Waarom is wijn niet altijd vegan?

Uitgelichte afbeelding van vegan wijn

De meeste mensen denken dat wijn altijd vegan is. Het zijn toch platgestampte druiven? Helaas is dat alleen maar de basis van wijn. Vandaag leg ik je uit waarom niet alle wijn vegan is.

Wat zit er in wijn?

Wijn wordt gemaakt van verschillende druivensoorten. Dat is de essentie van wijn. Maar helaas is het niet alleen maar druivensap. Wijn bestaat onder andere uit water, suikers, alcohol, zuren, resveratrol (komt van de schil van blauwe druiven), quercetine (smaakversterker, komt voor in onder andere kappertjes en appels), tannine (chemische verbinding. Komt voor in onder andere steeltjes, pitten en schillen van verschillende druiven), sulfiet (dit is zwavel dat ik kleine mate wordt toegevoegd), koolzuurgas (alleen in bubbeltjes wijn), hars (in retsina) en andere stoffen. Op zicht lijkt die allemaal vegan. Maar wijn moet geklaard worden (helder gemaakt worden), anders heb je troebele wijn. Wanneer de blote voeten uitgestampt zijn, is de wijn dus nog lang niet klaar. Wat gebeurt er dan precies in het proces van klaring?

Door het klaringsproces is veel wijn niet vegan

Als je alle bovenstaande ingrediënten bij elkaar doet, dan kan de wijn gaan gisten. Zodra het gisten klaar is, zitten er veel losse deeltjes en eiwitmoleculen (afkomstig van de druiven) in de drank. Als je de wijn dan maar lang genoeg laat staan, zakt het vanzelf naar de bodem of verdwijnt het zelfs helemaal uit de drank. Maar tijd is geld. En daarom gebruiken de meeste wijnhandelaren toevoegingen om dit proces te versnellen. Deze toevoegingen bestaan vaak uit (dierlijke)eiwitten, caseïne, visslijm en gelatine. Door de gelatine kun je zeggen dat veel wijn niet eens vegetarisch is.

Vegan wijn foto

Welke wijn is dan wél vegan?

In de regel is de meeste biologische wijn gelukkig vegan. Daarnaast zijn er veel merken die trots zijn op het feit dat hun wijn vegan is. En als een merk daar echt voor staat, dan zijn ze vaak ook goedgekeurd voor het Vegan Label en hebben dan een vegan logo achterop de fles. Ik kan me voorstellen dat je door alle druivenstruiken het bos niet meer ziet. De kans is groot dat je een miskoop doet. Omdat iets vegan is, betekent dat namelijk niet direct dat het ook lekker is πŸ˜‰ Wil je er zeker van zijn dat je een lekkere wijn aanschaft en wil je kunnen kiezen uit verschillende vegan opties? Doe dan eens een vegan wijnproeverij bij bijvoorbeeld Neleman. Dan krijg je zes flesjes thuisbezorgd en weet je zeker dat er een, twee of drie voor je tussen zit. Als het je smaak dan niet is, zit je niet meteen met een hele fles opgescheept.

Ik kan me voorstellen dat je niet altijd wijn kunt bestellen en soms snel een wijntje moet meepikken uit de supermarkt. Gelukkig hebben de meeste supermarkten ook vegan wijn in het assortiment. De wijnen van Neleman vind je onder andere bij de Ekoplaza, Deen & Jan Linders.

Geniet maar drink met mate

 

 

 

 

 

Volg:
Delen:

1 Reactie

  1. Petra
    3 april 2021 / 08:24

    Goede uitleg van iets wat ik echt niet wist! Ik denk dat dit veel verheldering geeft voor veel mensen. Onbekend terrein. Thanx!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je kunt mij gezien hebben bij..