Ik ben homo in een hetero wereld

homo in een hetero wereld

Als homo is het best lastig leven in een hetero wereld. De zoveelste aanvaring van afgelopen vrijdagavond, bevestigde dat wel weer. We moeten samen aan de slag wat betreft acceptatie, tolerantie en liefde. 

Vrijdagavond kwam ik moe thuis. Ik plofte bij Reinier op de bank. Ik was te moe voor boodschappen en kreeg hem zover om naar de supermarkt te gaan zodat ik gewoon in de chill kon blijven. Ik realiseerde me hoe fantastisch het is dat we er altijd voor elkaar zijn. Ik was dankbaar en blij en bedacht me dat ik nog een leuke foto van Tel Aviv van ons samen had. Ik knalde onderstaande kusfoto op The Gram en was enorm dankbaar dat we het zo fijn hebben samen. Ik dacht, dit is zo schattig, dat mag ik niet voor mezelf houden!

Prompt zie ik dat twee bedrijven, waar ik beide wel eens wat heb besteld, me ontvolgen. Ik word boos. Teleurgesteld. Het zijn de laatste dagen van pride month, een maand waarin ik me meestal volledig geaccepteerd voel. Dit komt even binnen. Ik besluit om het met naam en toenaam in mijn Instagram story te vermelden en ik krijg direct een boos berichtje van één van de bedrijven. Ik moet volwassen worden. Ben niet chique en moet niet zo oordelen. Ik weet dat alles wat je aandacht geeft groeit, maar ik ben mijn emoties niet de baas en ik reageer toch. Ik geef het bedrijf de ruimte om uit te leggen dat het toeval is. Dat ze niks tegen twee kussende mannen hebben. Dat ze niet homofoob zijn. Op z’n minst dat ze me waarderen als volger/klant. Dat bleef uit. “…daarnaast voel ik mij niet genoodzaakt om vervolgens aan je uit te leggen waarom ik je wel ontvolg. Daar heb ik mijn redenen voor en die houd ik graag voor mezelf.” Auw! Ik geef je een kans om je te herpakken en je grijpt ‘m niet met beide handen aan? Gemiste kans. (Ik heb de story verwijderd. Zoals ik zei: Alles dat je aandacht geeft groeit en ik wil me, nadat ik m’n emoties de baas was, niet verlagen tot een dergelijk niveau.)

Er is zoveel werk aan de winkel wat betreft (homo)acceptatie

We roeptoeteren allemaal maar wat op dat grote boze internet. Veel mensen spugen met woorden zonder na te denken over gevoelens, gevolgen en de pijn die er door kan ontstaan. We doen alsof Nederland zo’n tolerant land is, maar ik merk echt dat dat steeds minder wordt. Al helemaal toen ik in Tel Aviv was en hoe geaccepteerd homoseksualiteit daar is. Het verschil is enorm. Minderheden worden gediscrimineerd. Als het gaat om huidskleur, geaardheid, religie, gender of wat dan ook, moeten we met z’n alles aan de slag. De wereld is zoveel mooier als we lief voor elkaar zijn. Natuurlijk, positieve discriminatie is ook discriminatie, maar laat mensen in het algemeen weten dat je blij bent dat ze er zijn. Ongeacht bovenstaande (behalve dan die ene treuzelkont voor je in de rij bij de kassa die al het kleingeld telt terwijl jij onwijze haast hebt). Realistisch dat ik ben, snap ik dat er altijd mensen zijn die iets tegen een bepaalde (ik omschrijf het verrot maar weet even geen ander woord) levenswijze hebben. En dat is denk ik een kwestie van smaak. Maar het is niet oké om iemand daar op aan te spreken, te veroordelen of af te keuren. Als iemand een hoofddoek wil dragen, is zij daar vrij in. Als iemand homo is, is dat oké. Als iemand een donkere huidskleur heeft, moet dat geen probleem zijn.

Homoseksualiteit is normaal

Echt, homoseksualiteit is normaal. Het komt voor in alle jaren van de mensheid, onder dieren en het zal altijd blijven bestaan. We are not going anywhere. Maar met dit soort situaties wordt het mij altijd heel duidelijk dat homoseksualiteit niet als normaal wordt gezien. En dat doet pijn. Zo snap ik bijvoorbeeld niet dat er ambtenaren zijn die homo-huwelijken mogen weigeren. Ze zetten ons weg als tweederangsburger en we zijn alles behalve. Als ik de baas was van een dergelijke instantie, werden weigerambtenaren direct uit hun functie gezet. Zij hebben niet het recht om te bepalen wat wel en niet oké is. In een ideale wereld houdt iedereen van iedereen. Het is een utopie, maar we kunnen met z’n allen proberen om die utopie steeds dichterbij te brengen.

Geef liefde, ontvang liefde, wees liefde.

Volg:

20 Reacties

 1. Marloes Peper
  21 augustus 2019 / 15:24

  Leven en laten leven. Jullie doen er toch helemaal niemand kwaad mee?! Laat elkaar in zijn of haar waarde . Ik snap het gewoon echt niet ?

 2. 9 juli 2019 / 21:02

  Ook van mij nog even complimenten voor je post! <3

 3. 5 juli 2019 / 09:41

  Wat een mooi artikel en heel herkenbaar! <3 Heel pijnlijk dat mensen nog zo'n negatief beeld hebben over homoseksualiteit. Ik begrijp daar echt zo weinig van.

