En nu is het genoeg – Mijn eerste ervaring met een vegan diëtiste

En nu is het genoeg – Mijn eerste ervaring met een vegan diëtiste

Mensen die mij al wat langer kennen weten dat ik al tien jaar op dieet ben en er geen fluit mee ben opgeschoten. Schijnbaar kan ik het niet alleen en daarom schakelde ik vegan diëtiste Lobke Faasen in. Lobke gaat mij helpen. Maar nu eerst een persoonlijk stukje over mijn issues met voeding.

Toen was slank zijn nog heel gewoon

Vroeger, als jonge knul, was ik relatief slank. Ik ben nooit echt dun geweest, maar dat hoeft ook niet. Zo rond mijn 19e deed ik wel eens een fotoshoot hier en daar. Niets noemenswaardigs hoor, meer op TFP-basis of voor het aanvullen van iemand z’n portfolio. Tot op een dag, het was een beetje net zoals vandaag een mooie zonnige dag in mei, een fotograaf commentaar leverende op de super onzekere, net uit de kast gekomen en dus erg breekbare mij. Ik woog 85 kilo en had een gezond gewicht een een prima lijf. Deze meneer vertelde mij dat ik er goed uit zag maar als ik meer wilde of verder wilde komen, er toch echt minstens 5 kilo’s vanaf moesten. Toen ging het heel gauw de verkeerde kant op. Ik werd letterlijk gek en ontwikkelde een eetverslaving. Ik was in mijn hoofd alleen maar bezig met ‘ik mag niet eten, ik mag dat niet, nee ik kan niet mee’ . Voordat ik goed en wel in de gaten kreeg dat ik aankwam, was ik zomaar ineens 121 kg! Toen begon de ellende pas echt. Ik ging op dieet.

 

Vegan Sushi

 

Ik heb alle diëten wel geprobeerd

Ik rolde van het ene dieet in het ander. Ik probeerde Slimfast, Modifast, Weight Watchers, Sonja Bakker, Herbalife, Paleo, moet ik nog even doorgaan? Niets hielp. Of nou ja, het hielp wel. Voor even. De kilo’s vlogen er af omdat ik veel te weinig at. Toen ik weer redelijk tevreden werd met mijn lichaam, ging ik weer normaal eten. Met alle gevolgen van dien. Calorieën tellen maakt me ongelukkig. De sportschool ook. Voedingsmiddelen als ‘slecht’ bestempelen wierp ook geen vruchten af. Mezelf uithongeren om vervolgen 185 duizend calorieën te eten was ook niet zo’n beste keuze. Wat nu? In de 10 jaar from hell heb ik er wel geteld zo’n 5 kilo af weten te houden. Nu is de tijd. De tijd om hulp te zoeken op een verantwoorde manier. Ik kan het niet alleen. Dat heeft vadertje tijd inmiddels duidelijk laten weten.

Guacamole

Het eerste gesprek met vegan diëtiste Lobke Faasen

Lobke vroeg mij om een eetdagboekje van twee dagen bij te houden. Natuurlijk was een dag precies zoals bij mij vaak de slechtste dag van de maand is. Maar goed, eerlijk is eerlijk. Ik heb alles ingevuld en aangeven (behalve de stiekeme portie frietjes met ketchup. If nobody sees you eat it, it has no calories.) Ook moest ik aangeven wat mijn valkuilen zijn (te lang niet eten om daarna troep naar binnen te schuiven) en wat mijn doelen zijn. Op korte(re) termijn is dat voor mij mijn eetbuien de baas worden en kiezen voor gezonde voeding. Op langere termijn is dat een keer naar het strand kunnen zonder me te schamen voor het lichaam waar ik in woon. Natuurlijk mag ik wel eens Ben & Jerry’s (ja, voorlopig natuurlijk niet) maar dan niet een hele pot en niet elke week. Om de korte termijndoelen te halen moet ik meteen aan de bak. Ik laat mijn frisdrankverslaving niet langer de baas zijn en heb de cola (zero) direct door de gootsteen gegoten. Dat was voor mij ook best een symbolisch dingetje. Een frisse start met betere keuzes. Ik ga andere dingen drinken. Water, thee, Spa rood en Spa/Barleduc met een smaakje. Wat Lobke als vegan diëtiste mij meteen heeft geleerd is dat perfectie niet bestaat. Ik wil graag minimaal 10.000 stappen per dag zetten maar door mijn zittende beroep red ik vaak maar 5.000. Ik mag trots zijn op de 5.000 want vroeger waren het er maar 2.000. Lobke past haar advies helemaal aan aan mij. Iedereen is uniek en heeft een andere kijk/beleving wat betreft voeding. Ik ben superblij dat ik deze stap heb genomen en hopelijk komt het ooit zover dat ik een voor en na foto durf te laten zien in boxershort 🙂

