Wat ik had willen weten voordat ik vegan werd

Wat ik had willen weten voordat ik vegan werd

Wanneer je van levensstijl verandert, zijn er dingen waar je tegenaan loopt. Ik ga nu zo’n vier jaar als veganist door het leven en er zijn toch een aantal dingen die ik had willen weten voordat ik vegan werd. Ik deel je wat ik nu weet, zodat wanneer jij over gaat je weet wat je kan verwachten. Wat ik had willen weten voordat ik vegan werd.

In vegan-transitie zitten is oké

Rome is niet in één dag gebouwd. En jouw levensstijl hoeft ook niet direct perfect te zijn. Veel vegans waren eerst vegetariër. Er zijn maar weinig veganisten die in één dag overstag gingen (oftewel, vegan over night). Ik dacht dat ik wel vegan over night was geworden. Nu ik terugkijk, zie ik dat dat eigenlijk niet zo is. Toen ik mezelf al vegan noemde, at ik nog wel eens iets dat niet vegan was. Soms ging dat per ongeluk, soms koos ik daarvoor omdat het makkelijker was. Zo bestelde ik wel eens een pizza met koe-kaas omdat ik dat lekkerder vond. Of at ik wel eens melkchocolade omdat dat bij vrienden op tafel stond. Het is dus helemaal oké dat je je best doet maar er nog niet helemaal bent.

De perfecte vegan bestaat niet

Niemand is perfect. En direct een levensstijl perfect aanmeten kan niemand. Het is gewoon onmogelijk om een perfecte veganist te zijn. Soms zitten ergens toch dierlijke ingrediënten in zonder dat je het wist of heb je medicijnen nodig met dierlijke ingrediënten. Rijd je nog auto? Of kom je überhaupt wel eens buiten? Grote kans dat je dan ook insecten, vliegen, muggen en God weet wat voor dieren nog meer doodmaakt. Niet bewust natuurlijk, maar het gebeurt wel. Veganisme draait om je best doen, niet om perfect te zijn. We hebben niet 10 perfecte veganisten nodig in de wereld, we hebben miljoenen mensen nodig die hun best doen.

Vind gelijkgestemden

Je hebt de documentaires gezien. Je bent kwaad op de wereld en wordt kwaad op de mensen om je heen die de wereld niet zien zoals jij de wereld ziet. Wanneer je in je gezin/vriendenkring/school/werk de enige bent die besluit om veganist te worden, ontdek je dat de mensen om je heen de wereld anders zien dan jij. En dat is moeilijk en soms pijnlijk. Ik dacht heel vaak: “Hoe kunnen zij nou niet zien wat ik zie?!” Het is daarom heel belangrijk om (on- en offline) mensen te vinden die hetzelfde denken over veganisme als jij. In 2020 is dat gelukkig niet meer zo moeilijk. Zoek op Instagram op #DutchVegan en we staan voor je in de rij met onze heerlijke recepten en toffe producten. (bijna) Alle vegans willen je vragen beantwoorden en je helpen om je op je gemak te laten voelen bij je nieuwe vegan lifestyle. Ik ben daar één van. Stuur me een DM op Instagram, reageer onder dit artikel of stuur me een mailtje. I am here.

Wat ik had willen weten voordat ik vegan werd Sytse

Veel mensen zullen je niet begrijpen 

Of je nou veganist bent voor de dieren, het milieu of je eigen gezondheid, veel mensen zullen niet begrijpen waarom je deze keuze maakt. “Wat is er mis met kip? Dat is toch juist gezond?” “We moeten wel dieren eten om alle voedingswaarden binnen te krijgen!” “Waarom drink je dan geen melk meer?” “Ik eet maar een klein beetje vlees.” Allemaal van die dingen waarvan mensen is geleerd dat het goed voor ze is. Ik houd het er maar op dat we vroeger niet wisten wat we nu weten. Veel mensen houden vast aan wat ze ooit is geleerd. Het is ook echt niet gemakkelijk om aan iets wat je je hele leven hebt geloofd, te gaan twijfelen. Een vegan lifestyle is (voor mij) een lifestyle vol compassie, daarom probeer ik ook altijd compassie te hebben voor de mensen die niet zien wat ik zie, niet denken zoals ik denk en nog steeds dierlijke producten gebruiken. De likeminded people op dit raakvlak vind ik wel ergens anders.

