De meer maatschappij

De meer maatschappij

Groter, beter, duurder en niet te vergeten: nieuwer. In onze meer maatschappij hebben we nooit genoeg aan wat we al hebben verzameld in ons leven. Is dat echt zo? Of is dat wat de maatschappij je wil laten geloven?

Geluk vinden in spullen

Afgelopen vrijdag zat ik in de auto en hoorde ik de nieuw reclame van Tele2: Ik wil het, wil het, wil het en wel nu. Het ging direct door mijn hoofd: waarom willen we altijd maar groter, beter, duurder en nieuwer? Ik heb er de hele autorit over nagedacht en ben tot een conclusie gekomen. We zijn niet meer gelukkig en zoeken het geluk in de verkeerde dingen. We proberen ons leven te vullen met spullen die volgens de reclame’s ons gelukkig zouden maken. En dat is dan misschien wel zo, maar voor hoe lang? Zodra we weer iets nieuws zien, is ons oude product een bron van ongenoegen. Terwijl je er eerst zo blij mee was!

Less is echt more

Dankzij Marie Kondo heb ik al een heleboel weggegeven en weggegooid. De spullen die ik heb gehouden, zijn spullen waar ik echt oprecht blij mee ben. Maar op een of andere manier jongt het toch steeds weer aan. Ik vraag mezelf daarom nu iedere keer als ik iets wil kopen af: wil ik dit echt? Heb ik het nodig? Hoe lang blijf ik er gelukkig mee? Mijn telefoon heeft inmiddels een barst in het scherm. Voorheen zou ik meteen op zoek gaan naar een nieuw exemplaar. Maar waarom? Mijn huidige toestel werkt nog prima. Het is misschien niet de nieuwste, duurste of mooiste, maar werkt prima. Ik koop voortaan alleen nog maar wat ik echt nodig heb. Een huis vol spullen, maakt dat me echt gelukkig? En hoe zit het dan met een kledingkast vol met kleding? Ik denk niet dat het iets toevoegt aan het geluk in iemand z’n leven. Een huis met minder spullen maar met spullen waar ik van houd, maakt me veel gelukkiger. Kleding precies zo. Alle kleren die ik heb, dat zijn mijn lievelingskleren. Veel ook nog tweedehands gekocht.

 

Love people and use things. Because the opposite wil never work. – The Minimalists

 

Je hebt zelf een keuze

De media, de maatschappij en de mensen om me heen zijn allemaal gelukzoekers. We willen tenslotte allemaal gelukkig zijn. Door het geluk te zoeken in materiële dingen, kunnen we nooit compleet gelukkig zijn. Weet je? Je hebt echt zelf een keuze. Een t-shirt dat je koopt omdat je een feestje hebt en daarna weggooit omdat er een rode wijn vlek in zit en toch maar een paar euro was, maakt dat je echt gelukkig? Of maakt een t-shirt van goede kwaliteit waar je vele jaren plezier van hebt, je veel gelukkiger? Dat de buurman een nieuwe BMW heeft gekocht, betekent niet dat jouw auto ineens niet meer tof is. Je kunt zelf kiezen waar je het geluk vandaan wilt halen.

Hoe ik het (wil) doe(n)

Ik heb besloten dat ik alleen dingen koop die ik echt nodig heb of waar ik echt gelukkig van word. Kwaliteit boven kwantiteit. Ik wil mijn geluk vinden in ervaringen, reizen, vriendschappen, de natuur, lekker veganistisch koken en eten en natuurlijk de liefde. Stilstaan in het moment zonder dat daar per se nieuwe spullen aan te pas hoeven te komen. Ik wil mijn tijd spenderen aan goede gesprekken, spelletjesavonden, het lezen van goede boeken, het zien van mooie plekken en daar foto’s van maken zodat herinneringen nooit verloren hoeven te gaan. Het mooie zien in iedere situatie en daar echt van genieten. Alles is een proces en een mens verandert niet van maandag op dinsdag. Ook niet van vrijdag op zaterdag. Daarom wil ik beetje bij beetje beslissen wat wel en niet in mijn leven past en wat ik dan met de spullen ga doen die niet meer in mijn leven passen.

Volg:
Delen:

25 Reacties

 1. 23 april 2017 / 17:52

  Ik kan me helemaal vinden in je artikel. Geluk draait niet om spullen. Geluk draait om wat je mee maakt en waar je je goed bij voelt. De maatschappij veranderd niet, maar je eigen ik kan dat wel. Ik denk dat het een hele andere mindset is waar je wel jaren over kan doen. Maar elk stapje is er een denk ik dan! Goed geschreven!