Volg:
Delen:

29 Reacties

 1. Mariska
  11 mei 2018 / 00:53

  Every journey begins with a single step. Super herkenbaar, voor mij was het de cappucino met suiker die ik als eerste liet staan en de (toen nog) mega grote reep Milka die de prullenbak in ging. Ik ben er nog niet, maar nog altijd onderweg, vallen en opstaan. Dat mag ;-). Zet hem op! En bedenk, als het even niet lukt: elke dag mag je opnieuw beginnen, wat zeg ik, elk moment van de dag zelfs! De eerste paar weken zijn t lastigst.. patronen doorbreken. Good luck!

  • 15 juni 2018 / 14:02

   Ja, die oude patronen doorbreken is inderdaad een flinke uitdaging. Bij mij gaat dat ook met vallen en opstaan hoor. Niemand kan altijd pieken. Maar elke stap vooruit is er één. Hoe klein ook. Jij ook succes!!

 2. 10 mei 2018 / 17:55

  Succes Sytse. Een vriendin van mij heeft gestaag gewicht verloren en heeft haar eetpatroon stapgewijs aangepast. Dus de frisdrank is een mooi begin.

  • 15 juni 2018 / 14:02

   Dankjewel! Het is ook beter om alles stapje voor stapje te doen dan in een keer alles om te gooien. Dat heb ik namelijk nog nooit volgehouden..

 3. Ilse
  10 mei 2018 / 11:59

  Het is zo herkenbaar allemaal! Goed van je dat je hulp vraagt inderdaad.
  Het gaat allemaal om mindset. Ik ben zelf ook bezig met mijn “reis” naar een gezonder en fitter leven. Het ding is juist dat je het jezelf waard moet vinden om te voeden met de juiste voedingsstoffen. Niet vullen maar voeden dus.
  Dat verschil merk je heel duidelijk op een gegeven moment en als je voldoende in contact staat met jezelf en je lijf. Dan ga je dus steeds vaker kiezen voor de voedingsstoffen waarvan je merkt dat ze je lichaam en geest goed doen.
  Jij bent het namelijk waard om goed voor te zorgen. Dat is de reden om te kiezen voor gezonde voeding. Gezond eten is iets positiefs en zo moet je het benaderen. Niet denken aan dat wat je niet meer mag maar aan wat de juiste voedingsstoffen je voor gevoel geven.
  En je moet nog steeds van de “foute” dingen kunnen genieten soms. Maar geniet er dan ook echt van omdat je jezelf het een keer gunt en doe het niet stiekem om jezelf daarna weer af te straffen.
  Je relatie met eten moet gezond zijn en positief en dat vraagt een verandering van mindset. Alleen op die manier zul je blijvend succesvol zijn. Geef het tijd ! Wees geduldig en vooral lief voor jezelf.
  Je kunt dit ! ???

