Mijn verstoorde relatie met eten

vegan tektschrijver

Al sinds ik me kan herinneren, heb ik een niet zo gezonde relatie met eten. Op dit moment heb ik net een Sacred Remedy detox van 9 dagen achter de rug. Ik wilde een frisse start. Een leeg en schoon lijf om vervolgens te voeden in plaats van te vullen. In deze blogpost deel ik wat info over de Sacred Remedy Detox (9 dagen vasten) en over mijn relatie met eten en hoe ik die probeer te verbeteren.

Toen ik nog een Sytsje was

Dit verhaal heb ik al eens eerder verteld, maar als je dat niet hebt gelezen, gaan we nog even terug naar toen ik 18 was. Geen zorgen, ik houd het kort. Ik weet niet zo goed hoe ik dit verhaal nu moet schrijven. Ik wil namelijk niemand voor het hoofd stoten. Ik heb al een paar keer geschreven dat ik rond mijn 18e een ‘prima’ lichaam had (en de woorden weer gedelete). Ik wil niemand veroordelen, triggeren of wat dan ook. En dan nog, wat is een prima lichaam? Want mijn lichaam werkt nu ook zoals zou moeten, ik ben bijna nooit ziek, dus is het eigenlijk ook een prima lichaam. Ik denk dat ik rond mijn 18e een lichaam had waar ik me ‘goed in voelde’. Ik denk dat die woorden de beste omschrijving zijn. Ik werd wel eens gevraagd voor een fotoshoot en bloeide daar helemaal van op. Totdat er één fotograaf was die het nodig vond te zeggen dat ik 5 kilo moest afvallen. Als onzekere puber ging dat in mijn hoofd zitten en voordat ik het wist, kwam ik zo’n 15 kg aan. En dat ‘niet goed genoeg zijn’ heb ik lange tijd niet uit mijn systeem weten te krijgen. Ik raakte verslaafd aan eten en kreeg overgewicht dat echt in de weg ging zitten. Gelukkig kreeg ik dankzij mijn spirituele reis het inzicht dat ik wel goed genoeg ben. Iets dat ik echt geloof, maar elke dag opnieuw moet voelen. Ik mediteer bijna iedere ochtend om de stilte op te zoeken en het oordelen naar mezelf uit te schakelen.

Verslaafd aan eten

Sinds die tijd, ben ik in meer of mindere mate verslaafd geworden aan eten. Ik heb alle diëten geprobeerd om het overgewicht terug te dringen. Denk hierbij aan Herbalife, sapkuren, Weightcare, Slimfast, koolhydraat arm, Weightwatchers, calorie tekort diëten, ga zo maar door. Veel hiervan gebeurde nog voordat ik vegan werd en echt over voeding leerde. Die diëten werken heel goed, maar het is bij mij allemaal tijdelijk gebleken. Eind deze maand ben ik 6 jaar vegan en ik heb in die 6 jaar ontzettend veel geleerd. Daarover vertel ik je later meer. Maar ik ben dus verslaafd aan eten. Ik koppel eten aan emoties en alle andere zaken in het leven. Als het gezellig is, moet er eten op tafel. Als ik me niet zo blij voel, ga ik eten. Als ik me wel heel blij voel, ga ik eten. Film kijken? Daar horen knabbels bij. Nieuwe vegan producten op de markt? Ik MOET het proeven. En dan niet één, niet twee, maar meestal drie van dat product. De eerste om te proeven, de tweede om te eten en de derde om op social media te posten. En zo kan ik nog wel 20 scenario’s bedenken waar ‘eten bij hoort’. Ongezond is het. Vooral in mijn hoofd werkt het echt tegen me. Want elke keer als ik overeet, komt die stem dat ik niet goed genoeg ben, toch weer even naar voren om dat tegen me te zeggen. Maar 9 dagen geleden zei ik: no more.