 2. 15 april 2017 / 11:38

  Zo mooi omschreven! Geluk bevind zich niet in spullen. Geluk bevind zich in jezelf <3

 3. 10 april 2017 / 17:45

  Goed artikel!
  Toevallig ben ik hier de laatste tijd ook erg mee bezig. Ik heb zoveel zooi in huis en voor al die spullen heb ik nog niet eens de tijd ervoor (de meeste zooi zijn creatieve materialen). Ik ben nu tot het besef gekomen dat ik een stuk gelukkiger zal zijn als mijn huis opgeruimd is zodat ik ook sneller spullen kan vinden als ik ze kwijt ben.
  Ik hoef al die spullen niet. Ik wil ervaringen, die zijn veel meer waard. Het geld dat ik bespaar door minder te kopen kan ik besteden aan een langere vakantie, kan ik meer doen tijdens een vakantie of kan ik leuke uitstapjes maken.

  • 12 april 2017 / 11:30

   Haha, ja. Dat sneller dingen vinden als je huis is opgeruimd. Sterker nog, ik denk dat je ze dan niet eens meer kwijt raakt. Maar ik vind het wel lastig om emotionele dingen weg te doen. Op mijn eerste vakantie met ‘Meneer’ heb ik waxinelichthouders gekocht van speksteen in Egypte. Passen totaal niet bij ons interieur, maar het was onze eerste vakantie en zo, dus die liggen al 3 jaar in de kast..

 4. 10 april 2017 / 13:59

  Ik heb eigenlijk niet meer zo heel veel spullen. Vooral veel noodzakelijke dingen. Tuurlijk zijn er nog wel dingen die ik wil maar toen iemand me laatst vroeg wat ik voor mn nieuwe woning nodig had was mijn antwoord: Eigenlijk niet zo veel, een salontafel en een prullenbak. De rest zie ik wel.

  Ik heb niet eens een wasmachine. Ik fiets wel een keer in de week naar mijn moeder om daar de was te doen, geen probleem. Doe ik niet zo moeilijk over en nog milieubewust ook.

  • 12 april 2017 / 11:28

   Wat goed! Ik heb wel heel veel spullen maar ik Marie Kondo me ook een hoedje hoor. Het wordt dus wel steeds minder en dat geeft ook rust. Minder prikkels in huis zeg maar.

   Een wasmachine vind ik wel een must hoor. Daar zou ik niet zonder kunnen. Maar zo kun je ook nog lekker bij je moeder op bezoek, dus dat is wel een win-win!

 5. 10 april 2017 / 13:09

  Helemaal mee eens! Ik heb een paar jaar geleden aan mezelf beloofd alleen nog maar voor kwaliteit te gaan. Dat soort dingen die 20 jaar meegaan, en waar ik over 20 jaar nog blij mee ben (bv pannen). Ik ben anti wegwerk maatschappij. Dit zie je ook in mijn shop, alleen duurzame kwaliteit. Mijn telefoon is een afdankertje en mode boeit mij niet, als ik het maar mooi vind staan. Dan kan ik zo jaren met iets doen.

  • 12 april 2017 / 11:27

   Met kleren heb ik het precies zo! Ik draag wat ik mooi/fijn vind en of dat nou de mode is van 10 jaar geleden, maakt me dat helemaal niks uit. Die werkwerk maatschappij, dat vind ik een mooie, die is zo hard aan de gang de laatste jaren. Fijn dat er meer mensen zijn die daar niet aan mee willen doen!

 6. 10 april 2017 / 10:58

  Dit is zoooooo herkenbaar. Je artikel doet me denken aan de minimalisme documentaire op Netflix. Ik zat er aan te denken om in spullen te gaan minderen, maar nu heb ik vorige week nieuwe kookboeken gekocht. Tot zo ver het minderen dus.. ?

  • 12 april 2017 / 11:26

   Die heb ik inderdaad ook gezien! Daar komt die quote die ik noem ook uit. Ik was er al mee bezig, maar die docu gaf me inderdaad wel veel inzichten.

   Kookboeken zijn voor eeuwig. Dat vind ik niet echt meedoen aan de meer maatschappij. Maar ik snap je wel hoor. En wat die mannen ook zeggen: De enige verantwoording die je af moet leggen is aan jezelf.