  • 15 juni 2018 / 14:04

   Wat een mooie reactie. Dankjewel! Het is ook zo hoor. Als ik ongezonde dingen eet, baal ik daarna ontzettend van mezelf. Dat ben ik nu aan het afleren. Ook leer ik om, zoals jij zegt, een gezonde relatie met voeding te krijgen. Dat lukt niet altijd, maar stapsgewijs gaat het steeds beter. Het is niet perfect, maar dat hoeft ook niet. Als de basis maar voedende voeding is.

 4. 10 mei 2018 / 10:44

  Geweldig lieve Syts! Als jij iets wilt, spant heel het universum met jou samen om je droom te verwezenlijken. Die is van Paulo Coelho, is een belangrijke spreuk voor mij – ik vertel nog wel eens hoe & wat. Ik wilde deze spreuk al tijden naar jou sturen, dit leek me een goed moment 🙂 xxx

  • 10 mei 2018 / 10:55

   Oh m’n reactie verstuurt meteen.. Hahha! Dankjewel lieve schat!! Ik geloof ook dat je er wel klaar voor moet zijn en dat ben ik nu eindelijk. Xxx

 5. 9 mei 2018 / 17:56

  Enorm veel succes! Fijn dat je dit deelt, ik denk dat meerdere mensen zich hierin kunnen herkennen 🙂
  Zet ‘m op! <3

  • 10 mei 2018 / 10:56

   Ik hoop het. Ik deel het ook alleen maar om mensen te laten zien dat ze niet alleen zijn. Dankjewel!! ?

 6. 9 mei 2018 / 17:31

  Heel veel succes en wat fijn dat je een vegan diëtist hebt gevonden!

 7. Conny
  9 mei 2018 / 16:52

  Wat gaaf dat je dit schrijft!! En enorm leuk om kennis te maken met Lobke! Dank voor het delen en ik blijf je graag volgen!

 8. 9 mei 2018 / 16:51

  Wat ontzettend goed dat je deze stap hebt gezet! Het feit dat je er zo open over bent maakt je kwetsbaar, maar daardoor alleen maar een mooier mens. Gelukkig lijkt het erop dat jij dat weet en je je eigenwaarde niet laat afhangen van je gewicht, dat vind ik knap!

  • 10 mei 2018 / 11:10

   Wat een lieve reactie! Dankjewel!! M’n eigenwaarde hangt er niet vanaf maar m’n zelfbeeld verandert er wel door..

 9. 9 mei 2018 / 16:20

  Zo onwijs knap van jou dat je hulp durft te vragen. En dat samen met een vegan diëtiste, kan mij voorstellen dat je dan al snel op één lijn zit! Super. En perfect hoeft ook niet, dat is ook verschrikkelijk saai. Maar wat zal ik het fijn vinden als jij straks oprecht kan zeggen dat jij je lekker voelt in je eigen lijf!

  • 10 mei 2018 / 11:11

   Ik hoop zo dat ik daar ooit kom! We gaan ons best doen en dan ga ik er vanuit dat ik er wel dichtbij in de buurt ga komen..

 10. Evain
  9 mei 2018 / 15:48

  Lieve Syts,
  Fijn dat jij en Lobke de handen in een slaan! Zo stoer dat je ons op jou reis mee neemt?!
  Ik heb hoge verwachtigen van Lobke, en ik hoop dat jij de rust kan bewaren om op een gezonde manier af te vallen. Want acuut 10kg in No-time gaat t weer van je houden, maar dat wist je al.
  Het is tijd om je innerlijke schoonheid te laten stralen je kan dit???ik weet het zeker!

 11. 9 mei 2018 / 15:39

  Wat dapper dat je dit zo opschrijft! Ik hoop zo dat het nu wel gaat lukken. Je hoeft het nu in ieder geval niet alleen te doen, maar krijgt professionele hulp. Goed gedaan!

 12. 9 mei 2018 / 14:59

  Wat goed dat je dit besloten hebt en wat fijn dat het zover goed bevalt 🙂 Ik ga haar onthouden voor als ik ook advies wil!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je kunt mij gezien hebben bij..