Eet volwaardig plantaardig

Wat mensen vaak niet weten is dat je juist met een volwaardig plantaardig voedingspatroon vollediger eet dan de gemiddelde vleeseter. Omdat je als veganist meer bezig bent met voeding, ben je bewuster van de voedingsmiddelen die je tot je neemt. Het is (ongeacht je voedingspatroon) belangrijk om vitamine B12 bij te slikken. Dat is namelijk het enige dat niet in plantaardige voeding zit. Het zit wel in dierlijke ingrediënten omdat de dieren het in hun voer toegevoegd krijgen of op een andere wijze krijgen toegediend. Het is daarom van belang dat je B12 suppleert. In de winter is een vegan vitamine D ook niet overbodig. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk whole food plant based eet. Dat is mijn fout geweest. Ik vrat heel veel vleesvervangers want ja, dat is makkelijk en lekker. Maar dat is niet echt een goede manier om veganistisch te eten. Ik ben dat nu dus alsnog aan het leren. Je at niet iedere dag een dierlijke hamburger, dus iedere dag een vegan hamburger is ook niet nodig. I know that now.

Je bent niemand verantwoording schuldig en je kan niet alles weten

Wat ik in het begin heel erg merkte is dat mensen wel nieuwsgierig waren naar de gedachte achter mijn keuzes. Maar als beginnend vegan kun je gewoon niet alles weten. Waarom is wol slecht? I didn’t know. Waarom eet je dan geen eieren meer? I didn’t know either. Je hoeft ook niet alles te weten. Dat komt vanzelf. Wees je er van bewust dat het jouw keuzes zijn en dat jij alleen maar jezelf recht in de spiegel aan hoeft te kijken. Je hoeft aan niemand te verantwoorden waarom je voor een vegan levensstijl hebt gekozen. Zolang je je gedraagt volgens de waarden en normen die je nastreeft, komt het goed. En als iemand je een vraag stelt waar je geen antwoord op hebt, is dat prima. Je kan gewoon niet alles weten en dat hoeft ook helemaal niet.

Ik hoop dat ik je met ‘Wat ik had willen weten voordat ik vegan werd’ een beetje heb kunnen voorbereiden op je vegan journey. Ben je al langer vegan of heb je een toevoeging? Laat het gerust weten in de comments!

Volg:
Delen:

10 Reacties

 1. Sandra CH
  14 februari 2020 / 16:58

  Mooi stukje weer. Het is inderdaad voor mensen een ‘journey’ maar als veganist sta je snel onder een vergrootglas :/ Ik ben nu zo’n 3 jaar veganist, daarvoor zo’n 20 jaar vegetarier. Ik dacht dat het lastig zou zijn om mijn gewoontes qua eten en dergelijke los te laten maar dat ging vrij makkelijk. De knop was gewoon om.
  Wat ik niet wist hoe eenzaam het soms kan zijn als je geen andere vegans IRL kent en hoe lastig is jezelf constant te moeten uitleggen. En dan op een manier dat je vooral anderen hun feels niet teveel kwetst want dan ben je “zo’n vegan” :{ In sommige situaties ga ik ook de discussie niet aan. Als mensen vragen waarom ik veganist ben zeg ik dat het om ethische redenen is en als ze doorvragen zeg ik soms wel eens dat ik geen zin heb om erover te praten als ik denk dat het een nutteloze discussie is. Echt een activist van niets dus -_- Maar soms moet je ook jezelf een beetje beschermen denk ik.

 2. 14 februari 2020 / 16:05

  ik heb op een gegeven moment besloten dat ik niet meer een discussie wilde met mensen die vanuit een defensieve houding vroegen naar mijn keuze om veganist te zijn. Bij gefakte interesse vroeg ik heb wat hun kennis was en hoeveel uur ze hadden gestoken in het onderzoeken van de impact van dieren eten op het milieu, hun gezondheid en hoe lang ze hadden nagedacht over de ethische problematiek mbt de dieren zelf.
  Daarmee was de toon direct gezet en stopte men al redelijk snel met vervelend te doen. Ik gaf aan dat ik dolgraag wil vertellen over wat ik allemaal gestudeerd heb en hoe ik tot conclusies ben gekomen maar dat ik vriendelijk bedank voor een welles en nietes discussie wanneer iemand niet op zijn minst de moeite heeft gedaan om feitelijke kennis op te doen en enkel zijn/haar onvrede wilt spuien.

