorie was de dag na Thanksgiving de eerste dag waarop de winkels de rode cijfers weer zwart kregen. In Amerika worden verliezen (net als in Nederland) vaak in het rood geschreven. Winst wordt in het zwart genoteerd. Black Friday is in Amerika ook de grote sale voor de kerstdagen. De meeste cadeau’s worden namelijk direct na Thanksgiving ingeslagen.

En toen ging Nederland overstag

Black Friday kennen we ook al een aantal jaar in Nederland. Echter wordt het ieder jaar groter uitgemeten. Daarnaast word je soms ook gewoon beduveld waar je bij staat. Sommige aanbiedingen zijn namelijk niet eens aanbiedingen maar normale prijzen. De van voor prijs wordt regelmatig uit de duim gezogen. Zo denk je dat je een fantastische aanbieding te pakken hebt terwijl je, schrik niet, de normale prijs hebt betaald voor je aankopen. Daarnaast laten we ons gauw verleiden door pakkende marketing termen. We kopen spullen die we helemaal niet nodig hebben. Als iets heel goedkoop is, heb je het niet ineens meer nodig dan wanneer er een eerlijk prijskaartje aan hangt. Nu.nl zei in een artikel over Black Friday: “De consument laat zich verblinden door inhaligheid.” Als spullen zo goedkoop verkocht kunnen worden, dan is de normale prijs dus vele malen te hoog en/of de gene die het product heeft gemaakt, verdient veel te weinig en betaalt dus eigenlijk de prijs voor jouw nieuwe aankopen. Natuurlijk, als je iets nodig hebt en het is nu goedkoper dan op andere dagen, dan zou ik het ook nu kopen. Ik ben tenslotte geen dief van mijn eigen portemonnee. Maar ik ben een gezegend mens: momenteel heb ik niets nodig.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Delphine BEAUVILLAIN (@delphine_reflexologieplantaire) op

Black Friday wordt Green Friday

Vandaag was ik blij verrast door alle berichten op social media waarin mensen vertellen dat ze niet mee doen aan Black Friday. Wij (in de Westerse Wereld) zijn sowieso behoorlijk hebberig als het gaat om het kopen van spullen en kleding. Tegenwoordig is het normaal dat je bij fastfashion winkels een shirtje koopt voor een avondje uit. Vervolgens kieper je ‘m gewoon de kliko in. Hij was toch maar €7,50. Er is een revolutie gaande. Niet alleen op het gebied van veganisme en duurzaamheid, maar ook zeker op het gebied van Fair Fashion. Steeds meer mensen willen weten waar hun kleding vandaan komt, wie het heeft gemaakt en of diegene een eerlijk salaris heeft ontvangen. Duurzame consumenten, influencers en bedrijven boycotten Black Friday en vieren Green Friday: Een dag waarop je niets nieuws koopt en je niet mee gaat in de korting-gekte.

Happy Green Friday!

Volg:
Delen:

9 Reacties

 1. 28 november 2018 / 16:36

  Ik ben iemand die pas iets koopt wanneer ik het nodig heb en dan pas ga ik prijzen vergelijken. De soldenperiode zegt mij dan ook niet veel. Ik hou gewoon niet van gedwongen te gaan shoppen. Ik heb wat ik heb en als ik niets nodig heb koop ik niets. Punt.

 2. 26 november 2018 / 12:46

  Ik heb ook niets gekocht, want ik heb niets nodig. Ik ben hoe langer hoe minder vatbaar voor aanbiedingen, wat ik op zich een erg tof gevoel vind. 🙂

  • 26 november 2018 / 12:49

   Ja, fijn gevoel is dat hè? Ik ben zelf baas over hoe en wanneer ik m’n geld uitgeef. Dat geeft echt zoveel rust!

 3. 24 november 2018 / 18:56

  Ik heb lekker niets gekocht 🙂 Net zoals op heel veel dagen haha! Dat was vroeger wel anders moet ik eerlijk zeggen. Maar ik probeer er nu ook anderen mee te inspireren. Goed dat jij dit dus ook deelt <3

 4. Karin
  23 november 2018 / 19:33

  Ennnnn DANK!? dacht dat ik gek geworden was

  • 26 november 2018 / 12:50

   Nee hoor! De wereld wordt steeds gekker. Het is knap dat steeds meer mensen tegen de stroom in gaan ??

 5. 23 november 2018 / 17:24

  Ik doe mee met Green Friday 🙂 Zometeen lekker naar de bib om een paar goeie boeken over minimalisme uit te lenen, niet kopen. En het is er lekker rustig, want iedereen is aan het shoppen 😉

  • 26 november 2018 / 12:49

   Jaa, doe je goed zeg! Boeken ben ik nog slecht in want die wil ik altijd houden.. Hahaha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..