Hoe duurzaam is mijn bank? – World Animal Protection

Hoe duurzaam is mijn bank? – World Animal Protection

Eigenlijk heb ik er nooit zo bij stilgestaan maar ik vraag me af, hoe duurzaam is mijn bank? En waar investeren ze mijn zuurverdiende spaargeld in? Tijd om mijn bank eens aan de tand te voelen! En dat kan jij ook doen in samenwerking met World Animal Protection!

In den beginne

Al sinds ik het levenslicht zag ben ik al klant bij de Rabobank. Dat hebben mijn ouders vroeger zo geregeld. Inmiddels is Reinier ook overgestapt en hebben we samen vijf rekeningen bij ze. Ik ben best wel ‘merk vast’ en als iets goed is, wil ik het vooral zo laten. Toen Reinier overstapte van de ING naar de Rabobank, zag ik hoeveel rompslomp dat met zich mee bracht. Maar inmiddels is het allemaal wel geregeld. Nu begin ik toch een beetje te twijfelen of de Rabobank nog wel bij de duurzame Sytse van nu past. Ik heb het al eerder verteld maar ik ga voor een leven met zo veel mogelijk compassie. Een bank die investeert in vleesproductiebedrijven is volgens mij alles behalve. Zo’n bank zorgt ervoor dat het leed waar ik tegen strijd, blijft bestaan.

Reclame

Rabobank, mijn bank voor al 31 jaar, maakte laatst reclame over hoe duurzaam ze wel niet bezig waren. Ze gingen voor ‘duurzame landbouw’ en ‘duurzame veeteelt’. Oftewel “Growing a better world together”. Die slagzin is inmiddels verwijderd en de reclame eindigt nu met: “Stel je eens voor dat we samen het wereldvoedselprobleem oplossen.” Dat ik mijn bank ‘aan deze belofte mag houden’ is inmiddels uit de reclame gehaald.  Niet zo gek ook. Het zijn misleidende leugens. Ze hebben tussen 2012 en 2017 namelijk € 6,8 miljard aan leningen verstrekt aan vleesproductiebedrijven. Daarmee is de Rabobank de grootste financier van de vleesproductiebedrijven (ING investeerde maar liefst € 1,3 miljard en ABN Amro € 658 miljoen). Zolang er dieren worden gegeten, bestaan dit soort bedrijven. Maar dat betekent toch niet dat de Rabobank met hun reclame de, steeds bewuster wordende consument, zo mag misleiden?

 

World Animal Protection

Overstappen of de petitie van World Animal Protection tekenen?

Mijn Rabobank heb ik gebeld. Ik heb gevraagd hoe ik contractueel zit omdat ik er over nadenk om over te stappen naar een echt duurzame bank. Een bank die me niet voorliegt en mijn zuurverdiende spaargeld niet uitleent aan bedrijven waar ik keihard tegen ben (niet dat mijn spaargeld nou zoveel is hoor, maar vele beetjes maken een hoop). Ik kan weg. Ik mag weg. Met alle rekeningen zonder gedoe. Maar ik weet niet of overstappen wel de oplossing is. De drie grootste banken (ING, ABN Amro en Rabobank) investeerden samen voor € 8,8 miljard in de zeer dieronvriendelijke vleesindustrie. Ik wil de banken en voornamelijk mijn bank, alert maken van hoe fout ze bezig zijn. Gelukkig wil World Animal Protection dat ook en is daar een actie voor gemaakt. Ik wil jou oproepen om de actie van World Animal Protection ook te tekenen en zo de drie grootste banken betere keuzes te laten maken. De actie vind je hier: Actie Banken. Ben je klant bij een van de drie banken (ING – ABN – RABO) en wil je World Animal Protection helpen om het leven van de zielige dieren in de industrie een beetje beter te maken? Teken dan vooral de actie!! Echt, de dieren hebben ons nodig. Bedankt.

PS De dieren zullen je dankbaar zijn maar als je de actie tekent, kun je ook gratis receptkaarten voor diervriendelijke voorjaarsgerechten aanvragen. Van World Animal Protection voor jou. Gewoon als bedankje. 

