Ik leef in een wereld zonder pushmeldingen

Ik leef in een wereld zonder pushmeldingen

Een gesprek voeren zonder dat een apparaat je onderbreekt. Waardoor je eigenlijk vergeet waar je precies was in je verhaal zodat je het maar afraffelt. Gefocust blijven tot je echt klaar bent. Dat kan in een wereld zonder pushmeldingen.

Ik leef sinds 3 weken in een wereld zonder pushmeldingen. Niet omdat ik mijn telefoon in het toilet heb gemieterd ben verloren. Nee joh. Omdat ik alle pushmeldingen uit heb gezet. Op die bewuste dag werd ik wakker en ik had een ineens intens verlangen naar rust. Dat verlangen, daar besloot ik iets mee te doen.

De keren dat ik op mijn telefoon keek

Instagram, Facebook, Twitter, e-mail, iMessage, Youtube en WordPress had ik allemaal toestemming gegeven om mij te storen tijdens mijn dagelijkse bezigheden. Die toestemming gebruikten ze ook flink. Ik kon geen kop thee inschenken of ik moest weer naar mijn telefoon kijken. Bedankt voor de e-mail maar ik: wil geen lening, heb geen openstaande factuur bij Bandenconcurrent want ik heb nog nooit van dat bedrijf gehoord en ik ben geen gelukkige winnaar van het Euromillion Program. In de tussentijd is m’n theekop natuurlijk al lang overstroomd en is het een troep op de salontafel. Het kijken op mijn telefoon door een pushmelding deed ik zo’n 60 keer per dag. Te gestoord voor woorden.

Verschil

Drastisch dat ik ben besloot ik linea recta dat alle meldingen op mijn telefoon uit moesten. Ik besluit zelf wanneer ik tijd en zin heb om gebogen over een toestel te zitten. Daarnaast verwijderde ik later ook mijn Facebookaccount want dat brengt me helemaal niets. Ik laat het genotscentrum in mijn hersenen weer activeren door wat er gebeurt in het echte leven. Wanneer ik een artikel af heb bijvoorbeeld. Of wanneer ik een echt complimentje krijg van een vriend(in). Of op een gezellige verjaardag ben waar iedereen het naar zijn in heeft. Ik weet namelijk wel dat ik bij een groep mag horen en volledig word geaccepteerd. 

Wat het me brengt

De rust die ik zocht. Ik sta weer met beide benen op de grond en ik heb meer echt contact met mensen. De likes op Instagram? De reacties op Twitter en de e-mailtjes van lezers? Natuurlijk vind ik dat superleuk (blijf dat ook vooral doen)! Ik plaats mijn kiekjes/berichtjes niet voor Jan met de korte achternaam. Maar ik merk dat ik sneller uit bed kom omdat er geen meldingen zichtbaar zijn wanneer ik de wekker uit druk. De tijd lijkt minder snel te gaan waardoor ik beter kan stil staan bij geluksmomentjes en nieuwe dingen kan ontdekken. Zo ben ik weer begonnen met Yoga, mediteren en heb ik woensdag mijn eerste panfluitles. Gewoon om te kijken of dat wat voor me is. Ik heb er zo’n zin in! Ben ik een beetje getalenteerd? We zullen zien.

Heb jij je pushmeldingen al (tijdelijk) uitgezet of zie je dat totaal niet zitten? 

Volg:
Delen:

17 Reacties

 1. Alynda
  30 mei 2017 / 08:50

  Fijn dat meer mensen beginnen te ontwaken! Het loopt idd de spuigaten uit. Whatsapp heb ik 5 jaar geleden al verwijderd omdat ik het niet normaal vond dat mensen me hun hele levensverhaal toestuurden verdeeld over 100 berichten (dus 100x blingbling…) sindsdien ben ik sowieso kritisch op meldingen. De enige meldingen die ik nog krijg zijn van sms of bellen, en dan nog staat m’n geluid grootste deel van de tijd uit zodat ik het kan zien/kan terugbellen op een moment dat míj uitkomt.
  Ik begrijp niet waarom zoveel mensen er bovenop willen zitten bij elke email, tweet of what not. Dat altijd bereikbaar willen zijn is volgens mij echt niet gezond. Een soort FOMO.