 4. 30 juni 2019 / 13:19

  Absurd dit. Ik ben heel benieuwd naar de bedrijven die zo op je reageren, maar ik snap dat dat niet het punt is. Belachelijk dat je na al die tijd nog steeds moet vechten om geaccepteerd te worden. Ik vind je foto in ieder geval inderdaad heel vrolijk en lief!

  • 31 juli 2019 / 13:49

   Ja, het is echt bizar. En die discussie maakt me stiekem weer kwaad. Bedankt voor je lieve compliment <3

 5. Lisette Weustenenk
  29 juni 2019 / 14:49

  Liefde voor jullie ??‍❤️‍?

 6. 29 juni 2019 / 12:40

  Vind het zo knap en fijn dat je hierover schrijft, want ik ben me hier echt zelden bewust van. Waardoor ik weer bewust word van mijn eigen hetero-relatie privilege. Wat fucking klote gewoon dat liefde, alle liefde, nog steeds niet als liefde gezien wordt in Nederland. Absurd.

  • 31 juli 2019 / 13:51

   Weet je wat het is? Als je er nooit mee te maken hebt, lijkt het ook niet te bestaan. Bedankt voor je lieve woorden <3

 7. 29 juni 2019 / 12:02

  Mooi geschreven lieve Syts! Ik kan er vooral niet bij dat er gelovige mensen zijn die homoseksualiteit niet accepteren. Die weigerambtenaar komt waarsch van de kerk. Zo stom dat een geloof wat liefde predikt dat dan niet kan.
  Ik vind die foto zo leuk van jullie twee! Liefde is zo mooi om te zien!

 8. 29 juni 2019 / 11:23

  Jeetje, wat een nare situatie heeft zich voorgevallen. Het roept bij mij in eerste instantie de gedachte op ‘joh, blij dat je ervan af bent als ze jou niet accepteren’ maar ik snap jouw boosheid ook erg goed. Ik denk dat je gelijk hebt, dat Nederland (op vele vlakken trouwens) steeds intoleranter wordt. Dat merkte ik pas echt op in New York, waar ik mensen van alle kleuren, maten, religies, leefwijzen en voorkeuren bij en door elkaar zag leven. In zo’n relaxte vibe! Natuurlijk zal er daar ook genoeg gebeuren, maar het voelde anders dan hier. Ik vond jullie foto heel liefdevol en mooi, dus keep on sharing your love! Daar wordt de wereld iets mooier van.

 9. 29 juni 2019 / 09:38

  Wat vervelend zeg 🙁 Dat verwacht je niet in deze tijd, maar het zit schijnbaar heel diep bij velen… Laat iedereen gewoon lekker zijn zoals ie is!

 10. 29 juni 2019 / 09:23

  Het lijkt wel of er grote groepen mensen zijn die steeds behoudender en dus onverdraagzamer worden. Slechte ontwikkeling!
  Goed dat je het aandacht geeft want zo tolerant zijn velen niet!

 11. Ronald
  29 juni 2019 / 09:19

  Inderdaad is het triest dat we het hier nog steeds over moeten hebben. We horen zo vaak, dat iedereen normaal zou moeten zijn, alleen is er een erg groot probleem: ik weet namelijk niet wat normaal is. Wie bepaalt wat normaal is en wat is anders. Wat hier normaal is is ergens anders juist anders. Leef en laat leven! Kijk naar je eigen en geniet van jouw leven in plaats van je iets aantrekken van een ander zijn/haar leven, mening of houding! Was dat maar normaal! Kijk naar de mens, naar de persoon! Niet naar de kleur of afkomst! Kijk naar het karakter inplaats van of iemand van mannen, vrouwen of bomen houdt! !
  Een punt ben ik het alleen niet met je eens: de weigerambtenaar moet je niet ontslaan, of uit functie zetten. Want ook daar is de regel, alles wat aandacht krijgt groeit. En daarnaast mogen deze mensen ook een mening hebben, een mening die ik niet begrijp maar hun mening. Sterker nog: stel jij gaat trouwen, en je hebt de keus tussen een ambtenaar die dat geweldig vind of iemand die daar minder blij mee is, maar wel moet omdat ie anders zijn ambt verliest! Ik zou liever iemand voor me hebben die zelf kiest om dit geweldige moment te begeleiden.
  Je moreel snap ik zeker hoor! Ik zou het ook mooi vinden als niemand er een probleem mee zou hebben en naar het geluk inplaats van geslacht/geaardheid (stom woord) kijkt.
  Al met al! Ik zag je foto van de week langs komen en ik vond (eigenlijk vind) hem prachtig!

 12. 29 juni 2019 / 07:34

  Wat een mooi stuk, weer! Er is nog zo’n lange weg te gaan he? Dat mensen maar eens accepteren dat niet iedereen het met je eens hoeft te zijn & dat je bij een meningsverschil de ander nog niet persé hoeft te haten… daar gaat het mis. Ik ben zelf mijn familie (oh ja, en veel volgers natuurlijk, hihi) kwijtgeraakt door een YT-video waarbij ik make up op kreeg, dus hoewel ik hetero ben, kan ik me goed voorstellen hoe dit binnenkomt.

  Ik geef social media ook juist deels de schuld hoor – door onze info-bubbels waarin iedereen het met je eens lijkt te zijn (de hele dag, elke dag) is polarisatie van groepen iets wat steeeeeeeds erger wordt. Elke groep wordt hardnekkiger in zijn geloof “gelijk te hebben” & in de veroordeling van anderen. Daarom haat ik die platformen (met name FB!) stiekem steeds meer 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..