Volg:
Delen:

13 Reacties

 1. 13 maart 2018 / 22:53

  Ohh dat wist ik niet eens! Inderdaad, dat is wel een goede reden om over te stappen (maar ik zie er wel tegenop hoor, van alles wat erbij komt kijken…). Ik ga me er toch eens even meer in verdiepen 😉

  • 21 maart 2018 / 11:57

   Het valt allemaal best mee hoor! Je kan gebruik maken van een overstapservice en de afschrijvingen die nog op je oude rekening plaatsvinden, gaat automatisch over naar je nieuwe. Dat zie je op je overzicht en zo zie je meteen welk bedrijf of welke instantie je nog even moet informeren over je wijziging.

 2. 13 maart 2018 / 00:14

  Goed idee om je eigen bank onder druk te zetten! Ik ben gewoon weggegaan, haha. Dan voelen ze ook wel hoor. Hoorde net op het nieuws dat Triodos en ASN er een hoop klanten bij hebben gekregen sinds het nieuws van die belachelijke salarisverhoging bij ING. Vind ik stiekem grappig 😉

  Als je wil overstappen, kun je hier even spieken: http://www.zaailingen.com/overstappen-naar-een-eerlijke-bank/. Ik heb lang getwijfeld tussen ASN en Triodos, maar uiteindelijk zijn ze allebei gewoon zooooveel beter dan de rest. Voor de dieren, voor klimaat, voor mensen. Kun je niet de mist mee ingaan. Balen van die rompslomp de vorige keer, maar misschien was dat een keer pech? Over het algemeen hoor ik namelijk dat iedereen overstappen (net als ik destijds) heel erg mee vindt vallen.

  • 21 maart 2018 / 11:56

   Haha, die salarisverhoging is weer teruggedraaid toch? Iemand die jarenlang heeft gestudeerd mag van mij best wat meer verdienen, maar dat deed hij al lang natuurlijk!

   Wat goed! Ik ga even bij jou kijken! Naar welke ben jij overgestapt? Mijn gevoel zegt nu heel hard ASN maar dat kan ook door dat leuke eekhoorntje in de reclame komen..

   • 21 maart 2018 / 20:18

    Ja, gelukkig wel zeg. Maar het blijft natuurlijk belachelijk dat iemand niet twee of drie keer modaal verdient maar 50-60 keer zoveel.
    Bij mij is het ASN geworden, omdat ze daar destijds nog een beetje spaarrente uitdeelden, de app wat moderner leek en omdat het daar makkelijker leek om een creditcard aan te vragen. Volgens mij maakt dat inmiddels allemaal niet zoveel meer uit. Succes met overstappen!

 3. 12 maart 2018 / 21:36

  Ik ben begin dit jaar overgestapt van ABN naar Triodos, voelt goed 🙂

  • 21 maart 2018 / 11:55

   Wat goed!! Ik moet even alles bij elkaar zoeken wat wij hebben meerdere rekeningen (en verzekeringen e.d.) bij de Rabobank. Maar binnenkort ga ik ook over hoor!

 4. 12 maart 2018 / 11:51

  Toevallig heb ik net voordat dit zo erg in het nieuws was een rekening geopend bij ASN. Ik zit ook al mijn hele leven bij de rabobank, een andere keus was er vroeger gewoon niet in de buurt en ben altijd blijven zitten. De actie had ik al voorbij zien komen, ik had al getekend.

  • 12 maart 2018 / 12:33

   Oh wat goed zeg!! Ik wil ook naar ASN. Maar ik wilde eerst met deze actie meedoen zodat we in ieder geval van ons laten horen. Goed dat je al getekend hebt!!

 5. 12 maart 2018 / 09:57

  Triodos! Vriendelijke klantenservice en met een overstapservice zo geregeld. En groen as hell.

  • 12 maart 2018 / 12:32

   Haha, ik denk aan ASN. Maar ik wil natuurlijk eerst mijn eigen bank eens goed aan de tand voelen. Ik ga wel, maar eerst dat mailtje de deur uit gedaan ??

 6. 12 maart 2018 / 07:14

  Ik zit eveneens al sinds m’n eerste bankrekening bij het Belgische Belfius. Ik zou graag overstappen naar een duurzamere bank, maar zo veel opties zijn er hier nu ook weer niet. Ik ga het binnenkort toch maar eens grondig onderzoeken, want ik voel me er al geruime tijd niet goed meer bij.

  • 12 maart 2018 / 12:31

   Ik snap wat je bedoelt. Ik ga me er ook meer in verdiepen en overstappen naar een duurzamere bank maar wil wel echt de juiste keuze maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je kunt mij gezien hebben bij..