  Ik heb dan ook echt 4 jaar zelf studie gedaan en studeer nu Toegepaste Filosofie om beter te kunnen formuleren wat er onethisch is aan dieren gebruiken/eten etc.

  Daarmee voorkom ik emotionele discussies en creëer ik de ruimte voor informatieve conversaties. <3

 3. 14 februari 2020 / 12:48

  Ik ben het zó eens met dit artikel. Ik zit (zat) in de Vegan Nederland FB groep maar ik kon echt niet tegen sommige die hard vegans die daar in zaten die echt álles afkeurden, terwijl er zoveel mensen zitten in die groep die nog de transitie maken of andere redenen hebben dan alleen dierenleed.

  • 16 februari 2020 / 12:31

   Ik zit (als vegetariër die zo vaak mogelijk het veganistische alternatief neemt) in de Vegans of Belgium-groep en erger me dood aan die die-hard vegans. Als ik dingen lees zoals ‘vegetariërs kunnen evengoed terug vlees eten’ of ‘vegetariërs zijn erger dan vleeseters’, dan schrik ik er niet van dat veganisten zo’n slechte naam hebben. Dat extremisme (100% vegan of je bent een onmens) doet meer kwaad dan goed.

 4. 14 februari 2020 / 12:25

  Dankjewel. Klopt precies. Veel dacht ik inmiddels, na 8 maanden, wel te weten. Maar dat kippen de eieren opeten die ze niet nodig hebben om zich voort te planten, is een hele recente. En wéér een echte ‘ei’-opener…

 5. Renée
  14 februari 2020 / 12:16

  Dankjewel. Klopt precies. Veel dacht ik inmiddels, na 8 maanden, wel te weten. Maar dat kippen de eieren opeten die ze niet nodig hebben om zich voort te planten, is een hele recente. En wéér een echte ‘ei’-opener…

 6. Petra
  14 februari 2020 / 11:46

  Mooi blog! Ik ben vegetariër, maar ben wel bezig om te kijken hoe ik meer vegan kan doen. Vraagje over die B12: dat hoor ik nou steeds, het is de enige stof die je als vegan niet binnenkrijgt, maar anderen krijgen het ook alleen maar binnen omdat vee het krijgt toegediend of omdat het kunstmatig aan eten wordt toegevoegd. Maar… hoe kreeg de mens dan B12 binnen vóórdat het overal kunstmatig werd toegediend/toegevoegd? Het moet toch érgens van nature in zitten?
  Dank voor je reactie!

  • 14 februari 2020 / 11:50

   Goeie vraag, Petra! Want ik ooit ergens heb gelezen is dat het vroeger gewoon in de grond zat en dat je het door het eten van planten binnen kreeg. Maar dat we de wereld nu zo hebben vergiftigt met onder andere landbouwpesticiden dat het zo goed als overal verdwenen is..

 7. 14 februari 2020 / 10:49

  Mooi dat je dit deelt! Ergens vind ik het wel jammer – hoewel het ook houvast geeft voor de buitenwereld en jezelf – dat de ‘hokjes’ zo uitgaan van 100% vega, vegan etc. Dat maakt de drempel hoger en kan inderdaad moedeloosheid geven bij mensen die juust zoveel positieve stappen zetten. Zeker vanuit milieu-oogpunt kunnen we ook door niet ‘perfect, wat dat dan ook is’ te eten prima met ons eetpatroon binnen de draagkracht van de aarde komen. Mooie motivatie Sytse!

  • 14 februari 2020 / 11:52

   Dankjewel! Maar in termen als Veganisme vind ik het ook nog steeds lastig hoor. Maar je best blijven doen en streven naar een leven met zo weinig mogelijk leed, lijkt me een mooi streven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..