 7. 10 april 2017 / 10:47

  Mooi! Echt waar! Het is iets waar ik de laatste tijd ook veel mee bezig ben. En de grap is: hoe minder je koopt, hoe minder ‘hebberig’ je ook wordt. En het grote voordeel: als je dan wel eens iets (tweedehands) nieuws koopt, ben je er extra blij mee, dan is het zo’n bewuste keuze.

  Hoe die ‘meer-maatschappij’ ons aangepraat is, vind ik trouwens fascinerend. Vanochtend wond ik me nog op over een filmpje van Hunkemoller dat ik op facebook voorbij zag komen. Bijschrift was: “Shopping is better than therapy”. Toen brak echt mijn klomp (los van de ontzettend ongeemancipeerde jaren ’50 inhoud van het filmpje). Seriously?! Shoppen als alternatief voor aan je innerlijke geluk werken?! Een beetje wat jij had met die Tele2 reclame. Zo bizar dat dat ons steeds aangepraat wordt! En zo fijn als je er dan los van kan breken!

  • 12 april 2017 / 11:25

   Dat merk ik inderdaad ook! Hoe vaker ik nee zeg tegen mezelf, hoe minder vaak ik dat moet doen. Al zie ik heus nog wel eens iets wat ik graag zou willen maar als ik mezelf dan de vragen stel die ik hierboven noem, dan blijft het al gauw in de winkel liggen.

   Haha! Ja, maar in de westerse wereld is dat ook wel een beetje zo. Mensen kopen vaak hun geluk terwijl dat op de lange termijn echt niet werkt.

 8. 10 april 2017 / 10:17

  Wat een mooi inzicht! Ik had ook al een reactie op instagram achtergelaten. Ik hecht ook veel meer waarde aan ee bord- en kaartspelletjes avond met vrienden, dan hossen op een festival met duizenden mensen. Dingen puur en persoonlijk houden. Aandacht voor jezelf en voor elkaar.

  • 12 april 2017 / 11:23

   Dat vind ik heel mooi gezegd! “Puur en persoonlijk.” Dat voelt ook zoveel stabieler. Echter. Natuurlijk is een festival soms ook wel leuk, maar het staat niet boven een gezellig avond met vrienden.

 9. 10 april 2017 / 09:47

  Jaaa heel herkenbaar Sytse! Tof dat jij er ook zo in staat. En grappig, de twee uitgangspunten die je hebt bij het kopen van dingen zijn ook precies mijn uitgangspunten. Geeft zoveel rust he? x

  • 12 april 2017 / 11:23

   Ja! Dat geeft echt heel veel rust! Ik zie nog wel vaak dingen waarvan ik denk dat ik ze echt nodig heb maar laat ze dan toch liggen. Dat voelt iedere keer weer als een overwinning. x

 10. 10 april 2017 / 08:28

  I love this! Als je stopt met het zoeken van geluk van in spullen, wordt je paradoxaal genoeg veel gelukkiger. Ik ben zo blij met het feit dat ik niet meer “”mee” hoef te doen aan de gekte van steeds maar meer kopen. Een van mijn favo quotes is: meer is nooit genoeg. En dat somt eigenlijk wel op dat je nooit tevreden wordt als je alleen maar meer wilt.

  • 10 april 2017 / 08:34

   Dat is een mooie Desi! En een mooi en herkenbaar stuk Sytse. Ik denk en schrijf ook graag over dit onderwerp en probeer ook steeds om mezelf scherp te houden als het om kopen gaat. Ik merk dat mijn drang naar ‘zomasr meer of nieuw’ al enorm is afgenomen, maar doms duikt het stiekem toch de kop op. Zit het toch dieper dan je denkt. Heb jij nog tips hoe jij dat aanpakt?

  • 12 april 2017 / 11:22

   Hele mooie quote! Meer is inderdaad nooit genoeg. Ik probeer tevreden te zijn met wat ik heb en daar genoegen mee te nemen. Anders kun je inderdaad wel blijven doorgaan..

 11. 10 april 2017 / 08:20

  Heel mooi geschreven! Ik ben ook “meer” moe. Meer spullen, meer nieuw, meer alles. Het doet me denken aan rupsje nooit genoeg haha. Uiteindelijk word je niet gelukkig van al die spullen…

  • 12 april 2017 / 11:21

   Haha, ja, daar doet het mij ook aan denken! Geluk zit echt toch in iets anders dan spullen. Zodra je weet dat je niet altijd meer hoeft, geeft dat zoveel rust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..