Recept | Malabi (Israëlisch toetje)

Hoofdfoto van malabi

Sinds mijn eerste bezoek aan Israël in 2016, ben ik dol op het land. Voornamelijk om het voortreffelijke eten en de zon. De vegan opties zijn daar echt ENORM! En iets dat in Israël heel populair is, is Malabi. Een toetje dat je in Tel Aviv op heel veel plekken kunt kopen. En aangezien ik het zo mis, maakte ik mijn eigen recept!

Dit heb je nodig voor 10 porties Malabi:

– 1 blik kokosmelk (ik gebruik die van Go Tan)
– 800 ml plantaardige melk naar keuze (ik gebruikte erwtenmelk, maar elke melk werkt prima)
– 2 tl vanille extract
– 5 gram agar agar
– 3 el Maizena
– 2 el suiker

Voor de fruitlaag van de Malabi:

– Bevroren fruit naar keuze (ik gebruikte zomerfruit van AH)
– 1 zakje vanille suiker
– 6 tl rozenwater
– 5 gram agar agar
– 100 ml water

Foto van malabi

Zo maak je de pudding:

Doe het blik kokosmelk in een sauspan en warm op. Tijdens het opwarmen schenk je de plantenmelk in een kom en voeg je hier de maizena en agar agar aan toe. Roer dit goed door totdat er geen klontjes meer in zitten. Wanneer de kokosmelk warm is, voeg je het mengels toe aan de sauspan met kokosmelk. Roer het geheel goed door en breng langzaam aan de kook. Blijf roeren totdat het iets steviger wordt. Zet het vuur uit en voeg de suiker en het vanille extract toe. Roer het geheel nogmaals goed door en schenk het in de kommetjes waarin je de malabi wilt serveren. Laat het geheel afkoelen (zet eventueel in de koelkast)

Zo maak je de fruitlaag:

Zet een steelpannetje op het vuur en doe hier 100 ml water in. Voeg vervolgens de vanillesuiker en het fruit toe. Breng het geheel langzaam aan de kook en blijf goed roeren. Je wilt namelijk niet dat fruit aanbrandt. Laat dit lekker lang pruttelen totdat het fruit echt uit elkaar valt. De laatste paar minuten dat je het fruit kookt, voeg je de agar agar toe en het rozenwater toe. Doordat je de agar agar heet laat worden, stolt het tijdens het afkoelen beter.

Filter het fruit met een kleine zeef zodat je alleen het fruitwater overhoudt. Dit heeft een zoetzure smaak. Wanneer je malabi pudding is opgestijfd, giet je de fruitlaag over de pudding. Laat dit ook goed afkoelen. Qua topping kun je zelf kiezen wat je erop wilt doen. Maar doe dit wel net voordat je het serveert. Ik koos in dit geval voor bevroren fruit, granaatappelpitjes en kokosrasp. Serveer het toetje ijskoud. Geniet van je Malabi! Vind je dit teveel gedoe? Kies dan voor grenadine siroop en frisse toppings.

Let op: Officieel is de bovenste laag vloeibaar, ik koos ervoor om agar agar toe te voegen zodat het een soort fruitjelly wordt en je het mooier kan opmaken met lekkere toppings. Wil je dit niet, laat dan de agar agar in de fruitlaag weg.

Als je een recept vanmij probeert en op INSTAGRAM plaatst, wil je dan de hashtag #hetgroenebroertje gebruiken of mij taggen (@HetGroeneBroertje)? Ik ben heel benieuwd naar jouw creatie!

Op zoek naar een ander lekker recept? Kijk dan gerust eens in mijn recepten index.

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..