Wat ik eet op een dag 21 vegan diner

Een Sacred Remedy Detox kuur

Een vriendin die ik via Instagram ken, deed een detoxkuur van 9 dagen. Dat triggerde me aan de ene kant, maar aan de andere kant, het spirituele gedeelte van de kuur, trok me enorm aan. Ik zal je eerst wat vertellen over de kuur en hoe ik het heb ervaren. Daarna neem ik je mee naar hoe ik de toekomst voor me zie. Tijdens deze Sacred Detox kuur focus je je vooral op je mind. Je krijgt iedere dag een geleide meditatie per e-mail toegestuurd van ongeveer 15 minuten en daarin zit een affirmatie voor de dag verwerkt. Iets dat de ontwikkelaar van de kuur heel goed kan (dankjewel Lisete!!). De eerste drie dagen bouw je je voeding af. De eerste dag eet je de helft van wat je normaal eet, dan twee dagen nog minder tot bijna niks. Vervolgens ga je 3 dagen echt vasten. Hierbij drink je bepaalde soorten thee die je reiniging, wilskracht en heling ondersteunen. Ik heb op de 2e echte vasten dag een uur van de darmkrampen (zoveel pijn!) op de grond gelegen in de badkamer. Zoveel troep zat er in mijn darmen. De thee die je daarbij drinkt, helpt om echt alle troep uit de plooien van je darmen te halen. Er is nog een andere thee die de krampen tegengaat, maar ik had niet begrepen dat die thee echt daarvoor is. De laatste drie dagen (dit vond ik de zwaarste) bouw je heel rustig het eten weer op. Dag één is een glas vruchtensap, een stuk fruit en een rijstwafel. Nou dan weet je het wel. Toen ik weer echt ging eten in deze dagen, was de honger het sterkst. Mijn lichaam verlangde al naar meer, maar daar mocht ik nog niet aan toegeven. Voor mij een hele goede training om later in life controle te houden over mijn voeding.

Voeden in plaats van vullen

Dankzij deze kuur heb ik echt geleerd dat mijn hoofd kan bepalen wat mijn lichaam in gaat. En niet mijn emoties of mijn lichaam zelf. Dat was ik de afgelopen jaren echt helemaal kwijt. Het voelt voor mij echt als een hele frisse en nieuwe start en ik voel me schoner en gezonder dan ooit. Ergens geloof ik dat er nog dierlijke resten in mijn darmen zaten van toen ik nog dieren at. En dat is nu echt helemaal weg. Als je mij al wat langer volgt, weet je dat ik vaker heb gezegd dat ik mijn lichaam wil voeden in plaats van vullen. Dat wilde ik die keren ook echt wel, maar ik had geen intrinsieke overtuiging. Die heb ik nu wel. Tijdens de opbouw dagen heb ik ontzettend genoten van het fruit dat ik mocht (iets dat ik voorheen echt te weinig at). En het voelt voor mij nu echt als een complete reset. De eerst dag van mijn nieuwe leven zeg maar. Ik heb voor de komende 9 dagen de maaltijden al gepland en ik werd bijna emotioneel toen ik mijn eetschema zag. 90% gezond 10% onnodig maar lekker. En dat is voor mij echt een nieuwe manier van eten. Ik denk dat die manier eigenlijk heel goed bij de nieuwe Sytse past ook. Ik heb allemaal gerechten uitgezocht waarvan ik weet dat ik ze lekker vind. Ik ga dus ook weer beginnen met eetdagboekjes. Een voorbeeld van mijn dagboekje na de kuur is bijvoorbeeld: Ontbijt: Açai bowl Lunch: Salade met noten en quinoa Diner: Chili sin carne. Daarnaast heb ik nog fruit ingeslagen voor tussendoor, maar dat neem ik alleen als ik voel dat mijn lichaam er om vraagt. De rest van de eetdagboekjes zul je vanzelf voorbij zien komen!

Het voelt nu, en dat gevoel had ik toen ik stopte met roken ook, dat het me echt gaat lukken. Houd m’n instagram en blog in de gaten voor meer lekkere en gezonde recepten en wie weet mag ik je een keer met een lekkere maaltijd of eetdagboekje inspireren.

Volg:
Delen:

3 Reacties

 1. Anna
  5 februari 2022 / 17:40

  Mooi en openhartig! Liefde voor dieren gaat goed samen met liefde voor jezelf, tenslotte ben je ook een dier!

 2. Sandra CH
  10 juli 2021 / 08:11

  Wat goed dat je aan je relatie met eten werkt, ik denk dat veel mensen zich in je verhaal herkennen. Ik in elk geval wel ^^

 3. Jessica Voermans
  7 juli 2021 / 10:13

  Chapeau! Onwijs goed gedaan en heel leuk om te lezen. Wat zijn we toch sterk eigenlijk he?
  Ik heb de Sacred Remedy detox kuur ook gedaan in April dit jaar en herken wat je zegt over hoe krachtig het voelt. Ik heb echt meer respect voor dat lijf van me gekregen, ‘het moet het maar met mij uithouden’ 😉 en dat inzicht geeft een gevoel van liefde en zorgzaam willen zijn voor dit lichaam. Bedankt voor je openhartigheid en ik kijk uit naar de dagboekjes! Groetjes, Jessica Voermans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt mij gezien hebben bij..