 2. 14 januari 2017 / 17:21

  Ik heb dit een tijdje geleden ook gedaan. Naar aanleiding van het boek leven zonder smartphone stress. Het helpt echt. Ik kijk veel minder vaak op mijn telefoon. Vind het hierdoor ook makkelijker om weg te leggen. Ik krijg ook niet continu mails binnen alleen als ik hem zelf naar beneden swipe. Whatsapp heb ik de groepsapps ook stil staan. Ik krijg alleen meldingen van personen zelf. Nu zijn dat er niet heel veel 😉

 3. 9 januari 2017 / 11:28

  Ik heb de meeste pushmeldingen uitstaan, en mijn telefoon staat meestal op stil. Vooral op mijn werk vind ik het lastig om continu te schakelen tussen werk en privé. Bovendien heb ik op whatsapp nogal wat groepsapps waarop veel gedeeld wordt. Dan wil je niet iedere keer een melding krijgen.

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   12 januari 2017 / 08:47

   Nee, dat snap ik. Groepsapps staan bij mij standaard op stil. Als je met 10 mensen in een app zit en iedereen zegt iedere dag wat, man man man, wat een stoorzender! Maar nu kijk ik gewoon wanneer ik er zin/tijd in/voor heb en dat vind ik echt veel fijner.

 4. Nicolet
  9 januari 2017 / 10:17

  Ik heb vrijwel alle pushmeldingen uit staan en dat heb ik al vanaf het begin. ik kijk op mijn telefoon wanneer ik dat wil en niet andersom. Wel staat Whatsapp geluid aan, maar verder niet.

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   12 januari 2017 / 08:47

   Bij mij was het dus andersom.. maar gelukkig heb ik inmiddels ook het licht gezien 😉

 5. 8 januari 2017 / 14:56

  Ik leef al jaren zonder pushmeldingen. Ooit een week zonder Facebook gedaan, en na afloop heb ik ze allemaal uitgezet en nooit weer aangezet, heerlijk.

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   12 januari 2017 / 08:46

   Wat lekker zeg!! Ik snap dat je die keuze hebt gemaakt. Ik ben zo blij dat ik dat nu ook heb gedaan. Wat een rust!

 6. 8 januari 2017 / 13:52

  Super goed! Ik heb al een heleboel uitgezet, maar dat kan nog wel meer. Ik wil ook groepsapps op zacht zetten, want word er altijd knettergek van. Ik zit ook al een hele tijd te denken aan het opschonen van mijn social media, vooral Instagram. Maar dat voelt zo’n grote stap voor mij, omdat ik er ook zoveel leuke mensen door ontmoet. Ik wil niet dat mensen het persoonlijk opvatten als ik ze ontvolg, want zo is het niet bedoeld. Toch merk ik er wel veel mee bezig te zijn in mijn hoofd en moet ik gewoon maar de stap gaan nemen binnenkort. Opruimen in het echt heb ik al grotendeels gedaan, nu voelt dit als een goede volgende stap.

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   12 januari 2017 / 08:46

   Die had ik gelukkig altijd al op stil. Groepsgesprekken trek ik echt niet hoor! Hahaha Ik heb dat laatst ook gedaan. It’s not you, it’s me zullen we maar zeggen (jou volgens mij nog wel hoor, sws op Twitter). Die rust is gewoon veel belangrijk dan continu op je toestel kijken..

 7. 7 januari 2017 / 22:11

  Ik heb precies hierover een concept staan. Het wordt een beetje overdreven hè met die telefoons. Ik heb ook mn geluiden en meldingen maar afgezet.

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   12 januari 2017 / 08:45

   Oh, wat toevallig! Ja het is enorm overdreven. Nog even en ze nemen de wereld over 😉 Hoe bevalt het tot nu toe? Geen meldingen?

 8. 7 januari 2017 / 20:47

  Panfluit, wat leuk! En ik had nooit bedacht dat je die meldingen uit kon zetten. Dank voor de tip 🙂

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   12 januari 2017 / 08:44

   Ja hè? Zoals je al las vind ik het nog leuk ook! Ik vind het zoveel fijner zonder pushmeldingen. Had ik veel eerder moeten doen!

 9. 7 januari 2017 / 17:57

  Ik heb ze altijd standaard uitstaan. De Facebook app heb ik niet, want die trekt mijn telefoon leeg. Iedereen die me dringend iets moet vertellen, die belt maar. Ik ben ook zo iemand die een whatsapp gesprek rustig pas een dag later beantwoord. Gewoon lekker kalm aan. ?

  • Het Groene Broertje
   Auteur
   12 januari 2017 / 08:43

   Ja, ik had dat dus nooit.. Gek werd ik er van! Ben blij dat ik er nu zoveel meer rust door krijg..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..